Keressen minket

Vadászat

A Szent István Egyetem is segíti a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás szervezését

Print Friendly, PDF & Email

2021 őszén Magyarországon kerül megrendezésre az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, melynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a társadalmi tudatformálás révén megerősödjön hazánkban a természet védelme és szeretetét.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

2021 őszén Magyarországon kerül megrendezésre az Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás, melynek egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a társadalmi tudatformálás révén megerősödjön hazánkban a természet védelme és szeretete, valamint az észszerű, józan és körültekintő civilizációs fejlődés gondolata.

A programok megvalósításának előmozdítása érdekében a világkiállítást szervező iroda a Szent István Egyetemet is magában foglaló Somogy Megyei Konzorciummal kötött együttműködési megállapodást.

A világkiállítást szervező iroda kiemelt stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Somogy Megyei Konzorciummal, melynek tagjai a Szent István Egyetem, a Balatoni Hajózási Zrt., a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft., a Kassai Kft., a Kaszó Zrt., a SEFAG Zrt., valamint a Somogy Megyei Vadászok Szövetsége.

A felek megállapodtak abban, hogy a világkiállítással kapcsolatos célkitűzések és programok megvalósításának előmozdítása céljából együttműködnek, és megvizsgálják a világkiállítás saját fórumaikon keresztül történő népszerűsítésének lehetőségét, illetve mindent megtesznek annak sikerességéért. A felek legfontosabb célja egy olyan fórum biztosítása, ahol a különböző területek tapasztalatait felhasználva meg tudják mutatni a világnak az évszázadok alatt felhalmozódott tudást.

A kiállítás hitelesen és kifejezően, a mai kor technológiáját bevetve fogja bemutatni a nagyközönség és a szakmai publikum számára a környezet fenntartható használatának értékeit. A programsorozat hozzájárul ahhoz, hogy az emberek jobban megértsék a természet védelmének fontosságát, a fenntartható természethasznosítás fogalmát és értelmét, elismerjék például a vadászat, a vadgazdálkodás, a horgászat, a halászat, a halgazdálkodás, az erdészet, az erdőgazdálkodás hasznát és szükségességét.

Forrás: SZIE

Mezőgazdaság

Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét újra elérte a madárinfluenza

Print Friendly, PDF & Email

Több állattartó telepen igazolták a madárinfluenza vírus jelenlétét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A Békés vármegyei Tótkomlós településen található, több mint 44 000 példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, a Pusztaföldváron a mintegy 1 500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsöd településen lévő, nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és  megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban.

A Nébih laboratóriuma a vírus H5N1 altípusát igazolta az elhullott állatokból vett mintákból.
A hatóság időközben Tótkomlós településen további két ‒ egy pecsenyekacsákat, valamint egy pecsenyeludakat tartó ‒ telepen is kimutatta a vírus jelenlétét.

Valamennyi érintett állomány felszámolása folyamatban van. A gazdaságok körül a járványügyi hatóság kijelölte a 3 km sugarú védőkörzetet, továbbá megállapította a 10 km sugarú felügyeleti (megfigyelési) körzetet. Békés vármegyében sor került a megfigyelési körzet kiterjesztésére.

A fenti esetek is alátámasztják, hogy a magas patogenitású madárinfluenza vírusa bármikor (újra) megjelenhet. Az ágazat, a fogyasztók és a hatóság közös érdeke a járvány megállítása. A Nébih ennek érdekében továbbra is arra kéri az állattartókat, hogy szigorúan és következetesen tartsák be a járványvédelmi előírásokat.
A madárinfluenzával kapcsolatban minden további információ elérhető a Nébih portál tematikus aloldalán: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Salori – Horgász-vadász kiállítás és vásár Eszéken

Print Friendly, PDF & Email

Háromnapos vadász-horgász kiállítást szerveztek a horvátországi Eszéken.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A hétvégén 19. alkalommal rendezték meg a „Salori” elnevezésű háromnapos vadász-horgász kiállítást a horvátországi Eszéken.

Fotó: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Az Eszék-Baranyai Vadászszövetség invitálására az OMVK Baranya vármegyei Területi Szervezete képviseletében látogattam el a rendezvényre, melynek a város szélén, jól megközelíthető helyen található Üzleti Központ (Gospodarski centar) adott helyet. Szombaton délelőtt szinte nyáriasan meleg idő fogadta a látogatókat, a központi épület körül felállított sátraknál pedig már javában készültek a hal- és vadételek.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A kiállítást 5 euro belépődíj ellenében tekinthették meg az érdeklődők, akik már délelőtt is nagy számmal keresték fel a vadásztársaságok, horgászegyesületek standjait, tekintették meg a kiállított trófeákat. A vadászati, horgászati felszereléseket, ruházatot bemutató pavilonoknál akár jelentős vásári kedvezményekkel is várták az érdeklődőket, a termékek közül ezen a vásáron is a különböző elektronikus optikai eszközök iránt érdeklődtek legtöbben. A kisgyermekes családok számára különleges élményt nyújtott a Horvátországban megtalálható vadfajok preparátumaiból nagy területen berendezett dioráma, de sokakat vonzott a virtuális vadászat is.

Fotó: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

A rendezvénnyel kapcsolatban muszáj kiemelnem a családias, baráti légkört. A kiállítótérben zajló jó hangulatú beszélgetések mellett, a szabadban felállított sátraknál is jó hangulatban folyt a főzés, a déli szomszédainkra jellemző jókedvet tamburazenekar is fokozta.

Forrás: Horváth Csaba kamarai titkár – OMVK

Tovább olvasom

Vadászat

A Gyulaji erdősségeink utolsó Esterházy-birtokosa

Print Friendly, PDF & Email

Gróf Esterházy Antal életútja:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Esterházy Antal (Antal Mária Pál Miklós Prinz Esterházy von Galántha) 1903. július 22-én, Lékán született hg. Esterházy Miklós és Cziráki Margit második fiaként. Édesanyja 35 évesen az ötödik gyermek szülésébe belehalt, édesapja, felesége halála után 10 évvel 1920-ban hunyt el, haláláig nem tudta feldolgozni szeretett felesége halálát.

Fotó: Gyulaji Zrt.

Az öt testvér szülők nélkül maradt, nagykorúságukig a közeli rokonságban kaptak gyámot. Antal herceg szabadabb nevelést kapott másodszülött fiúként, mint bátyja, aki hitbizományi örökös lett, viszont a majorsági életből minden herceggyermeknek ki kellett venni a részét. Kedvenc időtöltése a lovaglás volt.

Diplomás éveik után Pál herceg, a legidősebb testvére hitbizományt próbálta egyben tartani, míg a fiatalabbak, Antal és László a hagyatékból rájuk eső kisebb birtokaikra költöztek.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Antal herceg tulajdona az ozorai birtok lett. a közel 4000 hektáros területen agrárdiplomájának hasznát vette. A birtokhoz tartozott az Ozorán működő lótenyészet, később felesége Apponyi Gabriella érkezésével friss lendületet kapott.

A lovaglás mellett Antal herceg egyre több időt töltött az autózással. Szívesen élte a fiatal arisztokraták életét. Antal herceg családi kötődések révén Almásy Lászlóval komoly barátságot kötött (a könyv és a 9 Oscar-díjas, 1996-ban készült film „Az angol beteg” megihletője, /a filmben Almásy László grófot Ralph Fiennes alakítja, a további főszereplők: Kristin Scott Thomas, Juliette Binoche és Willem Dafoe/). Almásy László képzett autószerelő és vezető volt. Jól megértették egymást, együtt vadásztak, síeltek.

1925 telén amikor a ködös időjárás nem kedvezett a síelésnek, egyikőjük eszébe jutott, hogy van hely a világon, ahol talán kevesebb köd, és ez a hely Afrika. Eltökélt szándékuk volt négy keréken eljutni oda, ahova eddig senkinek sem sikerült, egészen pontosan a Núbiai sivatagot a Nílus mentén átszelve. Almásy László Grazban a Steyr gyárnak dolgozott, így a Steyr 7 túrakocsival indulhattak útnak. Antal hercegben igazi partnerre lelhetett, az expedícióhoz nem csak kedve, de pénze is volt, finanszírozta az utazást. A viszontagságos út mellett varázslatos, egyedülálló 3000 km-es útjukról Almásy László Az Autóval Szudánban című könyvében részletesen ír. Az utazás nagy visszhangot keltett, valóságos hősként ünnepelték őket, ugyanis egészen addig tevén kívül senki nem próbálta átszelni a Núbiai-sivatagot. Az utazásuk során több szép afrikai vadat is elejtettek, amelyek trófeái később Ozorán a Kula-majori kastély dolgozószobájának falát díszítette.

A vezetés és a sebesség a szenvedélyévé vált, Olaszországban vásárolt egy Bugattit, a húszas éveinek második felében már a versenypályákon találta magát. Az autót a magyar trikolor színeire festve, nagy feltűnést keltett, győzelmet győzelemre halmozott. Majd a szerencse elpártolt mellőle, az autó meghibásodása miatt balesetet szenvedett, nem túl súlyos, de maradandó szemsérülést szenvedett. Az adrenalinnal túlfűtött életét a család sem és Apponyi Károly sem nézet jó szemmel, mivel lányának udvarolni kezdett. Fájó szívvel, de a Bugattit eladta gróf Zichy Tivadarnak, leendő apósa ugyanis válaszút elé állította a baleset után, mely szerint vagy az autóversenyzésről mond le, vagy Apponyi Mária Gabrielláról, 1935 októberében feleségül vehette a szigorú gróf leányát.

Házasságkötésük után a korábban mozgalmas életet élő herceg gyökeresen megváltozott, komoly felelősségérzettel rendelkezett. A falubeliek tisztelték, segítőkészsége miatt szerették is.

1936 decemberében megszületett fiúgyermekük, ifj. hg. Esterházy Antal. Hármasban nagy boldogságban éltek. Antal herceg ellátta a birtok irányításával és a hercegi ranggal járó feladatokat, gyakran volt úton ezek miatt. A távollétek egyre hosszabbra nyúltak, időközben kitört a második világháború, a herceg úr önkéntesként bevonult a magyar hadseregbe. Antal herceg jó gazdaként irányította birtokait, és elődeihez hasonló méltósággal szolgálta hazáját a II. világháború hadszínterein.

1944. decemberében Sárisáp határában pedig egyértelműen nem tisztázott körülmények között kivégezték. Hamvait 2019 októberében újratemették Fertődön, mely temetési szertartáson és ünnepi szentmisén a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezetői képviselete is részt vett.

Fia, herceg Esterházy Antal és unokája, a herceg örökös Paul Esterházy az utóbbi évtizedben többször jártak a Gyulaj Zrt.-nél a történelmi múltú, valamikori Esterházy gyulaji területen.

Forrás: Gyulaji Zrt. 

 

 

Tovább olvasom