Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte  5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt. Az előrejelzés elkészítése során figyelembe vették a Dél-Amerika és az Amerikai Egyesült Államok termelésének ugrásszerű változását is. Az előrejelzés szerint a globális olajos magtermelés rekordot érhet el a 605,9 millió tonnával.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma

A szójabab világtermelése az előrejelzések szerint 26,6 millió tonnával növekszik, ami eléri a 362,8 millió tonna mennyiséget, ami kevesebb, mint 3 millió tonnával haladja meg a 2018/19-es korábbi rekordot. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma arra számít, hogy a globális olajosmag-fogyasztás 2%-kal növekszik 2020/21-évben, ami a legmagasabb növekedési ráta lenne  2017/18. év óta.

A kínai takarmányigény az elmúlt két évben csökkent az afrikai sertéspestis miatt, viszont az idei évben várhatóan nő és így a fogyasztás is várhatóan javulhat.

Az USDA előrejelzése szerint az olajos magvak kereskedelme növekedni fog, főként a Kínából származó nagyobb szójakereslet miatt. Az egyéb olajos magvak kereskedelme várhatóan majdnem azonos a tavalyi évivel, kivéve a napraforgót és a repcét, ahol a kereskedelem várhatóan mérsékelten növekszik a nagyobb exportőrök miatt.

A globális záró készletek várhatóan marginális csökkenést mutatnak, figyelembe véve a szójabab és a földimogyoró-készletek csökkenését is.

A napraforgó záró készletek helyreállnak és a globális olajmagliszt-termelés várhatóan 2020/21-ben növekszik a szójaliszt előállítása miatt. Az előrejelzések szerint, Kínában tapasztalható erőteljes kereslet miatt,  a globális fehérjeliszt fogyasztás is javulni fog. Az élelmezési olajok világszintű növekedése várható jövőre, ami a lassabb növekedés után bővül, mivel a koronavírus járvány káros hatása folytatódik ebben az évben.

A Minisztérium frissítette a pálma-, olíva- és szójabab-olajok előrejelzését, amely legalább 3%-kal növekszik. A globális ipari olajfogyasztás szintén várhatóan nagyobb lesz, összhangban a fő piacokon várható biodízel-termelés javulásával.

A globális pálmaolaj-kereskedelem csökkenő éve után a növényi olaj kereskedelme várhatóan helyreáll. A globális zárókészletek várhatóan csökkenni fognak, tekintettel a világ élelmiszer-olaj iránti keresletének nagyobb igényei miatt.

Az előrejelzés szerint az indiai szójababdarálás 1,1 millióval nő, vagyis megközelítőleg 9,4 millió tonnát ér el, mivel a a 2020-as tenyészévben nagyobb termés várható.

Ezért az indiai szójabab-kivitel várhatóan 4,2 lakh tonnáról (Szerző: India saját mértékegysége. 420 ezer tonnát jelent) 1,9 millió tonnára növekszik.

Az indiai szójabab-olaj behozatala várhatóan csekély mértékben, 3,2 millió tonnára nő, mivel a magasabb hazai ellátás és az alacsonyabb növényi olaj-fogyasztás negatív hatással lesz az importkeresletre. Ebben az évben a szójabab globális fogyasztása szintén várhatóan növekedni fog. Kína várhatóan a 2020/21-ben a globális fogyasztás növekedésének több mint felét teszi ki, illetve az import növekedésének körülbelül 85% -át éri el Kína.

Az argentin kivitel várhatóan csökken, az USA és Brazília közötti erős verseny és a növekvő belföldi problémák miatt. Az USDA előrejelzése szerint a globális szójaliszt-fogyasztás növekedése 4% -kal felgyorsul a növekvő kínai kereslet miatt. Kína adja a globális fogyasztás közel egyharmadát és a fogyasztás növekedésének több mint felét.

A globális liszt-export az előrejelzések szerint 2020/21-évben 1 százalékkal nőni fog, hasonlóan a történelmi tendenciákhoz. Argentína és India kereskedelme az előrejelzések szerinti mértékben növekszik a 2020/21-es évben, mivel az USA-ban és Brazíliában a növekvő takarmányigény számol a nagyobb liszt termelésükkel.

A világ szójabab-olaj fogyasztása az előrejelzések szerint 4 százalékkal növekszik, elsősorban az erős kínai keresletre számítva, ahol a belföldön előállított olaj megnövekedett kínálata helyettesít más típusú olaj-féléket. A szójaliszt globális exportja az előrejelzések szerint 2020/21-ben 2% -kal növekszik. A teljes globális mennyiség várhatóan eléri a 11,8 millió tonnát, ami új rekordnak számít.

Fordította: Dr. szilágyi Gergely

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://krishijagran.com/agriculture-world/usda-projects-rise-in-world-oilseed-production-expects-higher-consumption-reduces-ending-stock-estimates/

Képek megnevezése:

  1. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) központja
  2. USDA logója

Képek forrása:

  1. https://blog.ucsusa.org/ricardo-salvador/trumps-usda-vs-science
  2. https://www.usda.gov/