Keressen minket
[wpml_language_selector_widget]

Vadászat

A bockereki dámszarvasbika

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

Talabos Richárd dámszarvasra vadászott október végén. Élményeit megosztotta lapunkkal:

Október végén érkeztem Bockerek mellé, egy 4 kg körüli bikát terítékre hozni. A megbeszélt időben találkoztam a hivatásos vadásszal a vadászháznál. Megbeszéltük az ilyenkor szokásos dolgokat, a felvetődő kérdésekkel együtt, közben beiratkoztunk és elindultunk a területre. Egy nagyobb erdőrészt cserkeltünk körbe, ami kukoricával, tarlóval és legelővel volt körbevéve. Apróvadon és pár dám tarvadon kívül semmit nem láttunk. Úgy döntöttünk, nem várunk tovább, megnézünk egy másik részt is.  Útközben messziről megláttunk egy bikát, ahogy belépett a fiatalos erdőrészbe.

Fotó: Talabos Richárd – Agro Jager News  

Rácserkeltünk, és ahogy odaértünk, már hallottuk, hogy itt bizony több bika is van, mert még barcogtak is. Egy bokros takarásában álltunk, mikor megjelent több tarvad és két fiatal bika. Lőhető, selejt bikák voltak, de súlyban olyan 2-2,5 kg körüliek. Lővilág végén jártunk, mikor megjelent még egy bika. Takarásban volt, nem mutatta magát és nekiállt barcogni. Pár perc után viszont ő is előmerészkedett a takarásból, és akkor láttuk, hogy egy igen komoly, lőhető,  öt plusszos bikával hozott össze a szerencse. Sajnos, nekem már nagy volt. Kifelé menet az autóhoz már azt beszélgettük, hogy hajnalban melyik részre megyünk és hánykor találkozzunk. A hajnal sem hozott szerencsét, gímekkel, őzekkel és pár dám tarvaddal futottunk össze. Az aznap délutáni cserkelésünk már ígéretesebbnek indult, mert egyből egy csapat dámszarvassal találkoztunk. Nézelődtünk, bírálgattunk, de nekem való ismét nem volt a csapatban, így zavarás nélkül elindultunk egy másik részre. Ahogy odaértünk, láttunk az erdő szélén tarvadakat és mintha bent bika is lenne. Jött a várakozás.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A bika természetesen nem mutatta magát és kis idő után már a tarvadak is beváltottak az erdőbe. Megbeszéltük, hogy megpróbálunk utánuk menni és hátha szerencsénk lesz. Beérve az erdőbe, kísérőm int, hogy menjek, vannak bikák. Elbírálva hamar kiderült hogy ezek sem nekem valók, túl nagyok. Itt már elhangzott, hogy vonzom a nagy bikákat. Élmény bőven volt, de aznap is hallgatott a fegyver. Utolsó hajnalhoz érkeztünk. Másfelé vettük az irányt, mint ahová terveztük, mert szóltak, hogy láttak ott három bikát, olyan 4 kilogramm alattiakat. Diós, fiatal tölgyes, lucernaföld. A bikák sehol, pedig elég nagy területet becserkeltünk.

Fotó: Talabos Richárd – Agro Jager News

Elindultunk egy másik részre, de ott már csak pár dám tarvadat és egy csapat gímszarvast láttunk. A délutáni vadászatot beszélgettük, mikor a kísérőmet hívta a vadászmester, hogy kérdezzen meg engem, megfelelő-e nekem, ha délután ő kísérne, mert neki egy tagot kellene kísérni. Természetesen igen. Találkoztunk az adott időben, váltottunk egy pár szót és indultunk a területre. Odamentünk, ahol reggel láttuk a csapat dámot, benne a két nekem való bikával, csak teljesen más irányból. Közeledve a kaszálóhoz, biztató bika nyomokat láttunk, de csak gímekkel futottunk össze. Odaérve a kaszálóhoz teljesen üres volt, még őzeket sem láttunk. Bevetettük magunkat az erdőbe, hogy hátha bent tartózkodnak még. Lassan cserkelve figyeltük a tölgyes mindkét oldalát. Senki nem volt ott. Elfordultunk a fiatal tölgyes irányába, ahol a kísérőm bal oldalt, én pedig a jobb oldalt figyeltem. Kicsit lemaradtam, amikor egyszer int, hogy halkan menjek oda, mert bent van pár darab szarvas és van közte bika is. Lőbotot kihelyezve kezdtük el nézni a bikát, ami a sorok közt állt. Nehezen mutatta magát. A sor egyik oldalán a bal agancsa, a másik oldalt a jobb. Kísérőm mondta, hogy tegyem fel a fegyvert és lövésre készüljek, mert úgy látja, hogy olyan a bika, mint amilyet keresünk. Átlépett a soron, rendesen megmutatta magát,  kísérőm pedig szólt, hogy lőhetem.

Körülbelül 80- 90 méterre volt. Elsütöttem a fegyvert, láttam, hogy jelezte a találatot és elszaladt a másik irányba. Kísérőm szerint jó lövést kapott. A rálövés helyétől úgy körülbelül az ötödik, hatodik sorban volt eldőlve. Valóban jó lövés érte, rövid halálvágtával. Megadtuk a neki járó tiszteletet, pár kép és elkezdtük kihúzni az úthoz. Visszasétáltunk az autóhoz, elmentünk a vadért, és a vadászháznál terítéket készítettünk.

Sok gratuláció fogadott, mert még ott voltak a vadászháznál, azok is, akik apróvadra vadásztak.

 

Írta és fényképezte: Talabos Richárd

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Vadászat

Lőkészségfejlesztő nap hivatásos vadászok részére

Print Friendly, PDF & Email

Lőkészségfejlesztő napot szerveztek hivatásos vadászoknak a Magyalosi Lőterén

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK Kiemelt programjaira beadott pályázat megvalósítására július 19-én került sor Ravazdon. A lőkészségfejlesztő napon, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Magyalosi Lőterén 37 hivatásos vadász jelent meg.

Fotó: OMVK

A regisztrációt követően Varga András, négyszeres Európa Bajnok és sokszoros magyar bajnok sportlövő, lőoktató tartott elméleti oktatást a jelenlévők részére. Az oktatáson a hivatásos vadászok mindennapi teendői során jellemző fegyverkezelési helyzetek, szituációk is bemutatásra kerültek, figyelemfelhívás célzattal a helyes viselkedésre, fegyverhasználatra.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A szükséges eszközök (fegyver, lőszer) felvételét követően a résztvevők, a kapott rotte-beosztások szerint jelentek meg az egyes korongvadász pályákon, ahol különböző színű és méretű, más és más vadfaj röpképét, mozgását imitáló korongra adtak le lövéseket, nem egy esetben nehezített körülmények között, megküzdve a terepi adottságokkal is.

Fotó: OMVK

A délután folyamán, a résztvevők futó disznóra történő kisgolyós lövésekkel mérhették fel lőtudásukat. A program ezen része változatos eredményekkel zárult, volt, akik kifejezetten jó köregységeket teljesítettek.

Hangulatát, szakmaiságát, megítélését tekintve, az egész rendezvény minden résztvevő megelégedése mellett zajlott.

 

Vadászüdvözlettel: Nagy Balázs hivatásos vadász alelnök – OMVK

Tovább olvasom

Mezőgazdaság

Újra mentes az ország a magas patogenitású madárinfluenzától

Print Friendly, PDF & Email

Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét. A teljes országra vonatkozó kedvező státusz lehetővé teszi az élő baromfi és baromfitermékek akadálymentes kereskedelmét az egyes harmadik országokkal.

Fotó: NÉBIH

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH hivatalosan is megerősítette weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 3-tól érvényes, tehát az ezt követően készült baromfitermékekre már vonatkozik. A mentességről dr. Pásztor Szabolcs országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatja a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. Fontos, hogy mentességünk visszanyerésével a harmadik országok felé történő szállítások nem automatikusan indulhatnak meg, hanem meg kell várni a visszajelzésüket. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek.

A mentesség visszanyerése azonban nem jelenti azt, hogy lazítani lehetne a járványvédelmi fegyelmen. A vírus vadon élő madarakban hazánkban és a környező országokban jelen van, így a kórokozó bármikor újra bekerülhet a baromfiállományokba.
Éppen ezért kiemelten fontos, hogy az állattartók mindent megtegyenek a megelőzés érdekében. A 3/2017-es, járványvédelmi minimum feltételeket előíró országos főállatorvosi határozat továbbra is érvényben van, az abban leírt feltételek teljesítése kötelező. Így például a baromfikat fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni. A takarmányt és alomanyagot szintén zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarni, hogy ne férjenek hozzá vadon élő madarak.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán tájékozódhatnak az érintettek.

Forrás: NÉBIH

Tovább olvasom

Vadászat

A gyermek vadásznap nem “gyikosképző”!

Print Friendly, PDF & Email

Az OMVK közleményt adott ki:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Szervezetünk őszinte értetlenséggel szembesült azokkal a sajtóban és közösségi médiában megjelent cikkekkel, véleményekkel, amelyek – esetenként minősíthetetlen – kritikával illették a Hajdú-Bihar vármegyei Polgáron, július 18-án gyerekek részére szervezett vadászati tematikájú, egésznapos foglalkozást.

Fotó: OMVK

A gyermek vadásznapnak elnevezett program keretében a résztvevők – a teljesség igénye nélkül – természetvédelmi szakembertől tanulhattak az év emlőséről, a fokozottan védett vadmacskáról, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából pedig az év madaráról, a kerecsensólyomról. A Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány közreműködésével szabadon engedhettek gyógyult vörös vércsét és barna rétihéját, láthattak természetközeli környezetben preparátumokat. A vadászattal kapcsolatban hallhattak arról, miért van szükség egyes fajok védelmére és vadászati idényekre, és a terítéken elhelyezett, elejtett őzek kapcsán pedig a vadászati kultúráról, etikáról, szokásokról – amelyek révén a vadászat pont, hogy többé válik az állatok megölésénél.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Az Országos Magyar Vadászkamara a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

A szintén felháborodást kiváltó légpuskás lövészet és az íjászat – amely foglalkozásokat szakavatott sportolók tartottak, és amelyek egyébként bármelyik falunap vagy búcsú népszerű és elmaradhatatlan elemei – csak két program volt a számos közül.

2018-ban indítottuk el „Ismerd meg a vadászokat!” elnevezésű, ifjúságnevelési és szemléletformáló, elsősorban a természetet (és nem a vadászatot!) a középpontba helyező programunkat. Azóta a vadászok saját forrásaiból 640 millió forintot fordítottunk erre. Egyebek mellett 75 millió forinttal 56 gyerekprogramot, 78 millió forinttal pedig 37 tematikus tábort támogattunk az ország különböző vármegyéiben. (Minderről részletesen a Nimród Vadászújság 2023 októberi és novemberi számában írtunk.) Szintén az ismeretterjesztést szolgálja a 2022 ősze óta negyedévente megjelenő, Kisvadász című, gyerekeknek szóló foglalkoztatófüzet-sorozatunk.

Támogattuk a Polgáron megtartott rendezvényt is, ahova egyes kommentelők szerint „a gyerekeket gyilkolni tanulni vittük”, „hobbi ölésre neveltük”. Az egyik hozzászóló érthetetlen módon és különösen ízléstelenül a Hitlerjugendhez hasonlította a résztvevőket. Ezzel szemben a gyermek vadásznapon pedagógusok, vadgazdálkodási és természetvédelmi ágazati szakértők sok, a vadászathoz nem is kapcsolódó programmal várták a 65 gyermeket és az őket kísérő 40 szülőt.

Ifjúságnevelési programunknak nem célja, hogy bárkiből vadász legyen, talán ezért az egyik legsikeresebb és legnépszerűbb kezdeményezésünk. Az sokkal inkább cél, hogy a mai gyerekek szakemberektől objektíven tájékozódhassanak a természetről, az állat- és növényvilágról, az ökológia működéséről és az ember felelős szerepéről a fenntartó természetkezelésben. Ha a háborgó és gyalázkodó cikkek, kommentek szerzői jártak volna ilyen rendezvényen, talán maguk is megértenék ezt.

Végezetül ezúton is köszönetet mondunk és hálával adózunk minden hasonló rendezvény szervezőjének, közreműködő partnereinknek, az elhivatottan oktatóknak és különösen minden szülőnek, akik azonosulnak céljainkkal, és lehetővé teszik, hogy gyermekeik közelebb kerüljenek a természethez a Vadászkamara programjai révén!

Kívánjuk, hogy minden véleményt formáló ismerje meg a vadászokat, ne pedig információhiány vagy félinformációk alapján vonjanak le következtetéseket.

Forrás: OMVK

Tovább olvasom