Keressen minket

Mezőgazdaság

Online lóazonosítási képzés indult a Nébih honlapján

Ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A szakmai szervezetek kérésére ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Ingyenes, online lóazonosítási képzést hirdet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). (Kép: Nébih)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az e-learning tanfolyam résztvevői megismerkedhetnek az azonosítással kapcsolatos elméleti tudnivalókkal (szín- és jegyleírás, lódiagram-rajzolás, dokumentációk), végül pedig egy teszt kitöltésével mérhetik fel szerzett tudásukat. A tananyag már elérhető a Nébih honlapján.

A 2014-ben tartott lóazonosítási tanfolyamtól eltérően – a járványhelyzetre való tekintettel – a képzés nem tartalmaz gyakorlati részt, azonban az elektronikus felületen valamennyi, az azonosítás szakszerű elvégzéséhez szükséges ismeretanyagot megtalálhatnak az érdeklődők.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a Nébih által szervezett lóazonosítási képzésen bárki térítés nélkül részt vehet, azonban a lóféle-azonosítás csak a kibocsátó szervek /felhatalmazással rendelkező szervezetek engedélyével és megbízásából végezhető, amelynek meglétét az azonosítást végző személynek hitelt érdemlően igazolnia kell a ló tartója, tulajdonosa felé.

A képzés elérhető a Nébih honlapján, a következő címen:
https://edu.nebih.gov.hu/course/view.php?id=819

Forrás: Nébih

Mezőgazdaság

Aszály Észak Békésben – GALÉRIÁVAL

Békés megyében, Zsadányban, Fábián Károly helyi gazda osztotta meg a tapasztalatait a 2022-es évről lapunknak. „A helyzet katasztrofális a növénytermesztésben” Nem emlékszem ilyen aszályos évre, mint az idei. Voltak évek, amikor nagy szárazság pusztított, de 2022-ben a határ gyakorlatilag elszáradt.

A kukorica gyakorlatilag kiszáradt június végére. (Fotó: Fábián Károly – Agro Jager News)

Tavaly ősszel az őszi gabona-félék vetésénél bizakodtunk. Az őszi búzát kényelmesen el tudtuk vetni október közepén, végén, közel optimális feltételek között.

Az esetek többségében az őszi búzának napraforgó volt az előveteménye. Az eddig jól bevált agrotechnikát alkalmaztuk. A tél végén, a tavasz elején azonban a csapadék mennyisége jelentősen kevesebb volt az előző évekhez képest. A koronavírusjárvány következtében egy lassú, de fokozódó inputanyag növekedéssel szembesültünk. Minden megdrágult: a vetőmag, a növényvédőszer, a műtrágyák. Aztán az orosz-ukrán háború miatt a mezőgazdaságból élők költségei ismét drasztikusan megemelkedtek. Mivel az üzemanyagellátási gondok is jelentkeztek, ezért a munkagépeinkkel már csak piaci áron tudunk üzemanyaghoz jutni. Ez jelentős drágulást jelentett, mivel minden litert 370 forinttal drágábban veszünk meg. Az üzemanyagár-növekedését, ezért kénytelenek vagyunk a szolgáltatások árába is beépíteni. Egy kombájn egy hektáron körülbelül 10 litert fogyaszt. Ez azt jelenti, hogy idén egy hektár betakarítása közel 4 ezer forinttal többe kerül, mint tavaly. A mostani kialakult válság miatt a benzinkúton folyamatos a sorban állás. A mezőgazdasági erőgépek két-három naponta mennek tankolni. Mi, zsadányiak, Komádiba járunk át tankolni, ez az idő, körülbelül, oda-vissza egy óra. A munkánk viszont ugyanannyi. Ezért át kellett szervezzük a napi rutint, mert üzemanyag nélkül minden, azonnal megáll.

Kritikus a helyzet Zsadányban. (Fotó: Fábián Károly – Agro Jager News)

Az aszályos időszak miatt az őszi búza rendkívül lassan és vontatottan fejlődött. A kora tavaszi hónapokban jóval kevesebb eső hullott, márciusban viszonylag meleg, áprilisban hideg volt. A szemtelítődés időszakában szinte alig volt eső. Ez sajnos a mostani terméseredményeken látszódik a leginkább. Hektáronként megközelítőleg az őszi búzára 240 ezer forintot költöttünk.

A betakarítást június 28-án kezdtük el. Tavaly július 10-én kezdtük el a betakarítást, közel két héttel később, mint most 2022-ben. A termésátlag körülbelül két-három tonna között alakul. Az őszi árpánál megközelítőleg négy tonna per hektár volt a termésmennyiség.

A szemeskukorica állományok sajnos teljesen kiszáradtak. Egyes táblák esetleg még kibírnának egy-két napot, de az állományok jelentős hányada elszáradt, már a címert sem volt képes kihozni. Kukoricára hektáronként, vetéstől ezidáig, megközelítőleg 270 ezer forintot költöttünk. Óriási a kárunk. Olyan év még sohasem volt, amikor az összes növény szinte nulla bevételt hoz vagy veszteséget termel. A napraforgóállományaink is „haldokolnak” a szárazságtól. Hasonló input ráfordítást költöttünk a napraforgóra is, mint a kukorica esetében. A napraforgó is, amely egyébként kifejezetten szárazságtűrő, aszálytüneteket mutat. A növények növekedése lelassult, az alsó levelek száradnak, sok növény elkezdett hervadni. Ha ezen a héten továbbra is ilyen meleg lesz és a hőhullám kitart, az összes napraforgónk kipusztul.

Hasonló a helyzet a gyep és szálastakarmányoknál is. Harmadával csökkent idén a megtermelt mennyiség. Azonban az ára jelentősen megemelkedett. Tavaly a 160-as méretű lucernabála ára körülbelül 6-8 ezer forint körül alakult, idén az ára már megközelítette a 18 – 20 ezer forintot.

Sajnos az észak-békési helyzet igaz a Tiszántúlra is. Bevétel nélkül csak kárenyhítésben bízhatunk. Aszálykárra sajnos mi nem kötöttünk idén biztosítást. Jég minden évben előfordul, aszály nem. Nem tudjuk, mit hoz a jövő, de ezt az évet túl kell valahogy élni.

A számlákat, hiteleket ugyanúgy fizetni kell, mint egy bőven termő évben. A növénytermesztésre költöttük a tavalyi évi bevételeink egy részét, amit biztos nem kapunk vissza.

Vélhetően a jövőben több kalászost vetünk, és a költségeinket, ahol lehet, csökkenteni fogjuk. Bármekkora is az inputanyag felhasználás, semmit nem ér, ha nincs megfelelő mennyiségű csapadék a növények kritikus növekedési fázisaiban – összegezte tapasztalatait Fábián Károly, zsadányi gazda.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotók: Fábián Károly

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

.

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2022. június 30-án

MET: Az elmúlt egy hétben a legtöbb helyen száraz időben volt részünk. Pénteken este egy gyenge hidegfronthoz kötődően alakultak ki a Dunántúlon elszórt záporok, zivatarok, majd szombaton egy kiterjedt zivatarlánc is létrejött a Gyöngyös-Mórahalom vonalban kisebb körzetekben felhőszakadásokkal.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológiával kapcsolatos kormányzati feladatok ellátásáért felelős, Magyarország teljes területére kiterjedő tevékenységet folytató központi költségvetési szerv. (Ábra: OMSZ)

Vasárnap az északkeleti országrészben voltak nagyon gyenge záporok, melyek jellemzően a port sem verték el, majd kedd reggelre virradóra a Dunántúl északi részén alakultak ki zivatarokkal is kísért záporok, de számottevő mennyiség ezekből is csak kevés helyen esett. Az elmúlt öt nap csapadékösszege a Kisalföld nagy részén illetve a Bakonyalja térségében valamint az ország középső részén egy keskeny sávban haladja meg az 5 mm-t, máshol csak nagyon kis mennyiség vagy egyáltalán semmi nem esett.

A talajok nedvességtartalma egyre nagyobb területen és egyre mélyebb rétegben csökken a növények számára hasznosítható víztartalom arányában a kritikus 40%-os érték alá. A Tiszántúlon és az északi országrészben is sokfelé már a felső egy méteres réteg nedvességtartalma is kritikusan száraz, a felszín közeli talajréteg pedig szinte semmi nedvességet nem tartalmaz. Kedvező talajnedvességi viszonyokat szinte csak a Balatontól nyugatra, délnyugatra találunk.

A Dunától keletre nagy területen nagyfokú, a Tiszántúlon egyre többfelé súlyos aszály jelei mutatkoznak.
Az előttünk álló napokban is folytatódik a jellemzően száraz időjárás. Csütörtökön és pénteken elszórtan, főként az Alföldön, szombaton pedig legnagyobb eséllyel keleten, északkeleten lehetnek helyenként záporok, zivatarok. Vasárnap és hétfőn ismét száraz időre van kilátás Előreláthatólag keddtől növekszik kissé a csapadékhajlam, addig azonban a legtöbb helyen tovább száradnak a talajok, és növekszik a nagyfokú illetve súlyos aszállyal érintett területek nagysága.

Forrás: OMSZ

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Nagy érdeklődés övezte a mezőgazdasági kisüzemeknek kiírt pályázatot

Június végén közel újabb 3.500 pályázó kapott támogató döntést 19 milliárd forint értékben.

Agrárminisztérium: A Vidékfejlesztési Program meghirdetett felhívási közül az egyik legsikeresebbnek a 2022. május 31-én lezárult, adottságaik és ambícióik alapján fejlődőképes, kisméretű mezőgazdasági termelők jövedelemszerzését és gazdasági több lábon állását segítő, mezőgazdasági kisüzemek támogatására kiírt pályázati konstrukció bizonyult.

Fotó: AM

A felhívás keretében 15 000 eurónak megfelelő forintösszegű, 5 évre nyújtott, egyösszegű, átalány jellegű támogatásra nyújthattak be kérelmet olyan meghatározott üzemméretű őstermelők, mezőgazdasági termelőnek minősülő egyéni vállalkozók és szociális szövetkezetek, akiknek/amelyeknek életvitelszerű tartózkodási helye/székhelye már a támogatási kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban vidéki térségben volt.

Június végén közel újabb 3.500 pályázó kapott támogató döntést 19 milliárd forint értékben, így már több mint 8.700 pályázónak folyósították a támogatás első részletét, ami több, mint 4 millió forint nyertesenként. Ennek köszönhetően már összesen több, mint 36 milliárd forint segíti a legkisebb termelőként működő gazdálkodókat elképzeléseik megvalósításában. A támogatást a pályázók üzemméretük növelése érdekében többek között eszköz- és gépbeszerzésre, ültetvénytelepítésre vagy akár állatvásárlásra is elkölthetik.

Forrás: AM

Tovább olvasom