Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a „Budaörsi őszibarack” felkerüljön az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára, vagyis azoknak a termékeknek a jegyzékére, amelyeknek a neve védelemben részesül az Európai Unióban.

Budaörsi őszibarack felkerült az oltalom alatt álló földrajzi jelzések uniós listájára (Kép: Európai Bizottság)

A Budaörsi őszibarack termőterületei Budapest délnyugati területeit, illetve több, Budapesttől délnyugatra fekvő település területét foglalják magukban. A régióban termesztett őszibarack illata intenzív, íze pedig édes, zamatos és aromaanyagokban gazdag. Minősége a termesztési kultúrának és a helyi szakemberek tudásának köszönhető. A budaörsi régióban termesztett őszibarackfajták a XIX. század végéig visszanyúló őszibarack-nemesítési hagyomány eredményeként jöttek létre. A szaktudásnak napjainkban is meghatározó szerepe van a Budaörsi őszibarack termesztésében, mivel a gyümölcsfán fejlődő őszibarackot kézzel ritkítják az érés folyamán, és az érett gyümölcsöt is kézzel szedik.

Forrás: Európai Bizottság Facebook oldala