Keressen minket

Mezőgazdaság

Az USA termésbecslése 2020-ra

Print Friendly, PDF & Email

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte 5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) legújabb előrejelzése szerint, az olajos magtermelés világszerte  5%-kal növekszik 2020 és 2021 évek között, a keresleti és kínálati oldalon egyaránt. Az előrejelzés elkészítése során figyelembe vették a Dél-Amerika és az Amerikai Egyesült Államok termelésének ugrásszerű változását is. Az előrejelzés szerint a globális olajos magtermelés rekordot érhet el a 605,9 millió tonnával.

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma

A szójabab világtermelése az előrejelzések szerint 26,6 millió tonnával növekszik, ami eléri a 362,8 millió tonna mennyiséget, ami kevesebb, mint 3 millió tonnával haladja meg a 2018/19-es korábbi rekordot. Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma arra számít, hogy a globális olajosmag-fogyasztás 2%-kal növekszik 2020/21-évben, ami a legmagasabb növekedési ráta lenne  2017/18. év óta.

A kínai takarmányigény az elmúlt két évben csökkent az afrikai sertéspestis miatt, viszont az idei évben várhatóan nő és így a fogyasztás is várhatóan javulhat.

Az USDA előrejelzése szerint az olajos magvak kereskedelme növekedni fog, főként a Kínából származó nagyobb szójakereslet miatt. Az egyéb olajos magvak kereskedelme várhatóan majdnem azonos a tavalyi évivel, kivéve a napraforgót és a repcét, ahol a kereskedelem várhatóan mérsékelten növekszik a nagyobb exportőrök miatt.

A globális záró készletek várhatóan marginális csökkenést mutatnak, figyelembe véve a szójabab és a földimogyoró-készletek csökkenését is.

A napraforgó záró készletek helyreállnak és a globális olajmagliszt-termelés várhatóan 2020/21-ben növekszik a szójaliszt előállítása miatt. Az előrejelzések szerint, Kínában tapasztalható erőteljes kereslet miatt,  a globális fehérjeliszt fogyasztás is javulni fog. Az élelmezési olajok világszintű növekedése várható jövőre, ami a lassabb növekedés után bővül, mivel a koronavírus járvány káros hatása folytatódik ebben az évben.

A Minisztérium frissítette a pálma-, olíva- és szójabab-olajok előrejelzését, amely legalább 3%-kal növekszik. A globális ipari olajfogyasztás szintén várhatóan nagyobb lesz, összhangban a fő piacokon várható biodízel-termelés javulásával.

A globális pálmaolaj-kereskedelem csökkenő éve után a növényi olaj kereskedelme várhatóan helyreáll. A globális zárókészletek várhatóan csökkenni fognak, tekintettel a világ élelmiszer-olaj iránti keresletének nagyobb igényei miatt.

Az előrejelzés szerint az indiai szójababdarálás 1,1 millióval nő, vagyis megközelítőleg 9,4 millió tonnát ér el, mivel a a 2020-as tenyészévben nagyobb termés várható.

Ezért az indiai szójabab-kivitel várhatóan 4,2 lakh tonnáról (Szerző: India saját mértékegysége. 420 ezer tonnát jelent) 1,9 millió tonnára növekszik.

Az indiai szójabab-olaj behozatala várhatóan csekély mértékben, 3,2 millió tonnára nő, mivel a magasabb hazai ellátás és az alacsonyabb növényi olaj-fogyasztás negatív hatással lesz az importkeresletre. Ebben az évben a szójabab globális fogyasztása szintén várhatóan növekedni fog. Kína várhatóan a 2020/21-ben a globális fogyasztás növekedésének több mint felét teszi ki, illetve az import növekedésének körülbelül 85% -át éri el Kína.

Az argentin kivitel várhatóan csökken, az USA és Brazília közötti erős verseny és a növekvő belföldi problémák miatt. Az USDA előrejelzése szerint a globális szójaliszt-fogyasztás növekedése 4% -kal felgyorsul a növekvő kínai kereslet miatt. Kína adja a globális fogyasztás közel egyharmadát és a fogyasztás növekedésének több mint felét.

A globális liszt-export az előrejelzések szerint 2020/21-évben 1 százalékkal nőni fog, hasonlóan a történelmi tendenciákhoz. Argentína és India kereskedelme az előrejelzések szerinti mértékben növekszik a 2020/21-es évben, mivel az USA-ban és Brazíliában a növekvő takarmányigény számol a nagyobb liszt termelésükkel.

A világ szójabab-olaj fogyasztása az előrejelzések szerint 4 százalékkal növekszik, elsősorban az erős kínai keresletre számítva, ahol a belföldön előállított olaj megnövekedett kínálata helyettesít más típusú olaj-féléket. A szójaliszt globális exportja az előrejelzések szerint 2020/21-ben 2% -kal növekszik. A teljes globális mennyiség várhatóan eléri a 11,8 millió tonnát, ami új rekordnak számít.

Fordította: Dr. szilágyi Gergely

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://krishijagran.com/agriculture-world/usda-projects-rise-in-world-oilseed-production-expects-higher-consumption-reduces-ending-stock-estimates/

Képek megnevezése:

  1. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) központja
  2. USDA logója

Képek forrása:

  1. https://blog.ucsusa.org/ricardo-salvador/trumps-usda-vs-science
  2. https://www.usda.gov/

 

 

Mezőgazdaság

Felavatták a Nébih új állatházát és magas biztonsági fokozatú kutatólaboratóriumát

Print Friendly, PDF & Email

Kutatólaboratóriumot adtak át Gödöllőn

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár és Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke felavatta Magyarország egyik legnagyobb állatházát és magas biztonsági fokozatú (BSL-3-as szintű) kutatólaboratóriumát Gödöllőn. A fejlesztés a hazai kutatások támogatása érdekében jött létre. A létesítményben az állatbetegségek kórokozóit vizsgálják, valamint vakcina kipróbálási vizsgálatok zajlanak majd.

Fotó: NÉBIH

Az avató ünnepségen dr. Nobilis Márton államtitkár elmondta, a Nébih legújabb fejlesztése a hazai állategészségügy és élelmiszerelőállítás területén meghatározó lesz, hiszen az állatházban és a kutatólaboratóriumban a jelentős állatbetegségek kórokozóit veszik górcső alá. A vakcina kipróbálási vizsgálatoknak köszönhetően hatékonyabban küzdhetnek meg majd például a madárinfluenzával vagy az afrikai sertéspestissel. Ezenfelül európai uniós pályázatok keretében alap- és alkalmazott kutatások elvégzését is tervezik a BSL-3-as szintű létesítményben.

Fotó: NÉBIH

Az államtitkár kiemelte: „A ma bemutatott állatház Európában kivételesnek számít, hozzánk legközelebb Németországban, Olaszországban és Lengyelországban található hasonló. Az ingatlanfejlesztési koncepció részeként indított fejlesztések pedig tovább folytatódnak. A közeljövőben a Nébih budapesti telephelyén egy korszerű ügyfélközpontot is kialakítanak majd annak érdekében, hogy az ügyfelek állategészségügyi diagnosztikához kapcsolódó igényeit egy helyszínen, ezáltal hatékonyabban tudják kiszolgálni.” – mondta el dr. Nobilis Márton.

Dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke kifejtette, a hivatal három állategészségügyi diagnosztikai laboratóriumot működtet: Budapesten, Debrecenben és Kaposváron. A jelenleg legnagyobb veszélyt jelentő betegségek közül kiemelte a madárinfluenzát és az afrikai sertéspestist. Előbbi kapcsán a Nébih laboratóriumaiban naponta 8-10 ezer tamponmintát, míg az afrikai sertéspestis esetében 3-4 ezer vér- és szervmintát tudnak feldolgozni. Éves szinten ez mintegy 2 millió vizsgálatot jelent. Dr. Nemes Imre elmondta: „E számok alapján jól látható, hogy az állategészségügy jelentős erőforrást igényel, éppen ezért az elmúlt évek laboratóriumi fejlesztései során a Nébih kiemelt figyelmet fordított a kapacitásbővítésekre.”

A Nébih elnöke beszédében kiemelte azt a jelentős szakmai sikert, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően házi sertésekben egyelőre nem igazolódott az ASP jelenléte.
A vadállományban azonban évek óta jelen van. A betegség leküzdésében nagy segítséget jelenthet majd a most átadott állatház és BSL-3-as kutatólaboratórium. Az ASP-vel szemben ugyanis jelenleg nincs vakcina az Európai Unióban. Erre reagálva az EU kutatási programot hirdetett a Horizon2020 programban, melynek részeként 13 vakcinajelölt hatékonyságát és ártalmatlanságát vizsgálják, Spanyol- és Olaszország mellett hazánkban, a Nébih a gödöllői telephelyén.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Nem változott a nemzetközi élelmiszerkosár ára novemberben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Róma, 2023. december 8. – Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.

Kukoricatábla Észak-Macedóniában. ©UN/Aleksandar Dimishkovski

Ezzel a FAO élelmiszerár-index – ami a nemzetközi kereskedelem legfontosabb élelmiszer-alapanyagainak havi árváltozását követi – megmaradt az októberi szintjén, ám éves viszonylatban 10,7%-ot csökkent.

A gabonafélék árindexe 3,0%-kal nőtt október óta miután a szemestermények ára – élen a kukoricával – 5,6%-kal esett és a búzáé 2,4%-kal. A rizsfélék árindexe stabil maradt a különböző piacok egymással ellentétes ármozgásainak hatására.

Eközben a növényi olajok árindexe 3,4%-kal emelkedett októberhez képest. A pálmaolaj nemzetközi piaci ára 6%-kal erősödött novemberben a főbb importőr országok élénkülő kereslete és a főbb termelők szezonálisan kisebb kibocsátása nyomán. A napraforgóolaj ára is nőtt valamelyest, míg a szójáé és a repcéé csökkent.

A tejtermékek összességében 2,2%-kal drágultak, a vaj és a sovány tejpor iránti megnövekedett ázsiai és az ünnnepek okán a nyugat-európai kereslet miatt.

A cukor árindexe 1,4%-kal emelkedett, így már 41,1%-kal szárnyalja túl az egy évvel korábbi szintjét. A mozgás fő oka a globális készletek körüli aggodalmakban keresendő, mivel a termelési kilátások romlottak a fő termelő Thaiföldön és Indiában az El Niño okozta száraz időjárási körülmények miatt.

A húsfélék árindexe 0,4%-kal bár, de csökkent októberhez képest, tükrözve a baromfi-, sertés- és szarvasmarhahús bőséges készletei miatti árcsökkenését.

Globális gabonatermelés

A FAO szakértői tovább emelték a gabonakibocsátás várható mennyiségét a ma megjelent Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben. A globális gabonatermelés 2023-ban elérheti a 2 823 millió tonnát, ami az előző évhez képest 0,9%-os növekedést jelentene és a 2021-es rekordot is 10,3 millió tonnával haladná meg.

Felfelé korrigálták az orosz búzatermésre és a török és amerikai kukoricatermésre vonatkozó becsült adatokat, míg az argentin és brazil kukoricakibocsátást valamelyest kisebbre várják. Közben szintén mérsékelték az Európai Unió és Mexikó kukoricatermelésére vonatkozó előzetes becsléseket. A globális rizstermelés a 2023–24-es szezonban 0,8%-kal bővülhet.

További részletek itt.

Forrás: FAO

 

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Hosszú távú jövőkép az EU vidéki területei számára

Print Friendly, PDF & Email

EU Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá a hosszú távú jövőképről.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A EU Tanácsa következtetéseket hagyott jóvá az EU vidéki területeire vonatkozó hosszú távú jövőképről.

E következtetésekben politikai iránymutatást nyújt a Bizottságnak és a tagállamoknak a vidéki térségek és a vidéki közösségek jólétének, rezilienciájának és társadalmi szövetének fokozottabb megszilárdításához.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A vidéki térségek kulcsfontosságú szerepet töltenek be az uniós gazdaságokban és társadalmakban

Az uniós mezőgazdasági miniszterek az általuk egyhangúlag jóváhagyott következtetésekben elismerik, hogy a vidéki térségek nélkülözhetetlen hozzájárulást nyújtanak az EU gazdasági erejéhez, a zöld és digitális átálláshoz, valamint az éghajlat-politikához. Emellett a következtetésekben kiemelik a vidéki térségeknek a fenntarthatóság és az élelmezésbiztonság biztosításában, továbbá a helyi közösségek kulturális örökségének megőrzésében betöltött szerepét.

Különös hangsúlyt helyeznek a mezőgazdaság jelentőségére, többek között az uniós élelmiszerrendszerek nyitott stratégiai autonómiájának biztosítása és a külső függőségek csökkentése tekintetében. Mindez különösen fontos a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

A sokrétű kihívások átfogó megközelítést igényelnek

A miniszterek a következtetésekben kiemelik a vidéki térségek összetettségét és sokféleségét, hangsúlyozva azokat a sajátos kihívásokat – így például a népesség csökkenését és elöregedését, a nemek közötti szakadékokat, a korlátozott konnektivitást, a fejletlen infrastruktúrát vagy a megfelelő foglalkoztatási lehetőségek hiányát –, amelyekkel e térségek közül számos szembesül.

Ha karácsonyi ajándékot keresel, akkor itt az Agro Jager Shopja! Kattints a képre!

Gondoskodunk a vidék hangjának meghallásáról

E sokféle kihívásra válaszul a Tanács olyan átfogó megközelítést szorgalmaz, amely a vidéki polgárokkal együttműködésben, valamint a helyi és regionális hatóságok és közösségek szerepvállalásával kerül kidolgozásra. A miniszterek emellett hangsúlyozzák, hogy a helyi akciócsoportok fontos szerepet játszanak a LEADER kezdeményezésben, valamint a kozosseg vezérelt helyi fejlesztési stratégiák végrehajtása tekintetében az alulról felfelé építkező megközelítésben.

Jobb konnektivitás és digitális készségek

A miniszterek a következtetésekben hangsúlyozzák továbbá a digitális átállás, az innováció és a konnektivitás – többek között a széles sávú lefedettség – fontosságát. E tekintetben kiemelik a képzési lehetőségeknek és a digitális készségek fejlesztésének az alapvető jelentőségét.

Beruházás a vidéki térségekbe

A miniszterek elismerik, hogy e hosszú távú jövőkép megvalósítása szempontjából mennyire fontosak az uniós, a nemzeti, a regionális és a helyi forrásokból finanszírozott beruházások. A finanszírozás észszerűsítése hozzájárulna a közszolgáltatások alacsony szintű elérhetőségének az orvosolásához, valamint az infrastruktúra és a konnektivitás javításához. Ebben az összefüggésben minden releváns uniós szakpolitikát és eszközt ki kell használni, és megfelelő forrásokkal kell hozzájárulni a vidéki térségek támogatásához – e tekintetben fokozni kell a szakpolitikák és eszközök koherenciáját és szinergiáit.

A finanszírozás optimális igénybevételének biztosítása érdekében a miniszterek felszólítják a Bizottságot, hogy hozzon létre egy nyomonkövetési eszközt a vidéki térségeket támogató uniós finanszírozás értékelésére, valamint alakítson ki eljárást azzal a céllal, hogy biztosítsa a vonatkozó uniós szakpolitikák és eszközök koherenciáját és szinergiáját.

Generációváltás

A miniszterek a következtetésekben elismerik továbbá, hogy a demográfiai változások kedvezőtlen hatást gyakorolnak a vidéki térségekre, így többek között elnéptelenedéshez vezetnek. A miniszterek ezért olyan megoldásokat szorgalmaznak, amelyek célja, hogy a vidéki térségek vonzzák a fiatalokat, így többek között a fiatal mezőgazdasági termelőket is.

A javasolt megoldások közé tartoznak a következők: a fiatalok számára a forráshoz és földhöz jutás megkönnyítése, változatos munka- és képzési lehetőségek biztosítása számukra, valamint a helyi döntéshozatalba való bevonásuk.

Nők a vidéki területeken

A miniszterek által a következtetésekben figyelembe vett másik társadalmi szempont a nők szerepe. A Tanács úgy véli, hogy támogató intézkedésekre van szükség új munkalehetőségek teremtéséhez és a nőknek a döntéshozatalba való fokozottabb bevonásához. A miniszterek e tekintetben kiemelték, hogy szintén fontos célt jelent a nőknek a gazdálkodásban való egyenlő részvétele.

Következő lépések

Az uniós vidéki térségek rezilienciájának és jólétének előmozdítása érdekében a Tanács felszólítja a Bizottságot, hogy – átfogó és rugalmas megközelítést követve, valamint releváns mutatókat alkalmazva – mérlegelje a jövőképnek egy teljes körű uniós vidékfejlesztési stratégiává történő kidolgozását.

A Tanács emellett ösztönzi a tagállamokat a Vidékfejlesztési Paktum keretében történő további szerepvállalásra, valamint arra, hogy nemzeti, regionális és helyi szinten folytassák a vidéki térségek javát szolgáló stratégiák és cselekvési tervek kidolgozását.

További információk az Európai Tanács honlapján elérhetők.

 

Forrás: NAK

Tovább olvasom
Cart
  • No products in the cart.