Kezdőlap Mezőgazdaság Több mint ötszörösére nőtt az állattartó telepek fejlesztésére kiírt összeg

Több mint ötszörösére nőtt az állattartó telepek fejlesztésére kiírt összeg

Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt pályázatok keretösszegét megötszörözte a kormány, így az érintettek 50 milliárd forint helyett 260 milliárd forintot kaphatnak – jelentette be péntek Nagy István agrárminiszter Hajdúnánás-Kendereskertben, ahol a megye 51 nyertes gazdálkodójának átadta a támogatási szerződéseket.

Az állattartó telepek korszerűsítésére 50 milliárd forint helyett 260 milliárd forintot kaphatnak a gazdálkodók (Kép: Pelsőczy Csaba – AM)

Nagy István hangsúlyozta , hogy a támogatások megemelése meghatározó lesz a megújuló magyar agrárium jövője szempontjából. Mint fogalmazott, “nehéz időszakon vagyunk túl, az afrikai sertéspestis és a madárinfluenza is sújtotta a Covid mellett a gazdaságot, ám az agrár- és élelmiszergazdaság nem állt le”.

Dr. Nagy István agrárminiszter (Kép: Pelsőczy Csaba – AM)

November, december volt a pályázat beadási időszaka,  és a magyar gazdák bizakodással döntöttek arról, hogyan fejlesszék az ágazatot, amely immár stratégiai ágazattá vált – jelentette ki. Nagy István kiemelte, háromszor annyi lesz az agrárium támogatása, mint az elmúlt hét évben. A technológiai fejlesztésekre odaítélt támogatás 50 százalékos intenzitású lesz. A szaktárca vezetője bejelentette, Hajdú-Bihar megyében 51 kedvezményezettnek 20 milliárd forint támogatást ítéltek meg, baromfi-, sertés- és szarvasmarha telephelyek fejlesztésére.

Tiba István (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője felszólalásában kiemelte, a támogatási szerződések átadási rendezvénysorozatának első állomása a pénteki, melynek különös üzenete van: Hajdú-Bihar megye kimagaslóan teljesít országos összehasonlításban az agrárium területén. Az ötszörösére emelt támogatás pedig a vidéki Magyarország erősödését szolgálja.

Forrás: AM