Keressen minket

Mezőgazdaság

Okostelefonok a mezőgazdaságban

A program a forgalmazott termékeket, a termesztett növénykultúrákban engedélyezett vegyszereket, fényképes gyomnövény határozást biztos a mezőgazdasági szakembereknek.

A program a forgalmazott termékeket, a termesztett növénykultúrákban engedélyezett vegyszereket, fényképes gyomnövény határozást biztos a mezőgazdasági szakembereknek. Új trend a világban, hogy még a legnagyobb cégek, mint a Microsoft is, ingyenessé teszik programjaikat. A prototípus jelenleg burgonya, cukorrépa, gabonafélék, alma, bogyós gyümölcsök, szőlő, kukorica, napraforgó, repce, hagyma, káposztafélék és paradicsomtermesztéshez ajánl növényvédő szereket. Használjuk ki ezeket a lehetőségeket!

Az új növényvédelmi szabályozás sok újdonságot hozott az idei esztendőben, de még nincs vége a feladatoknak, hiszen ez év novemberéig le kell vizsgáztatni a permetezőgépeinket. Ettől az évtől működteti a Magyar Növényvédőmérnöki és Növényorvosi Kamara az e-vény rendszerét és hozzá kell szoknia a gazdáknak ahhoz, ha magasabb forgalmi kategóriájú vegyszereket szeretnénk kijuttatni, akkor ahhoz növényorvosra van szükségünk.

Ezzel párhuzamosan a legnagyobb egyetemek, mint a keszthelyi Georgikon, vagy éppen a Debreceni Egyetem, folyamatosan indítja az ötéves képzési idejű növényorvos szakjait. A világ, a hatékony növényvédő szer kijuttatás, az okszerű növényvédelem felé mozdult el. A változást egyértelműen érzi a szakma, de nem csak hazánk, hanem az Európai Unió is egyre jobban fókuszál bizonyos növényvédő szerek felhasználásának szigorítására, mint ahogy a glifozát esetében is láthatjuk.

Ebben a helyzetben jelent meg a Dow AgroSciences egy olyan úttörő alkalmazással, amellyel a cég által forgalmazott összes terméket bemutatja, termékenként termékleírással, gyomirtó spektrummal, dózis ajánlásokkal, továbbá a kultúrák vetésforgójának javaslataival egy fajta integrált tanácsadáshoz juttatja a felhasználót – és mindez ingyenesen elérhető.

Nézzünk egy példát: az őszi káposzta repce vetésterülete folyamatosan nő, azonban a téli pusztulások esetén a vetőmag, a bemunkálási költség mellett számolnunk kell a kihelyezett növényvédő szer tartamhatásával is, amikor azon gondolkozunk, hogy mit vessünk a kipusztult repce után. A közkedvelt Runway gyomirtószerben aminopiralid, pikloram és metazaklór is szerepel, emiatt el kell gondolkoznunk, hogy mit tudunk vetni. Ebben is segítséget tud nyújtani a Dow AgroSciences applikációja. Lehetőségként felkínálja, a kukorica, a tavaszi kalászosok, olajretek, mustár, cirok, köles, fénymag és a hagymafélék mellett a kender termelését.

A prototípus jelenleg burgonya, cukorrépa, gabonafélék, alma, bogyós gyümölcsök, szőlőkukorica, napraforgó, repce, hagyma, káposztafélék és paradicsom termesztéséhez ajánl növényvédő szereket.

A program, amely magyarul is elérhető nagy hangsúlyt fektet a gyomirtó szerek kiválasztására s ezt jó minőségű fénykép adatbázissal párosítja. A gyomnövény azonosítása vizuális módon történik, fényképek közül tudjuk kiválasztani, milyen gyom okozza problémát. Dupla koppintással ki tudjuk nagyítani és bárki, könnyen gyorsan még szakértelem nélkül is össze tudja vetni a keresett gyomnövényt a telefonja segítségével – valóban azt a gyomot találta-e meg? Ezt követően az App azonnal megoldási lehetőséget kínál fel.

Nézzünk egy példát. Amíg rutinosak vagyunk a gyakran termelt növények esetében, addig a régen nagy gyakorlat mellett termelt cukorrépától a szakemberek is elszoktak, pláne úgy, hogy a felhasználható vegyszerek köre is megváltozott. Tegyük fel, hogy aranyvessző fajok jelentek meg a cukorrépa táblánkban, nem számítottunk erre és hiába volt alapos a korábbi művelés, valahonnan, valamiért most mégis megjelent. A képet megtalálva a cukorrépa gyomnövényei között és azt megjelölve, rögtön megtudhatjuk a kijuttatható és engedélyezett növényvédő szert. A felajánlott növényvédő szerre ez után rákattintva a program visszairányít a vegyszerek leírásához, majd részletezi a Lontrel 300 SL-t. A termékleírás mellett plusz információkhoz is hozzájuthatunk, mint hogy erősebb fertőzések esetén az engedélyokiratban meghatározott maximális dózishoz közelítve még a fejlettebb gyomnövényeket is el tudjuk pusztítatni.

Hogy a Dow AgroSciences mennyire komolyan vette a fejlesztést, jól látszik, hogy az összes forgalomba helyezett növényvédő szerének a hivatalos címkéjét is letölthetjük, amely ugyan eddig is elérhető volt az interneten, de most egy helyen megtalálható és ilyen formában még nem lehetett letölteni. A különlegességét, pedig legutoljára hagyva, a program fejlesztői arra is gondoltak, hogy olyan helyen gazdálkodnak a termelők, ahol esetleg nincs térerő. Az ingyenes letöltése után azonban nincs szükség további adatforgalomra az App futtatásához.

A gyakorlati felhasználás mellett jó segítséget jelenthet az egyetemi képzésekben, kiegészítve az órai, szemináriumi és labor-, terepgyakorlatokat. Laikusok is, kisgazdák, hobbykertészek is böngészhetnek zöldjelzésű vegyszerek között, amelyeket kiskertekben is biztonsággal felhasználhatunk.

A termékfejlesztése reméljük nem áll le és ki fog egészülni károsítók, illetve kórokozók gyűjteményével, valamint ma már léteznek olyan szoftverek is, amelyek a kamerák segítségével képesek levél alapján is felismerni a gyomnövényeket. Érdeklődve várjuk az új és frissített változatot és addig is érdemes kipróbálni mindazoknak, akik ebben a szakmában dolgoznak.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségei a 2023-után

Stratégiai Tervről tartott előadást az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság előtérbe helyezése érdekében még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. Juhász Anikó a Tolna-megyei agrárfórumon a magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségeiről beszélt.

Fotó: AM

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az mezőgazdaság következő öt évét meghatározó Közös Agrárpolitikáról (KAP), az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Tervről tartott előadást a XXIV. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson. A helyettes államtitkár szólt a következő öt évet meghatározó KAP főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit.

Juhász Anikó jelezte: nagyon fontos lenne, hogy a még tavaly decemberben benyújtott magyar Stratégiai Tervet az Európai Bizottság minél hamarabb elfogadja azért, hogy a gazdálkodóknak legyen idejük felkészülni a változásokra. Az őszi termelési döntéseket, a következő gazdálkodási évet jelentősen meghatározó megváltozott feltételeket az agrártárca folyamatosan közzéteszi, érdemes ezeket a gazdálkodóknak figyelni. A fenntarthatósági célok és feltételek hangsúlyos elemei a KAP-nak. Juhász Anikó úgy fogalmazott: az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben, a zömében városlakó nyugati társadalmak megítélése nem túl kedvező. Fontos cél velük megismertetni és elfogadtatni a szintén fenntarthatóságra törekvő állattenyésztés helyzetét, nehézségeit.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2022. augusztus 11-e

Az elmúlt hét közepén meleg, nagyrészt száraz időben volt részünk, a szombat reggel erős széllel érkezett hidegfront csapadékot sajnos csak kevés helyre hozott, vasárnaptól keddig elszórtan alakultak ki záporok, melyekből 5 mm-nél nagyobb mennyiség csak nagyon kis területen hullott.

Ábra: MET

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, Magyarország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató központi költségvetési szerv. (Ábra: OMSZ)

A Duna-Tisza közén nagy területen 5 mm csapadék sem hullott az elmúlt 30 napban, és az Alföld jelentős részén a 130 mm-t is meghaladja az elmúlt 90 nap csapadékösszegének sokéves átlagtól vett negatív eltérése.

A száraz, meleg, sokszor szeles időben a lehullot kevés nedvesség is hamar elillan a talajokból, csak az Északi-középhegység északi oldalán, illetve egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.
Az szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének mintegy háromnegyed részén tapasztalható súlyos vagy nagyfokú aszály.
A folytatásban egészen keddig marad térségünkben a keleties áramlás, mellyel mérsékelten meleg, de jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, legnagyobb számban talán vasárnap, de országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Keddtől nyugatiasra, délnyugatira fordul az áramlás, mellyel egyre melegebb, de száraz levegő érkezik fölénk, jellemzően tovább fokozódik az aszály.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Egyetemi tudás a Farmer Expón

Látványos standokkal és szakmai programokkal készül a Debreceni Egyetem agrárkara és több szervezeti egysége az augusztus 17-én nyíló Farmer Expóra. A Böszörményi úti campus fejlesztésének köszönhetően minden idők legnagyobb hazai, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutatója is összeállhat a rendezvényen.

Fotó: Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának címere (Ábra: Debreceni Egyetem)

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása nyomán létfontosságú kérdéssé vált az öntözés és a vízgazdálkodás, az idei Farmer Expón egyebek mellett a kertészeti ágazat vonatkozásában foglalkoznak a témával.

– Magyarországon mintegy 80 ezer hektáron termelnek gyümölcsöt és csaknem 85 ezer hektáron zöldséget. A kertészeti területek jelentős része ki van téve az extrém szárazságnak és az aszálynak, mivel a gyümölcsösök mindössze 20-25 százaléka, míg a zöldségtermő területek 80 százaléka öntözött. A kertészeti ágazatban az egy hektáron megtermelt áru értéke jelentős, emiatt ilyen időjárási körülmények között létfontosságú az öntözés. Ezért is kapta idén a „Lenni vagy nem lenni…” címet a Farmer Expó kertészeti szakkiállítása, a HORTICO – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Kertészettudományi Intézet vezetője, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakmai konferencián elsősorban a meglévő vízkészletek helyzetének feltérképezésével és a vízjogi engedélyezési eljárás menetével foglalkoznak a szakemberek.

Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Kertészettudományi Intézet vezetője, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Fotó: Debreceni Egyetem

– A jelenleg nehéz helyzetben lévő kertészeti ágazat számára kiemelten fontos a vízkivételi és vízjogi létesítési engedélyek beszerzésének megkönnyítése, és ezáltal az öntözésfejlesztés előmozdítása. Ezen jogosultságok azonban a vízkészletek nagyságától függnek. Olyan racionális javaslatokat kell tenniük a szakmai szervezeteknek, amelyek ebből a helyzetből előremozdítják a zöldség-gyümölcs ágazat fejlődését – fejtette ki Apáti Ferenc.

Az augusztus 18-i HORTICO Zöldség–Gyümölcs Kertészeti Konferencia keretében szó lesz egyebek mellett Magyarország hidrológiai adottságairól, a felszíni és felszín alatti vízkészleteiről, különös tekintettel az Észak-Alföldre, illetve az öntözésfejlesztés jövőbeni kilátásairól, az öntözés szabályozásának átalakulásáról, az öntözés és az öntözhetőség racionalizálásának lehetőségeiről.

A 31. Farmer Expó szakmai programjába bekapcsolódik a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet, juhtenyésztési workshopot rendez az EuroSheep projekt keretében.

Fotó: Debreceni Egyetem

Az egyetem szakemberei a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület programjában is közreműködnek, ahol 40 különböző állatot lehet majd látni, például a magyar muraközit és az óriásokat. A kapcsolódó konferencián előadást tartanak a DE MÉK és az AKIT szakemberei. Pataki Balázs, a kar tiszteletbeli docense a magyar hidegvérű fajta kialakulását, történetét és értékeit ismerteti, Mihók Sándor professor emeritus pedig azt állítja középpontba, milyen kötelezettséggel jár egy történelmi lófajta fenntartása. Oláh János, az AKIT tudományos főmunkatársa a magyar hidegvérű lófajta és a klímaváltozás kapcsolatát elemzi.

A DE MÉK és az AKIT közös standon mutatkozik majd be a közönségnek, ahol megismerhetik a kar oktatási-kutatási portfólióját, emellett drónokkal, hőkamerával, akvapóniával és saját termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel várják a látogatókat.

Fotó: Debreceni Egyetem

Standot állít a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is a kiállításon. Asztalra kerülnek a diákok által a gyakorlókertben termelt zöldségek és gyümölcsök, valamint gyógynövények és virágok, illetve maguk a tanulók válaszolnak a képzésekkel kapcsolatos kérdésekre. A szervezők a kisgyerekre is gondolnak, többek között traktor-szimulátorral, ló- és fejhető tehén-makettel, valamint állatokkal kapcsolatos, QR-kódos kincskereső játékkal készülnek.

Idén újra lesz Karneváli Lovaskupa a Farmer Expón. Miután a Debreceni Egyetem közreműködésével több mint kétszeresére növelték a rendelkezésre álló pálya nagyságát, már nagy fogatok is elférnek és a gyep minőségén is sokat javítottak. A tervek szerint olyan nagy volumenű, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutató állhat össze a Karneváli Lovas Kupa Fogathajtó- és Díjugrató Versenyen, amilyen még nem volt Magyarországon.

A nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításnak ezúttal is a DE Böszörményi úti campusa ad otthont, augusztus 17. és 20. között.

Forrás: Debreceni Egyetem

Tovább olvasom