Keressen minket

Vadászat

Kétszáznál is több nagyvad veszett oda Somogy útjain

Print Friendly, PDF & Email

Az országos adatokhoz képest Somogyban kevesebb vad esett közúti baleset áldozatává. De még így is jelentős az így elhullott állatok száma. S ezek csak azok az esetek, amelyet bejelentenek az autósok.

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email
Az országos adatokhoz képest Somogyban kevesebb vad esett közúti baleset áldozatává. De még így is jelentős az így elhullott állatok száma. S ezek csak azok az esetek, amelyet bejelentenek az autósok.

Gímszarvassal való ütközésnek igen súlyos következményei lehetnek (Kép: Infostart.hu)

Az Országos Magyar Vadászkamara összesítette az elmúlt vadászati év vadelütéseit, s az Országos Vadgazdálkodási Adattár (OVA) adatai alapján a 2019–2020. vadászati évben országosan 15976 vad pusztult el ütközés következtében, amelynek csaknem fele, 6734 nagyvad volt. Somogyban 319 vadat ütöttek el, köztük 73 gímszarvast, 8 dámszarvast, 161 őzet, 22 vaddisznót. A bejelentett apróvadak között 15 mezei nyúl és 40 fácán volt.

Az őz kisebb testű, szerencsésebb esetben ütközés során nem kerül az utastérbe és “csak” anyagikár keletkezik (Kép: Sonline)

A vadveszélyjelző táblákat nem véletlenül helyezik ki az utak mentén – mondta Országos Magyar Vadászkamara szóvivője Méhes Dóra (kép: Hirado.hu)

Az OVA adattárba csak azon adatok kerülnek be, amelyeket bejelentenek és a vadászatra jogosult a vadgazdálkodási jelentésében rögzít – mondta lapunknak Méhes Dóra, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője. Ahol vadveszélyt jelző táblát látnak az autósok, ott célszerű úgy megválasztani a sebességet, hogy a jármű elé tévedő állat láttán még meg lehessen állni. A szóvivő hangsúlyozta: szeretné felhívni a figyelmet arra a roppant nyilvánvaló tényre, hogy ezeket a táblákat nem véletlenül helyezik ki az adott útszakaszra. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezeken a helyeken gyakrabban kell számítani vadra. Mivel a vad és jármű ütközése közlekedési balesetnek minősül, akkor is felmerülhet kárigény, ha a vad nem maradt a helyszínen.

A járművezetőnek az ütközést követően a helyszínen kell maradnia – szögezte le Székely István, az Országos Magyar Vadászkamara jogásza. – A sofőrnek azonnal értesítenie kell a rendőrséget. A rendőrhatóságnak ilyen esetben a helyileg illetékes vadásztársaság felé értesítési kötelezettsége van – amelyet egy ORFK által előírt utasítás rögzít –, annak érdekében, hogy a helyszínen mind az intézkedő rendőr, mind a vadászara jogosult ellenőrizhessék a baleset körülményeit és a jogosult a helyszínen lévő vadat elszállíthassa. Ha az autósnak kárigénye keletkezett, akkor a számára szimpatikus biztosító intézetnél kárfelmérést kell kérnie, amelyben a biztosító nyilatkozik arról, hogy milyen sérülések vannak a gépkocsin és azok ok-okozati összefüggésben lehetnek-e az ütközéssel. Ezután egy javítási árajánlatot kell kérnie javítóműhelytől, majd a biztosító igazolása és a javítási árajánlattal meg kell keresnie a jogosultat és kérni a kár megtérítését. Ha a felelősségét nem ismeri el, akkor kizárólag bíróság előtt érvényesítheti kárát. Ezt követően a bíróság fogja eldönteni, hogy ki felelős a bekövetkezett balesetért. Az illetékes vadászatra jogosultakról pedig a megyei vadászati hatóság tud tájékoztatást adni.

Forrás: Sonline

Vadászat

Már Nógrádban jár a “svájci” farkas

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas elérte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét, jelenleg Nógrád vármegye keleti felén tartózkodik.

Fotó: Bükki Nemzeti Park

Az Alpok déli vonulatainak vidékéről származó példány a Dunát átúszva, a Naszály (hegy) mellett folytatja útját. Igazgatóságunk működési területén évtizedek óta élnek farkasok, így a kóborló egyed aktivitása révén érdekes megfigyeléseket tehetünk. Legutóbb, március 17-én, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság adott hírt az állatról.

A jelölt egyed tartamos nyomonkövetési lehetőségének és a vándorló farkas biztonságának növelése érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felvette a kapcsolatot az illetékes vadászati hatósággal és a tájegységi fővadásszal.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Tovább olvasom

Vadászat

OMVK: Magyar agár VAV Szegeden – Galériával

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

OMVK: 2023.03.19 -én Agarász VAV vizsgának adott otthont a Szegedi vadásztársaság, Az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád-Csanád Vármegyei Területi Szervezetének szervezésében.

12 magyar agár mutathatta meg tudását mesterségesen kialakított műnyulas pályán. Az agarak és vezetőik kellő felkészültségről tettek tanúbizonyságot a bírók előtt. Szemet gyönyörködtető futásokkal örvendeztették meg a kilátogatókat. Remélhetőleg nyúl társasvadászatokon eme nemzeti kincsünknek vallott fajtát is egyre többször tudjuk majd alkalmazni a sebzett nyúl elfogására.

Írta: Vörös László megyei kynológus – OMVK 

Tovább olvasom

Vadászat

IV. B.-A.-Z. vármegyei dúvadgyérítési hét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Országos Magyar Vadászkamara B.-A.-Z. vármegyei Területi Szervezete, az Agrárminisztérium Tájegységi fővadászi karával közösen, 2023. március 11 – 18. között dúvadgyérítési versenyt szervezett vadgazdálkodók, valamint sport- és hivatásos vadászok részére.

Fotó: OMVK

A beszámításba kerülő fajok és azok „pontértéke” az alábbiak szerint alakult:

Szarka, Szajkó: 5 pont

Borz, Dolmányos varjú: 8 pont

Róka: 10 pont

Aranysakál: 12 pont

Nyestkutya, mosómedve: 15 pont

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Azért, hogy minél kiélezettebb legyen a verseny, egyéni megmérettetés esetében vadfajonként maximum 10 db kerülhetett beszámításra! Ettől többet természetesen el lehetett ejteni, hiszen pontegyenlőség esetén a versenyző által összesen elejtett vadfajok pontszáma döntött!

A vadászatra jogosultak versenyében a területnagyság is súlyozásra került. 0-5000 ha-ig az elejtett dúvadak után járó összpontszám 100%-a számított, 5000 ha feletti területeknél az összpontszám 80%-a, hiszen minél nagyobb egy vadászterület, annál több szőrmés- és szárnyas kártevőt lehet azon terítékre hozni!

A 28 regisztrált vadászatra jogosult közül végül 23 jogosultnál történt tényleges dúvad elejtés. Az akcióban 40 vadász vett részt. Egy személy több jogosultnál is indulhatott, a lényeg az volt, hogy csak a megyében elejtett, csapdázott vad kerülhetett terítékre, és egy vad csak egy jogosultnál szerepelhetett.

A dúvadgyérítési program során összesen 449 vad került terítékre az alábbiak szerint:

Szőrmés: 260

– 12 aranysakál

– 163 róka

– 83 borz

– 2 nyest

Szárnyas: 189

– 98 szarka

– 75 szajkó

– 16 dolmányos varjú

A 10 legeredményesebb vadgazdálkodó rangsora a következő: (5000 ha feletti vadászterület esetén 0,8-as szorzóval korrigálva)

1. Király Fácán Bérkilövő Vadásztársaság 633 pont

2. Megyaszói Hernádmenti Vadásztársaság 493 pont

3. Monoki Nyírjes Vadásztársaság 331 pont

4. Kemely és Vidéke Vadásztársaság 306 pont

5. Taktaközi Nimród Vadásztársaság 248 pont

6. Damak és Környék Vadásztársaság 228 pont

7. Bori Völgy Vadásztársaság 205 pont

8. Aszalói Vadásztársaság 187 pont

9. Bükki Nemzeti Park (Borsodi Mezőség) 162 pont

10. Tiszamenti Gazdálkodók Vadásztársasága 134pont

A 10 legeredményesebb vadász rangsora a következő: (minden fajból maximum 10 vehető figyelembe a pontozás során):

1. Árvai Róbert 330 pont

2. Babik Roland 283 pont

3. Ajtay Sándor 276 pont

4. Takács Sándor 243 pont

5. Rimaszécsi László 216 pont

6. Miklós László 205 pont

7. Vojtó András 178 pont

8. Ruszinkovics Dániel 161 pont

9. Bakos Barnabás 119 pont

10. Porkoláb Gábor 108 pont

Mind a vadászatra jogosultak, mind a vadászok díjazásban részesültek.

A díjak, nyeremények mellett a Reflex vadászbolt (Miskolc – Martinkertváros, Kisfaludy Károly u. 37) felajánlásának köszönhetően tárgyjutalmak is átadásra kerültek.

A versenyen indulók rendkívül komolyan álltak a feladathoz, minden elismerésünk ahhoz, amit a program alatt produkáltak. Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek!

Forrás: OMVK

Tovább olvasom