A Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének a vízterületei páratlan adottsággal rendelkeznek hazánkban.

Ilyenkor tavasszal a vörösszárnyúkeszeg horgászat egy igazán élménydús horágszatok közé tartozik. Ha Békés megyében járunk érdemes a a Szanazugól Békésig terjedően erdőt-mezőt végig tekergő Holt-Fekete-Körösre esett, a rosszerdői szakaszon is próbára tennünk a szerencsénket (Kép: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség)

Vannak kevésbé ismert helyek a horgászok számára, amellyel hiteles képet lehet adni a hétköznapi horgászvalóságokról. Hogy ne csak mindig a nagy a vizek nagy halai kerüljenek fókuszba, első választás a Vargahossza-főcsatornára, azaz a Szanazugól Békésig terjedően erdőt-mezőt végig tekergő Holt-Fekete-Körösre esett, a rosszerdői szakaszon.

Tavasz van, fokozatosan melegszik az idő. A keszeg-félék étvágya pedig fokozatosan megélénkül (Kép: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség)

Egyszerű spiccbotos felszereléssel, gyermekhorgász segítőkkel igyekeztünk a javarészt természetes medrű, de ma már inkább csatorna jellegű víz titkait kifürkészni, bízva abban, hogy találkozhatunk néhány (nem a méret miatt) szép őshonos halunkkal.
Várakozásaikat több tekintetben is felülmúlták az eredmények. A vérvörös úszókkal pompázó, zöldes hátú, sajátos „illatú” pikkelyesek előkerülése ugyan nem okozott meglepetést, de az igen, hogy a fogott halak szinte kivétel nélkül „pirosszemű kelék”, azaz vörösszrányú keszegek voltak (kettő vagy talán három bodorka mellett).

Ez a hely horgász szemmel nézve nagyon bíztatónak tűnik, bármi lehet a mélyben.. (Kép: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség)

Horgászszív melengető érzést adott, hogy egyetlen törpeharcsa, ezüstkárász vagy naphal sem került horogra. Ez persze nem azt jelenti, hogy idegenhonos halak nincsenek jelen a Vargahossza-főcsatornán, de azt igen, hogy ez az ikonikus, nem csak gyermekhorgász kézben szép őshonos halunk dominálni képes az egykori Fekete-Körös mederben.

A keszeg horgászat sok fiatal horgász számára akár még spiccbottal is eredményes horgászati módszer lehet (Kép: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség)

Egy-egy példány vélhetően csukafogak okozta sérülésén meglátszott, hogy a víztípushoz illő ragadozók is jelen vannak, ami szintén pozitív tapasztalat. Kevésbé örömteli azonban, hogy a koratavaszi melegedésre azonnal megindult a vízinövény dúsulás, ami jelzi a mezőgazdasági területekkel övezett csatornáink fokozott tápanyag terhelését.

és a zsákmány ami visszakerült a Rosszerdői csatornába.. (Kép: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség)

Tenyeresnél is nagyobb szákolós méretig, szinte folyamatos kapással örvendeztettek meg bennünket a „vörkék”. Csontira kisebbek, csemegekukoricára nagyobbak jelentkeztek, de a kenyérgyurmával sem kivételeztek. A 2-3 órás horgászat alatt több tucatnyi gyűlt össze a haltartóban, hogy végül egy ritkán megcsodálható, tisztán vöröszárnyú keszeg terítéket örökíthessünk meg.

Summa sumárum, kellemes meglepetést okozott ez a trendi horgászideák világába talán kevésbé, de a természetesebb, érintetlenebb horgászkalandok sorába annál inkább illő, régmúlt idők romantikájával kacskaringózó vízterület.

Forrás: Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetség