Keressen minket

Mezőgazdaság

Hogyan metsszünk szakszerűen?

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Debreceni Egyetem MÉK Kertészettudományi Intézete házikert és zártkert tulajdonosok, hobbikertészek, kistermelők számára téli tanfolyamot szervez, melynek célja a gyümölcsfák és a szőlő metszésével kapcsolatos alapvető elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása.

Fotó: Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet

Az érdeklődők a kétnapos képzés során tantermi előadások és ültetvényekben végzett gyakorlati foglalkozások keretében elsajátíthatják a metszés elméleti alapjait és gyakorlati fogásait.

Fotó: Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet

A képzés időpontja és helyszíne

 Elméleti képzés:

 1. március 03. (péntek) 9.00-15.00 óra (6 óra)

Helyszín: Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, 4032 Debrecen Böszörményi út 138.

Fotó: Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet

Gyakorlati képzés:

 1. március 04. (szombat) 9.00-15.00 óra (6 óra)

Helyszín: a Debreceni Egyetem, Pallagi Kertészeti Kísérleti Telepének ültetvényei

A jelentkezők létszámától függően – szükség esetén – további kurzust indítunk.

Fotó: Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet

Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának címere (Ábra: Debreceni Egyetem)

Előadások témái

 • Gyümölcstermő növények morfológiája, termőrészei – „Hol terem a fán belül a sok gyümölcs?”
 • Gyümölcstermő növények koronaformái, a termőfelület kialakítása – „Milyen méretű, alakú fát szeretnénk kialakítani?”
 • Gyümölcstermő növények metszésének alapelvei – „Vágjunk bele – de mit és hogyan?”
 • A szőlő morfológiája, különös tekintettel a leggyakoribb technológiai malőrökre és a rügyek fejlődésére – „Aki matekból jó volt, szeretni fogja.”
 • Az ideális szőlő művelésmód és metszési stratégia megválasztásának kritikai szempontjai – „Rövid elemes legyen vagy szálvesszős?”
 • Metszést kiegészítő ápolási munkák – „Ne csak vágjunk, kötözzünk is!”
 • A MetszOnline Program bemutatása – a metszés önálló tanulásának interaktív módja.

Fotó: Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet

Gyakorlatok témái (a Pallagi Kísérleti Telep ültetvényeiben):

 • alma, körte metszése
 • cseresznye, meggy metszése
 • őszibarack metszése
 • csemegeszőlő metszése
 • borszőlő metszése (különböző művelésmódok esetén)

Fotó: Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet

A programról részletes információk itt érhetőek el

Forrás: Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézet

 

Mezőgazdaság

Aszály információk: 2023. március 25-e

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte a legújabb aszályinformációkat

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A mögöttünk álló egy hétben jellemzően száraz időjárás uralkodott hazánkban, csak kedden fordultak elő záporok az ország keleti felén, de ezekből is kevés helyen hullott 1-2 mm-t meghaladó mennyiség.

Ábra: OMSZ

A talajok felszín közeli része mindenütt sokat száradt az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, a Rábától északnyugatra viszont kritikusan száraz már a felső 20 cm-es réteg. A közepes és mélyebb talajrétegek többnyire jó vízellátottságúak, az Alföld keleti és déli tájain foltokban még mindig előfordul belvíz.
Az északnyugati országrészben, ahol az elmúlz harminc napban alig esett csapadék az aszály jelei figyelhetők meg.

A folytatásban érkező hidegfrontokkal északnyugaton is várható csapadék. Pénteken éjszakától egyre többfelé ered el az eső az országban, és szombat délutánig nagy területen lehet 2-10 mm közötti mennyiségre számítani. Vasárnap este újabb hidegfront éri el térségünket, és hétfő estig újabb 10 mm körüli csapadékra van kilátás, kedden és szerdán pedig hó és havas eső záporok is kialakulhatnak, de ezekből már nem érkezik jelentős mennyiség.

Forrás: OMSZ

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Életbe lépett a rovarfehérjékkel kapcsolatos új szabályozás

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szigorúbb szabályozás lépett életbe, a rovarfehérjét tartalmazó élelmiszereken fel kell tüntetni a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!” kifejezést, és azokat a többi terméktől elkülönítetten kell kihelyezni, jelentette be Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A miniszter hangsúlyozta, a kormány a szigorú termékjelölési és elkülönítési szabállyal is szeretné védeni a magyar fogyasztókat a Brüsszel által az EU-ban engedélyezett rovarfehérjét tartalmazó élelmiszerektől. Magyarország egyedüli tagállamként nem támogatta azt az európai uniós szándékot, rovarokat hozzanak forgalomba élelmiszerként és élelmiszer-összetevőként az EU-ban. Az Európai Bizottság ezzel gasztronómiai hagyományainkat, étkezési szokásainkat sodorja veszélybe, tette hozzá. Éppen ezért az Agrárminisztérium a vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét. A rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők lesznek a boltok polcain. A rendeletnek nem megfelelő csomagolóeszközöket és címkéket még három hónapig lehet felhasználni, és az ilyen csomagolóeszközzel vagy címkével ellátott termékek legfeljebb további három hónapig tarthatók forgalomban. Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a módosított rendelet megsértése miatt 90 napig nem szabnak ki bírságot.

Rámutatott, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal reprezentatív felméréseiből világosan látszik, hogy 2016 óta 2,4%-kal emelkedett a rovarfogyasztástól elzárkózók aránya Magyarországon. Akiknek fontos, hogy magyar eredetű élelmiszert vásároljanak, azok nem szeretnének rovarokat enni. Ráadásul a magyar gazdák mindig kiváló minőségű alapanyaggal, friss és jó minőségű élelmiszerrel látják el a magyar lakosságot, nem kell sem élelmiszer, sem pedig fehérjehiánytól tartanunk, húzta alá.

Arról is beszélt, hogy a szabályozás nem érinti az eddig az élelmiszeripar által széles körben használt, rovarból származó adalékanyagokat, hanem a rovarokra, mint összetevőkre vonatkozik.

Forrás: Agrárminisztérium

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Madárinfluenza járvány egy Nógrád vármegyei lúdtelepen

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Nógrád vármegyei lúdtelepen igazolta a madárinfluenza vírusának jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az állomány leölése folyamatban van, valamint a védő- és megfigyelési körzeteket is kijelölte az állategészségügyi hatóság.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Nógrád vármegyei Cered településen található, 5 176 tenyészludat tartó telepen az állattartó a megemelkedett elhullás és a lecsökkent tojástermelés miatt kezdett gyanakodni a betegségre. Végül a Nébih laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét. Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. Tekintettel arra, hogy mindkettő körzet átnyúlik az országhatáron, és szlovákiai területeket is érint, ezért az országos főállatorvos azonnal értesítette a szlovák állategészségügyi hatóságot.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

A fenti eset is alátámasztja, hogy a vírus az ország – madárinfluenza szempontjából -alacsonyabb kockázatú területein is megjelenhet, ezért a hazai állattartóknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy megóvják állományaikat a betegségtől.
A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: Nébih

Tovább olvasom