Keressen minket

Horgászat

Az invazív és idegenhonos halaknak nincs keresnivalójuk a természetes vizeinkben

Még augusztusban a Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patakon fogott furcsa halat kukorica-giliszta csalival egy horgász. Mivel nem ismerte fel, milyen fajról van szó, a Magyar Haltani Társasághoz fordult segítségért – tájékoztatott a Veszprém megyei hírportál.

Még augusztusban a Hévízi-tó kifolyó vizében, a Gyöngyös-patakon fogott furcsa halat kukorica-giliszta csalival egy horgász. Mivel nem ismerte fel, milyen fajról van szó, a Magyar Haltani Társasághoz fordult segítségért – tájékoztatott a Veszprém megyei hírportál.

Bíborsügér. Egyes halfajok akár inváziós fajjá válhatnak hazánkban (Fotó: Czeglédi István)

A szervezet a honlapján közzétett válaszában azt írta, hogy a horgász egy Közép-Amerikából származó díszhalat, a tűzfejű tarkasügért illetve hibridjének egy sötétebb színezetű hím példányát foghatta. Hogy kerül afrikai sügér egy hazai kisvízfolyásba, és milyen egyéb idegenhonos fajokkal találkozhatunk a Balatonon, erről kérdeztük a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársát.

Folyami géb (Fotó: Takács Péter)

A Hévízi-tó kifolyójától egy-két kilométeren át meleg a víz, és felelőtlen akvaristák telerakják olyan halakkal, melyeket akváriumi céllal tartanak az országban. Elengedik, tenyésztgetik, ha úgy döntenek, kiszedik. Ezt megcsinálják halakkal, de más állatokkal és növényekkel is. Legalább 3-4 trópusi sügérféle él már azon a szakaszon, melyek a téli hidegben is vígan elvannak a meleg vízben, nyilván alacsonyabb vízhőmérséklet esetén elpusztulnának, mert ezek az állatok a hideget nem bírják – mondta el lapunknak Czeglédi István, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa.

Cifrarák (Fotó: Takács Péter)

A szakember szerint ezeknek a fajoknak semmi keresnivalójuk hazánk természetes élőhelyein. Néhány közülük „csak” lokális problémát okoz, de egyes halfajok gyorsan képesek alkalmazkodni a megváltozott környezethez, és akár inváziós fajjá válhatnak, azaz tömegesen elszaporodnak nem eredeti élőhelyükön. Az idegenhonos fajok (azaz, amelyek természetes élőhelye máshol van) helyben kiszoríthatják az őshonos fajokat. Elveszik a táplálékukat vagy búvóhelyei­ket, de ragadozóként akár ki is pusztíthatják őket. Nemcsak különleges élőhelyeken, de a Balatonban is élnek idegenhonos és invazív halfajok.

A hatvanas években gazdasági célból telepítettek a Balatonba növény- és planktonevő pontyféléket, így a busát is, amivel nagy problémát okoztak. A busa planktonnal táplálkozik, kiszűri a vízből. Akár több ezer tonnányi is lehet ebből a fajból a tóban, elképzelni is nehéz, mennyi planktont fogyaszthatnak el, amivel egyébként őshonos halfaunánk ivadékai is táplálkoznak. De akváriumi hal is van a Balatonban, például a naphal, amely az 1900-as évek elején akvarisztikai céllal került Európába. Gyönyörű hal, az akváriumban jól mutat, de tudni kell róla, hogy nagyon agresszív, territoriális viselkedésű, eleszi az apró gerincteleneket az őshonos fajok elől. Az ezüstkárászt célzottan telepítették, de a pontytelepítésekkel véletlenül is került a tóba. Nagyon hatékonyan és gyorsan tud szaporodni: úgynevezett haploid egyedeket tud létrehozni. A nőivarú ezüstkárász lerakja az ikráit, más fajok spermiuma pedig megindítja az osztódást. Összeolvadás nem történik, a kikelő ivadékok nőivarú ezüstkárászok lesznek. Hibridizációra is képes a rokon, őshonos széles kárásszal, ráadásul az élőhellyel szemben sem válogat – tette hozzá.

Fekete törpeharcsa (Fotó: Takács Péter)

Nem őshonos halfaj a Balatonban a horgászok kedvelt csalihala, a razbóra sem. Eredeti hazája az Amur folyótól délre eső terület, Európába véletlenül került, az amur és a busa ivadékaival. Rengeteg géb is él a Balatonban, nagyobb mennyiségben a tarka- és a folyami géb egyedei, de kutatók fogtak már feketeszájú gébet is. Rengeteg a törpeharcsa a tóban, amely egy agresszív észak-amerikai faj, szinte mindent elfogyaszt, ami az útjába kerül. Száma az utóbbi években jelentősen nőtt.

Az angolna állománya csökken a Balatonban, a 90-es évek elején volt az utolsó telepítés. Állományát egy úszóhólyag-parazita megtizedelte, pár tíz éven belül valószínűleg eltűnik a tóból. Ez nem akkora baj, hiszen nem a Balatonba való hal. Az angolna egyébként őshonos, vöröslistán szereplő fajunk, védeni is kellene, de nem a Balatonban. A legnagyobb baj az volt vele, hogy amíg tömegével élt itt, az azóta védett kecskerákot megette, és a sügereket is csaknem kiirtotta a tóból. A kecskerák, úgy tűnik, túlélte az angolnát, viszont ideért közben az amerikai cifrarák, és most ez a faj veszélyezteti az őshonos rákpopulációt. Nemcsak halak és rákok, sok más idegenhonos faj: csigák és kagylók is vannak a Balatonban – fejezte be Czeglédi István.

Czeglédi István kutató (Fotó: Sági Ági/Napló)

A BLI kutatója szerint, ha egy faj már megérkezett, a védekezés elkésett és meglehetősen esélytelen. Védekezni a megelőzéssel és felelős gondolkodással lehet. A kutatók egyetértenek abban, hogy a természet pusztulásában az élőhelyek eltűnése, a klímaváltozás és a szennyezések mellett az invazív fajok elterjedése játssza a legnagyobb szerepet.

Forrás: VEOL

Horgászat

Meghirdette a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a 2023-as versenyeit

A Körösvidéki Horgász Egyesüeltek Szövetsége arról tájékoztatta a horgászokat, hogy a vázlatos időpontok szerint korábban meghirdetett 2023. évi KHESZ horgászversenyek részletes kiírásai a nevezések feltételeivel együtt folyamatosan megjelennek honlapon a „Versenynaptár” menüpontja alá a listázott eseményekhez rendelve.

Forrás: Körösvidéki Horgász Egyesüeltek Szövetsége

Az idén is kiemelt érdeklődés övezte Pünkösdi Félhalmi Nagyhalfogó Horgászverseny kiírását az elsők között tettük elérhetővé, így arra már lehet jelentkezni:

https://www.khesz.hu/punkosdi-felhalmi-nagyhalfogo…/

Forrás: Körösvidéki Horgász Egyesüeltek Szövetsége

A versenykiírásokat folyamatossan frissítik – tájékoztatott a Körösvédiék Horgász Egyesületek szövetsége

Kép és szöveg: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége

Tovább olvasom

Horgászat

Jogszabályi változások a Balatonon

A napokban megjelent, a horgászatot érintő jogszabályi változások kapcsán sok kérdést kaptunk a horgásztársaktól. Sajnos egyes (bulvár) hírportálok pontatlanul, olykor tárgyi tévedéseket sem mellőzve írtak a változásokról, ezért alábbi cikkünkben igyekszünk tisztába tenni a helyzetet, természetesen elsősorban a balatoni horgászok szemszögéből –  írta a Balatonihal.

Fotó: Pixabay

Január 17-én, a Magyar Közlöny 2023/14. számában jelent meg (többek között) a halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendelet módosítása, amelynek teljes szövegét ide kattintva meg lehet tekinteni.

A MOHOSZ a HORINFO szakrendszerben rendszerüzenet formájában tájékoztatta a felhasználókat a módosításokról, amelyet minden horgászkártyával (és így regisztrációval) rendelkező horgász lát, amennyiben bejelentkezik profiljába a www.horgaszjegy.hu oldalon.

Félreértésre elsősorban az éves kvótát érintő módosítás adott okot, amely a tájékoztatóból idézve így szól:

A MOHOSZ haszonbérletében lévő vízterületeken a napi darabszámkorlátozással védett halfajokból egy személy érvényes állami horgászjeggyel évente összesen legfeljebb 100 darabot, de legfeljebb 150 kilogrammot, darabszámkorlátozással nem védett őshonos halfajokból pedig összesen legfeljebb 100 kilogrammot foghat ki”

Ez a változás a Társaságunk kezelésében lévő vizeken nem érvényes, ugyanis ezen vízterületek nincsenek a MOHOSZ haszonbérletében. A Balaton és vízrendszere különleges rendeltetésűként nyilvántartott halgazdálkodási vízterület halgazdálkodási jogát vagyonkezelési szerződés keretében kapta meg Társaságunk 2016. január 1-jétől számított 15 éves időtartamra. Így azoknak a horgászoknak, akik a Társaságunk által kibocsátott területi jegyeket váltják meg, az éves kvóták tekintetében elegendő betartania a Balatoni Horgászrend 22. pontjában foglaltakat.

A MOHOSZ tájékoztatóban felsorolt többi változás valóban minden horgászt érint:

  • „a menyhal, sügér és domolykó mellett 3 kilogrammra korlátozódik az elvihető mennyiség a garda, jászkeszeg, szilvaorrú keszeg és a paduc esetében”, – itt a gyakorlatban a garda napi 3 kg-os korlátozása jelent tényleges változást a balatoni horgászoknak.
  • „a harcsa faj tekintetében a tilalmi időben korábban meghatározott 100 centiméteres legkisebb kifogható méret törlődik, azaz a harcsa tilalmi idejében (május 2. – június 15.) tilos a harcsát kifogni” – ez a korlátozás nálunk már eddig is így volt, a Balatoni Horgászrend 25. pontja szerint.

Kérjük a Tisztelt Horgásztársakat, hogy mindig hiteles forrásból tájékozódjanak, ha kétségeik vannak keressék bizalommal ügyfélszolgálatunkat!

Forrás: Balatonihal

 

Tovább olvasom

Horgászat

Különleges fogás Hatvanban

Juhos György a szenvedélyes horgászok egyike Hatvanban. Amikor csak ideje és munkája engedi pontyokra horgászik a hatvani A Beton tavon. A mesterséges tóra sokan járnak horgászni, amit körülbelül 30-40 éve létesítettek és 10 éve újból megkotorták. Ennek köszönhetően egy félsziget alakult ki, amivel szemben Gyuri a saját stégén horgászik.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A rutinos horgászt, , úgy 25 éve, a fiai csábították ki a partra. A gyerekek felnőttek, mindenki éli az életét, de nekem a horgászat lett a mindenem – mesélte lapunknak a horgász, aki az elmúlt 10 évben egyedül pecázik.

Sok-sok éve figyeli a halak, madarakat szokásait, viselkedését. Mivel a pontyokat etetéssel egyszerűbb horogra csalni, ezért  az etetőhajójával 20 mm bojlikat juttat a vízbe. Azonban az ingyen eleség, nemcsak a halakat vonzza. A récék valahogy megérzik az ízesített csalianyag szagát, és mindig ott tűnnek fel, ahová kijuttatta az etetőanyagot.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A tavon jelentős a különböző récefélék állománya, így az elmúlt években többször furcsa kapásai is voltak.  A legutóbbi alkalommal egy barátréce csapat okozott meglepetéseket. A pontyok kapása jellegzetes: az egyik a húzós kapás, amikor elindul a horoggal, a másik, amikor elkezdi ejteni a kapásjelzőt.

A réce azonban teljesen más, először szintén elkezdi ejteni a kapásjelzőt, majd ráharap a horogra és menekül, megpróbálja kirázni lemezes csőréből a horgot. Ez a próbálkozás nem mindig sikerül. Kiszámíthatatlan, mi történik. A kapás után bevágott és ekkor még nem is tudta, milyen különleges zsákmányt akasztott az öt méter mély vízben.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A Balatonon nem ritka, hogy a vízimadarak és halak ugyanazon a helyen,  egyidőben táplálkoznak. Itt Hatvanban ilyet még nem tapasztalt. A bevágás után a récék szétrebbentek. Érezte, hogy valami akadt. Nem látott semmit, majd egy fiatal kerceréce hím bukkant fel a víz felszínén. Rémült volt, többször lebukott a víz alá. Viszonylag hamar kihúzta a partra  és amikor már közel volt, akkor a nagyhalra való szákjával a partra emelte. A horogszabadításban nagy rutinra tett szert a madaraknál. Az elmúlt években fogott már vöcsköt, vízityúkot, tőkésrécét is.

Fotó: Juhos György – Agro Jager News

A horog a kerceréce lemezes csőrének a szélébe akadt. Óvatosan kiszabadította, majd készített néhány fényképet a meglepett madárral, amely az ijedtségen kívül semmilyen más sérülés nem szenvedett. Ezután természetesen azonnal az útjára engedte. A réce a szeme előtt felszállt és kereste a társait. Valószínű nem számolt be a csapatnak, hogy mi történt vele, mert a következő napokon a kercerécék ugyanúgy feltűntek. – zárta beszámolóját Juhos György.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely
***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tovább olvasom