A Wine Concept Zrt. Wine Selection elnevezésű koncepciójában három ismert borrégió (Szekszárd, Balaton és Etyek-Buda) borait tartalmazó válogatást állított össze, mely már elérhető a Tesco kínálatában.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ebben az évben az aszály miatt alacsonyabb volt a szőlőtermés, de a minőség szerencsére nem romlott. Az Agrárminisztérium 2010-től a szőlészet ágazatban több, mint 75 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást tudott megítélni, illetve 2014-től lehetőségük volt a feldolgozó részt is támogatni.  Az élelmiszeripar mellett külön felhívás szólt a borászoknak, illetve a jelenlegi felhívásokban külön célterület szólítja meg őket. Itt is már 60 milliárd megítélt támogatásról lehet beszélni, illetve a covid időszakban is volt egy 13 milliárd forintos kerete ennek a területnek.

Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, az Agrárminisztérium a nyári szerkezetátalakításkor a kereskedelempolitikával gazdagodott, így most már a teljes láncolatot le tudja fedni. Üdvözölnek minden olyan kezdeményezést, ahol a szőlésztől a kereskedőig mindenki benne van a láncban és egymást tudják erősíteni.

Fogyasztás tekintetében a hazai borokat kedveljük, a hazai fogyasztók háromnegyede egyáltalán nem is fogyaszt külföldi borokat, illetve a kínálatban is körülbelül 10 százalék az, ami külföldről érkezik. Ez nagyon szép és erős pozíció- tette hozzá.

Forrás: AM Sajtóiroda