Keressen minket

Mezőgazdaság

Villáminterjú Dr. Kövér Lászlóval

Print Friendly, PDF & Email

Biharugrát az elmúlt hetekben ügyvezető polgármester vezette, ami azt jelenti, hogy semmiféle vállalást nem tehet, így egyetlen egy európai uniós forrásra nem pályázhatott a község.

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

Biharugrát az elmúlt hetekben ügyvezető polgármester vezette, ami azt jelenti, hogy semmiféle vállalást nem tehet, így egyetlen egy európai uniós forrásra nem pályázhatott a község. A legnagyobb érvágás talán az, hogy egy, a község számára elkülönített, mintegy 300 millió forint keretösszegű projekt került veszélybe, hiszen a meghirdetett határidőre nem adta be a falu a pályázatát. A pályázatok haszna a településen élő emberek számára fokozatosan jelenik meg: többet költenek a boltban, több vendég érkezik, a lehetőségek fokozatosan szélesednek ki. A beruházók számára kívánatossá válik a község, megnő az érdeklődés, az elszármazottak is vissza szeretnének térni a gyökereikhez. A falu az elmúlt 10 évben rengeteget fejlődött, ami az itt élő emberek számára már-már természetes, csak az idelátogatókat bűvöli el.

A választás előtti utolsó falugyűlés fényét emelte, hogy Magyarország egyik legfontosabb közjogi méltósága, az Országgyűlés elnöke is ellátogatott Biharugrára, aki a népszuverenitást, a függetlenséget képviseli Budapesten az Országházban. A faluba érkező vendégek között ott volt Dr. Kovács József országgyűlési képviselő, Dr. Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés elnöke, de a vendégek sorai között megpillantottuk Németh Ferencet, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnökét és sok polgármestert is.

Méltatlan az a helyzet, ami itt Biharugrán, egy ciklus közepén kialakult – mondta Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke. Méltatlan, hiszen a képviselők, ahelyett, hogy hivatali kötelességüket teljesítve, tisztségüket vállalva, tisztességesen elvégzik a rájuk bízott feladatot, feloszlatják a képviselő testületet és olyan helyzetbe kényszerítik a falujukat, hogy új választásokat kelljen kiírni. Én azért fogadtam el a meghívást ide Biharugrára, mert úgy gondoltam,  el kell mondjam, amit Vígh Ilona véghez vitt 1998 óta ebben a választó körzetben és 2006 óta Biharugrán, az iskolapélda is lehetne a polgármesterek között. Még a városi rangban álló települések sorából is kiemelkedik Biharugra azzal, hogy az elmúlt pályázati ciklusokban mindösszesen 44 beadott pályázatból elhozott 42-t, s ezt még ellenzékben töltött ideje alatt 2006 és 2010-ben is képes volt tartani.

Ekkora volumenű beruházások lebonyolítása és a kormány közmunka programjának végrehajtása, ami mindenkinek új, és valljuk be azt is, hogy valójában ez egy szociális program is, óriási terhet vállalt fel nem csak a Belügyminisztérium, hanem az összes önkormányzat, itt Biharugrán és az egész ország területén.

Ki fog segíteni rajtunk, ha mi ezt nem tesszük meg – tette fel a kérdést Dr. Kövér László. Kiderült, hogy azok között az emberek között, akik munka nélkül maradtak és nem voltak hajlandók elhagyni az országot, bizony nagyon sok értelmes, okos, iparos, szakember van. Mindenki tisztában van azzal, hogy vannak olyan helyzetek, amelyeket nem tudunk egyedül megoldani. A közmunka programmal olyan feladatokat tudtunk adni ezeknek az embereknek, akik újra azt érezték, hogy szükség van rájuk és országszerte elindult az önkormányzatok égisze alatt a munka. Parkosítások indultak, kőműves és más szakemberek mutatták meg, ha lehetőséget kapnak, akkor nem csak Németországban, „nyugaton”, hanem itthon is tudnak minőségi munkát végezni. Persze aztán vannak, akik átlépnek innen a versenyszférába és vannak, akik maradnak, de működik a szisztéma és elindult egy változás felé az ország.

Ebben a nagy ívű programban, ahol csak Biharugrán 86 főt foglalkoztatnak, vannak hibák, mint ahogy minden munkahelyen vannak problémák itt is, és ezeket meg kell oldani. Minden önkormányzatnak van felügyelete, vannak független hatóságok, amelyek a pénzügyi, vagy a munkáltatói fegyelmet szabályozzák és meg kell tenni a szükséges lépéseket, ahogyan itt Biharugrán is ki fogják vizsgálni, hogy pontosan mi történt, egyáltalán volt-e, van-e visszaélés, bármiféle fegyelemsértés, mert jelenleg a feljelentéseken kívül más nem történt.
Magyarország sohasem volt könnyű helyzetben, most pedig összefogásra van szükség, nem pedig széthúzásra. Ami Biharugrán történik, arra odafigyel az ország, ahogyan Biharugra is odafigyel, mi történik hazánkban.

Úgy gondolom, hogy morálisan a biharugrai mozzanat elfogadhatatlan. Jogilag lehetőség van erre, de erkölcsileg mégsem helyes az, hogy ha valami nekik nem tetszik, akkor feloszlatják a testületet, ahelyett, hogy megpróbálnák rendezni az esetlegesen felmerülő vitás kérdéseket. Ha már mindenképpen visszaadják a falujuk bizalmát, akkor mondjanak le, és az őket követő képviselők majd folytatják a munkát.

Dr. Kövér László zárszavában elmondta, hogy a demokrácia nagyon különös dolog, de tudomásul kell venni, hogy létezik. Ezért vasárnap minden lakosnak kötelessége, hogy elmenjen szavazni és tegye le a voksát nem csak most a polgármester választáson, hanem október 2-án is. Ahogy Biharugrára is igaz, hogy ne egy ember mondja meg, hogy legyen új polgármester és menjen a régi, úgy Brüsszel se mondhatja meg hazánknak, hogy Magyarországra akarata ellenére idegeneket telepítsenek le. A demokrácia akkor él, ha mindenki elmegy szavazni és megteszi a voksát. Ha nem megyünk el, akkor beletörődünk, hogy mások döntenek helyettünk.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő és Dr. Tolnai Péter, a Békés Megyei Közgyűlés alelnöke külön-külön is hangsúlyozta, hogy Vígh Ilona eredményes falufejlesztése, a közmunka és számos más sikeresen futó program mellett 62 millió forint megtakarítást tudott összegyűjteni, ami a falu számláján rendelkezésre áll. A több évtizedes közös munka és a tisztességes, becsületes munka meghozta az eredményeket.

Biharugra 2006-ban egy ellenzékben dolgozó országgyűlési képviselőt bízott meg, hogy vezesse a falu életét. Mindig is nyíltan vállalta elkötelezettségét és ma is messzemenően igazságos község hírében áll. Azt, hogy ebbe a helyzetbe került, most a képviselők helyett a falunak kell megoldania, amelynek július 24-én este lesz vége. Egy biztos, hogy minden készen áll, ahhoz hogy folytassák a munkát, a teljes szakmai stáb, a pályázatírókkal bezáróan.

Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnökének jelenléte, szavai, hogy semmiféle vizsgálat nem zárult le és jelenleg semmiféle pénzt, semmiféle bírságot nem kell megfizetnie a falunak, megnyugvást hozott, s amennyiben felelősségre vonásra kerül a sor, azt is meg fogják tenni az illetékes hatóságok.

A biharugrai gyűlés után Dr. Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével beszélgettem:

Hogyan zárult a tavaszi ülésszak, mi történt az Országgyűlésben?

Egy rendkívül dolgos ülésszakon vagyunk túl. Nehéz időszakban van Európa, sok megoldásra váró feladat van. Az Országgyűlés hangulata csendes, jó ütemben zajlik a képviselők munkája és jó eredményekről számol be a kormány. A bizottságokban is megfelelő szakmaisággal zajlottak az ülések. Minden törvényesen zajlik, és bár jelenleg nyári szünet van az országgyűlésben, már készülünk az őszi ülésszakra és persze folyamatos a nemzetközi, külügyi munka is.

A falugyűlésen szóba került a Körösnagyharsány és Nagyvárad közötti határátkelő megnyitása. Ezzel kapcsolatosan jelenleg mi a hivatalos álláspont?

Jelenleg nincs biztosítva az a szabad átjárás a keleti országrészben, amely Ausztria, vagy Szlovákia felé biztosított a magyar és az európai uniós állampolgársággal rendelkezők számára. A teljes kormány, különösen Pintér Sándor belügyminiszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azon dolgozik, hogy ez a határátkelő megnyílhasson. Tudomásul kell venni azonban, hogy Románia nem tagja a schengeni keretrendszernek. Sajnos a migrációs helyzet miatt úgy tűnik, hogy az uniós határellenőrzési rendszernek is meg kell újulnia, és a XXI. század kihívásaira is képesnek kell lennie megfelelő válaszokat adnia.
Addig, míg ez a rendszer nem bővül, csak Bukaresten múlik, hogy hajlandó-e megnyitni ezt a határátkelőt, hiszen Budapest nyitott arra, hogy minél előbb megnyithassuk a határt. Úgy gondolom, hogy a kereskedelem, a szolgáltatások élénkülése nemcsak Magyarország érdeke.

Elérkezett a Fidesz egy olyan mérföldkőhöz, hogy ma már több generációssá vált. A „nagy öregek” mellett minden generáció megtalálható a Fideszben. Pont Ön volt az, aki kezdeményezte a felső korhatár eltörlését. Milyen érzés alapítóként nézni a pártra és milyen ha „egymás között” beszélnek erről?

Tudomásul kell venni, hogy a polgári, konzervatív és keresztény értékeket képviselő politikai nézeteket képviselőkre szükség van. Ezt bizonyítják a számok, ezt bizonyítják az eredmények. 2002 után megtanultuk, hogy ki kell nyitni a kapukat és egyik pillanatról a másikra a nyolc ezres tagságunk 38 000 bővült. Lassan 30 éves lesz a Fidesz, és a korfa minden ágán vannak tagjaink, képviselőink és nagyon sok fiatal kapott helyett a kormányban. Sokak kaptak nagy lehetőséget, bizalmat. Mi is fiatalok voltunk, csak akkor nem tudtunk, mit akarunk, azon túl, hogy változásra van szükség. Ma már tudjuk honnan jövünk és azt is, hogy merre tartunk. Megmosolyogjuk ma már azt is, hogy mi lettünk a rangidősek. Az elmúlt idő alatt a Fidesz kiszélesedett és néppárttá bővült, azért mert szükség volt rá, azért mert erre a szellemiségre szükség van. Ez jó érzés, de sok felelősséggel jár. Nem csak nekem, az Országgyűlés elnökének, hanem mindenkinek, aki azt vállalja, hogy ebben a szervezetben kíván dolgozni.

Milyen üzenete van a külföldi tanulmányokra, külföldi hosszú távú ösztöndíjakra pályázó fiataloknak?

Csak arról tudok beszélni, amikor én voltam egyetemista. A családomból több 56-os élt akkor emigrációban és biztos segítettek volna a kezdeti lépésekben, ha úgy döntök, hogy elhagyom Magyarországot – azonban ez meg sem fordult a fejemben. Az biztos, hogy jó időnek el kell telnie ahhoz, hogy olyan fizetések legyenek hazánkban, mint nyugaton, de mi nem is abból a helyzetből indultunk. A béremelések folyamatosak, most a közigazgatásban dolgozók bére javult. Ma nagy lehetőségek vannak arra, hogy akár egyetemi tanulmányok alatt, vagy doktori végzés után, külföldön kutassunk. Erre sok magyar és persze nemzetközi forrás is támogatást nyújt, de egy-két év múlva jó nyelvtudással, nemzetközi kapcsolatokkal haza kell jönni, mert Magyarország a mi hazánk. Bár nehezebb, de mégis csak itt születtünk, itt van a családunk, itt vannak a barátaink. A költségvetést és a kormány bevételeit teljesen átformáltuk, a fiatalok családalapításához, a családok lakás építéséhez támogatást dolgozott ki a kormány, valamint ott vannak az európai uniós források, amelyeket maradéktalanul le kell hívni. A fiatalok letelepedését, pedig azzal is segíteni kívánjuk, hogy minden faluba visszakerüljenek az alsó tagozatos osztályok, például, ide Biharugrára is. Magyarország nem csak a szűken vett 10 millió magyar országa, hanem a világban szétszóródott többi 5 millió magyar hazája is.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése

Print Friendly, PDF & Email

Hamarosan megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az agrártámogatások uniós feltételeinek változása és a piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így az előlegfizetés feltételeinek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Fotó: Agrárminisztérium Facebook oldala

A tárcavezető kifejtette, a Közös Agrárpolitika uniós reformja számos változást hozott az idei évben, az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett. Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket. A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat, az őket segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárkormányzat tisztában van az előlegfizetés magyar agrárium finanszírozási gyakorlatában kialakult jelentőségére, hiszen hosszú évek óta segíti az őszi munkák elvégzését. Az idei esztendőben különösen fontos minden olyan eszköz, ami a piaci problémák, magas költségszintek miatti likviditási problémák enyhítéséhez hozzájárulhat. Az előleg- és  részfizetésekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak – közölte a miniszter.

Nagy István tájékoztatása szerint az előlegfizetésben az alaptámogatás mellett a kis- és közepes gazdaságok célzott támogatását biztosító új támogatási formán, az újraelosztó támogatáson is megindulnak az utalások. Az érintettek a következő jogcímeken számíthatnak előlegfizetésre: alaptámogatás, újraelosztó támogatás, termeléshez kötött támogatások (tejhasznú tehén, hízott bika, anyajuh, intenzív gyümölcs, extenzív gyümölcs), valamint az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást érintő vidékfejlesztési támogatások.

 

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aktuális és gyakori kérdésekre ad választ az eGN új, módosított kitöltési útmutatója

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih a gazdálkodók igényeit figyelembe véve a leggyakoribb kérdések alapján frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját, valamint bővítette a gyakran ismételt kérdések (GYIK) gyűjteményét is. A jelenlegi módosításokkal a hivatal többek között az őszi vetésű főnövény rögzítésével és a tápanyag gazdálkodási terv beküldésével kapcsolatos hasznos információkat foglalta össze.

Fotó: Nébih

A Nébih több olyan kérdést is kapott a gazdálkodóktól, melyek egy-egy azonos téma köré csoportosíthatóak. A hivatal ezek alapján ‒ a naplóvezetés egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében ‒ módosította az eGN kitöltési útmutatóját, és bővítette a gyakran ismételt kérdések gyűjteményét is.

Az évszakra való tekintettel kifejezetten időszerű az őszi vetésű növények kapcsán az a kérdés, hogy melyik évhez kell felvezetni azokat. A Nébih struktúrája szerint, jóllehet a támogatási év igazodik a naptári évhez, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrák esetében a kincstári támogatást a termelők valójában az előző évben elvetett növényekre kapják. Ezt figyelembe véve az őszi vetésű kultúrákat mindig a következő évi ‒ jelen esetben a 2024-es ‒ gazdálkodási évre kell rögzíteni.

A tápanyaggazdálkodási terv vezetésének gyakoriságára vonatkozóan is több kérdés érkezett a Nébih-hez, melyek alapján az útmutató ‒ a módosításnak köszönhetően ‒ még pontosabb válaszokat tud nyújtani.

Több esetben kértek tájékoztatást a napló vezetésére kötelezett halála esetén felmerülő teendőkről is. A GYIK bővítésével a gyűjtemény most már ennek megválaszolására is kitér. Eszerint az örökösnek az örökhagyó naplójában nem kell semmilyen változtatást elvégeznie, ugyanakkor a saját naplójában tovább kell vezetnie az örökhagyó azon területeit, amelyek az örököshöz kerültek.

Az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) módosított kitöltési útmutatója és a bővített GYIK gyűjtemény elérhető a Nébih portál eGN aloldalán.
Kérdés esetén az egn@nebih.gov.hu címen kérhető segítség.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fontos határidő közeledik a 2023. évi egységes kérelem tekintetében!

Print Friendly, PDF & Email

Fontos szabályokra hívrta fel a figyelmet az MVH

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet alapján:

„20. § (1) Az egységes kérelem kijavítására, valamint az egységes kérelem részleges vagy teljes visszavonására – a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatása kivételével – a tárgyév szeptember 29-ig van lehetőség.
(2) Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás esetén az igénylés kijavítása, részleges vagy teljes visszavonása tárgyév december 20-ig lehetséges.”

A fénykép illusztráció: Pixabay

Fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a határidők lejártakor a szerkesztés alatt álló adatváltozás elektronikus bizonylatok hivatalból törlésre kerülnek! Ennek megfelelően kérjük az érintetteket, hogy ennek tudatában, még a határidőket megelőzően nyújtsák be vagy töröljék a szerkesztés alatt álló adatváltozás bizonylatokat.

2023. szeptember 29-t követően az alábbi adatok kijavítására, visszavonására már nem lesz lehetőség:

 • Nem lehet visszavonni a teljes egységes kérelmet, kivéve akkor, ha a kérelem kizárólag termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatással érintett.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes jogcímet, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a jogcímek, és esetlegesen vele együtt a teljes egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes blokkot, táblát, állategyedet, erdőrészletet, méhcsaládot, törzsállományt, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet visszavonni egy táblán, állategyeden, erdőrészleten lévő jogcím igénylést, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedről a jogcímek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet megváltoztatni a főnövény hasznosítási kódját, csökkenteni a tábla területét, nem lehet kijavítani a tábla rajz elhelyezkedését, nem lehet a főnövény esetén megadott egyéb adatokon változtatni (öntözés, termesztő berendezés, termesztés célja stb.). Kivétel: Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját.
 • Táblán lévő nem termelő tájképi elem (NPLFA) kijelölése sem lehetséges a határidő után (kivéve ökológiai jelentőségű másodvetés ld. lent).
 • Fiatal gazda jogcím igénylésekor nincs lehetőség a nyilatkozatok módosítására, valamint jogi személyek esetében a korábban megadott elsődleges és nem elődleges ügyfelek módosítására, törlésére.
 • Állatlétszám alapú támogatások esetén nincs lehetőség a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok módosítására, kizárólag a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatási igények vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok 2023. december 20-ig módosíthatóak.

Milyen adatot lehet megadni 2023. szeptember 29-t követően is:

 • Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját
 • Október 1-ig lehet megvalósítani a Feltételesség HMKÁ8, illetve AÖP gyakorlat3 keretében elszámolni kívánt ökológiai jelentőségű másodvetéseket. Az október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetések 2023. október 16-ig jelenthetőek be!
  Október 1 és 16 között be lehet jelenteni tervezési dátummal nem rendelkező, ám október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetést, de ezen esetekben kötelező megadni a tényleges vetés dátumát is. Október 16-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat.
  2023. október 17-ét követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
 • Október 31-ig lehet megvalósítani a hagyományos másodvetéseket, illetve zöldtrágyázás céljából vetett másodvetéseket. A hagyományos és zöldtrágyázás céljából vetett másodvetések elvetése 2023. november 15-ig jelenthetők be! 2023. november 16-át követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
  November 15-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat, kivéve, ha a hagyományos másodvetésen valamilyen termeléshez kötött területalapú jogcím igénylés is volt.
  Az ilyen jogcímmel is érintett másodvetések esetén szeptember 29-t követően, amennyiben a másodvetés esetén a tényleges vetési időpont is bejelentésre került, a másodvetés tekintetében kizárólag a másodvetés betakarítási/beforgatási dátuma jelenthető be!
 • Megvalósított hagyományos másodvetés esetén, amennyiben a másodvetésre termeléshez kötött területalapú jogcímek egyike is igénylésre került, a tényleges vetéssel egyidejűleg kérjük adja meg a szükséges vetőmag számla adatokat. Adatmegadásra azonban már csak azon hasznosítások esetén van lehetőség, melyek tekintetében Ön másodvetést jelentett be.
 • Agrotechnikai műveletek:
  AÖP tekintetében 2023. december 31-ig végezhetőek el. Ezen agrotechnikai műveletek 2024. január 15-ig jelenthetők be, ezt követően ilyen agrotechnikai művelet már nem jelenthető be!
  VP AKG 2021 intézkedés keretében elszámolni kívánt agrotechnikai műveletek egész évben bejelenthetőek a tevékenység elvégzését követő 15 napon belül.
 • Dokumentum csatolás kizárólag a Feltételesség, Kölcsönös Megfeleltetés, a termeléshez kötött területalapú jogcímek követelményeinek ellenőrzésre (pl.: honamadatok, szaporító anyag igazolása stb.), illetve a VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén kerül figyelembe vételre.
  ​​​​​​​VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén a dokumentum csatolás határideje október 30-a!!

Figyelem! Kérjük, hogy amennyiben egy másodvetést, agrotechnikai műveletet már nem kíván megvalósítani, azt egy adatváltozás bizonylaton törölje és nyújtsa be ezen változást tartalmazó adatváltozás bizonylatot, ezzel is gyorsítva a kérelmek feldolgozását!!

VP Baromfi állatjólét intézkedésadatszolgáltatás 2023. október 1-30 között

A VP3-14.1.4-22 kódszámú VP Baromfi állatjólét támogatás kapcsán a 2022.10.16-tól 2023.10.15-ig tartó kötelezettségvállalási időszak alatt vezetett 5. számú melléklet, valamint a keletkezett dokumentumok benyújtására az Egységes kérelemadatváltozás bejelentés felületén lesz lehetőség. A felület használatára vonatkozóan külön kitöltés útmutató kerül kiadásra, erre vonatkozóan kérjük figyeljék a Kincstár honlapját!

Október 30-át követően VP Baromfi állatjólét támogatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatást is tartalmazó be nem adott adatváltozás bizonylatok törlésre kerülnek!

Forrás: MVH

Tovább olvasom
Cart
 • No products in the cart.