Prof. Dr. Makra László a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar oktatója társszerzőként publikált a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America) c. amerikai folyóiratban.

A nemzetközi kutatócsoport szerint a magas pollenkoncentráció növelhetia koronavírus fertőzés kockázatát (Kép: Pixabay)
A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar címere

A kutatás során öt kontinens 31 országának 130 régiójában vetették össze a levegő pollenszennyezettsége és a koronavírus-fertőzöttség adatait, figyelembe véve további komponensek, nevezetesen a társadalmi tényezők közül a népsűrűség és a lezárások, míg a környezeti feltételek közül a hőmérséklet és a páratartalom fertőzésre gyakorolt hatását.

Ez az eddigi legátfogóbb kutatás a pollen és a koronavírus kapcsolatrendszeréről a nemzetközi szakirodalomban. Egyúttal ez az eddigi legszéleskörűbb kutatási projekt az aerobiológia témakörében: az összes kontinensre kiterjed, s 154 társszerző közreműködésével készült. Magyarországról Dr. Makra László professzoron kívül a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársai, Magyar Donát és Szigeti Tamás vettek részt a projektben.

A PNAS igen nagy nemzetközi szakmai elismertségű tudományos folyóirat. Benne publikálni komoly szakmai elismerésnek számít. Impakt faktora: 9,412.

Az angol nyelven publikált cikk itt érhető el

Forrás: mgk.u-szeged.hu