Keressen minket

Kiemelt cikk

Betört a róka, de az agár megfogta – munkakutyák a XXI. században

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Lapunk szerkesztőségéhez juttatták el az alábbi írást és fényképeket, amelyből egy tanulságos történet körvonalazódik ki. A család és a cikkben szereplő magyar agár egy vidéki házban él, ahol dísztyúkokat, japán törpéket és futó kacsákat is tartanak. Biztonságukról a család kedvence, egy magyar agár gondoskodik. Az aranysakál megjelenése miatt a rókák, úgy tűnik, beszorultak a faluba és a környék baromfiállományát erősen megtizedelték. Egy éjjel, az egyébként vadászati alkalmassági vizsgát tett agár jelzésére, ugatására ébredtek. Olvasónk levele következik, akinek kérésére, név és helyszín megjelölés nélkül közöljük az írását.

Az éber magyar agár gazdáját is felkeltette, miután megfogta a tolvajt.

„Családi házunk hátsó udvarában, elkerített részen, lányaim ajándékozása révén baromfiakat, selyemtyúkot, japán törpét, egyéb tojótyúkokat és indiai futókacsákat tartunk szabadon. Ez azt jelenti, hogy 250 négyzetméteren szabadon bogarászhatnak, csigázhatnak, csak éjszakára vannak bezárva. Kutya mindig is volt, magyar agarat és rottweilert tartottunk.

Az utóbbi évtizedekben, talán az aranysakálok megjelenése miatt, a rókák behúzódtak a faluba. Remek búvóhelyet biztosítottak a patakparti nádasok, fenyőcsemetések és a domboldalakba, elhagyott pajtákba épített rókavárak.

Hangjuk alapján, mert bátran hangoskodtak, éjfél és egy óra között indultak baromfiportyára, ami szinte biztos kapást jelentett nekik, hiszen rajtam kívül mások is szabadon tartották a nagy kertekben a tollasjószágot.

Hozzánk úgy jártak, mint az ABC-be, vagyis ami kint maradt éjszakára, annak annyi volt…

A kutyák miatt nappal nem merészkedtek be, de éjszaka volt részünk néhány látványos üldözésben. Az agár és a rottweiler nem kegyelmezett annak, aki betévedt hozzánk. Csak az udvarban négy rókát fogtak, ha meg kiengedtem őket, hát volt látványos műsor.

A munkakutyák ma is nagy szolgálatot tehetnek az embernek, miközben a családi kedvenceket mindenki szereti.

Lassan a környékből elfogytak a baromfik, mert sokan, kimondottan a rókák miatt hagytak fel tartásukkal. Nálunk most csak egy fiatal agár van, de az már beletanult a mesterségbe!

A macskák nagy ívben elkerülik a telkünket, aminek örülök, mert madárbarát kert vagyunk, róka pedig csak egy merészkedett be, az is tavaly augusztusban.

Éjjel egykor aztán hallom, ugat az agár. Kinézek, nem látok semmit. Megint ugat, ilyenkor tudom mindig meg kell győződni, mi van. Hátha süni?

Ahogy kiérek, látom, egy szép, egészséges süldőrókát fogott meg hangtalanul, mert már csak halála után ugatta.

Ajánlom minden vadásztárs figyelmébe: már jópáran tettünk le magyar agarunkkal VAV vizsgát, mi magunk pedig agarász különbözeti vizsgát is, tehát már jogszerűen ki lehet próbálni, hívni őket vörös róka és aranysakál gyérítésre, ahol ez problémát okoz és puskával nem lehet boldogulni.”

Egy Agro Jager olvasó

Kiemelt cikk

DEBRECEN: Ígéretes az ipari zöldségágazat jövője

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A csemegekukoricához és zöldborsóhoz kapcsolódó termeléshez kötött támogatás éves forráskerete jelentősen emelkedik, 11,1 millió euróról 15,6 millió euróra nő, így a hektáronkénti többlettámogatás elérheti a 326 eurót – jelentette ki Feldman Zsolt a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciáján.

Dr. Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán. Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya versenyképességének lehetőségeiről és az ágazat szabályozásáról tartott előadásában hangsúlyozta, hogy az ipari zöldségkultúrák 2023-tól magasabb támogatási összeget kapnak a termeléshez kötött támogatási jogcím keretében, ezzel is jelezni szeretnék a komoly szaktudást, technológiai fegyelmet és odafigyelést igénylő növények termesztésének fontosságát.

Feldman Zsolt kifejtette, a csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya az a termelői és feldolgozói közösség, ahol leginkább egymásra utaltak a gazdaság szereplői, miután ezen termékek 90-95 százalékát a termelők szinte kizárólag a hűtő és konzervipar számára tudják értékesíteni. A kormány az elmúlt években komoly hangsúlyt fektetett a feldolgozóipar korszerűsítésére, kapacitásbővítésére, és ez az irány a következőkben is megmarad – ígérte az államtitkár. Meggyőződése szerint a termelők számára a feldolgozóipar erősítése a biztonságos értékesítés lehetőségét jelenti. Éppen ezért jelentős, és a gazdálkodók számára kulcskérdés, hogy 2027-ig több mint 1500 milliárd forintot fordít a szaktárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások hatékonyságnövelést segítő támogatására – fogalmazott. Ennek révén a gazdálkodók is új precíziós eszközöket vásárolhatnak, öntözésfejlesztési beruházásokat hajthatnak végre. Feldman Zsolt arra biztatott mindenkit, hogy a meglévő nehézségek ellenére készüljenek 2027-ig tervekkel, hogy a beruházásaikat a támogatások segítségével meg tudják valósítani.

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai konferenciája Debrecenben. Fotó: Agrárminisztérium/Vermes Tibor

A kormányzati támogatások már eddig is a fejlesztési lehetőségek széles tárházát biztosították az ágazatban, a következő években ez az irány megmarad – fogalmazott az államtitkár. Még jelenleg is nyitott az öntözési közösségek számára biztosított felhívás, amelyre 2023. június 30-ig lehet pályázni. Az öntözés kapcsán Feldman Zsolt megjegyezte, hogy az új uniós ciklusban a termeléshez kötött támogatásoknak összhangban kell lenniük a víz keretirányelvvel, amit a hatóságok kötelezően ellenőriznek majd. Feldman Zsolt jelezte azt is, hogy a támogatásnak nem feltétele, hogy az adott területet öntözzék, de ezt a tényt az egységes kérelembeadáskor jelezni kell.

Az államtitkár előadásában kitért a magas hozzáadott-értékű termékpálya ígéretes jövőjére. Megfogalmazása szerint az ágazat jelentős fejlesztés előtt áll, a kormány pedig támogatja az erőforrás-optimalizásását, a hatékonyabb termelést segítő beruházások megvalósítását.

Agrárminisztérium
Fotó: Vermes Tibor

am_email_kep

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

Egyedülálló sportvadászképzés Hortobágyon, a világörökség részén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Sportvadászképzés indul a Hajdú-Bihar vármegyei Hortobágyon, ahol egyedülálló módon, egyben bonyolítják le mind az elméleti, mind pedig a gyakorlati órákat. Országosan elismert, mintegy 14 magasan kvalifikált szakembert kértek fel a képzésre. Az elméleti órákat a vadásztársaság pihenőparkjában, a gyakorlati órákat pedig, a társaság vadászterületén és a Hortobágyi Sportlőtér Kft., Magyarország legújabb szabadterületű lőterén tartják meg. Közel egy éves előkszítő munka után most indul az első vadásztanfolyam – tájékoztatta az Agro Jager Newst Varga Ferenc, a Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke.

A képzés egyik helyszíne a méltán híres Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság.

Különleges helyszíne a sportvadászképzésnek a Hortobágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság vadászháza és a Hortobágyi Sportlőtér, amelyet alig három éve adtak át. Sportvadászképzésünk egyedi, mert a gyakorlati órákat a társaságunk vadászterületén tartjuk. Az elmúlt években áttörő sikereket értünk el a mezeinyúl-gazdálkodásban. A Debreceni Egyetem Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar kutatási helyszíneként is prioritás a magas színvonalú szakmai munka. Éves szinten 1200 mezei nyulat és 4000 vízi vadat hozunk terítékre. Ebben a munkában tradicionálisan együttműködünk a természetvédelemmel és a képzés alatt nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy bemutassuk az integrált szemléletű vadgazdálkodás feladatait, lehetőségeit és természetesen az együttműködés során kialakult kölcsönös előnyöket is – tájékoztatta lapunkat Varga Ferenc.

A képzés gyakorlati órái alatt a tanfolyam résztvevői megismerhetik az egyedülálló vizes élőhelyeket is.

A tanfolyam 70 órás elméleti és 30 órás gyakorlati képzésből épül fel. Bemutatják az erdei, mezei és a vizes élőhelyeket. A tanfolyam összköltsége 150 000.- Ft, amelybe két rotte erejéig a lőtér használatát is beépítették.

Az oktatás időtartama 12 hét, a tanfolyam összegét, akár három részletben is be lehet fizetni. A hölgyeknek 10%, a felsőoktatásban, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező tanulóknak 20% engedményt tudnak biztosítani.

A tanfolyam képzésében olyan országosan elismert, magasan képzett szakemberek kapcsolódnak be, akik sok esetben több évtizede dolgoznak a vadgazdálkodásban

A messzebbről, vagy határainkon túlról érkezők számára igényes, minden körülményt kielégítő, színvonalas szállást is biztosítunk a Sóvirág vendégházban és a St. Hubertus vendégházban. A tanfolyam ideje alatt, a tanfolyam résztvevői számára 50%-os szállásár kedvezményt vehetnek igénybe. Tekintettel az őzbakvadászat közelgő idénykezdetére, a foglalásokat előre érdemes lekötni – tájékoztatta az Agro Jager Newst Varga Ferenc, a Hortábágyi Földtulajdonosi Vadásztársaság elnöke.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

 

Bővebb információ:
06-30-98-53-251 – Varga Ferenc elnök-vezérigazgató
06-20-424-8019 – Fekete Zoltán tanfolyamvezető
https://hortobagyisportloter.hu/
hortobagyivadaszkepzo2022@gmail.com

Tovább olvasom

Kiemelt cikk

FEGYVERMESTER EXTRA: A FROMMER Fegyverbolt Nürnbergben egyeztetett – GALÉRIA

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Frommer Fegyverbolt

A budapesti FROMMER Fegyverbolt két szakembere, Albert Attila, a cég kereskedelmi referense és Tibori Ádám, a cég fegyverművese, fegyvermestere látogatott el a Nürnbergben megrendezett Internationale Waffen Ausstellungra, a Nemzetközi Fegyverkiállításra, amelyet világszerte „csak” IWA-nak emlegetünk. A két szakember eredményes tárgyalások után jó hírekkel érkezett haza, mert a KONUS és a FRANCHI is figyelembe vette a magyar vadászok kéréseit és gyári minőségben, kifejezetten a magyar piacra módosítja termékeit.

A budapesti, FROMMER Fegyverbolt szakemberei, balról Tibori Ádám, jobbról a második Albert Attila a nürnbergi, Nemzetközi Fegyverkiállításon.

A bajorok kiállítása talán kétszer, egyes években háromszor is nagyobb a FeHoVá-nál, de felépítésében teljesen más – meséli Tibori Ádám. Míg Budapesten, a kiállítás mellett, vásárolni is lehet, addig Nürnbergben már nem. A szakmai kiállító országok száma átlagosan meghaladja a százas nagyságrendet. Most, 2023-ban, a világjárvány után, talán kisebb is volt az előző évekhez mérten, de színvonalas találkozót rendeztek. Ahhoz azonban, hogy alaposan áttanulmányozzuk, még így is két nap kell – tájékoztatott Tibori Ádám.

Tibori Ádám, a FROMMER Fegyverbolt fegyvermestere az IWA-n.

A FROMMER Fegyverbolttal évek óta látogatjuk a nürnbergi kiállítást, mert fontos megbeszéléseket időzítünk erre az időpontra – folytatja Albert Attila. Nagyon érdekes, hogy annak ellenére, hogy a németek is, az olaszok és a többi nemzet éppen ugyanúgy vadászik, mint mi, mégis nemzetenként eltérő igények mutatkoznak. Ezeket a speciális kéréseket nekünk is kommunikálni kell, amit szinte mindig megoldanak a gyártók. Komolyan veszik a magyar piacot.

A KONUS minden létező optikai termékét bemutatta Nürnbergben.

Tibori Ádám kiemelte, hogy eredményes tárgyaláson vannak túl a KONUS távcsöveket gyártó céggel. Az elmúlt években a KONUS ár-értékarányban verhetetlen termékekkel érkezett Magyarországra és óriási érdeklődés mutatkozott a Szenes Iván téri üzletben. Azonban a visszajelzések alapján kiderült, hogy egy-egy finomhangolásra még szükség van. Albert Attilával már korábban is tapasztaltuk, hogy ezeket a KONUS egyáltalán nem negatív értékelésnek vette, hanem azonnal segítséget nyújtottak! Ilyen eset volt, amikor egy új kenőanyaggal látták el a céltávcsövek állítócsavarjait. Kiderült, hogy egy idő után viszkózusabbá válik. Azonnal küldtek javítókészletet, amelyeket természetesen a Szenes Iván téri üzletben térítésmentesen javítottunk.

Spektívek a KONUS kínálatában.

Most azzal érkeztünk a KONUS standjára, hogy készítsenek, tervezzenek a magyar vadászoknak mágneses rögzítést a KONUS fegyverlámpákhoz, továbbá forgalmazzanak gyári KONUS weaversínekhez használható eredeti KONUS szerelékeket – mondta Albert Attila.

Éjjellátók, amelyeket Budapesten, a “FROMMER”-ben is megrendelhetünk.

Megoldást találtunk egy csavar erősebb rögzítésére is, ezt a KONUS tervezőjének bemutattuk, most hamarosan ezeket az új alkatrészeket is megküldik. Jó hír, hogy Budapestre, kiegészítő speciális csavarok és speciális rugók is érkeznek. Így, aki vadászat közben esetleg elhagyja, azoknak a Szenes Iván téren azonnal pótolni tudjuk, vagy vidékre postázzuk is.

Lőszere, lövedékek az IWA-n, 2023.

Fontos megbeszéléseket folytattak a BERETTA Holding standján, ahol a FROMMER-t, mint a FRANCHI magyarországi kizárólagos nagykereskedelmi forgalmazóját fogadták. A 155 éves múltú fegyvergyár, amely a golyósfegyverek, a hadipuskák gyártásával indította el az olasz fegyvermárka karrierjét meglepetéssel várta a magyar szakembereket, hiszen még a katalógusokban sem szereplő hajtáspuskát mutatták be nekik.

Az IWA különleges szakmai kiállítás Európában.

Tibori Ádám kiemelte, hogy igazán kellemes élmény volt, nemcsak vadászként, hanem fegyvermesterként is, mert egyedi megoldásokat építettek a fegyverre, amely rövid csöve miatt az utánkeresők és a hajtásokat kedvelők számára lesz érdekes. A rövid cső, a lehajtható irányzékok, a tok feletti feltűnően hosszú, gyári weaversín, az M-Lok rendszer, a plusz előagy-markolat-kiegészítés, a QD csatlakozó és az alapfelszereltséghez tartozó kompenzátor, minden bizonnyal különleges terméke lesz a FRANCHI sorozatnak. Még demo fegyvert sem tudtak biztosítani, amit szívesen elhoztunk volna. Egyelőre az olaszországi továbbképzésen ígérték, hogy a cég lőterén kipróbálhatom. Ahogyan a FRANCHI fegyverek esetében megszokhattuk, erre is 7 év garanciát vállalnak – tette hozzá.

Nürnberg, IWA, 2023.

Nürnbergben persze nemcsak a vadászfegyvereket lehetett megtekinteni, hanem a sportfegyverek, a légfegyverek is képviselték magukat. Számunkra ez is fontos, mert szolgálati maroklőfegyvereket, sportfegyvereket és légfegyvereket is napi szinten javítunk. Emiatt is fontos számunkra Nürnberg. Persze nem hagytuk ki a híres osztrák, a ferlachi és kufsteini mesterek standját sem, mert ott egy fegyvermesternek kötelező, ha úgy vesszük, tiszteletét tennie.

IWA: fegyverek, fegyverek és fegyverek.

Albert Attila, a FROMMER kereskedelmi referense hozzátette, hogy az IWA Európában egy nagyon fontos találkozó és a FROMMER számára kiemelten fontos, hogy a legújabb termékek mellett az állandó alkatrészellátást is biztosítsák a forgalmazók, amelyet a FROMMER saját fegyverműhelyében, fegyvermesterével helyben, az üzletben meg tud oldani. Ez a párosítás annyira fontos, mind a németek, mind pedig az olaszok esetében, hogy Tibori Ádám meghívást kapott, hogy a gyárak fegyvermestereitől tanulhasson. Ez számunkra, a FROMMER-nek is elismerés, de az, hogy a magyar igényekre optimalizált felszereléseket, kiegészítőket adnak, mindezt gyári minőségben, úgy gondolom, hogy mindenképpen jelzés értékű – összegzett Albert Attila.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.
Fotó: FROMMER Fegyverbolt -> Albert Attila és Tibori Ádám
Frommer Fegyverbolt

 

Tovább olvasom