Keressen minket

Mezőgazdaság

Árhullám vonul végig a Körösökön, 9485 hektár belvíz alatt

Az árhullám jelenleg Szarvasnál tart, a vízállás 680 cm (I. fok 600 cm). A hidrológiai helyzetre való tekintettel I. fokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezésben résztvevők száma 280 fő volt.

Az árhullám jelenleg Szarvasnál tart, a vízállás 680 cm (I. fok 600 cm). A hidrológiai helyzetre való tekintettel I. fokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön, a Hármas-Körösön, a Sebes-Körös alsó szakaszán és a Berettyón. Az elmúlt 24 órában az árvízvédekezésben résztvevők száma 280 fő volt. A belvízzel elöntött terület nagysága kis mértékben csökkent, jelenleg 9485 hektár van víz alatt. 2021. február 16-án az átemelt víz mennyisége egy nap alatt elérte a 2 633 ezer köbmétert. Az árhullám levonulása zavartalan a Körösökön. Az őrjárások területén az őrszolgálat folyamatosan kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a vízmércéket, gondoskodik a vízfolyásgátló akadályok eltávolításáról – tájékoztatott a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

Víz alatt a 2 MW teljesítményű kisvízerőmű Békésszentandrásnál.

Jelenleg 31 szivattyútelep üzemel az igazgatóság területén. A belvízzel elöntött terület nagysága kis mértékben csökkent, jelenleg 9485 hektár van víz alatt. Az árhullám levonulása zavartalan a Körösökön. A Kettős-Körösön Békésnél megszűntették az I. fokú készültséget, folyamatos apadás mellett tegnap reggel (2021.02.16) 577 cm (I. fok 550 cm) a vízállás.

Madártávlatból a békésszentandrási kisvízerőmű. Átlagosan évi 8,6 GWh villamos energiát képes termelni.

A Sebes-Körös vízállása Körösszakálnál 35 cm, Körösladánynál nagyon lassan apad a folyó, ahol 490 cm (II. fok 500 cm). A Berettyó Szeghalomnál lassan apad, 365 cm (I. fok 300 cm) a vízállás. A Hármas-Körös Gyománál tetőzött 634 cm-en, majd apadni kezdett 630 cm (II.fok 650 cm) a vízállás. A tetőzés jelenleg Szarvasnál tart, a vízállás reggel 680 cm (I. fok 600 cm). A meteorológiai előrejelzések szerint 4 mm területi átlagú csapadék várható a vízgyűjtőn. Hétvégétől jelentős felmelegedés kezdőik. A Tisza Csongrádnál 607 cm-es vízállás mellett gyengén áradó (I. fok 650 cm).
Belvízvédelem
Folyóinkon árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek folyókba
történő gravitációs levezetési lehetősége, az érkező vizeket a szivattyútelepek emelik a
folyókba. Jelenleg összesen 31 szivattyútelep (ebből 3 folyamatos üzemben) üzemel a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén. 2021. február 16-án az átemelt víz mennyisége 2 633 ezer m3 volt. A periódus kezdete óta pedig (2021. 01. 22.) összesen 37 446 ezer m3 vizet emeltek át.

Békésszentandráson is folyamatosan üzemelnek a szivattyútelepek.

Február 16-án 120 fő vett részt a belvízvédekezésben. Az elöntött terület nagysága 9 485 hektár (ebből vetés: 3 560 ha, szántó: 2 515 ha, rét-legelő: 2 345 ha, egyéb: 1 065 ha).
I. fokú a belvízvédelmi készültség van életben a 12.03. Gyomai, a 12.04. Holt-Sebes-Körösi, a 12.07. sz. Fehér-Fekete-Körös közi, a 12.09. számú Mezőberényi és a 12.10. Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon.

Vízfolyásgátló akadály eltávolítást gépi munkával jelenleg két csatornán végeznek.

II. fokú a belvízvédelmi készültséget rendeltek el a 12.01. Réhelyi, a 12.02. Szeghalmi, a 12.05. Kettős-Körös jobb parti a 12.06. sz. Hosszúfoki és a 12.08. sz. Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon. 2021. február 17-én 18 órától a 12.01. Réhelyi és a 12.06. sz. Hosszúfoki belvízvédelmi szakaszon I. fokúra mérsékelték a készültséget.

Békésszentandrásnál a Hármas-Körös

Az őrjárások területén az őrszolgálat kezeli a vízkormányzó műtárgyakat, olvassa a
vízmércéket, gondoskodik a vízfolyásgátló akadályok eltávolításáról. A szivattyútelepi
gépészek végzik a szivattyútelepek igény szerinti üzemeltetését, a meghibásodások
javítását. Vízfolyásgátló akadály eltávolítást gépi munkával jelenleg két csatornán végeznek. Dévaványa térségében a XXXIX-22-es, és Kondoros térségében az Új-Szőrhalmicsatornán. Erre azért van szükség, hogy biztosítani tudják a csatornák vízszállítóképességét.

Forrás: Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság

Mezőgazdaság

A magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségei a 2023-után

Stratégiai Tervről tartott előadást az Agrárminisztérium helyettes államtitkára

Az Agrárminisztérium a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság előtérbe helyezése érdekében még több hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra. Juhász Anikó a Tolna-megyei agrárfórumon a magyartarka szarvasmarha-tenyésztés lehetőségeiről beszélt.

Fotó: AM

Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az mezőgazdaság következő öt évét meghatározó Közös Agrárpolitikáról (KAP), az ennek részleteit tartalmazó Stratégiai Tervről tartott előadást a XXIV. Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson. A helyettes államtitkár szólt a következő öt évet meghatározó KAP főbb jellemzőiről, azokról a változásokról, amelyekhez alkalmazkodva kell majd a jövőben gazdálkodni, amelyek meghatározzák az agrártámogatások igénybe vételének feltételeit.

Juhász Anikó jelezte: nagyon fontos lenne, hogy a még tavaly decemberben benyújtott magyar Stratégiai Tervet az Európai Bizottság minél hamarabb elfogadja azért, hogy a gazdálkodóknak legyen idejük felkészülni a változásokra. Az őszi termelési döntéseket, a következő gazdálkodási évet jelentősen meghatározó megváltozott feltételeket az agrártárca folyamatosan közzéteszi, érdemes ezeket a gazdálkodóknak figyelni. A fenntarthatósági célok és feltételek hangsúlyos elemei a KAP-nak. Juhász Anikó úgy fogalmazott: az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben, a zömében városlakó nyugati társadalmak megítélése nem túl kedvező. Fontos cél velük megismertetni és elfogadtatni a szintén fenntarthatóságra törekvő állattenyésztés helyzetét, nehézségeit.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszályindex információk: 2022. augusztus 11-e

Az elmúlt hét közepén meleg, nagyrészt száraz időben volt részünk, a szombat reggel erős széllel érkezett hidegfront csapadékot sajnos csak kevés helyre hozott, vasárnaptól keddig elszórtan alakultak ki záporok, melyekből 5 mm-nél nagyobb mennyiség csak nagyon kis területen hullott.

Ábra: MET

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, Magyarország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató központi költségvetési szerv. (Ábra: OMSZ)

A Duna-Tisza közén nagy területen 5 mm csapadék sem hullott az elmúlt 30 napban, és az Alföld jelentős részén a 130 mm-t is meghaladja az elmúlt 90 nap csapadékösszegének sokéves átlagtól vett negatív eltérése.

A száraz, meleg, sokszor szeles időben a lehullot kevés nedvesség is hamar elillan a talajokból, csak az Északi-középhegység északi oldalán, illetve egy-két komolyabb zápor által érintett foltban maradt nyoma a nedvességnek a fölső talajrétegben. A mélyebb rétegek a legtöbb helyen kritikusan szárazak.
Az szárazság területi kiterjedése és mértéke egyaránt növekszik, az ország területének mintegy háromnegyed részén tapasztalható súlyos vagy nagyfokú aszály.
A folytatásban egészen keddig marad térségünkben a keleties áramlás, mellyel mérsékelten meleg, de jobbára száraz levegő érkezik fölénk. Szórványosan alakulnak majd ki záporok, zivatarok, legnagyobb számban talán vasárnap, de országos, számottevő csapadékra továbbra sincs kilátás. Keddtől nyugatiasra, délnyugatira fordul az áramlás, mellyel egyre melegebb, de száraz levegő érkezik fölénk, jellemzően tovább fokozódik az aszály.

Forrás: MET

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Egyetemi tudás a Farmer Expón

Látványos standokkal és szakmai programokkal készül a Debreceni Egyetem agrárkara és több szervezeti egysége az augusztus 17-én nyíló Farmer Expóra. A Böszörményi úti campus fejlesztésének köszönhetően minden idők legnagyobb hazai, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutatója is összeállhat a rendezvényen.

Fotó: Debreceni Egyetem

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának címere (Ábra: Debreceni Egyetem)

Az elmúlt hónapok aszályos időjárása nyomán létfontosságú kérdéssé vált az öntözés és a vízgazdálkodás, az idei Farmer Expón egyebek mellett a kertészeti ágazat vonatkozásában foglalkoznak a témával.

– Magyarországon mintegy 80 ezer hektáron termelnek gyümölcsöt és csaknem 85 ezer hektáron zöldséget. A kertészeti területek jelentős része ki van téve az extrém szárazságnak és az aszálynak, mivel a gyümölcsösök mindössze 20-25 százaléka, míg a zöldségtermő területek 80 százaléka öntözött. A kertészeti ágazatban az egy hektáron megtermelt áru értéke jelentős, emiatt ilyen időjárási körülmények között létfontosságú az öntözés. Ezért is kapta idén a „Lenni vagy nem lenni…” címet a Farmer Expó kertészeti szakkiállítása, a HORTICO – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Kertészettudományi Intézet vezetője, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A szakmai konferencián elsősorban a meglévő vízkészletek helyzetének feltérképezésével és a vízjogi engedélyezési eljárás menetével foglalkoznak a szakemberek.

Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (MÉK) Kertészettudományi Intézet vezetője, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Fotó: Debreceni Egyetem

– A jelenleg nehéz helyzetben lévő kertészeti ágazat számára kiemelten fontos a vízkivételi és vízjogi létesítési engedélyek beszerzésének megkönnyítése, és ezáltal az öntözésfejlesztés előmozdítása. Ezen jogosultságok azonban a vízkészletek nagyságától függnek. Olyan racionális javaslatokat kell tenniük a szakmai szervezeteknek, amelyek ebből a helyzetből előremozdítják a zöldség-gyümölcs ágazat fejlődését – fejtette ki Apáti Ferenc.

Az augusztus 18-i HORTICO Zöldség–Gyümölcs Kertészeti Konferencia keretében szó lesz egyebek mellett Magyarország hidrológiai adottságairól, a felszíni és felszín alatti vízkészleteiről, különös tekintettel az Észak-Alföldre, illetve az öntözésfejlesztés jövőbeni kilátásairól, az öntözés szabályozásának átalakulásáról, az öntözés és az öntözhetőség racionalizálásának lehetőségeiről.

A 31. Farmer Expó szakmai programjába bekapcsolódik a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet, juhtenyésztési workshopot rendez az EuroSheep projekt keretében.

Fotó: Debreceni Egyetem

Az egyetem szakemberei a Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület programjában is közreműködnek, ahol 40 különböző állatot lehet majd látni, például a magyar muraközit és az óriásokat. A kapcsolódó konferencián előadást tartanak a DE MÉK és az AKIT szakemberei. Pataki Balázs, a kar tiszteletbeli docense a magyar hidegvérű fajta kialakulását, történetét és értékeit ismerteti, Mihók Sándor professor emeritus pedig azt állítja középpontba, milyen kötelezettséggel jár egy történelmi lófajta fenntartása. Oláh János, az AKIT tudományos főmunkatársa a magyar hidegvérű lófajta és a klímaváltozás kapcsolatát elemzi.

A DE MÉK és az AKIT közös standon mutatkozik majd be a közönségnek, ahol megismerhetik a kar oktatási-kutatási portfólióját, emellett drónokkal, hőkamerával, akvapóniával és saját termesztésű zöldségekkel, gyümölcsökkel várják a látogatókat.

Fotó: Debreceni Egyetem

Standot állít a DE Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is a kiállításon. Asztalra kerülnek a diákok által a gyakorlókertben termelt zöldségek és gyümölcsök, valamint gyógynövények és virágok, illetve maguk a tanulók válaszolnak a képzésekkel kapcsolatos kérdésekre. A szervezők a kisgyerekre is gondolnak, többek között traktor-szimulátorral, ló- és fejhető tehén-makettel, valamint állatokkal kapcsolatos, QR-kódos kincskereső játékkal készülnek.

Idén újra lesz Karneváli Lovaskupa a Farmer Expón. Miután a Debreceni Egyetem közreműködésével több mint kétszeresére növelték a rendelkezésre álló pálya nagyságát, már nagy fogatok is elférnek és a gyep minőségén is sokat javítottak. A tervek szerint olyan nagy volumenű, 4-es és 5-ös fogatokból álló lovasbemutató állhat össze a Karneváli Lovas Kupa Fogathajtó- és Díjugrató Versenyen, amilyen még nem volt Magyarországon.

A nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállításnak ezúttal is a DE Böszörményi úti campusa ad otthont, augusztus 17. és 20. között.

Forrás: Debreceni Egyetem

Tovább olvasom