Keressen minket

Mezőgazdaság

Az USA termésbecslése 2020-ra

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte 5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte  5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt. Az előrejelzés elkészítése során figyelembe vették a Dél-Amerika és az Amerikai Egyesült Államok termelésének ugrásszerű változását is. Az előrejelzés szerint a globális olajos magtermelés rekordot érhet el a 605,9 millió tonnával.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma

A szójabab világtermelése az előrejelzések szerint 26,6 millió tonnával növekszik, ami eléri a 362,8 millió tonna mennyiséget, ami kevesebb, mint 3 millió tonnával haladja meg a 2018/19-es korábbi rekordot. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma arra számít, hogy a globális olajosmag-fogyasztás 2%-kal növekszik 2020/21-évben, ami a legmagasabb növekedési ráta lenne  2017/18. év óta.

A kínai takarmányigény az elmúlt két évben csökkent az afrikai sertéspestis miatt, viszont az idei évben várhatóan nő és így a fogyasztás is várhatóan javulhat.

Az USDA előrejelzése szerint az olajos magvak kereskedelme növekedni fog, főként a Kínából származó nagyobb szójakereslet miatt. Az egyéb olajos magvak kereskedelme várhatóan majdnem azonos a tavalyi évivel, kivéve a napraforgót és a repcét, ahol a kereskedelem várhatóan mérsékelten növekszik a nagyobb exportőrök miatt.

A globális záró készletek várhatóan marginális csökkenést mutatnak, figyelembe véve a szójabab és a földimogyoró-készletek csökkenését is.

A napraforgó záró készletek helyreállnak és a globális olajmagliszt-termelés várhatóan 2020/21-ben növekszik a szójaliszt előállítása miatt. Az előrejelzések szerint, Kínában tapasztalható erőteljes kereslet miatt,  a globális fehérjeliszt fogyasztás is javulni fog. Az élelmezési olajok világszintű növekedése várható jövőre, ami a lassabb növekedés után bővül, mivel a koronavírus járvány káros hatása folytatódik ebben az évben.

A Minisztérium frissítette a pálma-, olíva- és szójabab-olajok előrejelzését, amely legalább 3%-kal növekszik. A globális ipari olajfogyasztás szintén várhatóan nagyobb lesz, összhangban a fő piacokon várható biodízel-termelés javulásával.

A globális pálmaolaj-kereskedelem csökkenő éve után a növényi olaj kereskedelme várhatóan helyreáll. A globális zárókészletek várhatóan csökkenni fognak, tekintettel a világ élelmiszer-olaj iránti keresletének nagyobb igényei miatt.

Az előrejelzés szerint az indiai szójababdarálás 1,1 millióval nő, vagyis megközelítőleg 9,4 millió tonnát ér el, mivel a a 2020-as tenyészévben nagyobb termés várható.

Ezért az indiai szójabab-kivitel várhatóan 4,2 lakh tonnáról (Szerző: India saját mértékegysége. 420 ezer tonnát jelent) 1,9 millió tonnára növekszik.

Az indiai szójabab-olaj behozatala várhatóan csekély mértékben, 3,2 millió tonnára nő, mivel a magasabb hazai ellátás és az alacsonyabb növényi olaj-fogyasztás negatív hatással lesz az importkeresletre. Ebben az évben a szójabab globális fogyasztása szintén várhatóan növekedni fog. Kína várhatóan a 2020/21-ben a globális fogyasztás növekedésének több mint felét teszi ki, illetve az import növekedésének körülbelül 85% -át éri el Kína.

Az argentin kivitel várhatóan csökken, az USA és Brazília közötti erős verseny és a növekvő belföldi problémák miatt. Az USDA előrejelzése szerint a globális szójaliszt-fogyasztás növekedése 4% -kal felgyorsul a növekvő kínai kereslet miatt. Kína adja a globális fogyasztás közel egyharmadát és a fogyasztás növekedésének több mint felét.

A globális liszt-export az előrejelzések szerint 2020/21-évben 1 százalékkal nőni fog, hasonlóan a történelmi tendenciákhoz. Argentína és India kereskedelme az előrejelzések szerinti mértékben növekszik a 2020/21-es évben, mivel az USA-ban és Brazíliában a növekvő takarmányigény számol a nagyobb liszt termelésükkel.

A világ szójabab-olaj fogyasztása az előrejelzések szerint 4 százalékkal növekszik, elsősorban az erős kínai keresletre számítva, ahol a belföldön előállított olaj megnövekedett kínálata helyettesít más típusú olaj-féléket. A szójaliszt globális exportja az előrejelzések szerint 2020/21-ben 2% -kal növekszik. A teljes globális mennyiség várhatóan eléri a 11,8 millió tonnát, ami új rekordnak számít.

Fordította: Dr. szilágyi Gergely

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://krishijagran.com/agriculture-world/usda-projects-rise-in-world-oilseed-production-expects-higher-consumption-reduces-ending-stock-estimates/

Képek megnevezése:

  1. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) központja
  2. USDA logója

Képek forrása:

  1. https://blog.ucsusa.org/ricardo-salvador/trumps-usda-vs-science
  2. https://www.usda.gov/

 

 

Mezőgazdaság

Nem drágult a globális élelmiszerkosár novemberben

Róma, 2022. december 2. – Jórészt mozdulatlan maradt a globális élelmiszeralapanyag-árak összesített mutatója novemberben, miután a gabonafélék, a húsok és tejtermékek nemzetközi árának csökkenése ellensúlyozta a növényi olajok és a cukor drágulását – jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Rizsföld a Fülöp-szigeteken. ©FAO/Veejay Villafranca

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete az ENSZ szakosított szervezete, amelynek fő feladata az élelmezésbiztonság megvalósítása. (Ábra: FAO)

Így valamelyest alacsonyabban zárt novemberben a nemzetközi élelmiszerkosár legfontosabb tételeinek árváltozását lekövető FAO élelmiszerár-index, az azt megelőző hónaphoz képest. Az index alig 0,3%-kal haladja meg a tavaly novemberi szintet.

A gabonafélék árindexe 1,3%-kal csökkent egy hónap alatt, ám még így is 6,3%-kal szárnyalta túl az egy évvel korábbi értéket. November hónapban kevesebbért cserélt gazdát a búza és kukorica a nemzetközi piacokon (2,8 és 1,7%-os csökkenés), főként a fekete-tengeri gabonaszállítási kezdeményezés kiterjesztése miatt. Ezzel szemben a rizs globális ára 2,3%-kal nőtt.

A növényi olajok árindexe 2,3%-kal drágult novemberben, megtörve hét hónapnyi emelkedést. Drágult a pálma- és szójaolaj, míg a repce- és napraforgóolaj ára csökkent.  

A tejtermékek árindexe 1,2%-kal zárt alacsonyabban november végén, mivel a vaj, és a sovány és teljes tejpor iránti importkereslet bezuhant, míg a sajt drágult a főbb nyugat-európai termelők szűkös exportkészletei miatt.

A húsfélék árindexe 0,9%-kal zsugorodott egy hónap alatt, miután csökkent a szarvasmarhahús nemzetközi ára a bőséges ausztrál exportkészleteknek köszönhetően, melyek még jobban ráerősítettek a Brazília által fűtött kínálati piacra, ellensúlyozva a Kínából jövő erős keresletet. Ezzel szemben más húsfélék ára erősödött, élén a birkáéval.

Az erős kereslet és a betakarítás csúszása, illetve az indiai exportmennyiség korlátozása miatt szűkös globális készletek kombinációja okán a cukor árindexe 5,2%-kal ugrott meg november során. A magasabb brazil bioetanol ár szintén ebbe az irányba nyomta a mutatót.

További részletek itt; a FAO élelmiszerár-index megfigyelő és elemző eszköze itt érhető el.

Csökkenhet a világ gabonakibocsátása 2022-ben

A legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben a tovább FAO csökkentette a 2022-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését 2 756 millió tonnára, ami 2%-os csökkenés tavalyhoz képest.

A levonás főként a zsugorodó ukrán kukoricatermelést tükrözi, ahol a háború jelentősen megdrágította a betakarítás utáni munkálatokat. A FAO mérsékelte a globális búzakibocsátásra vonatkozó becslését is, ám ennek ellenére a 781,2 millió tonna várható mennyisége történelmi csúcsot jelent. A rizstermelésben 2,4%-os csökkenés várható a tavalyi rekordértékhez képest.

A 2022–2023 őszi gabonái esetében a legfőbb aggodalmat a fontosabb mezőgazdasági inputok és a kedvezőtlen időjárás az Amerikai Egyesült Államokban és Oroszországban okozzák, ám a magasabb gabonaárak hozzájárulhatnak a megművelt területek átlag fölötti szinten tartásához. A déli féltekén főként szemesterményeket vetettek, Brazíliában például rekord nagyságú területen termelnek kukoricát.

További információ a szezon gabonakibocsátásáról itt érhető el.

45 ország szorul élelmiszersegélyre

Szerte a világon összesen 45 ország – köztük 33 afrikai, kilenc ázsiai, kettő latin-amerikai és karib-szigeteki, és egy európai – szorul élelmiszersegélyre konfliktusok, időjárási szélsőségek vagy az elszabaduló infláció miatt – olvasható a FAO most megjelent termelési kilátásokat és az élelmezési helyzetet elemző jelentésben.

Az élelmezési helyzet különösen aggasztó Kelet- és Nyugat-Afrikában.

Forrás: FAO

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

A Dunántúlra összpontosul a szelídgesztenye-termesztés

NAK: Vas, Somogy és Zala megyében termesztik a legnagyobb felületen a szelídgesztenyét. Eme héjas gyümölcs egyedi íze mellett kiváló beltartalmi értékekkel is rendelkezik – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

A fénykép illsuztráció. Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara látja el a magyar agrár- és élelmiszerszektor egységes és hatékony képviseletét. (Ábra: NAK)

 A szelídgesztenye Dél-Európában, Kelet-Ázsiában és Észak-Amerikában őshonos. A Bükkben fellelt Anna-barlangban feltárt leletek alapján az ősemberek már a neolitikus korban is ismerték. Hazánkban már a XIII. században termesztésben volt.

A szelídgesztenye várható életkora kiemelkedően magas, akár több száz év is lehet, Kőszeg környékén 5-600 éves gesztenyefák is találhatók. A szelídgesztenye hazánkban is honos, ám termesztéséhez speciális ökológiai követelményeknek kell megfelelni, mivel csapadékosabb időjárást, magasabb páratartalmat és savanyú talajt igényel. Emiatt csak az ország néhány táján lehetséges az üzemi méretű termesztése, így a dél-dunántúli, a nyugat-dunántúli és a Börzsöny-hegységi termesztőtájakon. Jellemzően kisüzemi növény, hasonlóan a mogyoróhoz. Az 1970-es években telepített, összesen mintegy 450 hektár felületű áruültetvények mára szinte teljesen kipusztultak. Az éves termés nagy részét ma is főként a ligetes szórványgesztenyések és a vad állományok adják.

Hazánkban mintegy 276 hektáron termesztenek szelídgesztenyét, a legnagyobb területen Vas és Somogy megyében (74-74 hektáron), valamint Zalában (58 hektáron). A magyar szelídgesztenye-fajták jól mutatják a főbb hazai termőtájakat: az Alpokalja vidékét, melyet a Kőszegszerdahelyi 29, és a Dél-Dunántúlt, melyet az Iharosberényi fajták uralnak. Észak-Magyarországon a Nagymarosi fajták álltak termesztés alatt, itt azonban mára nagyon elenyésző a termesztés volumene. Tájfajtákkal is találkozhatunk, mint például a Nemeshetési korai (Nemeshetés, Zala megye), a Maróti kései (Dunakanyar) és a Maróti nagy szemű (Dunakanyar).

Az országos éves termésmennyiség jellemzően 150-300 tonna közötti, mely a kevés számú üzemi ültetvénynek és a termesztéstechnológiai fejlesztések hiányának tudható be. Exportunk elhanyagolható, azonban jelentős a feldolgozóipari igény, így behozatalra szorulunk gesztenyéből. Az import évente 2000-2500 tonna között mozog, 1-1,2 milliárd forint értékben, jellemzően Olaszországból.

Egyedi ízével jellegzetesen elmaradhatatlan karácsonyi csemege, vásárokban a sült gesztenye, az ünnepi asztalokon a gesztenyetöltelékes sütemények. Beltartalmi értékeit tekintve zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem – tájékoztat az Európai Friss Csapat program. Magas szénhidráttartalmának köszönhetően étrendünkben helyettesíthetjük vele a gabona- és burgonyaféléket. B1-, B2-, B6, C-, és E-vitamin tartalma, folát (a B9 vitamin természetben előforduló formája) tartalma nem elhanyagolható, továbbá bővelkedik élelmi rostban. Kálium- és magnéziumforrás, valamint kiváló forrása a nátriumnak, a réznek, a vasnak, a kalciumnak, a mangánnak, a foszfornak és a cinknek.

Forrás: NAK

***

Háttérinformáció:

NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA 2013 tavaszán alapított, kötelező tagsággal rendelkező szervezet. A köztestület tagja valamennyi mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési tevékenységet folytató természetes és jogi személy. A kamara mintegy 400 ezer fős tagsága révén a teljes hazai élelmiszerláncot lefedi, közülük több mint 50 ezren foglalkoznak zöldség- és gyümölcstermeléssel. Rugalmas és szakmailag felkészült szervezetként a NAK az alapítása óta azon dolgozik, hogy lendületet adjon a magyar agráriumnak. Legfontosabb feladata a magyar agrár- és élelmiszerszektor erősítése, a magyar termékek versenyképességének javítása itthon és a nemzetközi piacokon. Vezető szerepet tölt be a nemzeti agrár- és élelmiszer-stratégia alakításában és megvalósításában, továbbá a kormányzat első számú szakmai tárgyalópartnereként széles körű igazgatási és szolgáltatási közfeladatokat lát el.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Januártól módosul a növényvédelmi drónpilótaképző intézmények jelentkezésére vonatkozó feltételrendszer és eljárásrend

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) módosította a pilóta nélküli légijárműves (drónos) növényvédelmi alapképzés megszervezésére és lebonyolítására vonatkozó feltételrendszert és eljárásrendet. Az új változat 2023. január 1-jétől lép hatályba.

A fénykép illusztráció: Pixabay

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

A feltételrendszer és az eljárásrend módosítása a kompetens szakmai szervezetek visszajelzései és javaslatai figyelembevételével történt. Változott például az agrometeorológiai ismeretekkel rendelkező képző személy végzettségére vonatkozó feltétel, valamint több helyen megtörtént a követelmények pontosítása. A 2023. január 1-jén életbe lépő változás a korábban lezárult és a folyamatban lévő eljárásokat nem érinti.

A Nébih továbbra is várja azon felnőttképzési intézmények jelentkezését, amelyek megfelelő személyi, tárgyi, valamint infrastrukturális feltételekkel rendelkeznek a növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésére irányuló szakmai képzés megszervezéséhez és lebonyolításához. Lényeges, hogy a felhívásra csak olyan intézmény jelentkezhet, amely engedélyezett felnőttképzési intézményként van nyilvántartva, azaz engedélyszámmal rendelkezik.

A Nébih a jelentkezéseket elsősorban e-mailben várja az mgei@nebih.gov.hu címen, továbbá elfogadja postai úton (Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság, 1537 Budapest Pf. 407.) is. Fontos, hogy a 8 MB-nál nagyobb méretű jelentkezési dokumentáció leadása elektronikus formában kizárólag nagy méretű fájlküldő alkalmazás használatával teljesíthető.

A növényvédelmi drónpilóták képzésével remélhetőleg mielőbb a magyar gazdák rendelkezésére állhat a korszerű és környezetkímélő drónos permetezési technológia.

Forrás: Nébih
Tovább olvasom