Keressen minket

Mezőgazdaság

Árvízvédelmi felkészítés

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A vizek kártételei elleni felkészülés, az ágazati szereplők feladatai, és az érintett szervezetek stratégiája volt napirenden azon a jelenléti és online konferencián, amelyet február 23-án tartott a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A fénykép illusztráció. Tarpa és Tivadar közelében is átszakadt a Tisza gátja 2001. március 6-án. Az árvíz jelentős anyagikárt okozott. (Fénykép forrása: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook oldala, FETIVZIG archívuma, SZSZBMKI archívuma)

„A víz nem ellenségünk!” – dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő szavainak értelmében az árvízvédelmi felkészülés nemcsak a víz pusztító erejének megfékezéséről, hanem az ágazatok és valamennyi érintett szerv közös munkájáról, valamint a vízgazdálkodásban érdekelt szervek közös és egyéni stratégiájáról szól.

A fórumot megnyitó dr. Bónyai Eszter tű. ezredes, tervezési és védelmi igazgatási főosztályvezető áttekintette az elmúlt év legfontosabb katasztrófavédelmi mozzanatait, miközben kitért arra, hogy 2022 aszályos időszakát az elmúlt száz év második legcsapadékosabb hónapja, 2023 januárja követte, az év elején az országos átlag több mint 250 százaléka hullott le csapadék formájában. Az ezredes beszélt arról, hogy a veszélyelhárítási tervek és a szakmai anyagok átdolgozásának új irányt adott az az uniós elvárás, amely az ellenállóképesség fokozását helyezi a középpontba.

A tanácskozás résztvevői ezt követően megismerhették a tűzoltósági, vízügyi, rendőrségi, honvédségi és vasúti igazgatással kapcsolatos feladatrendszert, a szervezetek képviselői felvázolták, hogy az árvízi védekezés során milyen erőket mozgósítanak, és mely feltételek mellett végzik el a rájuk kiszabott, vagy általuk vállalt munkát.

Végezetül Tóth Ferenc felhívta a figyelmet a naprakészen tartott és folyamatosan frissítendő kockázati helyszínek adatbázisára, mint elmondta, összehangolt és egymást ismerő rendszerek működtetése a kulcs ahhoz, hogy az árvízi védekezésre történő felkészülés, illetve szükség esetén a védekezés hatékony legyen.

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Mezőgazdaság

Rakodógépet loptak Hertelend-pusztáról

Print Friendly, PDF & Email

Gyanúsítottként hallgattak ki a tamási rendőrök egy dúzsi férfit, aki egy Hertelend-pusztai telephelyről elkötött rakodógéppel próbált hazajutni.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Gyanúsítottként hallgattak ki a tamási rendőrök egy dúzsi férfit, aki egy Hertelend-pusztai telephelyről elkötött rakodógéppel próbált hazajutni.

Forrás: Rendőrség

Egy hőgyészi gazdálkodó tett bejelentést a rendőrségen 2023. március 15-én reggel. Elmondta, hogy az éjszaka folyamán ismeretlen tettes eltulajdonított a Hertelend-pusztai állattartó telephelyükről egy Manitou rakodógépet, ezzel megközelítőleg 5.000.000 forint kárt okozva. A telep nagykapuja be volt zárva, de a rakodógépben benne volt az indítókulcs. A biztonsági kamera részben rögzítette az esetet.

Az intézkedést a hőgyészi rendőrőrs körzeti megbízottai kezdték meg. A sértett meghallgatását követően a kollégák kiváló hely- és személyismeretének köszönhetően az ellopott gépet rövid időn belül megtaláltak Dúzs határában, majd a lehetséges elkövetőt is beazonosították. A Tamási Rendőrkapitányság nyomozói közben szemlét tartottak a telephelyen és a megtalált munkagép fülkéjében is nyomokat rögzítettek.

A beszerzett bizonyítékok alapján egy 22 éves dúzsi lakosra terelődött a gyanú, aki korábban dolgozott a Hertelend-pusztai telepen.

A fiatalembert előállították és gyanúsítottként hallgatták ki. Elmondta, hogy előző este több helyen járt, közben „beviszkizett”. Arra emlékszik csak, hogy Mucsiból gyalog indult haza, aztán képszakadás és reggel otthon ébredt.

Az ügy vizsgálatát lopás bűntett elkövetése miatt folytatják a Tamási Rendőrkapitányságon.

Forrás: Rendőrség

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Több tízezer csirkét csaltak ki – a Baranya Vármegyei Főügyészség sajtóközleménye

Print Friendly, PDF & Email

A Komlói Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben,

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Komlói Járási Ügyészség jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két elkövetővel szemben, akik több tízezer csirkét rendeltek meg, azonban a vételárat nem fizették ki.

A fénykép illsuztráció. Fotó: Pixabay

 A vádlottak csirketenyésztéssel és értékesítéssel foglalkozó gazdasági társaság vezetői voltak. 2019 őszén a társaság rossz gazdasági helyzetben volt, ezért a vezetők elhatározták, hogy a velük szerződő vállalkozásokat, családi gazdálkodókat megtévesztik rendeléseik során, hogy ezzel bevételhez jussanak.

A két vádlott a cégük nevében termelési szerződéseket kötött vágásérett csirkék leszállítására különböző tenyésztőkkel. 2019 novembere és decembere között 9 gazdasági társaságtól rendeltek több tízezer vágásérett csirkét, melyek vételárát nem fizették meg. A két vádlott a társaságuk nevében 2 – 12 millió forint összeggel csapta be az egyes gazdasági társaságokat és összesen több, mint 45 millió forint jogtalan haszonra tettek szert.

Az elkövetők cselekménye jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének megállapítására alkalmas, mely bűncselekmény büntetési tétele 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.
Forrás: Ügyészség
Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Tűzgyújtási tilalmat rendelt el a hatóság

Print Friendly, PDF & Email

2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A szeles és napsütéses napokat követően a hétvégére várható száraz, jelentősebb csapadék nélküli időjárás megnöveli az erdőre átterjedő szabadtéri tüzek kialakulásának veszélyét, ezért 2023. március 18-tól a hatóság tűzgyújtási tilalmat rendel el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében.

A fénykép illusztráció. Fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

Az utóbbi időszakban BAZ vármegyében egyre magasabb a szabadterületi tűzesetszám. Az erdőben és az erdő környéki területeken található könnyű holt biomassza nedvességtartalmát az elkövetkezendő napok időjárása várhatóan tovább fogja csökkenti.

Mindezen körülményeket mérlegelve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egyetértésével, 2023. március 18-tól tűzgyújtási tilalmat rendel el BAZ vármegyében.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve az interaktív tűzgyújtási tilalom térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint tilos a parlag- és gazégetést is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

Forrás: Nébih

Tovább olvasom