A következő napokban a Sopron és a Budapest környéki vizekben folytatódik a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés. A kivitelezést elsősorban gépjárműre rögzített, nagynyomású permetezővel végzik, azokra a vizes területekre, amelyeket nem lehet autóval megközelíteni, azokat gyalogosan megközelítve juttatják ki a biológiai készítményt.

Az elmúlt két hétben csaknem 8000 hektáron végeztek biológiai szúnyoggyérítést, zömében repülőről (Kép: Pixabay)

A héten 450 hektárnyi vízfelületre adagolják ki a lárvák ellen használt természetes anyagot. Az elmúlt napok esős időjárása kedvez a szúnyogoknak, a tavak és folyók mentén víz alá került számos olyan terület, amely ideális élőhelyet biztosít a szúnyoglárvák számára. Hűvös időben két-három hétig tart a szúnyoglárvák fejlődése, ennyi idő áll rendelkezésre a felmérésre és a kezelések elvégzésére. A szúnyoglárvák ellen használt biológiai készítmény a felhasznált dózisban semmilyen más élő szervezetre nincs hatással.

Az elmúlt két hétben csaknem 8000 hektáron végeztek biológiai szúnyoggyérítést, zömében repülőről. Eső után fontos, hogy az erkélyen és a ház körül is felszámoljuk a szúnyoglárvák fejlődésére alkalmas helyeket.

Forrás: BM Katasztrófavédelem