2021. január 28-án az esti órákban, két hálós orvhalászt értek tetten Balatonmáriafürdőn, amikor egy 100 méter hosszú halászhálót helyeztek el a Balatonban. 2021. január 28-án Balatonmáriafürdőn, este 19 óra körül hivatásos halőrök, egy vízi polgárőrrel közösen, tetten értek két helyi lakost, amint halászhálót tettek le a Balatonba.

Az orvhalász páros 100 méter hálót helyezett ki Balatonmáriafürdőn. Már vadásztak rájuk a halőrök és közös akcióban tettenérték őket (Kép:
Ábra: police.hu

A páros már korábban felkeltette halőrök figyelmét. Az orvhalász párost korábban már többször is terítékre került, így kifejezetten óvatosak voltak. Orvhalászkodásuk már legalább tíz évre nyúlik vissza, külön-külön nem egyszer buktak már meg. Ami nehezítette tetten érésüket az volt, hogy vízre szállás előtt gondosan ellenőrizték a környéket és jól ismerték halőreink járműveit, nem különben a halőröket. Szerencsére csütörtökön este elkerülte figyelmüket halőreink jelenléte és egy csónakkal a Vitorlás utca végétől indultak ki a vízre.

Ábra: police.hu

A háló vízbehelyezése után pedig egy másik partra merőleges utca végében kötöttek ki. Kollégáink egyaránt figyelték őket egy, a nádasban megbújó csónakból és a partról. A parton lévő kollégák a vízi figyelők iránymutatása alapján várták az orvhalászokat, akik a háló vízbehelyezése után kötöttek ki. A rendőrség értesítése után először a Marcali Rendőrkapitányság járőrei, majd a Vízirendészet járőrei is a helyszínre értek, miközben halőreink megkeresték a vízbe helyezett hálót. A 100 méter hosszú, 2 méter magas, 7*7 cm szembőségű hálót a partra merőlegesen helyezték el, de abban nem találtak halat, igaz összesen mintegy órát lehetett a vízben.

A kaland végén orvhalászainkat a Fonyódi Vízirendészeti Rendőrőrsre állították elő, majd ellenük orvhalászat vétsége miatt büntető eljárást indítottak.

Forrás: Balatonihal.hu