Az Agro Jager News olyan horgászcikkek írását tűzte ki célul, amelyekben életkortól függetlenül szólít meg tapasztalt vadvízi horgászokat. A legújabb horgász, akiről beszámolunk, bár még csak 12 éves, élete legnagyobb amurját akasztotta meg a Balaton déli partján, Balatonboglár környékén.

Török Peti legnagyobb hala a Balatonból. A 17,5 kg-os tömegű amur feledhetetlen élményt nyújtott Balatonbogláron (Kép: Török Peti – Agro Jager News)

Kérlek meséld el hogyan kezdtél el horgászni?

Bár még csak 12 éves vagyok, először öt évvel ezelőtt ismerkedtem meg a horgászattal, édesanyámnak köszönhetően. Előre megfontolt szándékok vezérelték anyukámat: olyan hobbit szeretett volna nekem megmutatni, ami pozitívan kihathat az egész életemre. A terve sikerült, én is megfertőzödtem a horgászattal, amiért egész életemben hálás leszek neki.

Edina és a kisfia Peti két szép ponty társaságában (Kép: Török Peti – Agro Jager News)

Körülbelül öt évvel ezelőtt vásárolt nekem egy kis zsebpecát és csontkukacokat, amit ki is próbáltunk Hajdúszoboszlón, ahol a családom él. 2015-ös év fordulópont volt az életemben, mert ekkor vettem részt életem első gyermeknapi horgászversenyén és ekkor váltottam ki életem első horgászengedélyét is. Ezután évekig minden ilyen versenyen részt vettem, ahol a sereghajtó pozíciómból nem sokat sikerült lefaragnom, hiszen a családban nagy tapasztalattal rendelkező horgásztól nem tudtam tanulni, de ennek ellenére soha nem adtam fel. Minimális tudásom pedig lépésről lépésre fejlesztettem. Sokat tanultam az internet világából, amibe beleszülettem. Sok segítséget adott. Jankovich Krisztián és Döme Gábor-féle videókból szépen, lépésről lépesre tanultam, fejlesztettem a felszerelésemet. Keresztszüleimnek köszönhetően minden nyáron lehetőségem van a Balatonon tölteni több hetet is akár.

Egy szép naphallal (Kép: Török Peti – Agro Jager News)

A Balatonon az első tükrös pontyomat – ami körülbelül 3 kg-os tömegű volt-, hét évesen sikerült kifognom a déli parton – amiben a keresztszüleim is segítettek. Ekkor már kezdtem a Balatont kiismerni, vagy legalábbis rájönni azon alapvető trükkökre, ami nekem bevált. Két-három évvel ezelőtt gondoltam ki, hogy professzionális horgásszá szeretnék válni. Még többet tanultam, és egyre sűrűbben fordultam meg a horgászboltokban is.

Miért szeretsz nyaranta a Balatonon horgászni? Téged mi fogott meg ebben a csodálatos tóban?

Életkorom ellenére már fiatalon van összehasonlítási alapom. Eddig szerencsére több helyen is horgászhattam. Éreztem, hogy a telepített horgásztavi horgászat nekem nem lesz elég, többre vágyok, valami ismeretlenre. Ekkor jöttem rá, hogy a vadvízi horgászathoz húz a szívem, amely mindig is vonzott. A Balatont gyerekként azért tartom különlegesnek, mert számos eltérő méretű, kinézetű halfajra lehet horgászni, eltérő módszerekkel, technikával.

Egy szép ponty a Balatonból (Kép: Török Peti – Agro Jager News)

Például gilisztával, türelemmel felvértezve, bármilyen halat megtéveszthetünk, bár a horgászathoz nem kevés szerencse is kell. Az ismeretlen halfajok vonzottak a Balatonon. Fogtam már itt naphalat, sügért, kárászt, keszeg-féléket, bodorkát, sneciket, és több pontyot is. Itt a halak vérmérséklete is másabb, egy 4 kg-os vélt ponty sokszor éppen csak 2 kg-os szemben egy tavi körülmények között élő hallal szemben.

Kérlek meséld el, hogyan szoktál horgászni? És ugye az amurt is nemrég fogtad meg…

A technikám a lehető legegyszerűbb felszerelésből áll. A gyerekhorgászok – szabály szerint –  csak egy bottal  horgászhatnak, ez pedig egy feeder bot, aminek a dobósúlya körülbelül 100 gramm. A parttól körülbelül 30 méterre horgásztam, ahol a vízmélység nem több, mint 60 centiméter. Method kosarat használok, zöld színű fonott előkével, ami 10-12-es vastagságú, ami pont olyan, mint sokszor a víz színe. Nagyon fontosnak tartom az etetést, ez mindennek az alapja. Enélkül jóval kevesebb kapásra számíthatunk. Azért, hogy koncentráljam az etetést, egy bóját helyeztem ki. Az etetést mindig estére szoktam időzíteni, azért, hogy senkit ne zavarjak, senkit ne haragítsak meg. Amikor tudom, hogy horgászni fogunk, az etetést elkezdem 4-5 nappal korábban. Főzött szemeskukoricát és magkeveréket juttatok ki, naponta körülbelül 2 kilogramm mennyiségben. Sokszor megfigyeltem azt, hogy a vízimadarak jelenléte egyáltalán nem zavarja a halakat a vízben. Olykor a mag a felszínre kerül, ekkor a madarak és a halak együtt fogyasztják a kijuttatott etetőanyagot. Ezt onnan tudom, hogy a madarak ellenére többször volt már nagy kapásom. Ha az időnk nem engedi a felkészülést, pva hálót szeretek alkalmazni a csali mellé. A horgon mindig használok csalitüskét is. A felkínált csali általában gumikukoricából, és csontkukacokból áll – ami eddig nekem mindig bejött.

A Balaton sokszínűsége miatt szeret idejárni Hajdú-Bihar megyai a kishorgász (Kép: Török Peti – Agro Jager News)

Az amur kapását soha nem fogom elfelejteni. A vízparton ültem többed magammal. Az etetés helyén hattyúk és kacsák úsztak, hirtelen a botom rendellenesen kezdett el viselkedni. Túlságosan megfeszült. Nem láttam még ilyet, nem értettem mi történik. A fék megszólalt, folytak le a méterek a szemem előtt. Azt hittem, hogy egy hattyú valahogy belegabalyodott a zsinórba, de a hattyúk nem viselkedtek rendellenesen. A botom után nyúltam, mert annak ellenére, hogy a fék szinte teljesen ki volt engedve, féltem, hogy elveszítem, mert nyílegyesen tartott a mélyvíz irányába. Miután bevágtam és meggyőződtem arról, hogy egy hal van rajta – nagyon meglepődtem, mert amikor húztam, jóval nagyobb ellenállást éreztem, mint eddig bármikor. A botom időnként nagyon meghajlott, a hal többször kitört, amit nehezen ugyan, de valami csoda folytán kezelni tudtam. A hal mindenáron arra törekedett, hogy ne sikerüljön a fogás. Először egy rúdnál akarta magát leszakítani, majd ezt kivédve, a part melletti nádast vette célba. Nem igazán tudom hogy, de sikerült mindent megoldani. Eközben a családom és a barátaink mellettem drukkoltak és bíztattak. Körülbelül 10 perc fárasztás után legnagyobb meglepetésre egy hatalmas amur tűnt fel a vízben, miután már szinte teljesen besötétedett. Segítséggel sikerült megszákolni életem legnagyobb amurját, ami elérte a 17,5 kg-os tömeget… A bölcsőbe helyezve sietve lefertőtlenítettem a horog ütötte sebet, majd gyorsan fényképeket készítettünk. Ennek ellenére miután vízbe helyeztük, kellett még pár perc, mire ez a hatalmas hal folytatni tudta az útját a balatoni vízivilágba. A felszerelésem megviselődött, mert nem ekkora halra számoltam. A horog elgörbült, a csalitüske eltűnt és mindent hatalmas erőhatás ért. Óriási élmény részese lehettem, amit minden balatoni horgásznak teljes szívemből kívánok.

Ha nincs lehetőségem horgászni az otthoni két akváriumom folyamatos fejlesztésével töltöm az időmet, így a halak mindennapos részei az életemnek.  –  zárta beszámolóját a mindössze 12 éves hajdúszoboszlói kishorgász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News