Bizonyára sokan látnak országszerte olyan galambokat, amelyek látszólag szelídek és nem nagyon akarnak elrepülni. Az embertől nem félnek és gyűrűk vannak a lábaikon. Nos, ezek elveszett postagalambok. Tavasz óta Európa-szerte zajlanak a nemzetközi versenyek, amelyeket általában hétvégente rendeznek meg. A váratlan rossz időjárás, az erős szèl megviseli a galambokat, és gyakran nem képesek útjukat folytatni, megállnak pihenni – tájékoztatott Kovács Dávid, a Magyar Postagalamb Sportszövetség Fegyelmi Bizottságának tagja.

Ilyenkor izomlázasan, éhesen és főként szomjasan állnak meg a galambok, többnyire más tenyésztett, vagy városi galambok közt pilanthatjuk meg őket, de néha utak mentén, kertes házak teraszán, a medence mellett, horgásztavakon, vagy nagyvárosok utcáin landolnak. Sokukkal a kocsik és macskák, vagy a szomjúság, az időjárás végez.

Hamarosan elindulhat a Debrecenben befogott tordai postagalamb
Kovács Dávid kiemelte, hogy ahogyan az elkóborolt kutyákat, a galambokat is hazavárják,  arról nem is beszélve, hogy minden madárnak párja és fiókái is vannak.
Amennyiben elfáradt, sérült madarat találunk, amelynek a lábán gyűrűk vannak a Magyar Postagalamb Sportszövetség a következő tanácsokat ajánlja:
-az elfáradt galambot vízzel kell kínàlni, számára jól láthatóan (flakonból csorgatni egy edénybe)
-ha meg lehet fogni, galambászok segíthetnek a biztonságba helyezésükben. Természetesen bárki otthon is elszállásolhatja őket.
Ha röpképes és megfoghatatlan, elég itatni, etetni. Kukorica, búza, napraforgó, kanári eleség, stb. megteszi, de a sós napraforgó etetését kerüljük!
-ha sérült, a Hortobágyi Madárparkban fogadják és ellátják.
-a befogott galamb gazdája egy online rendszer segítségével felkutatható, ha az hivatalos versenyről maradt el. Ehhez a gyűrűszám teljes egésze szükséges és a bejelentést ezen a linken tehetjük meg:
-a felerősített galambot egy szép napsütötte reggelen szabadon engedhetjük, amely sok esetben haza is talál. Galambászok ilyenkor egy üzenetet írnak a következő adatokkal: fellelés/eresztés napja, állapot, név, település és egy telefonszámot is sokszor oda szoktak írni. A pici papírt a gyűrűre kell tekerni és befőttes gumival rögzíteni. Ha hazaér, a galambászok mindig megköszönik a segítséget!
A madár lábára erősített gyűrűn az országkód olvasható, a kelési év, a szervezet kétjegyű száma és egy többjegyű azonosító. Például a Hajdú tagszövetség galambjai 10-esek (pl. Hu-2019-10-12345), ők laknak a legközelebb, a szabolcsi galambok pedig 27-esek, és mivel nyugati irányból reptetnek, többnyire keletebbre valóak a galambok.
A képen egy erdélyi (tordai) postagalamb található, román felségjelzéssel. Csütörtökön találta Kovács Dávid Debrecenben, a Kossuth tér mellett. A madár teljesen lefogyott és a 20 dkg-os madár testsúlyának a felét elveszítve, segítség nélkül már nem juthatott volna haza. A befogás után most egy hajdúsági tanyán lábadozik. A tulajdonossal sikerült felvenni a kapcsolatot s amint lehet útjára engedik a galambot. Várhatóan a jövő héten elindulhat el és a 196 kilométeres utat alig 3 óra alatt teljesíteni is fogja.
Kovács Dávid
Magyar Postagalamb Sportszövetség
Fegyelmi Bizottsági tag