Akinek van a kertjében rovarhotel, nagy nyüzsgést tapasztalhat ott mostanában. A faliméhek most biztosítják a következő generációjukat a nekik odakészített nádcsomókban, kifurkált fadarabokban.

A faliméhek, és a szarvas faliméh (Osmia cornuta) vagy a vörös faliméh (Osmia bicornis) a petéiknek bölcsőket építenek csövekben. A mesterséges méhecskehotellel sokat tudunk segíiteni a beporzó rovaroknak (KNP.hu)

A faliméhek a művészméhek családjába tartozó magányos méhek. Nálunk gyakori a szarvas faliméh (Osmia cornuta) vagy a vörös faliméh (Osmia bicornis). Petéiknek összetett bölcsőket építenek csövekben, készen talált vagy földbe vájt járatokban, például nád- vagy bambuszszálakban, kifurkált fadarabokban vagy cincérjáratokban.  A nőstény sárból kialakítja a bölcsőt, nektárt és virágport hord bele, belerak egy petét, majd lezárja és készíti a következőt. A virágport a potroh hasoldalán látható, hátrafelé álló sűrű szőrzetükkel gyűjtik össze.

Március-áprilisban még éppen csak rügyeznek a fák, de ők már szorgosan járják a kora tavaszi virágokat, és hordják a táplálékot a lerakott pete mellé, hogy a kikelő lárvának majd legyen mivel táplálkoznia. Ha egy nádszál vagy furat megtelik, a száját is lezárják sárral.

A zsizsegő-zümmögő, szorgos méheket egész bátran megfigyelhetjük közelről is, nagyon jámborak, nem fognak megszúrni minket.

A Kiskunsági Nemzeti Park udvarán álló rovarhotelnél készítettük az alábbi felvételt:

Egy rovarhotelnek persze nem csak faliméheknek ad otthont. Elkészítéséhez szinte bármilyen természetes anyag felhasználható: nádköteg, bambusz, háncs, kéregdarabok, faágak, fúrt lyukakkal ellátott fahasáb, toboz, dióhéj, szalma, homok, apró kavicsok, kövek, lyukacsos tégla, tetőcserép, agyagedény, raklap, fémháló. Minél zegzugosabb és változatosabb, annál többféle lakó foglalja el, a rovarok belakják a számukra legkedvezőbb életfeltételeket biztosító zugokat. Bármilyen méretben kivitelezhető, lehet egészen kicsi, madáretető nagyságú, de akár asztalnyi méretű is. Fontos, hogy stabil és tetővel rendelkező legyen, szélvédett helyre kerüljön. A kert növényei is meghálálják, ha így gondoskodunk a kártevők elleni védelemről, de balkonra is egész nyugodtan tehetjük. Emellett érdemes olyan virágokat is ültetni, amelyek tavasztól késő őszig táplálékot nyújtanak a beporzóknak.

Számos magányosan élő méh- és darázsfaj kedveli a mesterséges rovarhotelek szűk járatait. A nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, majd tavasszal kikel, kirágja magát a sárdugón és megkezdi felnőtt életét.

Az éjjeli életmódot folytató futrinkák, százlábúak, ászkarákok és sok pókfaj is kedvelni fogja hotelünk labirintusszerű folyosóit, de ideális telelőhely lesz lepkéknek, darazsaknak és katicáknak. Attól sem kell félnünk, hogy a hotel túlnépesedik, mert a ragadozó rovarok és futóbogarak majd kordában tartják a szállóvendégeket.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park