Keressen minket

Mezőgazdaság

Az USA termésbecslése 2020-ra

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte 5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte  5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt. Az előrejelzés elkészítése során figyelembe vették a Dél-Amerika és az Amerikai Egyesült Államok termelésének ugrásszerű változását is. Az előrejelzés szerint a globális olajos magtermelés rekordot érhet el a 605,9 millió tonnával.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma

A szójabab világtermelése az előrejelzések szerint 26,6 millió tonnával növekszik, ami eléri a 362,8 millió tonna mennyiséget, ami kevesebb, mint 3 millió tonnával haladja meg a 2018/19-es korábbi rekordot. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma arra számít, hogy a globális olajosmag-fogyasztás 2%-kal növekszik 2020/21-évben, ami a legmagasabb növekedési ráta lenne  2017/18. év óta.

A kínai takarmányigény az elmúlt két évben csökkent az afrikai sertéspestis miatt, viszont az idei évben várhatóan nő és így a fogyasztás is várhatóan javulhat.

Az USDA előrejelzése szerint az olajos magvak kereskedelme növekedni fog, főként a Kínából származó nagyobb szójakereslet miatt. Az egyéb olajos magvak kereskedelme várhatóan majdnem azonos a tavalyi évivel, kivéve a napraforgót és a repcét, ahol a kereskedelem várhatóan mérsékelten növekszik a nagyobb exportőrök miatt.

A globális záró készletek várhatóan marginális csökkenést mutatnak, figyelembe véve a szójabab és a földimogyoró-készletek csökkenését is.

A napraforgó záró készletek helyreállnak és a globális olajmagliszt-termelés várhatóan 2020/21-ben növekszik a szójaliszt előállítása miatt. Az előrejelzések szerint, Kínában tapasztalható erőteljes kereslet miatt,  a globális fehérjeliszt fogyasztás is javulni fog. Az élelmezési olajok világszintű növekedése várható jövőre, ami a lassabb növekedés után bővül, mivel a koronavírus járvány káros hatása folytatódik ebben az évben.

A Minisztérium frissítette a pálma-, olíva- és szójabab-olajok előrejelzését, amely legalább 3%-kal növekszik. A globális ipari olajfogyasztás szintén várhatóan nagyobb lesz, összhangban a fő piacokon várható biodízel-termelés javulásával.

A globális pálmaolaj-kereskedelem csökkenő éve után a növényi olaj kereskedelme várhatóan helyreáll. A globális zárókészletek várhatóan csökkenni fognak, tekintettel a világ élelmiszer-olaj iránti keresletének nagyobb igényei miatt.

Az előrejelzés szerint az indiai szójababdarálás 1,1 millióval nő, vagyis megközelítőleg 9,4 millió tonnát ér el, mivel a a 2020-as tenyészévben nagyobb termés várható.

Ezért az indiai szójabab-kivitel várhatóan 4,2 lakh tonnáról (Szerző: India saját mértékegysége. 420 ezer tonnát jelent) 1,9 millió tonnára növekszik.

Az indiai szójabab-olaj behozatala várhatóan csekély mértékben, 3,2 millió tonnára nő, mivel a magasabb hazai ellátás és az alacsonyabb növényi olaj-fogyasztás negatív hatással lesz az importkeresletre. Ebben az évben a szójabab globális fogyasztása szintén várhatóan növekedni fog. Kína várhatóan a 2020/21-ben a globális fogyasztás növekedésének több mint felét teszi ki, illetve az import növekedésének körülbelül 85% -át éri el Kína.

Az argentin kivitel várhatóan csökken, az USA és Brazília közötti erős verseny és a növekvő belföldi problémák miatt. Az USDA előrejelzése szerint a globális szójaliszt-fogyasztás növekedése 4% -kal felgyorsul a növekvő kínai kereslet miatt. Kína adja a globális fogyasztás közel egyharmadát és a fogyasztás növekedésének több mint felét.

A globális liszt-export az előrejelzések szerint 2020/21-évben 1 százalékkal nőni fog, hasonlóan a történelmi tendenciákhoz. Argentína és India kereskedelme az előrejelzések szerinti mértékben növekszik a 2020/21-es évben, mivel az USA-ban és Brazíliában a növekvő takarmányigény számol a nagyobb liszt termelésükkel.

A világ szójabab-olaj fogyasztása az előrejelzések szerint 4 százalékkal növekszik, elsősorban az erős kínai keresletre számítva, ahol a belföldön előállított olaj megnövekedett kínálata helyettesít más típusú olaj-féléket. A szójaliszt globális exportja az előrejelzések szerint 2020/21-ben 2% -kal növekszik. A teljes globális mennyiség várhatóan eléri a 11,8 millió tonnát, ami új rekordnak számít.

Fordította: Dr. szilágyi Gergely

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://krishijagran.com/agriculture-world/usda-projects-rise-in-world-oilseed-production-expects-higher-consumption-reduces-ending-stock-estimates/

Képek megnevezése:

  1. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) központja
  2. USDA logója

Képek forrása:

  1. https://blog.ucsusa.org/ricardo-salvador/trumps-usda-vs-science
  2. https://www.usda.gov/

 

 

Mezőgazdaság

Dinamikusan zajlanak a vidékfejlesztési pályázatok kifizetései

Az agráriumban a jelenlegi háborús gazdasági környezetben, minden nehézség ellenére is zajlanak a fejlesztések, csak nyáron eddig 88 milliárd forintot fizettek ki a beruházóknak a projektek megvalósítására – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Fotó: AM

A miniszter emlékeztetett, 2021-2027 között háromszor annyi vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre, mint előtte, melynek révén az Agrárminisztérium 2021-ben kidolgozta és elindította a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot. Ez a magyar vidék gazdaságának gerincét adó agrárium és élelmiszertermelés teljes modernizációját célozza meg – mutatott rá Nagy István.

A tárcavezető elmondta, hogy az Agrárminisztérium tavaly és idén is számos pályázati felhívást jelentetett meg, amelyekre a várakozásokat meghaladó mértékben nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók. A megkezdett projektek megvalósítására tett erőfeszítéseket jól mutatja, hogy a gazdálkodók, vállalkozások és önkormányzatok által menedzselt beruházásokhoz kapcsolódóan csak a nyári hónapokban, 2022. június 1-től mostanáig 88 milliárd forintot meghaladó kifizetésre került sor – fejtette ki az agrárminiszter.

15 milliárd forintot meghaladó támogatást folyósítottak az állattenyésztési ágazatnak telephelyek fejlesztésére és megújítására, több mint 5 milliárd forintot kaptak az élelmiszeripari ágazat fejlesztéseit végrehajtó pályázók. A nagy érdeklődés övezte precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázati konstrukció esetében a jelzett időszakban 12 milliárd forintot meghaladó támogatást, a rendkívül népszerű, mezőgazdasági kisüzemek támogatására irányuló pályázathoz kapcsolódóan közel 17 milliárd forintot fizettek ki. Az önkormányzatok is jelentős támogatást, mintegy 10 milliárd forintot kaptak a külterületi helyi közutak fejlesztésére – sorolta a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, hogy az agrárium teljesítményét számos probléma nehezíti az elmúlt időszakban az orosz-ukrán háborútól az aszályon keresztül a dráguló hitelfinanszírozásig. Azonban a hatékonyság, az infrastruktúra és a termelő kapacitások megújulása nélkül lemondanánk a jövőt érintő közös terveinkről – tette hozzá.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2022. augusztus 18-a

Az elmúlt hét második felében és ezen a héten is minden nap, de csak elszórtan alakultak ki záporok, zivatarok hazánkban, melyekből 10 mm-nél nagyobb csapadék délnyugaton nagyobb területen esett, míg másfelé csak kis foltokban hullott.

Ábra: MET

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, Magyarország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató központi költségvetési szerv. (Ábra: OMSZ)

Az elmúlt 30 nap és 90 nap csapadékösszege is rendkívül nagy hiányt mutat, 2022. első hat hónapját tekintve ez volt 1901. óta a legszárazabb első félév hazánkban.
A meleg időben a lehullott kis csapadék hamar elillan a talajokból, csak a délnyugati országrészben, az Északi-középhegység északi oldalán, illetve másfelé néhány komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.
A szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének nagy részén súlyos vagy nagyfokú aszály van.
A folytatás csapadék szempontjából igen biztató, ugyanis a pénteken érkező frontrendszer lelassul térségünkben, és napokig fölöttünk lehet. A legfrissebb számítások szerint az ország nagyobb részén jelentős mennyiségű csapadék hullhat péntektől a jövő hét közepéig. Ebben azonban nagy a bizonytalanság, de van esély a kiadós esőre. A csapadék mennyiségétől függően akár meg is szűnhet a jövő héten az aszály, bár annak következményei megmaradnak.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Világszinten jövőre is élelmiszerválsággal kell számolni

Az ukrán gabonaszállítás újraindítása és a recessziós félelmek miatt csökkentek a globális élelmiszerárak az elmúlt hetekben, de szakértők szerint a szélsőséges időjárás, a magas energiaköltségek és a megugró műtrágyaárak miatt az élelmiszerválság jövőre fokozódhat.

A fénykép illusztráció. Forrás: Pixabay

A magyar baromfi szektor egyik legfontosabb szervezete az 1991-ben megalakult Baromfi Termék Tanács, amely a baromfitermékeket (tenyész- és szaporítóanyagot, vágóbaromfit, baromfihúst, tojást és az ebből készült továbbfeldolgozott áruféleségeket) termelő, feldolgozó és forgalmazó cégeket tömöríti. (Ábra: MBTT)

A Makronóm Intézet elemzésében idézi az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslését, amely szerint az éhezők száma jövőre meghaladhatja a 800 milliót. Az elemzők szerint az élelmiszer-ellátás bizonytalansága már a háború előtt is rekordszinten volt az ellátási láncok akadozása, a regionális konfliktusok és a koronavírus-lezárások miatt, amelyek felfelé hajtották az árakat. Az orosz-ukrán háború erre rátett egy lapáttal, Ukrajna búzából, kukoricából és árpából 1 millió tonnát exportált ebben az évben, amely éves szinten 40 százalékos csökkenés.

Ukrajnában, Európa egyik legnagyobb gabonaexportőr országában a háború ellenére az elmúlt hetekben megkezdődött a betakarítás, de ha a gazdálkodók nem tudják eladni terményüket akkor nem lesz pénzük a vetőmag és a műtrágya megvásárlására, amely tovább szűkíti a kínálatot – figyelmeztettek az elemzés készítői.

A Makronóm Intézet szerint a szélsőséges időjárás okozta terméskiesés is komoly kockázati tényező. Júliusban Latin-Amerikában, Észak-Amerikában és Indiában is megtizedelte a termést a hőség, az aszály és az áradások.

Az ellátásbiztonságra komoly kockázatot jelent az energiaköltségek további várható emelkedése, amely veszélyezteti az energiaintenzív műtrágya termelését is. Ezzel összefüggésben kiemelték, hogy Oroszország a világ első számú nitrogénműtrágya-exportőre, a foszfor- és káliumműtrágya kivitelében pedig a második helyen áll. A termékek felvevő piacai pedig olyan nagy mezőgazdasági termelők, mint India, Brazília, Kína és az Egyesült Államok, de emellett számos szegényebb fejlődő állam is.

Az élelmiszerellátás biztonságát fenyegető tényezők között említették elemzők az esetleges exportkorlátozó kormányzati lépéseket. A teljes globális gabonatermelésnek csak mintegy 10 százalékát exportálják, így egy-egy exportőr korlátozása szélsőségesen nagy hatással lehet a nemzetközi árakra.

A világjárvány, az aszályok és más regionális konfliktusok miatt 2021-ben 770 millióan éheztek a világon, amely 2006 óta a legmagasabb szám – idézték az elemzés végén az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) adatait.

A FAO előrejelzése szerint az ukrajnai háború az idén13 millióval, 2023-ban pedig további 17 millióval növeli az éhező emberek számát. A Világbank szerint az élelmiszerárak minden 1 százalékpontos növekedésével 10 millióval több ember kerül mélyszegénységbe.

Forrás: BTT

Tovább olvasom