Keressen minket

Mezőgazdaság

Izraeli megoldások a méhek megmentéséért

Print Friendly, PDF & Email

A szakértők világszerte aggódnak a méhkolóniák csökkenő száma és az ebből esetlegesen kialakuló katasztrófa miatt. Izraelben is sok kutató és tudós foglalkozik a problémával és több megoldást is kidolgoztak – közölte a Zsido.com.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A szakértők világszerte aggódnak a méhkolóniák csökkenő száma és az ebből esetlegesen kialakuló katasztrófa miatt. Izraelben is sok kutató és tudós foglalkozik a problémával és több megoldást is kidolgoztak – közölte a Zsido.com.

Az automatizáció során a szerkezet képes egyszerre 24 méhkolóniát ellátni. Többek között kontrollálja a hőmérsékletet és a páratartalmat ételt és vizet oszt, megöli a méhekre leselkedő ragadozókat és parazitákat (Kép: Pixabay)

A hírportál logója (Ábra: Facebook)

Az Izrael déli részén fekvő Negev-sivatag Árává elnevezésű régiójában például hatalmas méhtelepeket hoztak létre, melyek máris édes eredményeket hoztak. A szélsőségesen száraz körülmények és a holdbéli táj látszólag ugyan nem kedvez a kis rovaroknak, ám a különlegesen tiszta, szennyezésmentes levegő védi a méheket olyan betegségektől, melyek máshol nagy pusztítást végeznek a méhkolóniákban. A méhek tevékenysége a helyi mezőgazdaságnak is kedvez, így termelők és méhek békésen élnek együtt. Az édes méz termelése mellett a szorgalmas kis rovarok végzik a beporzást. A termelők méhkaptárokat bérelhetnek, így több és jobb minőségű lesz a termés.

A beporzásban kétféle méh vesz részt, a háziméh és a poszméh – olvasható az Arutz oldalán. Bár utóbbi nem ad mézet, a beporzásban elengedhetetlenül fontos szerepet játszik. Szárnyával másodpercenként több százat verdesve, az általa keltett vibráció útján porozza be a virágot, mielőtt továbbrepülne a következő növényhez. Ez az újfajta együttműködés a korábbinál jóval nagyobb és biztosabb termést eredményez.

Eközben egy izraeli start-up vállalat mesterséges intelligencia segítségével gondoskodik a kis rovarokról, melyek nélkül veszélybe kerül mind a mezőgazdaság, mind pedig a világ élelmiszer-ellátása – tudatta a jó hírt a Times of Israel. Száár Szafra néhány évvel ezelőtt költözött vissza szülőhazájába, Izraelbe, miután több sikeres vállalkozást indított útjára Seattle-ben, ahol másfél évtizedet töltött. Új, hasznos és jövedelmező befektetési területet keresve talált rá Elija Radzyner méhészre, aki nem mellesleg üvegházak hatékonyabb működtetése érdekében tervez robotikus rendszereket.

Beewise izraeli start-up logója (Ábra: Facebook)

Találkozásukból végül – további partnerek bevonásával – megszületett az izraeli Bét Háemek központtal működő Beewise. A társaság az elmúlt három évben létrehozta és szoglálatba állította az első automatizált és önvezérlő méhkaptárt, mely a Beehome nevet kapta.

A Beehome tulajdonképpen nem más, mint egy napenergiával működtetett konténer, melyben a robotika, a mesterséges intelligencia, a képalkotás, a számítástechnika és különféle applikációk tárháza találkozik egymással, hogy a nap 24 órájában monitorozza a méhek tevékenységét és ellássa őket mindennel, amire éppen szükségük van. A szerkezet egyszerre 24 méhkolóniát képes ellátni. Többek között kontrollálja a hőmérsékletet és a páratartalmat, ételt és vizet oszt, megöli a méhekre leselkedő ragadozókat és parazitákat, felismeri azt, amikor a kolónia rajzásra kész állapotban van és jelzéseket küld a telep karbantartójának, amennyiben emberi beavatkozásra van szükség. Hogy ez utóbbiból minél kevesebb legyen, egy automata szerkezet még a mézet is kinyeri a kaptárból.

Hogy megértsük az automatizált és kontrollált körülmények közt működő kolóniák fontosságát, tudnunk kell, hogy a világ méhpopulációja vészesen fogy, holott a méhek beporzási tevékenységén múlik a világ szinte teljes vadvirágállományának beporzása (vagyis túlélése), valamint a mezőgazdasági termelés több mint háromnegyede. Az élelmi célokra szánt növények mellett az olaj-, a textil-, valamint a gyógyszeripar, illetve az állattenyésztés is támaszkodik e kis rovarok szorgalmas munkájára. A beporzás és a méz mellett a méhek például méhviasszal is ellátnak minket.

„Ha valós időben kezeljük az élő állatokat, akkor erősek és egészségesek maradnak. A robot képes naphosszat ellátni ezt a feladatot, a robot nem fárad ki. Az emberek nem képesek arra, hogy valós időben kezeljék a méheket. Ha probléma van, csak akkor értesülnek róla, amikor kiérnek a kaptárhoz. A méhészeknek ki kell menniük a mezőre, és ha ezer dobozt kell végignézniük, akkor gyakran előfordul, hogy túl késő lesz, mire odaérnek, és a kolónia összeomlik” – mondta Szafra.

A Beehome lehetővé teszi az azonnali beavatkozást, így több egyed marad életben, hatékonyabb lesz a beporzás és több mézet is termelnek. A sikereken felbuzdulva és nagylelkű adományozóknak köszönhetően a Beewise terjeszkedni kezdett, és éppen arra készül, hogy meghódítsa az amerikai kontinenst: az Egyesült Államok mellett Kanadában és Mexikóban is megvetették a lábukat azzal a céllal, hogy megmentsék a méheket. A konténereket jelenleg Izraelben készítik és a zsidó államból szállítják azokat kész állapotban a felhasználás helyszínére. Az automatizált kaptárok azonban nem zárják ki és nem is teszik szükségtelenné a méhészek munkáját. A robot képes tanulni, ám a méhészek szakértelmére is szükség van a tökéletes működéshez.

Forrás: Zsido.com

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése

Print Friendly, PDF & Email

Hamarosan megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az agrártámogatások uniós feltételeinek változása és a piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így az előlegfizetés feltételeinek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Fotó: Agrárminisztérium Facebook oldala

A tárcavezető kifejtette, a Közös Agrárpolitika uniós reformja számos változást hozott az idei évben, az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett. Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket. A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat, az őket segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárkormányzat tisztában van az előlegfizetés magyar agrárium finanszírozási gyakorlatában kialakult jelentőségére, hiszen hosszú évek óta segíti az őszi munkák elvégzését. Az idei esztendőben különösen fontos minden olyan eszköz, ami a piaci problémák, magas költségszintek miatti likviditási problémák enyhítéséhez hozzájárulhat. Az előleg- és  részfizetésekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak – közölte a miniszter.

Nagy István tájékoztatása szerint az előlegfizetésben az alaptámogatás mellett a kis- és közepes gazdaságok célzott támogatását biztosító új támogatási formán, az újraelosztó támogatáson is megindulnak az utalások. Az érintettek a következő jogcímeken számíthatnak előlegfizetésre: alaptámogatás, újraelosztó támogatás, termeléshez kötött támogatások (tejhasznú tehén, hízott bika, anyajuh, intenzív gyümölcs, extenzív gyümölcs), valamint az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást érintő vidékfejlesztési támogatások.

 

Forrás: AM

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aktuális és gyakori kérdésekre ad választ az eGN új, módosított kitöltési útmutatója

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Nébih a gazdálkodók igényeit figyelembe véve a leggyakoribb kérdések alapján frissítette az elektronikus gazdálkodási napló kitöltési útmutatóját, valamint bővítette a gyakran ismételt kérdések (GYIK) gyűjteményét is. A jelenlegi módosításokkal a hivatal többek között az őszi vetésű főnövény rögzítésével és a tápanyag gazdálkodási terv beküldésével kapcsolatos hasznos információkat foglalta össze.

Fotó: Nébih

A Nébih több olyan kérdést is kapott a gazdálkodóktól, melyek egy-egy azonos téma köré csoportosíthatóak. A hivatal ezek alapján ‒ a naplóvezetés egyszerűsítése, az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében ‒ módosította az eGN kitöltési útmutatóját, és bővítette a gyakran ismételt kérdések gyűjteményét is.

Az évszakra való tekintettel kifejezetten időszerű az őszi vetésű növények kapcsán az a kérdés, hogy melyik évhez kell felvezetni azokat. A Nébih struktúrája szerint, jóllehet a támogatási év igazodik a naptári évhez, ugyanakkor az őszi vetésű kultúrák esetében a kincstári támogatást a termelők valójában az előző évben elvetett növényekre kapják. Ezt figyelembe véve az őszi vetésű kultúrákat mindig a következő évi ‒ jelen esetben a 2024-es ‒ gazdálkodási évre kell rögzíteni.

A tápanyaggazdálkodási terv vezetésének gyakoriságára vonatkozóan is több kérdés érkezett a Nébih-hez, melyek alapján az útmutató ‒ a módosításnak köszönhetően ‒ még pontosabb válaszokat tud nyújtani.

Több esetben kértek tájékoztatást a napló vezetésére kötelezett halála esetén felmerülő teendőkről is. A GYIK bővítésével a gyűjtemény most már ennek megválaszolására is kitér. Eszerint az örökösnek az örökhagyó naplójában nem kell semmilyen változtatást elvégeznie, ugyanakkor a saját naplójában tovább kell vezetnie az örökhagyó azon területeit, amelyek az örököshöz kerültek.

Az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) módosított kitöltési útmutatója és a bővített GYIK gyűjtemény elérhető a Nébih portál eGN aloldalán.
Kérdés esetén az egn@nebih.gov.hu címen kérhető segítség.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Fontos határidő közeledik a 2023. évi egységes kérelem tekintetében!

Print Friendly, PDF & Email

Fontos szabályokra hívrta fel a figyelmet az MVH

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból, valamint az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a központi költségvetésből finanszírozott egyes támogatások igénybevételével kapcsolatos eljárási szabályokról szóló 13/2023. (IV. 19.) AM rendelet alapján:

„20. § (1) Az egységes kérelem kijavítására, valamint az egységes kérelem részleges vagy teljes visszavonására – a termeléshez kötött anyatehéntartás támogatása kivételével – a tárgyév szeptember 29-ig van lehetőség.
(2) Termeléshez kötött anyatehéntartás támogatás esetén az igénylés kijavítása, részleges vagy teljes visszavonása tárgyév december 20-ig lehetséges.”

A fénykép illusztráció: Pixabay

Fel kívánjuk hívni a figyelmet arra, hogy a határidők lejártakor a szerkesztés alatt álló adatváltozás elektronikus bizonylatok hivatalból törlésre kerülnek! Ennek megfelelően kérjük az érintetteket, hogy ennek tudatában, még a határidőket megelőzően nyújtsák be vagy töröljék a szerkesztés alatt álló adatváltozás bizonylatokat.

2023. szeptember 29-t követően az alábbi adatok kijavítására, visszavonására már nem lesz lehetőség:

 • Nem lehet visszavonni a teljes egységes kérelmet, kivéve akkor, ha a kérelem kizárólag termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatással érintett.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes jogcímet, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a jogcímek, és esetlegesen vele együtt a teljes egységes kérelem 2023. december 20-ig visszavonható.
 • Nem lehet visszavonni teljes blokkot, táblát, állategyedet, erdőrészletet, méhcsaládot, törzsállományt, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet visszavonni egy táblán, állategyeden, erdőrészleten lévő jogcím igénylést, kivéve a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatás vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén az állategyedről a jogcímek 2023. december 20-ig visszavonhatóak.
 • Nem lehet megváltoztatni a főnövény hasznosítási kódját, csökkenteni a tábla területét, nem lehet kijavítani a tábla rajz elhelyezkedését, nem lehet a főnövény esetén megadott egyéb adatokon változtatni (öntözés, termesztő berendezés, termesztés célja stb.). Kivétel: Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját.
 • Táblán lévő nem termelő tájképi elem (NPLFA) kijelölése sem lehetséges a határidő után (kivéve ökológiai jelentőségű másodvetés ld. lent).
 • Fiatal gazda jogcím igénylésekor nincs lehetőség a nyilatkozatok módosítására, valamint jogi személyek esetében a korábban megadott elsődleges és nem elődleges ügyfelek módosítására, törlésére.
 • Állatlétszám alapú támogatások esetén nincs lehetőség a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok módosítására, kizárólag a termeléshez kötött anyatehéntartás/nemzeti átmeneti anyatehéntartás támogatási igények vonatkozásában.
  Kizárólag ezen támogatások esetén a támogatási igényre irányuló nyilatkozatok 2023. december 20-ig módosíthatóak.

Milyen adatot lehet megadni 2023. szeptember 29-t követően is:

 • Főnövény vetési és betakarítási/beforgatási időpontját
 • Október 1-ig lehet megvalósítani a Feltételesség HMKÁ8, illetve AÖP gyakorlat3 keretében elszámolni kívánt ökológiai jelentőségű másodvetéseket. Az október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetések 2023. október 16-ig jelenthetőek be!
  Október 1 és 16 között be lehet jelenteni tervezési dátummal nem rendelkező, ám október 1-ig megvalósított ökológiai jelentőségű másodvetést, de ezen esetekben kötelező megadni a tényleges vetés dátumát is. Október 16-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat.
  2023. október 17-ét követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
 • Október 31-ig lehet megvalósítani a hagyományos másodvetéseket, illetve zöldtrágyázás céljából vetett másodvetéseket. A hagyományos és zöldtrágyázás céljából vetett másodvetések elvetése 2023. november 15-ig jelenthetők be! 2023. november 16-át követően kizárólag a már megvalósított másodvetésekhez lehet a beforgatás dátumát megadni, egyéb adat már nem módosítható!
  November 15-ig ki lehet javítani az addig megadott másodvetéshez kapcsolódó adatokat, kivéve, ha a hagyományos másodvetésen valamilyen termeléshez kötött területalapú jogcím igénylés is volt.
  Az ilyen jogcímmel is érintett másodvetések esetén szeptember 29-t követően, amennyiben a másodvetés esetén a tényleges vetési időpont is bejelentésre került, a másodvetés tekintetében kizárólag a másodvetés betakarítási/beforgatási dátuma jelenthető be!
 • Megvalósított hagyományos másodvetés esetén, amennyiben a másodvetésre termeléshez kötött területalapú jogcímek egyike is igénylésre került, a tényleges vetéssel egyidejűleg kérjük adja meg a szükséges vetőmag számla adatokat. Adatmegadásra azonban már csak azon hasznosítások esetén van lehetőség, melyek tekintetében Ön másodvetést jelentett be.
 • Agrotechnikai műveletek:
  AÖP tekintetében 2023. december 31-ig végezhetőek el. Ezen agrotechnikai műveletek 2024. január 15-ig jelenthetők be, ezt követően ilyen agrotechnikai művelet már nem jelenthető be!
  VP AKG 2021 intézkedés keretében elszámolni kívánt agrotechnikai műveletek egész évben bejelenthetőek a tevékenység elvégzését követő 15 napon belül.
 • Dokumentum csatolás kizárólag a Feltételesség, Kölcsönös Megfeleltetés, a termeléshez kötött területalapú jogcímek követelményeinek ellenőrzésre (pl.: honamadatok, szaporító anyag igazolása stb.), illetve a VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén kerül figyelembe vételre.
  ​​​​​​​VP Baromfi állatjólét intézkedés esetén a dokumentum csatolás határideje október 30-a!!

Figyelem! Kérjük, hogy amennyiben egy másodvetést, agrotechnikai műveletet már nem kíván megvalósítani, azt egy adatváltozás bizonylaton törölje és nyújtsa be ezen változást tartalmazó adatváltozás bizonylatot, ezzel is gyorsítva a kérelmek feldolgozását!!

VP Baromfi állatjólét intézkedésadatszolgáltatás 2023. október 1-30 között

A VP3-14.1.4-22 kódszámú VP Baromfi állatjólét támogatás kapcsán a 2022.10.16-tól 2023.10.15-ig tartó kötelezettségvállalási időszak alatt vezetett 5. számú melléklet, valamint a keletkezett dokumentumok benyújtására az Egységes kérelemadatváltozás bejelentés felületén lesz lehetőség. A felület használatára vonatkozóan külön kitöltés útmutató kerül kiadásra, erre vonatkozóan kérjük figyeljék a Kincstár honlapját!

Október 30-át követően VP Baromfi állatjólét támogatáshoz kapcsolódó adatszolgáltatást is tartalmazó be nem adott adatváltozás bizonylatok törlésre kerülnek!

Forrás: MVH

Tovább olvasom
Cart
 • No products in the cart.