Keressen minket

Vadászat

Őzbakvadászat Okányban

Print Friendly, PDF & Email

Nicholas Olivér őzbakra vadászott Okányban

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Békés-megyében, a Kis-Sárrétben, Okányban, az USA-ban született, new orleansi, de Magyarországon letelepedett Nicholas Olivér őzbakvadászatra indult. A tavaszi őzbakvadászatok és az üzekedés között, a különösen száraz, csapadékban szegény hetekben azonban nem volt könnyű dolga sem neki, sem pedig az Okányi Alkotmány Vadásztársaságnak, hogy vendégükkel eredményesen rácserkeljenek egy őzbakra. A vadászokat az Agro Jager News is elkísérte és végigkísértük őket két napon keresztül.

Fotó: Agro Jager News

Sajnos az idei évben, súlyos aszály pusztít Okány térségében is. Már most, milliárdos károkról beszélnek a növénytermesztők, de a helyi vadgazdálkodók sincsenek jobb helyzetben, mert szinte az összes csatorna kiszáradt – tájékoztatta lapunkat Hégely Sándor, a társaság elnöke. Éppen ezért, két-három naponta lajtoskocsival pótolják a vizet a területen élő vadnak. Méhsejtszerűen, sok helyen 50-60 centiméter mélyen is összerepedezett, összetört a talaj.

Most minden vadgazdának a legfontosabb feladata az ivóvíz pótlása. Óriási értéket képviselnek most a dúsan sarjadzó lucernacsíkok, hiszen a lucernások a legfontosabbak a vad nyári takarmányozása során. Miközben a fűfélék kisülnek, addig a mélyen gyökerező lucerna, a  kaszálások után újra sarjad. A nyúlnak és az őznek is fontos tápláléka a friss lucerna, arról nem is beszélve, hogy gazdag rovarvilága miatt a fácán is megtalálja a számítását.

Cserkelés az aszály sújtotta okányi határban. (Fotó: Agro Jager News)

Jó egy hete még a kalászosok lábon álltak. A termések rosszak, mert a gabona megsült, megszorult – mondják a termelők. A kukorica a nagy meleget, az aszályt még rosszabbul viselte: csörgősre száradt. Mindenki az esőben bízott, de ahogy a tavaszi, úgy a Medárd utáni nyári esők is elmaradtak. Most, a nagy kombájnokkal egy hét alatt levágták a kalászosokat, jóformán csak itt-ott egy-egy zab maradt, de csakhamar azok is sorra kerülnek.

Naplemente Okányban. (Fotó: Agro Jager News)

A nagy meleg miatt még a vad sem mozdul meg. Azt hihetné az ember, hogy itt egy fia őzbak, annyi sincs a területen. A tipikus alföldi, az öntésen kialakult földeken, a Sebes-Körös völgyében, a szürkülettel együtt mégis megelevenedik a határ. Egy őzbakot figyeltünk, amikor a suta mellett a helyieknek megszokott sziluettek tűntek fel. A termetes madarak egy lucernásban lépkedtek, le-lehajolva, aztán tovább-tovább haladtak. Túzok – súgta oda egyikőnk Nicolasnak, aki már hallott róla, hogy itt, az Alföldön ilyen nagy madarak is élnek. Keresőtávcsövéhez nyúlva a helyiek is tudták, most nem kell magyarázni: ez a madár védett!

A túzok Európa legnagyobb, röpképes madara és a Körös-Maros Nemzeti Park mellett a vadászok is tesznek érte, hogy területükön rendszeresen költsön. Bár vadászata tilos, ezek a vadászat közbeni pillanatok, hogy vendégeiknek ilyet is tudnak mutatni – szinte megfizethetetlen. A siker az intenzív ragadozógyérítésben rejlik – folytatja Hégely Sándor elnök.  A természetvédelem és a vadgazdálkodás kéz a kézben jár Okányban. A veszélyeztetett fajok esetében csak összefogással lehet sikereket elérni. Éves szinten 60-70 darab vörös rókát, és négy-öt  aranysakált hoznak terítékre, mellette erős nyomást gyakorolnak a tollas kártevőkre is.

Túzokok. (Fotó: Agro Jager News)

Az első kimenetel – a túzok megfigyelést leszámítva – eredménytelen volt. Bár őzbakot láttak, de azt nem hozhatták terítékre, fiatalok voltak. Vendégüket jó előre tájékoztatták is, hogy előfordulhat, hogy több vadászat is kell ahhoz, hogy eredmények legyenek, de ez nem tántorította el a vadászattól! Sőt! Még örült is neki, hogy nemcsak kimegyünk és lövünk – mondta lapunknak.

Nicholas Olivér, new orleansi születésű. Az “amerikai” srácot barátai csak „fekete párducnak” szólítják, aki munkája miatt a világ 50 országában fordult meg. Magyar származású feleségével Olaszországban ismerkedett meg és úgy határozott, hogy hazánkban telepedik le és így a szerelem hozta Méhkerékre. Az Amerikai Egyesült Államokban a vadászat nagyon népszerű – meséli. Az amerikai vadászok, amit elejtenek, szinte minden esetben el is fogyasztják. Becsülik a trófeát, becsülik a vadat. A déli államokban, az afro-amerikai közösségekben, a vadászat szeretete egyidős az ország megalapításával – mondja. Erre nagyon büszkék vagyunk – teszi hozzá Olivér.

Jó egy hét telt el, amikor újra találkoztunk. Másodjára már oldottabb volt a hangulat, bár mi több, mint 10 éve ismerjük egymást. A múlt heti okányi cserkelések jó hangulata megalapozta az okányi barátságot is és hajnali négy óra után már ki is gördültünk a vadászház udvaráról. Szappanos Sándor és fia, valamint Török Tibor társaságában indultunk el. Egy hidegfront miatt lehűlt a levegő s bár esőt nem hozott a front, mégis hűvösebb volt a hajnal – ezt használtuk most ki. Az őzek valamelyest aktívabbak voltak és a 7200 hektáros területen a 700-800-as őzállomány meg is mutatta magát. Az itt elejtett trófeák 300-600 gramm között váltakoznak. Akadnak évek amikor erősebbek, máskor állományszinten gyengébb a felrakás. A téli takarmányozás persze fontos eleme a gazdálkodásuknak, így kétnaponta szemes kukoricát, búzát és persze lucernaszénát is juttatnak ki – meg ahogy fogy az etetőkben a takarmány.

Nicholas Olivér. (Fotó: Agro Jager News)

Az őzbakvadászat egy megfontolt, szakmai alapokra helyezett szelekciós munka is. A jó vadőr ismeri a területét, pontosan tudja, mely őzbakra indulnak és mindig van második, harmadik opció is. Mindig szem előtt tartjuk, hogy a selejt, a nem kívánatos agancsállású őzbakokat állományunkból még az üzekedések előtt elejtsük. S az olyan vadásztárs, vendég, aki szívesen rászánja az időt, a vadőrök szemében értékes vadásztárs. Az efféle szakmai munka ilyenkor már nehéz, nehezen tervezhető, hiszen a vad a meleg miatt érzékenyebb, nehezebben mozdul meg. Élénk és éber is egyben. Minden neszre, zajra, idegen szagra felfigyel és a nagy takarás miatt, néhány ugrással már el is tűnik a vadászok szeme elől. Sok megállás, sok távcsövezés után, már-már a remény határán, végül feltűnt előttünk az egyik keresett őzbak. Oliver jól viselte a várakozást és a megfigyelést is. Gyakran hozzá is tette, hogy az előző héten is jártunk erre, ami jó megfigyelőképességéről is árulkodott. Nos, hát nem hiába jártuk a múlt héten a határt…mondta lapunknak Szappanos Sándor.

A Tóhegy területrészen fordult meg aztán a szerencsénk. Bar a szél rendkívül kedvezőtlen irányból fújt, de Török Tibor vezetésével egy bokor takarásában sikerült rácselkelni egy fiatal őzbakra. A szél keresztben “járt”, de a szagukat feltehetően még a bak előtt elcsapta. Próba! Előkerült a lőbot, majd innen már borítékolható volt a siker. A szálkereszt szépen megült a blatton – mesélte Oliver és valóban a lövés után tűzben rogyott az őzbak. Mi is láttuk.

Török Tibor éppen egy ígéretes bakot figyel. (Fotó: Agro Jager News)

A nyelvi nehézségek a vadászok között sohasem okoztak nagy problémát. Félszavakból is megértik egymást, akik ennek a szenvedélynek hódolnak. Bizonyítja ezt az is, hogy a tenegerentúlról, egy teljesen más vadászati kultúrkörnyezetből érkező vadásszal is éppen úgyanúgy tudtunk cserkelni, mint bármelyik jó cimboránkkal – mesélte Hégely Sándor elnök.

Fotó: Agro Jager News

A birtokbavételt követően, az amerikai, a new orleansi hanyományok is előkerültek és vendégük külön megköszönte az őzbakot is, mint zsákmányt az okányiaknak, nemcsak a trófeát! Kérdés sem merült fel, hogy a zsigerelés és az adminisztráció után betegyék-e a hűtőbe vagy elviszi.

A Szappanos család gratulál az elejtőnek. (Fotó: Agro Jager News)

Jóleső érzés volt mindannyiuknak, amikor a töret már a magyar hagyományoknak megfelelően került a helyére. A nagy utazó, Nicolas Oliver lapunknak kiemelte, hogy számára nagyon fontos a történelem, nagyon fontos New Orleans, a hagyományok és nagyon fontosak azok a kultúrális értékek, amelyeket a vadászok és közülük a magyar vadászok, a magyar vadgazdálkodók képviselnek. Az okányi vadásztársaságnál eltöltött két nap, az együtt töltött idő, a cserkelések, a megfigyelések is megerősítették benne, hogy milyen szakmai hozzáértéssel járják a területüket a magyar vadászok. Kiemelte, hogy Magyarországra nagyon szívesen fogja elhívni amerikai barátait, hiszen itt biztosan nem éri őket csalódás.

Az őzbak agancsát 250–300 grammra, korát három–négy évesre becsülik, de pontos adatokat csak a bírálat után ígértek – tájékoztatta lapunkat az Okányi Alkotmány Vadásztársaság elnöke, Hégely Sándor.

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

A rókavakcinázás a gyakorlatban

Print Friendly, PDF & Email

A NÉBIH szakemberei cikket írtak a rókavakcinázásról

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A jelenleg használt vakcinát kifejezetten rókák szájon át történő veszettség elleni immunizálására fejlesztették ki. Az oltóanyag gyengített (attenuált) élő veszettség vírust tartalmazó vakcina. Az emberek és a házi állatok oltására kizárólag elölt (inaktivált) vakcinát használnak.

Fotó: MTI

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a magyar élelmiszerlánc biztonságának felügyeletéért felelős országos hatáskörű állami szervezet (Ábra: Nébih)

A kísérleti oltóanyagot még csirkefejbe, kolbász darabba rejtették. Az iparszerűen gyártott a vakcinákat már iparilag előállítható, különböző paraffinokat, növényi és állati anyagokat tartalmazó, a rókáknak attraktív masszába burkolták az élő vírust tartalmazó vakcina kapszulát (PVC és alufólia buborék csomagolás). A csalianyagba jelzőanyagot is tettek, hogy a csalétek fölvétele a későbbiekben kimutatható legyen.

A vakcinázási kampány a terület kijelölésével kezdődik. A terület alapján a szakemberek megtervezik a kiszórási útvonalakat, és rögzítik az adatokat GPS-ben. A nemzetközi ajánlás alapján 20 adag/km2 sűrűséget terveznek, ami kilométerenkénti kiszórási útvonalnál 50 méterenkénti kidobást jelent.

A következő fázis a kisrepülőgépek fölkészítése, mely a kijelölt repülőtereken történik. A gépekbe szerelnek egy félautomata kidobó berendezést kézi megszakítóval, fedélzeti számítógépet, GPS berendezést és egy fenékkamerát.

Ezeket egymással összekötve betartható a tervezett útvonal, a kívánt sűrűségű kidobás és dokumentálható minden lépés: a konkrét repülési útvonal, minden egyes vakcina kidobási koordinátája, valamint a nem szórt szakasz videofelvétele is.

Ábra: NÉBIH

A földi személyzet feladata, hogy a kiszerelt ülések helyére útvonalanként elhelyezze a szükséges vakcinamennyiséget. További feladatuk az üzemanyag töltése útvonalanként, valamint a szükséges ellenőrzések elvégzése.

A repülőgépvezető átveszi a soron következő útvonal nyomtatott verzióját, ellenőrzi a gép felkészítését, az útvonalat feltölti a GPS-re, majd aktiválja a berendezéseket és felszállási engedélyt kér.

A kiindulási pont koordinátáit elérve elindítja a kiszórást. A repülés közben a pilóta folyamatosan figyeli a tilalmazott területeket (vízfelület, út, vasút, lakott terület, munkavégző személyek), melyek felett kikapcsolja a kiszórást.

A pilóta a befejezési pont koordinátáit elérve kikapcsolja a berendezéseket és visszarepül a repülőtérre. Ezt követően indul újra a ciklus. Egy útvonal általában másfél-két óráig tart.

 

Készítette: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

Tovább olvasom

Vadászat

Március 30-tól indul a tavaszi rókavakcinázás

Print Friendly, PDF & Email

Három nap múlva elindítják a rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázását

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása 2024. március 30-án kezdődik Magyarország déli és keleti vármegyéiben. Az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben.

Fotó: NÉBIH

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség.

Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépek segítségével juttatják ki az érintett területekre. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe és az érintett települések vármegyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető.

Tervezett immunizálási útvonalak 2024 tavaszán

Ábra: NÉBIH

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya nagyságrendileg hatvanezer egyed. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A betegség a keleti szomszédainknál, Ukrajnában és Romániában rendszeresen előfordul, ezenfelül az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. 2022-ben Magyarországon szintén megváltozott a veszettséghelyzet, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, az ukrán határ közelében 2022-ben 4, 2023-ban 16, 2024-ben ezidáig 12 veszettségesetet állapítottak meg a szakemberek. 2022. szeptemberétől Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye elveszítette a betegségtől való mentességét, de az ország többi része továbbra is mentes maradt.

A betegség behurcolása feltehetően természetes úton, a vadállomány Ukrajna felőli mozgása révén következett be. Jelenleg az Ukrajnához közeli területeken a szokásosnál nagyobb a járványügyi kockázat, mivel a háború miatt az ottani állategészségügyi hatóságok nem tudták végrehajtani a rókák vakcinázási programját.

A fentebb felsoroltak alapján kulcsfontosságú a hazai állategészségügyi védekező intézkedések fenntartása, úgymint a vadon élő rókák vakcinázása, az ebek kötelező oltása, valamint a veszettség gyanús esetek jelentése az állategészségügyi hatóság felé. Fontos tudni, hogy a betegség gyanújának jelzését jogszabály is előírja. Az idegrendszeri tüneteket mutató, elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.

A téma iránt érdeklődők a Nébih veszettséggel foglalkozó tematikus honlapján többek között a betegség tüneteiről, terjedésének módjáról és a megelőzéséről is részletes tájékoztatást olvashatnak.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

Újabb eredményes dúvadhét Dél-Hevesben

Print Friendly, PDF & Email

Újabb eredményes dúvadgyérítési hét zajlott le Dél-Hevesben

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Újabb eredményes dúvadgyérítési hét zajlott le Dél-Hevesben 2024. március 11. hetében. Azt követően, hogy a Heves Megyei Vadásztársaságok Szövetsége által meghirdetett dúvadgyérítési hét zárásakor kiváló teríték mellett tehették tiszteletüket a résztvevők, a Pélyi Tiszatáj Vadásztársaság a tavalyi kezdeményezést folytatva 2024 márciusában is meghirdette a helyi szintű dúvadgyérítési hetet a saját, valamint a vele közvetlenül határos Duna-Tisza közi vadgazdálkodók részére.

Fotó: OMVK

Az esemény Lázár Viktor hivatásos vadász kezdeményezésére és szervezésében valósult meg. A mögöttes elgondolás elsősorban az volt, hogy bár a 2023-as év – különösen 2022-höz viszonyított – kedvező időjárásának köszönhetően a téli társasvadászatok számos területen régen látott jó eredményeket hoztak, az apróvad védelme nem vált kevésbé fontossá. Mivel a jelenlegi törzsállományok jó alapot adhatnak a következő évek gazdálkodásához, most igazán fontos, hogy a vadászatra jogosultak a tőlük telhető mértékben megadják a lehetőséget a további gyarapodásra, aminek elengedhetetlen része a dúvadgyérítés.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A 2024. 03. 17-én, Tarnaszentmiklós közelében megtartott záró rendezvényen képviseltette magát a házigazda mellett a Forrás Vt. (Heves), a Tiszanánai Természetbarátok Környezet- és Vadgazdálkodási Egyesülete, az Alba Vt. (Kisköre), a Wild-Farm Vt. (Tiszasüly), továbbá az Ördöghát Vt. és a Széchenyi Zsigmond Vt. (Jászkisér), amely vadászatra jogosultak a 309. sz. Jászsági, a 310. sz. Dél-hevesi, valamint a 311. sz. Tisza-tavi vadgazdálkodási tájegységekbe tartoznak.

Fotó: OMVK

A résztvevők éltek a Heves vármegyei vadászati hatóság által az apróvad szaporodási időszakára tekintettel kiadott, vadászati idényen kívüli elejtésre vonatkozó engedéllyel, így a terítéken 4 aranysakál és 38 róka mellett 18 borz, 9 dolmányos varjú, valamint 4 szarka is feküdt. Bár a cél hangsúlyozottan nem a versengés, hanem az apróvad érdekében végzett (de természetesen a védett fajok számára is hasznos) közös munka volt, a tavalyi eredményt minden faj tekintetében sikerült felülmúlni.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A gyérítésben néhány vadásztársasági tag mellett szinte kizárólag az érintett vadásztársaságok hivatásos vadászai vettek részt, munkájukat elismerés illeti!

Fotó: OMVK

A teríték melletti tiszteletadást követően a jelenlévők közös vacsorával zárták az eredményes hetet, mely során jó alkalom nyílt a szakmai kapcsolatok, vadászbarátságok ápolására is.

Forrás: Dr. Kovács Imre tájegységi fővadász, Dél-hevesi tájegység Agrárminisztérium, Vadgazdálkodási Főosztály – OMVK

Tovább olvasom