Keressen minket

Vadászat

Exkluzív vadászbál Villányban – Galéria+Videó

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Három vadásztársaságot képviselve köszöntötte Mészáros Kálmán elnök,  Villányban, a Bock Pincészetben, február 18-án megrendezett vadászbál résztvevőit. Bár hagyomány, hogy évről évre Villány egyik legszebb pincészetében búcsúztatja el az Ormánsági Diána, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság és az Ormánság Gyöngye Vadásztársaság a mögöttünk álló vadászidényt, mégis a Bock kápolnában celebrált Hubertusz mise, a filmvetítés és az ilyenkor átadott, szezonzáró trófeakatalógus, az exkluzív környezet, abszolút kiemeli a vadászbálok sorából.

Hubertusz mise a Bock kápolnában Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Villányban már a Római Birodalom idején foglalkoztak szőlőműveléssel. Napjainkban, Magyarország legdélibb borvidékén, szubmediterrán klímán, kicsivel több, mint 2000 hektáron termelnek szőlőt. A legmelegebb borvidékünkre jellemző, hogy hosszú, forró nyári hónapok alatt érik a szőlő. Az itt megtelepült népek mindegyike hozzátett ahhoz, hogy ma, méltán híres és az egyik legfejlettebb magyar borvidék a villányi. Kétségtelen tény, hogy a történelmi alapokra egy magasan képzett, magasan kvalifikált borász- és növényorvos-közösség adja a hátteret. A ma ismert pincerendszer stabil alapja a borászoknak, amely kialakítása elévülhetetlen érdeme a sváboknak.Mészáros Kálmán elnök Villányban megnyitja a vadászbált Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

A vendégeket, Mészáros Kálmán, a szarvasvadászkör elnöke köszöntötte, aki kiemelte: az, hogy ilyen eredményeket ért el ez a három társaság, nem más, mint az összefogás és a szakmai alapokra helyezett, felelős vadgazdálkodás egyeneságú következménye. Jól példázza a felelős vadászati magatartást, hogy a vendégvadászatok után, a tagi vadászatok alatt olyan önmérsékletet tanúsított a három vadásztársaság tagsága, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni, hiszen ez dicséretet érdemel. Hozzátette, hogy a 2022/2023-as gazdálkodási év soha nem látott terhekkel érkezett, hiszen az elmúlt 100 év második legaszályosabb éveként vonul be a társaság és az ormánsági szarvas történetébe is. Vártuk az esőt, vártuk, hogy zsendül a határ, de az esők elmaradtak. Az egész nyár azzal telt, hogy itattunk, itattunk és itattunk. Ma már tudjuk, hogy a legjobb döntést hoztuk, amikor nem hagytuk magára az ormánsági szarvast. Sok feladat áll még előttünk: minden bizonnyal értékelni a kialakult helyzetet, majd ki kell jelölni a stratégiai célokat, hogyan folytassuk. De a ma este most az ünneplésé – nyitotta meg a villányi vadászbált Mészáros Kálmán elnök.

Hubertusz mise a Bock kápolnában

A Bock Pince bálterméből, kanyargós pincejáratokon, majd egy százméteres folyosó végén értük el a föld alatti, 10 méter mélyen fekvő, hat boltívből álló, 17 méter átmérőjű, 200 m2-es körpincét, ahol a Pécsi Egyházmegye villányi plébánosa, Darnai József Ágoston, a Baranya Vadászkürt Együttessel várta a vendégeket.

A Pécsi Egyházmegye villányi plébánosa, Darnai József Ágoston Hubertusz misét celebrál a Bock Kápolnában Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Kétségtelen tény, hogy a földalatti kápolna, a Heimann Ferenc szekszárdi építész által megálmodott, rendkívül különleges akusztikájú, varázsú helyszín és nem utolsó sorban a plébános szavai, elcsendesítették a bál résztvevőit. Nem túlzás kijelenteni, hogy szakmai és minden más szempontok szerint is olyan kezekben él az ormánsági szarvas, amely soha nem látott gyarapodását hozta az itteni állományoknak, de a plébános felhívta a figyelmet arra, hogy az úton maradni: hitbeli kérdés és döntéseink összessége. Elhatározás és választások sora, hogy azt az irányt tartsuk, amelyen elindultunk. A pár perces misét a Baranya Vadászkürt Együttes szignálja zárta.

A Baranya Vadászkürt Együttes Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Hohmann Endre, a Rotwildring, a szarvasvadászkör vadászmestere összegezte, hogy kettő gímszarvastrófeát is 15 kilogramm fölött mérlegeltek a Baranya Vármegyei Kormányhivatal munkatársai. Soha nem látott sikereket értünk el és egységesek voltunk abban is, hogy a most terítékre került nagy bikákon felül, talán két, esetleg három bika is megüthette volna a 16 kilogrammos határt. Bent maradtak.

Balról Agyaki Gábor, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Vármegyei Területi Szervezetének elnöke, középen Hohmann Endre, az OMVK Baranya Vármegyei Területi Szervezetének Vadvédelmi és Vadgzdálkodási Bizottság vezetőségi tagja, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság vadászmestere és Hohmann Péter, az OMVK Baranyai Vármegyei Területi Szervezetének sportvadász alelnöke Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Nem bántuk meg, hiszen a gímnek a korosbítás mindig jót tesz. Ezt a szemléletet követik a szomszédos vadásztársaságok is, hiszen azt is le kell szögezni, hogy ezek a jó eredmények, csakis az összefogással érhetőek el. Ám – folytatta – olyan, rajtunk kívül álló folyamatokkal is számolni kell, amelyek nyilvánvalóan az állomány mennyiségi szabályozását célozzák és amely döntések szakmai alapjai kérdőjelekre épülnek, s mi több, sok esetben teljesen nélkülözik a szakmai hátteret, a szakmai alapokat. A mezőgazdaságot, benne a vadgazdálkodást, a természetvédelmet csakis integrált szemlélettel lehet vizsgálni és nem lehet egy-egy érvet kiragadva drasztikus, sok tízesztendő munkáit felszámolni.

A 154 éves Franchi, ma már a Beretta Csoport tagja

A kerítések telepítése, az élőhelyek, az erdők elzárása nem lehet megoldás, nem lehet alternatíva. A szarvas nem egy betelepített, hanem egy őshonos állatfaj, amely mindig is itt élt a Kárpát-medencében. Törvényszerű tehát, hogy a szarvas élőhelyeit nem csökkenteni, hanem szélesíteni kell. Ebben az egyik lehetőség az ökológiai gazdálkodás térnyerése, amely együttesen, a magyar vadgazdálkodás lehetőségét is magában tartogatja.

A 2022-es szarvasbőgésben esett gímszarvasbikákról szóló katalógus rendre a vadászbálra jelenik meg Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Trófea Katalógus 2022

A Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság hagyományteremtő céllal, három éve indította el a trófeakatalógusát, amelyet a szarvasbőgés után jelentetnek meg és a tagságnak, illetve a vendégkörnek, az utókornak mementóként adnak át. A katalógusba, az idényben esett bikák adatai kerülnek be: 2022-ben 36 bika agancsa, 36 elejtő trófeája szerepel a kiadványban. Hohmann Endre kiemelte, hogy a katalógus egy egzakt, visszakereshető könyv, amelyben pontosan megtalálhatóak a területen esett bikák adatai.

Keresztes Ildikót Bock József (középen), a Bock Pincészet tulajdonosa és Mészáros Kálmán elnök köszönti Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

Ez egyrészt fontos szakmai útmutató, másrészt a tagtársak, a vendégek számára egy tájékoztató, hiszen a terítékek mellett gyakran csak nagyon kevesen állhatnak. Persze a trófeaszemle erre egy kiváló lehetőség, de azt követően az ormánsági szarvasok egy olyan útra lépnek, amelyet talán soha nem tudunk lenyomolni, messze elkerülnek a hazájukból. Így a katalógussal egy kicsit talán, itthon maradnak, – nekünk. A kiadványban interjúkat olvashatunk Mészáros Kálmán elnökkel, Hohmann Endre vadászmesterrel és Hlaszni Lajos titkárral. Míg Poth Sándor: Az idő teljességéről a felnőtteknek, addig Hohmann Endre ötletére már a legkisebbeknek is jutott két oldal, amelyben Valterral, a kórósi erdészmanóval kalandozhatnak. Valter, aki a Hubert, a vadászmanó történeteiben, mint Arthur bácsi jóbarátja már korábban is feltűnt, a Dráva mellett, a téli erdőben, frissen hullott hóban cserkel…

Vörösboros szarvas, barnamártással: az ízekről a Bock Pincészet séfjei és csapata gondoskodott Fotó: Dr. Szilágyi Bay Péter

A bál sztárvendégét, Keresztes Ildikót, Bock József, a Bock Pincészet tulajdonosa és Mészáros Kálmán, a Rotwildring elnöke köszöntötte. Vacsorára, majd éjféli lakomára Hohmann Endre, a Drávamenti Szarvas Földtulajdonosi Vadásztársaság területéről vaddisznósüldőket és szarvasborjúkat ajánlott fel, amelyet a Bock Pincéhez tartozó Bock Étterem séfjei dolgoztak fel és tálaltak a vendégeknek. A bál Villányban pitymallatig tartott…

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Vadászat

Drága parfümöket és lőfegyvert is loptak

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Balassagyarmati Járási Ügyészség indítványa alapján a nyomozási bíró a legszigorúbb kényszerintézkedést rendelte el egy 34 éves férfival szemben, aki nemcsak pszichoaktív anyagokat árult, de társaival autókat megrongálva azokból nagy értékű tárgyakat is lopott.

Fotó: Ügyészség

A nyomozás eddigi adatai alapján a férfi több nógrádi településen követett el bűncselekményeket:

2023. február 1-jén társaival egy Nagylócon, a tulajdonos háza előtt parkoló autó vezető oldali ablakát egy kővel betörték, abból a sértett pénztárcáját, annak személyi okmányaival, bankkártyájával és 5.000 forint készpénzzel együtt elvitték.

Február 5-én Hollókőn két parkoló személygépkocsit is feltörtek, melyekből nap- és olvasószemüvegeket, márkás parfümöket, készpénzt, sminkkészletet és töltőkábelt is zsákmányoltak.

Másnap este ugyanezen településen egy családi ház udvarán parkoló autóból elvittek egy hőkamerát, egy keresőtávcsövet és egy elemlámpát is.

Pár nappal később visszatértek Hollókőre, ahol egy közterületen álló autóból elvitték a benne talált búvárszivattyút, aprópénzt, a gépkocsi forgalmi engedélyét, hivatalos iratokat, egy pénztárcát, valamint egy többfunkciós kést is.

Utolsóként február 8-án Alsótoldon törték be egy autó hátsó ablaküvegét, és ellopták az abban elhelyezett vadászlőfegyvert, valamint egy céltávcsövet és lőszereket is.

A lopásokkal összesen 2.335.000 forint, a járművek megrongálásával további 100.000 forint kárt okoztak a sértetteknek.

A férfival szemben más bűncselekmény miatt is folyamatban van büntetőeljárás, a rendelkezésre álló információk szerint N-etil-norpentedron nevű új pszichoaktív anyagot szerzett be és adott el többek közt kiskorú személyek részére is.

A gyanúsított által elkövetett bűncselekmények súlyára és a büntetett előéletére figyelemmel a nyomozó hatóság előterjesztést tett a letartóztatására, melyet az ügyészség indítványozott, a Balassagyarmati Járásbíróság nyomozási bírája pedig a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása érdekében el is rendelt.

Forrás: Ügyészség

Tovább olvasom

Vadászat

FEGYVERMESTER: A sörétes fegyverek idény utáni ápolása, karbantartása, tárolása

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Kétségtelen tény, hogy egy-egy szépen ápolt, karbantartott, szerkezetében is megóvott fegyver – értéket képvisel. Ehhez azonban gondos használat után, gondos ápolás és gondos tárolás is szükséges. A fegyverek szerkezeti részei ma már bonyolultak, sok alkatrészből állnak. Ahhoz, hogy ezek a finom beállítású mechanikus szerkezetek hosszú időn át megőrizzék eredeti funkciójukat, rendszeres és szakszerű karbantartást követelnek meg. Még tartós használat mellett is megőrizhetjük fegyvereinket, ehhez azonban a különféle hatásokat tompítanunk, csökkentenünk kell. Most, Tibori Ádámmal, a budapesti FROMMER Fegyverbolt fegyverművesével, fegyvermesterével beszélgettünk, aki a különféle rendvédelmi szervek szolgálati, sport- és versenyfegyverei mellett, a sportvadászok és a hivatásos vadászok fegyvereit is napi szinten javítja, ápolja és időszakos konzerváló karbantartásokat is végez. Tapasztalatai, történetei már-már kimeríthetetlenek. Műhelyébe látogattunk el, hogy a sörétes puskák konzerválásáról beszélgessünk, ugyanis augusztusig, az apróvad vadászati idényéig, fegyvereink a páncélszekrényekbe kerülnek.

Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Mikor bekerül hozzád egy fegyver, mit árul el a használójáról, a vadászról?

Mikor először megpillantom az üzletbe behozott fegyvert, már látszik mennyire ápolja, mennyire tartja karban a tulajdonosa. A műhely nagyon szerencsés, mert közvetlenül az eladó térből nyílik és ahogy előkerülnek a tokokból a fegyverek, rögtön tudjuk mi történt vele – a kollégák is látják. A sokszor 10, 20, de gyakran a 30 éves fegyverek szerkezetében különféle problémák léphetnek fel. Leginkább a szolgálati fegyverek, a mindennapos vadőr puskák kopottak. Minden egyes fegyvernél lehet látni, hogy hol fogják meg, majd azonnal látszik az is, hogy szakszerűtlenül bontották-e meg? Ez legtöbbször a csavarfejeken mutatkozik meg. Lehetnek sérültek, de azt is látom, hogy már nem a gyári állásban forgatták vissza. Sok esetben látszódnak a feszgetések, ami nyomokat hagy a tuson és a fémrészeken is. Ezekkel a sérülésekkel már nem sokat lehet tenni. A német fegyverekre jellemző, hogy a csavarok „spulban”, azaz a csavarfejek hornyai egymásba futnak-e? A németek nagyon adnak erre, különösen az egymást rögzítő dupla csavarok esetén. A bontáshoz speciális, kifejezetten erre a célra gyártott csavarhúzókat használok a műhelyben. Az otthoni csavarhúzók általában vastagok, így borítékolható a roncsolás. A fegyveren látszódnak a friss és a régi sérülések. Nem igazán örülünk az otthoni szereléseknek. A napokban volt éppen a kezemben egy sörétes fegyver, ami tökéletesen működött, de megbontották és az összeszerelésnél kihagytak egy anyacsavart, ami miatt a rugóvezető pálca meggörbült. Az történt, hogy a rugó ezt követően nem állt meg a biztonsági állásban és a baszkülből már összecsukáskor kinyomódott az ütőszeg. Csukáskor és nyitáskor nehezen működött. Addig erőltették, míg az ütőszeg vége eltört. Más hiba esetén is előfordulhat ez a jelenség. Ügyeljünk arra és figyeljük meg az ellőtt hüvelyeket: amennyiben azon karcok jelennek meg, az elsütő szerkezetben hibák léphettek fel!

Milyen állapotban szokott lenni egy sörétes fegyver, amit a „tegnap még működött” felkiáltással adnak le javításra?

Általában a belső szerkezet jut el arra a pontra, hogy egyszer csak nem működik. Persze ez legtöbb esetben a vadászatokon derül ki. A korrózió pusztít akkor is, ha nem látjuk, mert a pára lecsapódik. Bejut a belső szerkezetig, a fa-, valamint a fémrészek találkozásánál. Olyan rozsdásodást okoz, hogy először a működését nehezíti meg – erre figyeljünk, ezek már olyan jelek, amelyek árulkodnak nekünk. A sorrendváltók esetében sajnos hamarabb kezdődnek a hibák. Bár ezek nagyon jó szerkezetek, de bonyolultabbá teszik az eszközeinket, ami nagyobb figyelmet igényel tőlünk. A másik eset, hogy a nagyon régi fegyverek esetében a kenőanyag kikeményedik és megakadályozza a szerkezetek, különösen a sütés működését. A napokban bontottam egy hagyatékból bekerült fegyvert. Egyik ügyfelünk, a nagypapája fegyverét hozta be egy átnézésre s a régen használt fegyver belsejében még penészt is találtunk, miközben egy ragyogó esztétikai állapotban lévő fegyver feküdt a munkapadon. A legrosszabb az, amikor kezdő vadászok vesznek, külsőre valóban nagyon megkímélt állapotú, fegyvert, de mikor behozzák, hogy vizsgáljuk át, akkor derül ki, hogy sosem volt még a szerkezete megbontva. Legutóbb az alkatrészek annyira rozsdásak voltak, hogy az olcsón vett fegyver ára sajnos megemelkedett. A mechanikus szerkezeteknek szükséges a kenés. Régen olajokat, különféle zsírokat használtak. Most, a gyártó már nem látja el a belső szerkezeteket, hiszen nem tudja, hogy milyen körülmények között fogják használni. Nem mindegy, hogy egy poros, száraz megyébe kerül, mint mondjuk a Kiskunságba vagy éppen egy olyan helyre, ahol nyáron is gumicsizmát kell húzni, mert annyira párás, csapadékos a terület. Ezért ezeket meg szoktuk beszélni és az új fegyvereket már ezek szerint adjuk át. Rengeteg megoldás létezik. Ezeket az igényeket a magyarországi körülményekhez igazítjuk s mivel számos fegyvermárka gyári műhelye is vagyunk, ezért olyan anyagokhoz, mi több tapasztalatokhoz, is hozzájutunk, ami a fegyverek élettartamát is jelentősen megnövelheti. Arról meg nem kell beszélni, hogy aki külföldre utazik, bizonyosan nem szeretné, ha éppen egy hegyi vadászat közben mondana csütörtököt a fegyvere.

Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Milyen kirívó vagy extrém esettel találkoztál?

Ma is eszembe jut egy sörétes, ismétlő fegyver, amit úgy hoztak be a műhelybe, hogy nem tudták, hogy a benne lévő lőszert elsütötték-e vagy sem? Már láttuk, amikor behozták az üzletbe, hogy valami baj lehet, mert egyrészt úgy tartották még a tokban is, másrészt látszott az ügyfélen is, hogy komoly problémával érkeztek. A fegyveren sajnos kívülről is látszott, hogy rozsdás, majd kiderült, hogy megáztak vele, az eső után le sem törölték, arról ne is beszéljünk, hogy a belső szerkezetek milyen állapotba kerültek a víz hatására! A töltényűrbe beleszorult lőszerről kiderült, hogy csak egy hüvely. Sajnos, a rendszeres karbantartás hiánya miatt elő-előfordul egy-egy beszorult hüvely, de ezeket a hibákat alapvetően megelőzhetjük.

Penész az agyazásban Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Mit okoz a lakat- és zárszerkezetben egy-két évtized?

Általában az ütőszegházban kezdődnek a problémák. Vagy nem tud már ráütni a gyutacsra vagy pedig kint ragadnak az évtizedes a lerakódások, a szennyeződések miatt. Egyszerűen nem tud mozogni és ekkor törik el az ütőszeg. A másik eset, hogy az ütőszeg nekicsapódik a tűzfalnak és ekkor eltörik, de az üres „csattogtatások” miatt, az ütőszeg határoló stiftje, ez a két kemény alkatrész egymásnak csapódik és valamelyik mindig gyengébb. Alapvetően annyit kopik, annyit zömül, hogy becsúszik és kint marad vagy eltörik az ütőszeg. A hiba úgy jelentkezik, hogy vagy nem lehet megtörni a puskát, vagy nem tudom összecsukni. A javítások során persze ez kiderül és a fix tűzfalas fegyverek esetében 99%-ban nincs lehetőség a javításra. Fődarab csere következik. Persze ez nem éri meg senkinek, hiszen egy komplett szerkezetet kell kicserélni. Az új fegyverek esetében már ide, cserélhető alkatrészeket terveztek. Ha valamiért, akkor ezek a hibák miatt, javaslom mindenkinek a puffer használatát. A másik ok, hogy így véletlenül sem marad, akár hónapokig megfeszítve – a rugó. Az új pufferek esetében már van egy-egy kis pamacs is, így a hosszú időre eltett fegyverek töltényűrjét olajfilmen tarthatjuk.

Keresőtávcsövek és hőkamerák széles választéka, a budapesti FROMMER Fegyverboltban. Kattints a képre!

Igaz-e, hogy egy-egy fegyvermárka könnyebben viseli az időjárás viszontagságait?

Tény és való, hogy egyes régebbi fegyvereket túlméreteztek, vagy akarva, akaratlan olyan ötvözeteket használtak, hogy úgy gondoljuk, jobban bírja, vagy bírhatja. Talán kijelenthetjük, hogy esetleg jobban is bírták a külső környezeti hatásokat – persze egy darabig. Azonban a sörétes fegyverek kapcsán mindenki tudja, hogy a társasvadászatokon a szállítójárműveken szoktak történni amolyan „koccanások”. Vagy mi koppantjuk le a puskánkat, vagy más üti hozzá a mienkhez. Sajnos ezek a beverődések meglátszanak a cső tükrös belsejében s ezek a csődudorok miatt ma már a műszaki vizsgákon nem engedik át a fegyvereket. Sokszor sérül a csőventilláció, ami nagyon hasznos műszaki megoldás. Egyébként a szellőzőnyílásokon fokozottabban bejut a pára is és ahogy illeszkedik a csőfalra, sokszor menthetetlen korrózióval találkozunk. A mai konstrukciók, megoldások bonyolultabbak, ezért nagyobb figyelmet igényelnek. Megjelentek az egybillentyűs fegyverek, amelyek nagyon kényelmesek, de ezekkel kötelezettségünk is fokozottabb. Ápoljuk, mert ha elszeretnénk adni, akkor a fegyvereink piacosak maradhatnak.

Kiemelten fontos a rendszeres karbantartás Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Milyen zsírokat, olajokat használtok egy-egy konzerválás során?

Amikor behoznak hozzánk egy fegyvert időszaki karbantartásra, átnézésre, mindig az a kérdésünk, hogy mit szeretne vele és mennyit jár vadászni? A sörétes fegyverek, nagyon sok esetben, hónapokig a szekrénybe kerülnek, így az idény végén különösen. Mindenkinek van kedvenc puskája, miközben a másik fegyvere lehet elő sem kerül a szezonban. Azokat a fegyvereket, amelyeket tudjuk, hogy akár hónapokig nem használnak, speciális, sűrű, viszkózus anyagokkal konzerváljuk. A gyári zsírok elérhetők a FROMMER-ben és speciális, gyantatartalmú anyagokkal is dolgozunk. Ám aki ilyen konzerváló anyagokat kér, azoknak felhívjuk, a figyelmét, hogy használat előtt ki kell húzni a csövet, mert a ráégett gyantát nagyon nehezen tudjuk később kipucolni. Szóval, „majd az első lövés kiviszi” felkiáltás, ha úgy vesszük, nem célravezető.

A műhelybe behozott fegyvereket teljesen szétszedem. Egy speciális tisztító és ápoló CLP típusú olajjal tisztítom és ápolom le. Sokszor a régi fegyverek esetében először a kikeményedett öreg kenőanyagot kell, gyakorlatilag leoldani. A belső szerkezetek, a csőkampók, a fődarabok találkozásánál egy teflonzsírt alkalmazunk a FROMMER-ben. Ez a fehér változata ennek a kenőanyagnak, mert alapvetően szürke szokott lenni. Ezek az zsírok, olajok nem tesznek kárt az agyazásban, de a farészeket inkább egy gyári teafaolajjal húzom át. Ahhoz, hogy elérjük a legjobb hatását, 24 óra szikkadást javaslok. Kicsit színezi és egyben pácolja is a tust. Másrészt impregnálja és a kisebb karcokat is eltünteti. A FROMMER több fegyver esetében gyári műhely is, így megkapjuk a gyári tisztító és konzerváló anyagokat. Ez azért fontos, mert a fegyverek agyazásaira is tudunk ügyelni. Ezek a kenőanyagok nem támadják meg a műanyag tusokat sem, amelyek persze jobban bírják a tartós használatot. Szoktam javasolni, hogy ezeket is érdemes speciális folyadékokkal áthúzni. A hosszú tárolás miatt még érdemes arra is ügyelni, hogy a speciális tusagumik eldeformálódhatnak, amelyek az idővel még el is öregszenek. Egy jól elcsomagolt fegyverrel is szükséges az idény előtt foglalkozni, de lényegesen kevesebb problémával fogunk találkozni, ha most gondosan elcsomagoljuk.

Egy páncélszekrénybe rosszul eltett fegyver Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Szóba került az eső, a víz. Feltétlenül szükséges megbontani egy esős vadászat után?

Nagyon röviden: igen. Ennek kell a legelső feladatunknak lenni. Gyakorlatból tudom, mert egyszer egy patakon mentem át és megcsúsztam. Sajnos a fegyverem is megmerült. Elég volt hozzá két nap, hogy belső alkatrészeken megjelenjen a felületi rozsda, amelyet, ha nem kezelünk, kigödrösödik. Tudomásul kell venni, hogy a jó minőségű acél, sajnos rozsdásodik. Az ötvözetekkel ezt a problémát megoldották, de azzal a minőség is romlott. Sajnos ezzel együtt kell élnünk, de ha rendszeresen ápoljuk a fegyvereinket, ezektől a problémáktól megóvhatjuk magunkat és a fegyvereinket is.

Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

Összegezve: milyen gyakran javaslod a teljes szerkezeti tisztítást, olajozást?

Azoknál a vadászoknál, akik nagy igénybevételnek teszik ki a fegyvereket, akik sportlövők, hivatásos vadászok, nekik érdemes kéthavonta a belső részeket is leápolni. A sportlövők általában megoldják, hiszen egy-egy versenyen nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy hanyagság miatt késik a leadott lövés vagy el sem sül a fegyverük. A gyakorlat azt mutatja, hogy a vadőrök szépen megtakarítják, de egy-egy műszaki hiba esetén kiderül, hogy a szerkezeti részek élettartama megrövidült. Aki ezt megtapasztalja, később már erre is ügyel. A javítás során mindig megmutatjuk, fényképeket készítünk, hogy mi is történt. Amikor meglátom, hogy a kenőanyag megkövült és a kosz a kenőanyaggal gyakorlatilag polírozó pasztaként csiszolja az apró alkatrészeket, sok esetben már prognosztizálható a következő műszaki hiba.

A mutatós oldallemezek alatt is érdemes konzerválni a fegyvereket Fotó: Tibori Ádám, FROMMER Fegyverbolt

A sportvadászok esetében, akik hat, akár nyolc hónapra is elcsomagolják a fegyvereiket, egy komplett, teljes körű karbantartást javaslok. Az idény után lerakodó szennyeződéseket eltávolítom. Ekkor kiderül a szerkezeti részek állapota is. Amennyiben igénylik, akkor cserélem az alkatrészeket. Ha kopott és még működik, akkor is jelezzük, hiszen gyakorlatból tudjuk, hogy mennyi „ideje” lesz még a hibáig. Általánosságban elmondhatom, hogy az ilyen karbantartásra behozott fegyvereket, a vadászok nagyon szeretik, ragaszkodnak hozzájuk. Vagy családi örökség vagy régen vágyott, kedvenc fegyverek ezek és mindenki úgy gondolja, hogy nyugodtan teszi le, hiszen ősszel biztonsággal vihetjük majd vadászni.

A másik és egyáltalán nem elhanyagolható tény az sem, hogy ezek a tartós használati eszközök, ezekkel a karbantartásokkal, értéküket megőrzik. Mindenki látja, hogy egy-egy régi fegyver ára, hogy emelkedik évről évre. Az új fegyvereink, ha vigyázunk rájuk, éppen úgy relikviák is lehetnek. Ez csak rajtunk múlik.

Dr. Szilágyi Bay Péter LL.M.

Fotó: Tibor Ádám – FROMMER Fegyverbolt

Tovább olvasom

Vadászat

Már Nógrádban jár a “svájci” farkas

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

A Svájcban befogott és jeladóval ellátott „M237” hím farkas elérte a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területét, jelenleg Nógrád vármegye keleti felén tartózkodik.

Fotó: Bükki Nemzeti Park

Az Alpok déli vonulatainak vidékéről származó példány a Dunát átúszva, a Naszály (hegy) mellett folytatja útját. Igazgatóságunk működési területén évtizedek óta élnek farkasok, így a kóborló egyed aktivitása révén érdekes megfigyeléseket tehetünk. Legutóbb, március 17-én, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság adott hírt az állatról.

A jelölt egyed tartamos nyomonkövetési lehetőségének és a vándorló farkas biztonságának növelése érdekében a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság felvette a kapcsolatot az illetékes vadászati hatósággal és a tájegységi fővadásszal.

Forrás: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Tovább olvasom