A Körös-Maros Nemzeti Parkban a Kis-Sárréten fészkelnek legnagyobb számban a nyári ludak. Ezekben a napokban a párok már kislibáikat vezetgetik. Az utóbbi években a Kis-Sárréten fészkelő nyári ludak állománya 280-300 pár között mozog, ami a hazai költőállománynak csaknem egytizedét teszi ki. Az első kislibák általában március utolsó hetében bújnak elő.
Idén is így történt, mostanra pedig már több mint 60 nyári lúd családot figyelhetünk meg a területen. A legtöbb a Sző-réten és környékén, valamint a Begécsi-halastavakon mutatkozik, de szinte valamennyi jelentősebb vizes élőhelyen láthatunk már fiókás családokat.
Nyári lúd fiókáival Fényképezte: Márik Pál
Az előzetes adatokat figyelembe véve a költőállomány továbbra is stabil. Ehhez hozzájárul az is, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság az elmúlt évben két vizes élőhely (a Kisvátyoni-mocsár és a Simotai-mocsár) rehabilitációját végezte el. Ezek az élőhelyek nem csak a nyári lúdnak, hanem több más vízimadárnak is otthont adnak.
A nyári lúd általában 5-6 tojást rak, melyeken a tojó négy hétig ül. A fiókanevelésben mindkét szülő részt vesz. Az idén is láttunk már néhány meglehetősen népes, 10-12 fiókás családot. Ezek minden esetben „összetojásból” származnak, azaz egy fészekbe több tojó rakja le a tojásait. Hasonló jelenség a récefajokra is jellemző.

Forrás: KMNP