A középfeszültségű, 20 000 voltos vezetékek keresztül-kasul átszelik az országot, beleértve a fontos madárélőhelyeket is.Sajnos nagyon sok madárfaj veszélyben van emiatt, évente tízezerszámra pusztulnak el védett madarak, főleg fehér gólyák és ragadozó madarak – tájékoztatott a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Csongrád-Csanád megyei Csoportja.

Elpusztult szalakóta Fotó: Tokody Béla

A szalakóta úgynevezett vártamadár, azaz a táplálékszerzési stratégiája az, hogy kiemelkedő terep pontokra ül fel és onnan lesi prédáját, az ő esetében főleg sáskák, kisebb-nagyobb bogarak, hüllők, kétéltűek, valamint ritkább esetben kisemlősök tartoznak zsákmányállatai körébe.

Elpusztult szalakóták Fotó: Tokody Béla

Eredetileg fákról, bokrokról vadászat a Kárpát-medencében, azonban a rétek és legelők felett húzódó oszlopok és vezetékek kiváló tereptárgyat jelentenek nekik.
Ha pusztán a légvezetékeken üldögél, az önmagában még nem baj, ha azonban beül a fémből készült kereszttartóra és hozzáér a vezetékhez, akkor halálos áramütés érheti.
Sajnos még a régi típusú szigetelés sem jelent mindig esetben hatásos védekezést.

A júniusi szalakóta-felmérésnél sajnos már találtunk olyan szigetelt oszlopot, ahol 2 elpusztult madár is egy oszlop alatt volt, sajnos ők idén már nem tudtak költeni.
A hosszútávú megoldást a madárbarát oszlopok, azaz biztonságos fejszerkezet fogja jelenteni, ezek fejlesztés utáni tesztelése már folyamatban van, azonban minden veszélyes szakasz biztonságossá tétele hosszú időt fog jelenteni.

Forrás: MME Csongrád-Csanád megyei Csoportja