Keressen minket

Mezőgazdaság

Okostelefonok a mezőgazdaságban

Print Friendly, PDF & Email

A program a forgalmazott termékeket, a termesztett növénykultúrákban engedélyezett vegyszereket, fényképes gyomnövény határozást biztos a mezőgazdasági szakembereknek.

Közzétéve:

Feltöltő:

Print Friendly, PDF & Email

A program a forgalmazott termékeket, a termesztett növénykultúrákban engedélyezett vegyszereket, fényképes gyomnövény határozást biztos a mezőgazdasági szakembereknek. Új trend a világban, hogy még a legnagyobb cégek, mint a Microsoft is, ingyenessé teszik programjaikat. A prototípus jelenleg burgonya, cukorrépa, gabonafélék, alma, bogyós gyümölcsök, szőlő, kukorica, napraforgó, repce, hagyma, káposztafélék és paradicsomtermesztéshez ajánl növényvédő szereket. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket!

Az új növényvédelmi szabályozás sok újdonságot hozott az idei esztendőben, de még nincs vége a feladatoknak, hiszen ez év novemberéig le kell vizsgáztatni a permetezőgépeinket. Ettől az évtől működteti a Magyar Növényvédőmérnöki és Növényorvosi Kamara az e-vény rendszerét és hozzá kell szoknia a gazdáknak ahhoz, ha magasabb forgalmi kategóriájú vegyszereket szeretnénk kijuttatni, akkor ahhoz növényorvosra van szükségünk.

Ezzel párhuzamosan a legnagyobb egyetemek, mint a keszthelyi Georgikon, vagy éppen a Debreceni Egyetem, folyamatosan indítja az ötéves képzési idejű növényorvos szakjait. A világ, a hatékony növényvédő szer kijuttatás, az okszerű növényvédelem felé mozdult el. A változást egyértelműen érzi a szakma, de nem csak hazánk, hanem az Európai Unió is egyre jobban fókuszál bizonyos növényvédő szerek felhasználásának szigorítására, mint ahogy a glifozát esetében is láthatjuk.

Ebben a helyzetben jelent meg a Dow AgroSciences egy olyan úttörő alkalmazással, amellyel a cég által forgalmazott összes terméket bemutatja, termékenként termékleírással, gyomirtó spektrummal, dózis ajánlásokkal, továbbá a kultúrák vetésforgójának javaslataival egy fajta integrált tanácsadáshoz juttatja a felhasználót – és mindez ingyenesen elérhető.

Nézzünk egy példát: az őszi káposzta repce vetésterülete folyamatosan nő, azonban a téli pusztulások esetén a vetőmag, a bemunkálási költség mellett számolnunk kell a kihelyezett növényvédő szer tartamhatásával is, amikor azon gondolkozunk, hogy mit vessünk a kipusztult repce után. A közkedvelt Runway gyomirtószerben aminopiralid, pikloram és metazaklór is szerepel, emiatt el kell gondolkoznunk, hogy mit tudunk vetni. Ebben is segítséget tud nyújtani a Dow AgroSciences applikációja. Lehetőségként felkínálja, a kukorica, a tavaszi kalászosok, olajretek, mustár, cirok, köles, fénymag és a hagymafélék mellett a kender termelését.

A prototípus jelenleg burgonya, cukorrépa, gabonafélék, alma, bogyós gyümölcsök, szőlőkukorica, napraforgó, repce, hagyma, káposztafélék és paradicsom termesztéséhez ajánl növényvédő szereket.

A program, amely magyarul is elérhető nagy hangsúlyt fektet a gyomirtó szerek kiválasztására s ezt jó minőségű fénykép adatbázissal párosítja. A gyomnövény azonosítása vizuális módon történik, fényképek közül tudjuk kiválasztani, milyen gyom okozza problémát. Dupla koppintással ki tudjuk nagyítani és bárki, könnyen gyorsan még szakértelem nélkül is össze tudja vetni a keresett gyomnövényt a telefonja segítségével – valóban azt a gyomot találta-e meg? Ezt követően az App azonnal megoldási lehetőséget kínál fel.

Nézzünk egy példát. Amíg rutinosak vagyunk a gyakran termelt növények esetében, addig a régen nagy gyakorlat mellett termelt cukorrépától a szakemberek is elszoktak, pláne úgy, hogy a felhasználható vegyszerek köre is megváltozott. Tegyük fel, hogy aranyvessző fajok jelentek meg a cukorrépa táblánkban, nem számítottunk erre és hiába volt alapos a korábbi művelés, valahonnan, valamiért most mégis megjelent. A képet megtalálva a cukorrépa gyomnövényei között és azt megjelölve, rögtön megtudhatjuk a kijuttatható és engedélyezett növényvédő szert. A felajánlott növényvédő szerre ez után rákattintva a program visszairányít a vegyszerek leírásához, majd részletezi a Lontrel 300 SL-t. A termékleírás mellett plusz információkhoz is hozzájuthatunk, mint hogy erősebb fertőzések esetén az engedélyokiratban meghatározott maximális dózishoz közelítve még a fejlettebb gyomnövényeket is el tudjuk pusztítatni.

Hogy a Dow AgroSciences mennyire komolyan vette a fejlesztést, jól látszik, hogy az összes forgalomba helyezett növényvédő szerének a hivatalos címkéjét is letölthetjük, amely ugyan eddig is elérhető volt az interneten, de most egy helyen megtalálható és ilyen formában még nem lehetett letölteni. A különlegességét, pedig legutoljára hagyva, a program fejlesztői arra is gondoltak, hogy olyan helyen gazdálkodnak a termelők, ahol esetleg nincs térerő. Az ingyenes letöltése után azonban nincs szükség további adatforgalomra az App futtatásához.

A gyakorlati felhasználás mellett jó segítséget jelenthet az egyetemi képzésekben, kiegészítve az órai, szemináriumi és labor-, terepgyakorlatokat. Laikusok is, kisgazdák, hobbykertészek is böngészhetnek zöldjelzésű vegyszerek között, amelyeket kiskertekben is biztonsággal felhasználhatunk.

A termékfejlesztése reméljük nem áll le és ki fog egészülni károsítók, illetve kórokozók gyűjteményével, valamint ma már léteznek olyan szoftverek is, amelyek a kamerák segítségével képesek levél alapján is felismerni a gyomnövényeket. Érdeklődve várjuk az új és frissített változatot és addig is érdemes kipróbálni mindazoknak, akik ebben a szakmában dolgoznak.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése

Print Friendly, PDF & Email

Hamarosan megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az agrártámogatások uniós feltételeinek változása és a piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így az előlegfizetés feltételeinek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Fotó: Agrárminisztérium Facebook oldala

A tárcavezető kifejtette, a Közös Agrárpolitika uniós reformja számos változást hozott az idei évben, az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett. Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket. A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat, az őket segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárkormányzat tisztában van az előlegfizetés magyar agrárium finanszírozási gyakorlatában kialakult jelentőségére, hiszen hosszú évek óta segíti az őszi munkák elvégzését. Az idei esztendőben különösen fontos minden olyan eszköz, ami a piaci problémák, magas költségszintek miatti likviditási problémák enyhítéséhez hozzájárulhat. Az előleg- és  részfizetésekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak – közölte a miniszter.

Nagy István tájékoztatása szerint az előlegfizetésben az alaptámogatás mellett a kis- és közepes gazdaságok célzott támogatását biztosító új támogatási formán, az újraelosztó támogatáson is megindulnak az utalások. Az érintettek a következő jogcímeken számíthatnak előlegfizetésre: alaptámogatás, újraelosztó támogatás, termeléshez kötött támogatások (tejhasznú tehén, hízott bika, anyajuh, intenzív gyümölcs, extenzív gyümölcs), valamint az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást érintő vidékfejlesztési támogatások.

 

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aktuális és gyakori kérdésekre ad választ az eGN új, módosított kitöltési útmutatója

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih a gazdálkodók igényeit figyelembe véve a leggyakoribb kérdések alapján frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját, valamint bővítette a gyakran ismételt kérdések (GYIK) gyűjteményét is. A jelenlegi módosításokkal a hivatal többek között az őszi vetésű főnövény rögzítésével és a tápanyag gazdálkodási terv beküldésével kapcsolatos hasznos információkat foglalta össze.

Fotó: Nébih

A Nébih több olyan kérdést is kapott a gazdálkodóktól, melyek egy-egy azonos téma köré csoportosíthatóak. A hivatal ezek alapján ‒ a naplóvezetés egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében ‒ módosította az eGN kitöltési útmutatóját, és bővítette a gyakran ismételt kérdések gyűjteményét is.

Az évszakra való tekintettel kifejezetten időszerű az őszi vetésű növények kapcsán az a kérdés, hogy melyik évhez kell felvezetni azokat. A Nébih struktúrája szerint, jóllehet a támogatási év igazodik a naptári évhez, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrák esetében a kincstári támogatást a termelők valójában az előző évben elvetett növényekre kapják. Ezt figyelembe véve az őszi vetésű kultúrákat mindig a következő évi ‒ jelen esetben a 2024-es ‒ gazdálkodási évre kell rögzíteni.

A tápanyaggazdálkodási terv vezetésének gyakoriságára vonatkozóan is több kérdés érkezett a Nébih-hez, melyek alapján az útmutató ‒ a módosításnak köszönhetően ‒ még pontosabb válaszokat tud nyújtani.

Több esetben kértek tájékoztatást a napló vezetésére kötelezett halála esetén felmerülő teendőkről is. A GYIK bővítésével a gyűjtemény most már ennek megválaszolására is kitér. Eszerint az örökösnek az örökhagyó naplójában nem kell semmilyen változtatást elvégeznie, ugyanakkor a saját naplójában tovább kell vezetnie az örökhagyó azon területeit, amelyek az örököshöz kerültek.

Az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) módosított kitöltési útmutatója és a bővített GYIK gyűjtemény elérhető a Nébih portál eGN aloldalán.
Kérdés esetén az egn@nebih.gov.hu címen kérhető segítség.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fontos határidő közeledik a 2023. évi egységes kérelem tekintetében!

Print Friendly, PDF & Email

Fontos szabályokra hívrta fel a figyelmet az MVH

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet alapján:

„20. § (1) Az egységes kérelem kijavítására, valamint az egységes kérelem részleges vagy teljes visszavonására – a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatása kivételével – a tárgyév szeptember 29-ig van lehetőség.
(2) Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás esetén az igénylés kijavítása, részleges vagy teljes visszavonása tárgyév december 20-ig lehetséges.”

A fénykép illusztráció: Pixabay

Fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a határidők lejártakor a szerkesztés alatt álló adatváltozás elektronikus bizonylatok hivatalból törlésre kerülnek! Ennek megfelelően kérjük az érintetteket, hogy ennek tudatában, még a határidőket megelőzően nyújtsák be vagy töröljék a szerkesztés alatt álló adatváltozás bizonylatokat.

2023. szeptember 29-t követően az alábbi adatok kijavítására, visszavonására már nem lesz lehetőség:

 • Nem lehet visszavonni a teljes egységes kérelmet, kivéve akkor, ha a kérelem kizárólag termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatással érintett.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes jogcímet, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a jogcímek, és esetlegesen vele együtt a teljes egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes blokkot, táblát, állategyedet, erdőrészletet, méhcsaládot, törzsállományt, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet visszavonni egy táblán, állategyeden, erdőrészleten lévő jogcím igénylést, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedről a jogcímek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet megváltoztatni a főnövény hasznosítási kódját, csökkenteni a tábla területét, nem lehet kijavítani a tábla rajz elhelyezkedését, nem lehet a főnövény esetén megadott egyéb adatokon változtatni (öntözés, termesztő berendezés, termesztés célja stb.). Kivétel: Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját.
 • Táblán lévő nem termelő tájképi elem (NPLFA) kijelölése sem lehetséges a határidő után (kivéve ökológiai jelentőségű másodvetés ld. lent).
 • Fiatal gazda jogcím igénylésekor nincs lehetőség a nyilatkozatok módosítására, valamint jogi személyek esetében a korábban megadott elsődleges és nem elődleges ügyfelek módosítására, törlésére.
 • Állatlétszám alapú támogatások esetén nincs lehetőség a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok módosítására, kizárólag a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatási igények vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok 2023. december 20-ig módosíthatóak.

Milyen adatot lehet megadni 2023. szeptember 29-t követően is:

 • Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját
 • Október 1-ig lehet megvalósítani a Feltételesség HMKÁ8, illetve AÖP gyakorlat3 keretében elszámolni kívánt ökológiai jelentőségű másodvetéseket. Az október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetések 2023. október 16-ig jelenthetőek be!
  Október 1 és 16 között be lehet jelenteni tervezési dátummal nem rendelkező, ám október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetést, de ezen esetekben kötelező megadni a tényleges vetés dátumát is. Október 16-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat.
  2023. október 17-ét követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
 • Október 31-ig lehet megvalósítani a hagyományos másodvetéseket, illetve zöldtrágyázás céljából vetett másodvetéseket. A hagyományos és zöldtrágyázás céljából vetett másodvetések elvetése 2023. november 15-ig jelenthetők be! 2023. november 16-át követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
  November 15-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat, kivéve, ha a hagyományos másodvetésen valamilyen termeléshez kötött területalapú jogcím igénylés is volt.
  Az ilyen jogcímmel is érintett másodvetések esetén szeptember 29-t követően, amennyiben a másodvetés esetén a tényleges vetési időpont is bejelentésre került, a másodvetés tekintetében kizárólag a másodvetés betakarítási/beforgatási dátuma jelenthető be!
 • Megvalósított hagyományos másodvetés esetén, amennyiben a másodvetésre termeléshez kötött területalapú jogcímek egyike is igénylésre került, a tényleges vetéssel egyidejűleg kérjük adja meg a szükséges vetőmag számla adatokat. Adatmegadásra azonban már csak azon hasznosítások esetén van lehetőség, melyek tekintetében Ön másodvetést jelentett be.
 • Agrotechnikai műveletek:
  AÖP tekintetében 2023. december 31-ig végezhetőek el. Ezen agrotechnikai műveletek 2024. január 15-ig jelenthetők be, ezt követően ilyen agrotechnikai művelet már nem jelenthető be!
  VP AKG 2021 intézkedés keretében elszámolni kívánt agrotechnikai műveletek egész évben bejelenthetőek a tevékenység elvégzését követő 15 napon belül.
 • Dokumentum csatolás kizárólag a Feltételesség, Kölcsönös Megfeleltetés, a termeléshez kötött területalapú jogcímek követelményeinek ellenőrzésre (pl.: honamadatok, szaporító anyag igazolása stb.), illetve a VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén kerül figyelembe vételre.
  ​​​​​​​VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén a dokumentum csatolás határideje október 30-a!!

Figyelem! Kérjük, hogy amennyiben egy másodvetést, agrotechnikai műveletet már nem kíván megvalósítani, azt egy adatváltozás bizonylaton törölje és nyújtsa be ezen változást tartalmazó adatváltozás bizonylatot, ezzel is gyorsítva a kérelmek feldolgozását!!

VP Baromfi állatjólét intézkedésadatszolgáltatás 2023. október 1-30 között

A VP3-14.1.4-22 kódszámú VP Baromfi állatjólét támogatás kapcsán a 2022.10.16-tól 2023.10.15-ig tartó kötelezettségvállalási időszak alatt vezetett 5. számú melléklet, valamint a keletkezett dokumentumok benyújtására az Egységes kérelemadatváltozás bejelentés felületén lesz lehetőség. A felület használatára vonatkozóan külön kitöltés útmutató kerül kiadásra, erre vonatkozóan kérjük figyeljék a Kincstár honlapját!

Október 30-át követően VP Baromfi állatjólét támogatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatást is tartalmazó be nem adott adatváltozás bizonylatok törlésre kerülnek!

Forrás: MVH

Tovább olvasom
Cart
 • No products in the cart.