Október elsejétől az termőföldtől az asztalig, (AM) szervezetében, közvetlen miniszteri irányítás alá kerül az országos főállatorvos, és így a teljes élelmiszerlánc-felügyelet szakterülete.

1. kép: Termőföldtől az asztalig stratégia megvalósítása a hazai agrárium egyik fő célja
2.kép: Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos

A tárca tájékoztatás szerint a szervezeti változás hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon még hangsúlyosabbá váljon ez a terület. Az élelmiszerlánc-biztonság szakmai irányításért Bognár Lajos országos főállatorvos felel a jövőben.

E nélkülözhetetlen munkára szeretnénk a jövőben is hangsúlyt fektetni, ezért október 1-jétől személyes irányítása alá kerül az élelmiszerlánc-felügyelet területe – fogalmazott Nagy István. Az élelmiszerlánc összetettsége – külső szemlélőként – szinte felfoghatatlan, ebből adódóan a sérülés kockázata is nagy.

A területért eddig felelős Zsigó Róbert államtitkár irányítása alatt a koronavírus-járvány idején a hazai élelmiszer-ellátás jól vizsgázott – állapítja meg a minisztérium közleménye. Ugyanakkor a veszélyhelyzet arra is egyértelműen rávilágított, hogy az élelmiszerlánc-biztonság stratégiai jelentőségű terület, nemzetbiztonsági kérdés.

Bognár Lajos országos főállatorvos szerint Magyarországon az élelmiszerlánc-biztonság rendkívül magas szintű, ennek fenntartása azonban komoly feladat. A lakosok mindennapi biztonságának szavatolása mellett olyan gazdaságilag is jelentős kihívásokkal kell megküzdeniük a szakembereknek, mint a jelenleg is fennálló afrikai sertéspestis, vagy a közelmúltban felszámolt madárinfluenza-járvány. Ezen és a hasonló kihívások még gyorsabb és hatékonyabb kezelésében nyújthat a jövőben hathatós segítséget a szervezeti változás.

Forrás: BTT

Képek megnevezése:

  1. kép: Termőföldtől az asztalig stratégia megvalósítása a hazai agrárium egyik fő célja
  2. kép: Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos
  3. kép: Debreceni Egyetem MÉK Halbiológiai Laboratóriumának kísérlete (kiemelt kép)

Képek forrása:

  1. kép: https://elelmiszerlanc.kormany.hu/
  2. kép: Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos
  3. kép: Debreceni Egyetem MÉK Facebook oldala