Egy új kutatási eredménynek köszönhetően tudósok áttörést értek el  a hím ivarú tyúktojások kikelésének megakadályozásában, mellyel egy jelentős problémát szüntettek meg. Csökken az energia felhasználás és évente megközelítőleg 7 milliárd dollár megtakarítást eredményezhet.

לול תרנגולות
Csibék egy tyúkólban (Fotó: Shutterstock)

Az Izraeli Agrárkutatási Szervezet (ARO) és az NRS baromfi fenntarthatósági és átalakítás -nevű szervezet közötti új együttműködésnek köszönhetően hamarosan évente több milliárd hím csibe menekül meg a pusztulástól.

Dr. Yuval Cinnamon, az ARO Volcani Center embriológusa (Fotó: agri.gov.il)

A globális tojásiparban évente több milliárd nem kívánt hím kiscsibe kel ki a tojásból, amelyet azonnal megsemmisítenek. Az új együttműködés genetikai szerkesztést biztosít a hím baromfitojások kialakulásának megakadályozásában.
Úgy döntöttem, hogy megpróbálunk megoldást találni erre a problémára” – mondta Dr. Yuval Cinnamon, az ARO Volcani Center embriológusa a laboratórium vezetője.

Miután elgondolkodtam azon, hogyan lehetne megoldani a problémát, egyértelmű volt számomra, hogy a baromfi nemi meghatározása genetikai hátterű, és ebben rejlik a “megoldás “- mondta Cinnamon. A megoldás, amelyen Cinnamon csapata az elmúlt négy évben dolgozott, magában foglalja a genetikai változást, amelynek eredményeként a tyúkok jövő nemzedékei csak olyat tojjanak, amelyek kelést követően csak női ivarúak lesznek.

A megoldás emellett kiküszöböli a hím csibék válogatásának és megsemmisítésének szükségességét, ami a piac egyik legnagyobb kihívást jelentő állatjóléti problémája napjainkban.  A projektet az amerikai NRS vállalat fejlesztette ki, amely a táplálkozásbiztonságot és az állatjólétet kívánja javítani a mezőgazdaságban, valamint leányvállalata, az Izraelben működő NRS baromfi fenntarthatósági és átalakítás -nevű szervezet.

“Ez egy nagyon összetett folyamat, globális hatással. Az NRS az a partner, amely létrehozza az egész héjat, amely elősegíti a [mi] technológiai fejlődésünket, és előrelép a kereskedelem folyamatokban – mondta Cinnamon, aki azt jósolja, hogy két-három éven belül alkalmazni fogják a piacon az új technológiát.

Az állatjóléti morális kérdés megoldása mellett az új módszer éves szinten mintegy 7 milliárd dolláros megtakarítást eredményez az ipar számára. Várhatóan 50% -kal csökkenti az inkubációs folyamat energiafogyasztását, és feleslegessé teszi több millió tonna elhullott csibe ártalmatlanítását.

Eli Mor, az NRS Agro Innovation vezérigazgatója (Fotó: stufriedman.com)

Az a jövőképünk, hogy az emberiséget és a fenntarthatóságot a világ vezető fehérje forrásába is alkalmazzuk – mondta Eli Mor, az NRS Agro Innovation vezérigazgatója. “A világ lakossága évente 3 billió tojást fogyaszt el, ez a szám 2035-re elérné a 4,5 billiót.

A technológia világméretű alkalmazása az iparban megállítja a hím csibék milliárdjainak selejtezését, és mintegy 7 milliárd dollárt takarít meg az inkubáció és a nemi válogatás költségeinek csökkentésével. A megüresedett keltetőkben duplájára fokozható a termelési kapacitás.

További részleteket a projektről az NRS Poultry – cég weboldalán található meg.

A cikket fordította: Dr. Szilágyi Gergely

Forrás: ynetnews