Keressen minket

Mezőgazdaság

Kitekintés: ASP mutáció Kínában: Mit jelent ez a farmon?

Hogyan kezeli a kínai sertésipar az afrikai sertéspestis következményeit? Bár a legtöbb üzenet onnan pozitívnak tűnik, van okunk arra, hogy éberek maradjunk. Úgy tűnik, hogy az ASP vírus mutált formában jelent újra meg Ázsiában.

Hogyan kezeli a kínai sertésipar az afrikai sertéspestis következményeit? Bár a legtöbb üzenet onnan pozitívnak tűnik, van okunk arra, hogy éberek maradjunk. Úgy tűnik, hogy az ASP vírus mutált formában jelent újra meg Ázsiában.

A Világ legnagyobb sertésfarmja Kínában üzemel (Kép: Erstebank.hu)

A képen a világ legnagyobb sertésfarmja, építés közben. Idén szeptembertől fog üzemelni, és a 84 ezer kocával 2,1 millió sertést bocsát majd ki évente a 21 darab emeletes épület.
Az elmúlt év már a hihetetlen ütemű növekedés képét festette felénk a kínai  sertésszektorról.

ASP mutáció megjelenései Ázsiában  2021. január 8 és január 21. között (Ábra: Erstebank.hu)

Miközben – egyedül a világon – gazdaságuk GDP bővüléssel jött ki 2020-ból, úgy a magas sertésárak e szektorban is nagy lendületet adtak a beruházásoknak. A kisüzemi szektor erőteljesen visszaszorult, de jelentős maradt. Arról azonban ritkán hallunk, hogy az ASP vírus nem tűnt el, sőt mutációi egyre nagyobb gondot okoznak, ahogy az illegális oltóanyagok tömeges használata is a sertéstermelésben. A két tényező pedig szorosan össze is függhet. Az elhullás csökken, de jelentősen romlott az élve születések száma, romlott a termelékenység. (A térképen a január 8 és 21 közötti kitörések láthatók: rózsaszínnel a háztáji, körrel a nagyüzemi, háromszöggel a vadállományban.)

Erste következtetések, előrejelzések 2021-re:

1. A globális sertésállomány stagnál, ami a csökkenő európai és amerikai termelés, és a kínai emelkedés kiegyenlítődéséből adódik.
2. A keresleti oldal az első félévben még csökkenést mutat, de a második félévben már
élénkülni fog. Ez a vendéglátás nyitásának lesz leginkább köszönhető. Ide tartozik, hogy
Kína importigénye ebben az évben már el fog maradni a tavalyi csúcstól.
3. Előrejelzésünk tehát az, hogy 2021 első felét még a jelenlegi csökkenő, legfeljebb stagnáló
árak jellemzik majd, de a második félévben elindul az emelkedés. Ezzel együtt tartjuk az
előző sertéspiaci elemzésünkben közreadott átlagos árakat.
4. Ahogy azt a német sertés értéklánc esete mindennél jobban mutatja, nem szabad
alábecsülni az EU-ban zajló, állattartás ellenes trendeket.
5. Az európai sertéshús piac lassan, de tartósan szűkül. A piaci rést jellemzően a csirkehús
tölti be. Ez a belső piaci verseny további élénkülését jelenti, amire csak a termelési és
értékesítési hatékonyság emelésével lehet felkészülni.
6. A takarmányárak 2021-ben jelentősen emelkedni fognak. Ez is kényszerít a fejlesztésre,
de a koncentrálódást is gyorsítani fogja a sertésszektorban.
7. A szektor éhezi egy versenyképességi stratégia kialakítását. A piaci alapú ágazati
stratégia azonban nem képzelhető el egy alapos helyzetértékelés nélkül. Ehhez azonban
– minimum – pontos állatlétszám adatok szükségesek. Márpedig a tavalyi létszámról
egyetlen adat sem jelent meg. Azt sem tudjuk, mennyi disznónk van…

Forrás: Erste Agrár Szemle – IV. évfolyam 1. szám, 2021. január 4. pp.

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom