Keressen minket

Mezőgazdaság

Emelkedtek a takarmányárak Bács-Kiskun megyében

A jelek szerint a világgazdaság felértékelte a hazai növénytermesztést. A betakarítás óta folyamatosan emelkednek a termények felvásárlási árai, s a drágulás végét egyelőre nem látni.

A jelek szerint a világgazdaság felértékelte a hazai növénytermesztést. A betakarítás óta folyamatosan emelkednek a termények felvásárlási árai, s a drágulás végét egyelőre nem látni.

Magtározás a Homokhátságon. Főleg a kukoricát pártolják a gazdák (Fotó: Miklay Jenő – BAON)

A világgazdaság felértékelte a hazai növénytermesztést. A betakarítás óta folyamatosan emelkednek a termények felvásárlási árai, s a drágulás végét egyelőre nem látni.

A kukoricáról a tavaly nyári felvásárlási szerződések tonnánként még 43–45 ezer forintról szóltak. A betakarításkor 48 ezerért számolták, s aki akkor nem adta, kivárt néhány hónapot, 50–55 ezret kapott érte. Az utóbbi hetekben pedig nagyjából 20 százalékot kúszott az ára felfelé. Február elején tonnája a 72 ezer forintot is elérte kamiontételekben.

– Telephelyeken jelenleg 69 ezer forint körül megy a kukorica. Nem tudjuk azonban jó szívvel kimondani ezt az árat az állattenyésztők előtt. A mi cégünk jelenleg 63 ezer forintért adja, úgyszólván szolidaritásban vagyunk a meglehetősen nehéz gazdasági helyzetben lévő tenyésztőkkel. Elviselhető áldozat ez részünkről, hiszen a 60 ezer forint körüli értékesítési árral még jól kijövünk gazdaságilag – mondta Pesti Gábor, a terményforgalmazással is foglalkozó nagykőrösi Pesti és Társa Mezőgazdasági Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vezetője.

Ami üdvözlendő a növénytermesztési oldalon, az most annyira hátrány az állattenyésztésben. – Sajnos nem látunk bele a tőzsdei folyamatokba, de feltételezhető az is, hogy a jelenlegi áremelkedések nem a valós kereslet szerint alakulnak, s talán egy léggömb az, ami majd kipukkad. Reálisnak tűnnek azonban a hírek a növekvő távol-keleti importról. Úgy tudjuk, Kína szinte kiszippantja Euró­pából a fölös gabonát a rohamosan bővülő állattenyésztése számára. Tegyük azt is hozzá: a szántóföldi szemesek drágulása nem csak a kereslettel függ össze, mindannyian érzékeljük a forint euróhoz, dollárhoz mért gyengülését is.

Akármi történik, egyelőre nem látni jelét annak, hogy a gabonapiacon megállna az áremelkedés, s ez a folyamat az állattenyésztők szempontjából nagyon aggasztó. Az ágazat kettős szorításba került. Egyfelől a kiszállítások megtorpantak, esett a hús felvásárlási ára, közben egyre költségesebb takarmányhoz jutniuk. A tápok ára is nőtt, 20% körül. Főleg az olyan gazdaságok juthatnak bajba, ahol nincs termesztői háttér.

Az utóbbi hónapokban nem maradt veszteg az étkezési búza felvásárlási ára sem. Agrárgazdasági hírek szerint napjainkban tonnánként 70 ezer forintért értékesíthető, magával húzva a kevésbé jelentős takarmányok, mint a tritikálé és az árpa árát is. Az olajosok szintén drágultak. A repcét újabban tonnánként 140 ezer forinton számítják, a napraforgó tonnánként elérte a hihetetlennek tűnő 180 ezer forintot. Pesti Gábor információi szerint Dél-Pest megyében a termesztők számára biztatóak az idei termésre szóló lekötések. Az egyik környékbeli felvásárló az újbúzára tonnánként 60 ezer, a kukoricára 55 ezer, a repcére és a napraforgóra 140 ezer forint áron szerződik. A piaci helyzet alakulása következtében máris jelei mutatkoznak annak, hogy a homokhátsági gazdák a kukoricatermesztés felé orientálódnak. Ezen a tájon a többi fő növényhez képest, kedvező időjárás esetén, a kukorica termesztése jövedelmezőbb – hallottuk a szakembertől.

Forrás: BAON

Mezőgazdaság

A mezőgazdaságban is a fejlesztés az eredményesség záloga

Agrárminisztérium: A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságnöveléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az Axiál Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

Fotó: AM Sajtó iroda

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a mezőgazdasági gépeket gyártó cég mintegy 1,3 milliárd forintból, 3 hektár területen megvalósított korszerű telephelyátadóján hangsúlyozta: az agrárágazat a technológiai modernizáció időszakát éli. A magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik. A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A hazai géppark egyre korszerűbbé válik, ami szintén visszaigazolja azt, hogy az agrárium szereplői nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Mint Farkas Sándor elmondta, a mezőgazdasági üzemek gépparkjának megújítása idén is folytatódott, az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A további fejlesztéseket mások mellett a versenyképesség fenntartása, az élelmiszer- és élelmezésbiztonság egyre szigorúbb követelményei kényszerítik ki – hangsúlyozta Farkas Sándor. Ebben véleménye szerint óriási szerepet kaphat a legkorszerűbb erő- és munkagépek használata, az öntözésfejlesztés gyorsítása, továbbá a legfejlettebb digitális technológiák alkalmazásával a precíziós gazdálkodás feltételeinek megteremtése. A hazai agrárium fejlődését a kormány támogatáspolitikája is segíti – fogalmazott a miniszterhelyettes. Tavaly például az agrártárca a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdette a precíziós gazdálkodást elősegítő felhívást, amelyet kiemelkedő érdeklődéssel fogadtak a gazdálkodók: 212 milliárd forintra nyújtottak be kérelmet, és az eddig meghozott döntések eredményként már 2609 termelő részesült összesen közel 193 milliárd forintnyi támogatásban.

A jövőt illetően Farkas Sándor megerősítette, hogy a 2023 és 2027 között meghatározó új Közös Agrárpolitika (KAP) kiemelt szerepet szán a környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése mellett a digitalizációs átállás megvalósításának. A korszerű, digitális megoldások a jövedelmezőség növelése, a termelés biztonságosabbá tétele, a munkaerőigény csökkentése mellett hozzájárulnak az okszerű tápanyag- és növényvédőszer-kijuttatáshoz. A miniszterhelyettes kiemelte: mindehhez a források is rendelkezésre állnak majd, a gazdaságok fejlesztésre a 2027-ig tartó időszakban soha nem látott mértékű összeg áll rendelkezésre: 2485 milliárd forint közvetlen ágazati támogatás, valamint a 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja a célok eléréséhez szükséges pénzügyi hátteret.

Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor. A miniszterhelyettes az üzemcsarnok-átadón jelezte: a gazdálkodók számítanak az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az Axiál-cégcsoport.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Békés megyében is megjelent a madárinfluenza

Nébih: Újabb tömőlúdtelep állatainál mutatta ki a magas patogenitású madárinfluenza vírust a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. A Tótkomlós településen történt kitöréssel a járvány már Békés megyét is elérte. Az érintett lúdállomány felszámolása, valamint a védő- és megfigyelési körzetek kijelölése haladéktalanul lezajlott.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Békés megyei Tótkomlós településen található, mintegy 3.080 db tömőludat számláló állományban a megemelkedett elhullás és az idegrendszeri tünetek hívták fel az állattartó figyelmét a madárinfluenza esetleges megjelenésére. A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusának jelenlétét igazolta a gazdaság állatainál.

Forrás: Frommer Fegyverbolt, Budapest. https://frommerfegyverbolt.hu/

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az állategészségügyi szakemberek haladéktalanul megkezdték az érintett állomány felszámolását, annak érdekében, hogy elejét vegyék a járvány továbbterjedésének. Az érintett gazdaság körül a szakemberek kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a kibővített megfigyelési körzetet.

Továbbra is hatályban vannak a korábbi madárinfluenza-kitörések okán bevezetett korlátozások, valamint a kötelező tamponvizsgálatok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye vírusmentes területein. A fentieken túl az ország egész területén érvényben van a víziszárnyasok technológiai mozgatását megelőző, kötelező tamponvizsgálat.

A Nébih nyomatékosan felhívja a baromfitartók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg állományuk megóvása érdekében, az állatokat tartsák zártan és törekedjenek a járványvédelmi előírások szigorú betartására!

Madárinfluenza térkép – 2022. november 30-án. (Ábra: Nébih)

A járványhelyzettel összefüggő, aktuális információkról és a járványvédelmi előírásokról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Emelkedett a kukorica világpiaci ára

AKI: A Tallage tájékoztatása szerint az amerikai termés csökkenése és az ukrán export körüli bizonytalanság miatt emelkedett a kukorica világpiaci ára szeptember 8. és október 13. között.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

Az Agrárközgazdasági Intézet Nonprofit Kft. (AKI) jogelődjét, az Agrárgazdasági Kutató Intézetet 1954-ben alapították. Az agrártárca háttérintézményeként működő Intézet hosszú évtizedek óta Magyarország legjelentősebb agrárközgazdasági adatbázisokkal és szakpolitikai tapasztalattal rendelkező, köz- és állami feladatokat ellátó kutató- és tudásközpontja. (Ábra: AKI)

Az USA-ban megtermelt kukorica decemberi exportára 51 dollárral 344 dollár/tonnára, a 2023. januári 44 dollárral 333 dollár/tonnára nőtt, a márciusi 325 dollár/tonna volt. Az argentin termény (FOB) a 2023. márciusi szállítási határidőre vonatkozóan 298 dollár/tonnáért volt elérhető. A brazíliai kukorica decemberi és 2023. januári kikötői ára egyaránt 11 dollárral volt magasabb a megfigyelt időszakban (311 és 313 dollár/tonna). Ukrajnában 79 dollárral emelkedett a termény azonnali kikötői ára (FOB, 288 dollár/tonnára).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 132,5 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica november első hetében, ami az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül.

Forrás: AKI

További információk e témában az Agrárpiaci jelentések –Gabona és ipari növények című kiadványunkban olvasható, mely innen érhető el: 22. szám.

Forrás: AKI

Tovább olvasom