Magas rangú üzbég delegáció látogatott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához (NAK). A szakmai egyeztetésen alapvetően a két ország állattenyésztési ágazatainak együttműködési lehetőségeiről egyeztettek.

Taskent, Üzbegizstán fővárosa Kép: Pinterest)

 Az Üzbég Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztéséért Felelős Bizottság delegációja tett látogatást 2021. február 11-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) budapesti központjában. A felek a két ország közötti mezőgazdasági, élelmiszeripari együttműködési lehetőségekről egyeztettek, különös tekintettel az állattenyésztésre. Az egyeztetésen Berdikulov Sirozhiddin, a bizottság elnökhelyettese és Győrffy Balázs, a NAK elnöke, valamint Zászlós Tibor, a kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke is részt vett. A NAK részéről a megbeszélés főtárgyalója Wagenhoffer Zsombor, a NAK Állattenyésztési Osztályának elnöke volt.

A NAK és a Magyar Állattenyésztők szövetsége 2020 nyarán írt alá együttműködési megállapodást az Üzbég Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztéséért Felelős Bizottsággal, amely keretet teremtett az üzbég-magyar együttműködésnek az állattenyésztés területén. A két ország kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztésében, valamint a tudásátadás területén is jelentős potenciál mutatkozik. A mostani egyeztetés során megegyeztek a felek abban, hogy új technológiák és innovációk vonzása révén közös magyar-üzbég beruházásokra nyílhat lehetőség – többek között – a szarvasmarha-tenyésztés és az állattenyésztésből származó hulladékok feldolgozása területén, illetve a kombinált állatitakarmány-előállításban is. Indítványozták továbbá az állattenyésztés fejlesztésével kapcsolatos statisztikai, technikai és tudományos információk cseréjét, valamint továbbképzés szervezését az e területeken tevékenykedő szakemberek számára. Mindemellett az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági jó gyakorlatok, technológiák területén is körvonalazódhat közös munka.

A NAK bízik abban, hogy a jövőben egyre több magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termék Üzbegisztánba exportálására nyílik lehetőség. Az egyik fontos együttműködési terület a – Magyarországon hagyományosan erős – tejipar lehet.

A megbeszélés végén készített interjúk során Pirnazarov Zijadulla, a Bizottság Állattenyésztési Ügynökségének első főigazgató-helyettese elmondta, hogy nagyon magasra értékelik a magyar tudást, tapasztalatot az állattenyésztés és állategészségügy területén, ennek is köszönhetően a jövőben is folytatni kívánják a Magyarországról történő import tevékenységüket.

Isaev Bahodir, az üzbég Baromfi Szövetség első elnökhelyettese is elismerően nyilatkozott a kamarában tett látogatásukról. A dialógus elindítását, illetve az együttműködési szándék nyomatékosítását is már egy fontos eredménynek tekintette.

A találkozó megmutatta, hogy a két fél kölcsönösen érdekelt az együttműködésben, amely ilyen feltételek mellett gyümölcsözőnek ígérkezik.

Az üzbég delegáció vezetője köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának, hogy lehetővé tették ezt a kétoldalú tárgyalást, valamint reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az agrárkamarával a jövőben szoros együttműködés alakuljon ki további projektek sikeres megvalósításában.

A magas rangú delegációt a kamara kollégájának kíséretében, a Parlamentben Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, az Agárminisztériumban pedig Farkas Sándor parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes is fogadta.

Forrás: NAK