2. kép: Debreceni Egyetem MÉK főépülete

A Debreceni Egyetem MÉK Halbiológiai Laboratórium akvapóniás egységében kutatóink több zöldség és fűszernövény bevonásával végeznek termesztéstechnológiai vizsgálatokat.

3. kép: Debreceni Egyetem MÉK Halbiológiai Laborja
A kísérletek elsődleges célja azoknak a növény fajoknak, illetve fajtáknak az azonosítása, amelyek alkalmasak a haltermelés során keletkező elfolyóvíz hasznosítására. Ez azt jelenti, hogy rövid idő alatt, nagy mennyiségű tápanyagot képesek eltávolítani a rendszerből, egyúttal jelentős növényi biomassza megtermelésével teszik gazdaságosabbá a haltermelést.
5. kép: Szép paprikát termelnek Debrecenben
4. kép: A Debreceni Egyetem MÉK logója

A különböző bazsalikom és chili paprika fajták (jalapeno, habanero) betakarítása jelenleg is folyamatosan zajlik, a munkában több hallgatónk is részt vesz! A jalapeno az egyik legszélesebb körben termesztett chili, csípőssége alapján enyhe-közepes kategóriába sorolható fajta. A habanero csípős és szupercsípős között váltakozó erősségű, a paprikafajták csípősségét mérő Scoville skálán 80000-300000 SHU egységet is elérheti! A Halbiológiai laborban termelt bazsalikomból és chiliből az Élelmiszeripari Innovációs Központ munkatársai pesto-t állítanak elő.

A tudósítás és a cikk forrása: A Debreceni Egyetem MÉK és a DEbreceni Egyetem MÉK Halbiológiai Labor Facebook oldala