Keressen minket

Mezőgazdaság

Az Erste Agrár elemzése: Hova lett a búza?

Erste Bank: A búza világpiaci árai 25 évvel ezelőtti szinteken mozognak, de több olyan csúcs is volt, amit még nem értünk el. Az Erste elemzői szerint a világpiac most sem fogja elérni a 2008 februári 1334,5 USD/vékás történelmi csúcsot, de nálunk azért még tartogat meglepetést a piac. Vannak ugyanis olyan tényezők a piacunkon, amelyek elgondolkodtatók:

Erste Bank: A búza világpiaci árai 25 évvel ezelőtti szinteken mozognak, de több olyan csúcs is volt, amit még nem értünk el. Az Erste elemzői szerint a világpiac most sem fogja elérni a 2008 februári 1334,5 USD/vékás történelmi csúcsot, de nálunk azért még tartogat meglepetést a piac.

Vannak ugyanis olyan tényezők a piacunkon, amelyek elgondolkodtatók:
• Gyenge forint;
• Kevés étkezési minőség;
• Erős exportkereslet;
• Az őszi vetések csúszása;
• Kisebb vetésterület. A csapadék-periódus miatti csúszások révén a tervezettnél 4 százalékkal kisebb lett a búzaterület. Valamint a GOSZ decemberi állapotfelmérése 30 százalékban közepes és 15 százalékban gyenge minőségű vetésről számolt be.

Ábra: Erstebank.hu

Készletfeltöltés. Ez az elmúlt hónapok, és hetek kulcsszava a világpiacon. Mivel ez azt jelenti, hogy a nemzetközi kereskedelem, a határidős eladások a szokásosnál élénkebbek voltak, a mostani árak még kitarthatnak egy ideig, de a tele raktárak szükségszerűen a kereslet csökkenését fogják hozni. Kína mindent visz, vagy inkább vesz. Már megint. A 2020-as rendkívüli év rendkívüli piaci reakciókban is tetten érhető volt. Miközben újabb rekordon a globális búzatermés, és még a készletek is emelkednek, az árak felfelé mennek. Persze, a tőzsde már csak ilyen. A hullámzásból van a pénz, és az év végi elszámolási időszakhoz közeledve minden hírre érzékenyen reagáltak a piacok. Nemrég még az argentin exportstop és sztrájk, valamint az USDA-jelentés emelte az árakat, most már az orosz búza exportvám 50 dollárra emelése márciustól. A fordulatot talán épp most éljük meg, de lehet, hogy csak hetek múlva. Ennek okai az importőrök raktárainak megtelése, a dél-amerikai aratás közeledte, a magas áraktól elbizonytalanodó kereslet, és bizony a tőzsdei profitrealizálás lesznek. Ugyanakkor arra lehet számítani, hogy a fokozódó felhasználás miatt a korrekció nem lesz erőteljes. Az egész év folyamán az átlagnál magasabb búzaárakra számítunk. Ezt támogatja az is, hogy a többi termény, leginkább a szója és a kukorica piaca is keresleti.

Dübörög az export
A külkereskedelem legfrissebb adatai szerint 2020 első tíz hónapjában gabonaexportunk mennyiségben 35,2, euró értékben számolva pedig 20 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb növekedést az árpa kivitele mutatta egy duplázódással, de aránya a gabonaexportban mindössze 11 százalék, így a kivitel felét adó kukorica 31,3 százalékos mennyiségi növekedése jóval nagyobb jelentőségű. A búza kivitele 26,1 százalékkal, 2,63 millió tonnára emelkedett, ami a 7,12 millió tonnás gabonaexport 37 százaléka volt. Mindezt azért kell látnunk, mert, ahogy 2020-ra, úgy 2021-re is viszonylag alacsony készletszinttel fordultunk. Így az elmúlt év utolsó hónapjaira jellemző keresleti boom felfokozott piaci helyzetet teremtett. Ennek jele az, hogy jelenleg élénk kereslet van a búza iránt belföldön és exportra egyaránt. Pedig az évnek ezen időszakára általában nem ez a jellemző

Ábra: Erstebank.hu

Erste Agrár előrejelzések:
• A gabonaárak nem nőnek az égig. Most azonban még hasonló őrület van a hazai búzapiacon, mint tavaly tavasszal és nyáron volt a kukoricáén. A kereskedők mindent vesznek, dübörög az export (az alacsony Duna miatt most éppen az olaszok viszik nagy mennyiségben közúton, amit a gyenge forint is erősít). Mivel jó minőségből kevés termett, keresleti a piac. Már 70 ezres tonnánkénti árakról is hallottunk. Ne feledjük, a pandémia miatt fokozott érzelmi töltet kellett ahhoz, hogy a kereslet a szokásosnál nagyobb legyen, az árak ilyen meredeken emelkedjenek! A pandémia múltával a kedélyek is megnyugodnak majd, és a hullámzás is csitul, de az árak nem térnek vissza az elmúlt években megszokottakhoz.

• Az áremelkedési hullám eléri a felhasználókat is. Mind a takarmányoknál, mind az élelmezési célú felhasználásban emelkednek az árak. Ez az állattenyésztőket kifejezetten nehéz helyzetbe hozza. A baromfi és a sertésszektorban ez válsághelyzetet jelent, hiszen az állatjárványok és koronavírus hatások amúgy is komoly csapást mértek a jövedelmezőségre. A lisztár emelkedés idén is több hullámban fog megjelenni a fogyasztói sütőipari termékpiacon is.

• A búza területe tartósan csökkenni, a többi kalászosé azonban lassan növekedni fog az előttünk álló években. Az árpa, a zab, a tritikálé, a rozs egyaránt rendelkezik olyan  technológiai, piaci előnyökkel, amelyek miatt egyre több figyelem fog irányukba fordulni. Gondoljunk a tritikálé ellenálló képességére, a zab iránti humán célú kereslet emelkedésére, a söripar árpaigényére, vagy éppen a rozs hidegtűrésére, hosszú felhasználhatóságára.

Forrás: Erste Agrár Szemle – IV. évfolyam 1. szám, 2021. január 11-12. pp.

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom