Az eresz alá, épületekre és ezek belsejébe költöző molnárfecskék és füsti fecskék költése műfészkekkel segíthető. Az alábbiakban a fecskeműfészek-készítés otthon is könnyen és olcsón megvalósítható lépéseit mutatjuk be, remélve, hogy sokan fogadják ilyen otthonokkal az április-májusban költeni kezdő fecskéket.

Műfecskefészkeket otthon is egyszerűen és olcsón tudunk készíteni – ebben segít ez az oldal (Fotók: Orbán Zoltán)
Műfecskefészkeket otthon is egyszerűen és olcsón tudunk készíteni – ebben segít ez az oldal (Fotók: Orbán Zoltán)

Mivel a molnárfecske és a füsti fecske fészkének alakja és belmérete nagyjából megegyezik, az alábbiakban a változatosabb módon elkészíthető, és városi környezetben szélesebb körben alkalmazható molnárfecske műfészkek készítését mutatjuk be.

Akinek nincs kedve, lehetősége műfecskefészkek készítésére, ezeket az MME boltjában is beszerezheti itt

Méret, alak

A madarak mesterséges fészekhellyel történő segítésekor alapvető fontosságú, hogy ismerjük az adott faj gyakran igen tág határok között mozgó, vagy bizonyos szempontból éppen rendkívül szűk toleranciájú költési viselkedését. Sárból építkező fecskéink klasszikusan fél- vagy negyedgömb alakú fészkeket raknak.

A molnárfecskék zárt, szűk bejárati nyílással ellátott fészkeinek alakja ilyen többszintes telepek létrehozását is lehetővé teszi (Videó: Orbán Zoltán)

Füsti fecske sárfészke (Fotó: Orbán Zoltán)
A füsti fecskék felül nyitott fészkeinek mérete, különösen a csésze mélysége terén, jelentősen eltérhet egymástól; miközben ez a fészek valószínűleg több mint 10 cm mély, …
Füsti fecske sárfészke (Fotó: Orbán Zoltán)
… ez akár a 3 cm-t sem éri el (Fotók: Orbán Zoltán)

A molnárfecskék esetében a felül zárt fészektípusból az is következik, hogy ennek belső űrmérete nem mehet egy bizonyos tartomány alá, különben a tojó kevesebb tojást tud csak rakni (mert több fióka nem férne el).

A füsti fecskéknek könnyebbséget jelent, hogy fészkük felül nyitott, így a madaraknak (mindkét fajnál a hím és a tojó is épít) elvileg elegendő egy akkorka fészekperemet építeni, ami gyakran elő is fordul, mely megakadályozza a tojások szétgurulását, illetve a növekvő fiókák kiesését. Az optimális megoldást azonban itt is a mélyebb, 8-10 cm mély fészek jelenti.

Sárfészket építő fecskéink esetében mindez azt jelenti, hogy – amint azt az alábbiakban, a gyakorlatban már bizonyított eszközöknél látni fogjuk – a nekik szánt műfészkek elkészítésekor némi szabadságot élvezünk a méretezés terén, így ésszerű határok között a mesterséges eszköz az átlagosnál kicsit nagyobb is lehet, hiszen ezt nem a madárnak kell plusz energiabefektetéssel megépíteni.

Az MME web bolt által forgalmazott, égetett agyag („cserép”) anyagú, klasszikus alakú molnárfecske-műfészek belső méretei, ami bejárat nélkül füsti fecskék számára is megfelelő (Forrás: mme.hu)
Az MME web bolt által forgalmazott, égetett agyag („cserép”) anyagú, klasszikus alakú molnárfecske-műfészek (ami bejárat nélkül füsti fecskék számára is megfelelő) belső méretei (Fotó: Orbán Zoltán)

Felső rögzítésű molnárfecske műfészek (felülnézetből, leszerelt tetőlappal) belső méretei - készítő Walter Haubner (Fotó: mme.hu)

Felső rögzítésű, belülről kifelé: csemperagasztó-perlites gipsz-csemperagasztó anyagú molnárfecske műfészek (felülnézetből, leszerelt OSB tetőlappal) belső méretei, amit készítője, Walter Haubner az itt látható műfészektelepen alkalmaz nagy sikerrel – 3 fotó, katt a képre (Fotó: Orbán Zoltán)

Mátics Ferenc-féle, gipsz-fűrészpor anyagú, 1 cm-es falvastagságú molnárfecske-műfészek belső hossza 17 cm, belső szélessége 15 cm, belső mélysége 9 cm, a bejárat 4,5 cm széles és 2,5 cm magas (Fotó: Orbán Zoltán)
A következő fejezetekben az elkészítés lépéseit bemutató fotókon és videókon látható, Mátics Ferenc-féle, gipsz-fűrészpor anyagú, 1 cm-es falvastagságú molnárfecske- műfészek belső hossza 17 cm, belső szélessége 15 cm, belső mélysége 9 cm, a bejárat 4,5 cm széles és 2,5 cm magas; …

Mátics Ferenc-féle, gipsz-fűrészpor anyagú, 1 cm-es falvastagságú füstifecske-műfészek belső hossza 12 cm, belső szélessége 14,5 cm, belső mélysége 8 cm (Fotó: Orbán Zoltán)

… a füsti fecskénél ezek a belső méretek: hosszúság 12 cm, szélesség 14,5 cm (tehát a fészek szemből kicsit lapított), mélysége 8 cm – 2 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Sablontípusok

A sablon az az eszköz, ami megadja a műfészek formáját. Típusát tekintve lehet negatív (valamilyen puha, de erős anyagba mélyített) vagy pozitív (domború). A sablon elkészítéséhez szükségünk lesz az előző fejezetben megadott fészekméretekre.

Első lépésben rajzoljuk meg a leendő műfészek felső, külső peremét (azért a külsőt, mert a negatív sablonnál a fészek falvastagságát is be kell számítanunk, ezt is el kell távolítanunk). Ehhez használhatunk az előző fejezetben megadott méretek alapján kézzel rajzolt kartonlap sablont, vagy mint a képen, egy mintaként rendelkezésünkre álló fészket, amihez akár vásárolt műfészket is használhatunk (Fotó: Orbán Zoltán)
A negatív sablon alapjául megfelelő vastagságú, például lépésálló vagy lábazatszigetelő műanyaghab-lapot használjunk – 8 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Ez a videó a Mátics Ferenc-féle molnár- és füsti fecske fészek negatív sablon elkészítését mutatja be (Videó: Orbán Zoltán)

Ez a pozitív sablon olyan molnárfecske műfészekhez készült, ami saját tetővel rendelkezik, ezért vízszintes felület alá, második sorban helyezhető ki (lásd a következő képen). A sablon oldalánál jól láthatók azok a tiplik, amik a sablonra később vastagon felhordott fészekanyag falábba kerülve lehetővé teszik majd a facsavaros felrögzítést – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)
A pozitív sablon esetében valamilyen jól alakítható, de tartós és vízálló anyagból (lehet az előzőleg említett habból faragni-csiszolni, keményre gyúrt alufóliából) formázzuk meg a leendő fészek belső terét – 11 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Műfészkek elkészítése

Fecskeműfészkek otthoni készítéséhez legjobb modellgipsz és fűrészpor keverékét (molnárfecske műfészek esetében egy nagy marék fűrészporhoz öt púpos evőkanál gipszfüsti fecskénél egy kis marék fűrészporhoz négy púpos evőkanál gipsz) vagy kültéri, fagyálló csemperagasztót (ebbe is keverhetünk fűrészport, perlitet) használni.

5 kg-os kiszerelésű fehér modellgipsz 8-12 perces száradási idővel (Fotó: Orbán Zoltán)
A modellgipsz és a csemperagasztó is többféle kiszerelésben kapható – 3 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)
Első lépésben béleljük ki a sablont vékony, de erős műanyaggal, például egy szétvágott zacskó darabjával (Fotó: Orbán Zoltán)
Molnárfecske-műfészek készítése negatív sablonba, gipsz és fűrészpor keverékéből – 30 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

A molnárfecske-műfészek elkészítéséről kisfilm is készült – 1. rész a száradásig …

… és 2. rész a száradás utáni teendők (Videók: Orbán Zoltán)

Ez a két felvétel pedig a füstifecske-műfészek elkészítésének két fő fázisát mutatja be (Videók: Orbán Zoltán)

Pozitív sablon esetén a fészeképítőanyag-keveréket a párnafán, nejlondarabon fejjel lefelé fordított és tapadásmentes nejlonnal borított sablonra hordjuk fel, majd száradás után a mintát óvatosan, mintegy dugóként távolítjuk el a fészekből (Fotó: Orbán Zoltán)
Pozitív sablon esetén a fészeképítőanyag-keveréket a párnafán, nejlondarabon fejjel lefelé fordított és tapadásmentes nejlonnal borított sablonra hordjuk fel, majd száradás után a mintát óvatosan, mintegy dugóként távolítjuk el a fészekből (Fotó: Orbán Zoltán)

Rögzítés

Mielőtt a helyére rögzítenénk a molnárfecske-műfészkeket, tavaszi kihelyezéskor érdemes ezek aljába száraz füvet tenni, ezzel is megkönnyítve a beköltöző madarak dolgát. A nyár közepén kezdődő másodköltéskor ezt a munkát a madarak már elvégzik helyettünk. Ilyenkor elegendő a fészektelep közelébe, egy nyílt gyepfoltra kitenni a száraz fészekanyag halmait, ahonnan a fecskék szépen behordják a csőrükkel a fészekbe az elhasználódott és kidobott régi fészekanyag helyére

A fészekanyag nemcsak szigeteli, de a szétgurulástól és a sérülésektől is védi a tojásokat (Fotó: Orbán Zoltán)
A fészekanyag nemcsak szigeteli, de a szétgurulástól és a sérülésektől is védi a tojásokat – 4 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Szintén a beköltözés valószínűségét növelő fogás, ha a műfészkeket, különösen a fehér gipszből készülteket, tapétaragasztós vízzel (annak érdekében, hogy száradás után ne peregjen le a föld a fészekről) elkevert földből (legjobb a vakondtúrások földje) készült sárral, ecsettel kívül és belül “papacsolva” az igazi fészkekhez hasonló sötét színűre “festjük”! Közben ügyeljünk arra, hogy a ragasztási felületeket hagyjuk tisztán (fehéren), ha oda is került sár, száradás után ráspolyozzuk le. A könnyű, ugyanakkor törékeny gipsz-fűrészpor keverékanyagú műfészket legjobb ragasztással kihelyezni.

A ragasztáshoz rendelkezésünkre áll a Pattex Extreme Total „egy másodperces”, pisztolyadagolós ragasztója (Fotó: Orbán Zoltán)
Ehhez rendelkezésünkre áll a Pattex Extreme Total „egy másodperces”, pisztolyadagolós ragasztója – 8 fotó, katt a képre (Fotó: Orbán Zoltán)

Ez a kisfilm a molnárfecske- mellett a füstifecske-műfészek kihelyezését is bemutatja (Videó: Orbán Zoltán)

Ennek a ragasztónak további nagy előnye, hogy ha a száradást követően bármilyen okból el kell távolítani a fészket, az egy szélesebb pengéjű késsel, kűműves spaklival lepatintható.

Az MME által forgalmazott műfecskefészkek a hátfalukon lévő furatok segítségével csavarozhatók fel. A kihelyezés fajtól függő eltréréseiről részletesen olvashat itt >> (Fotó: Orbán Zoltán)

Az otthon egyszerűen elkészíthető műfecskefészkek további előnye, hogy olcsóságuk miatt tömegesen is kihelyezhetők. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ilyen nagy számú kihelyezés esetén a fecskék akkor is nagyobb valószínűséggel költöznek beléjük, ha a közelben nincs lakott istálló. Utóbbi esetben ugyanis egy-két fészek kirakása esetén akár évek alatt sem foglalták el ezeket a madarak.

A műfészkeket közvetlenül épületre is kitehetjük, …


… de készíthető ilyen egylábú “fecskeház”, továbbá kétlábú fecsktelep is, amikkel az útban lévő fecskefészkek a telep végleges felszámolódása nélkül
áttelepíthetők az épületekről (Videók: Orbán Zoltán)

Forrás: MME