A kistermelői támogatást illetően a 42 ezer ügyfélből több mint 38 ezer ügyfél részére utalt támogatást. Zöldítésre 120 ezer ügyfélrészesült kifizetésben 73 milliárd forintot meghaladó mértékben.A termeléshez kötött támogatások, illetve a zöldségnövény termesztés támogatása és a szálas fehérjetakarmány-növény termesztés támogatása esetében a részfizetések áprilisban indulnak meg – tájékoztatott a Magyar Államkincstár.

1.Összesen mekkora összeg kifizetése várható nemzeti szinten, előlegként ebből mennyit fizettek ki a tavalyi évben?

Folyamatos a 2016-ban benyújtott kérelmek ügyintézése, illetve a kifizetés. Ennek keretében eddig több, mint 340 ezer kérelemre hagyott jóvá a Magyar Államkincstár 320 mrd Ft-ot meghaladó összeget. A kistermelői támogatást illetően a 42 ezer ügyfélből több mint 38 ezer ügyfél részére utalt támogatást.

Az egységes területalapú támogatás (SAPS) esetében több, mint 126 ezer gazdálkodó kapott már kifizetést (előleg, illetve részkifizetés formájában); ezzel a várhatóan támogatásban részesíthető ügyfelek több mint 95%-a részesült támogatásban. A várhatóan kifizethető országos keretösszeg közel 90 %-át kifizette a  Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (2016. december 31.ig), illetve a Magyar Államkincstár (2017. január 2-től).

2.Megyei bontásban eddig hány százalékát fizették ki a támogatásoknak?

Megye 2016 SAPS kifizetésben érintett ügyfelek a kérelem beadók %-ában
Bács-Kiskun megye 97,78
Baranya megye 94,40
Békés megye 98,72
Borsod-Abaúj-Zemplén megye 93,93
Csongrád megye 97,39
Fejér megye 97,21
Győr-Moson-Sopron megye 98,03
Hajdú-Bihar megye 97,11
Heves megye 96,38
Jász-Nagykun-Szolnok megye 97,31
Komárom-Esztergom megye 94,98
Nógrád megye 92,88
Pest megye 93,83
Somogy megye 95,72
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 94,79
Tolna megye 96,77
Vas megye 96,24
Veszprém megye 96,26
Zala megye 95,10
  1. A zöldítéssel kapcsolatban mikor várható a teljes összeg?

Zöldítésre 120 ezer ügyfél részesült kifizetésben 73 milliárd forintot meghaladó mértékben, a kifizetések folyamatosak. Idén már több mint 29,5 milliárd  forintot utalt a Magyar Államkincstár zöldítés jogcímre, várhatóan a június 30-i határidő előtt minden jogosult kérelmező megkapja a támogatást.

  1. A termeléshez kötött támogatások kifizetése mikorra várható?

A termeléshez kötött támogatások (rizstermesztés támogatása, cukorrépa termesztés támogatása, gyümölcstermesztés támogatása, ipari zöldségnövény termesztés támogatása és a szemes fehérjetakarmány-növény termesztés támogatása) esetében a részfizetések folyamatosan történnek, illetve zöldségnövény termesztés támogatása és szálas fehérjetakarmány-növény termesztés támogatása esetében a részfizetések áprilisban indulnak.

  1. Van-e olyan ütemterv, amely alapján tájékozódhatnak a gazdák a megítélt, de  még ki nem fizetett támogatásaik pontos összegéről és kifizetéséről?

Az új Közös Agrárpolitika bevezetése óta a korábbiaktól eltérően a területalapú támogatás (SAPS) és a zöldítés különvált. Ez azt jelenti, hogy a két jogcímben különböző feltételeknek kell megfelelni, így a kifizetések más ütemezésben és nem egyszerre történnek. A támogatás megítélése és a kifizetés nem válik ketté, közvetlenül egymást követi, tehát időben lényegében egybeesik, így ütemterv készítése nem merülhet fel.

  1. Segítségért, információért hova tudnak fordulni a termelők (megyei elérhetőségek)?

A Magyar Államkincstár Vidékfejlesztéssel összefüggő ügyfélszolgálata az MVH korábbi központi ügyfélszolgálatának helyén a 1095 Budapest, Soroksári út 22-24. alatt érhető el.

A munkatársak telefonon, e-mailben, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton továbbra is elérhetőek. Az email cím:ugyfelszolgalat@mvh.allamkincstar.gov.hu

A 2017. január 1-jei átalakulást követően Az MVH volt megyei kirendeltségei immár a megyei kormányhivatalok részeként működnek, elérhetőségeik itt találhatók:

//www.mvh.allamkincstar.gov.hu/az-ugyfelszolgalat-adatai

A gazdálkodók a fentieken túl, az eddigiekhez hasonlóan továbbra is fordulhatnak segítségért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászaihoz.

  1. Milyen nehézségekkel szembesült a Magyar Államkincstár az MVH megszűnése után, milyen problémákat kellett megoldaniuk?

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) beolvadásos különválása zökkenőmentesen zajlott. Az MVH mint kifizető ügynökség általános jogutódja a Magyar Államkincstár lett.

Az illetékes hatóság december 27-én megadta a kifizető ügynökség feltételes akkreditációját, amely alapján 2017. január 1-jétől kezdődően zavartalanul folyik tovább az agrár-vidékfejlesztési forrásokkal kapcsolatos kérelemkezelési és kifizetési feladatok ellátása. Az integráció miatt új elnökhelyettesi posztot hoztak létre az államkincstárnál, és 671 munkatársat vettek át az MVH-tól.