A szakértők szerint a kóbor állatok általában a parkok szélén élnek, az emberek által hátrahagyott maradékokat fogyasztják. Most, hogy a városok üresek, az állatok táplálékot keresve egyre jobban bemerészkednek a lakott területekre. Izraelben napról napra kerülnek fel fényképek, videók arról, hogy vadon élő állatok merészkednek be az utcákra, parkokba. Tel-Avivban sakálokat kaptak lencsevégre, míg Haifában fényes nappal vezették malacaikat a vaddisznó kocák.

A Tel-Aviv városában található Hayarkon park minden tavasszal a életre kel. Kocogókkal, természetben játszó gyermekekkel, fiatal családokkal, piknikezőkkel és napozó emberekkel lesz tele a város kedvelt parkja. Manapság viszont az aranysakálok azok, akik egyre többen vannak a parkban. Tel-Aviv utcái a kijárási tilalom miatt üresek, így a gyönyörű, burjánzó Hayarkon parkba egyre több aranysakál merészkedik be. Átvették a városi oázist.

Sakálok gyülekeznek Tel-Aviv utcáin Fotó: AP

Az állatok közvetlenül az esti órák előtt érkeznek. Noha úgy tűnik, hogy szórakoznak, a fűben fekszenek és egymást üldözik. Zvi Galin, a város állat-egészségügyi osztályának igazgatója azonban azt mondja, hogy a sakálok  kétségbeesetten ételt keresnek.

Azt mondja, hogy az aranysakálok olyan kóborló állatok, amelyek általában a park szélén élnek. Képesek az ember által hátrahagyott ételmaradékon megélni. Most, hogy a park, mint a város nagy része, majdnem üres, a félénk állatok szabad területeken is megjelentek. Így elérték azokat a területeket is, ahol normális esetben ritkán mutatkoznak.

Nem találnak élelmet, ezért egy kicsit korábban előjönnek, és nagyobb távolságra mennek élelmet keresni – mondta Galin. A koronavírus előhozta a vadon élő állatokat Izrael más részein is. Haifa északi városában vaddisznót észleltek a városi utcákon. 

Az alábbi videót Kimi Manortól és Dan Strausstól kaptuk, akik Haifan vették videóra a kocogó vaddisznókat. Ezúton is köszönjük!

 

Az núbiai kőszáli kecske  átvette a vörös-tengeri üdülőváros Eilat sétányait. Galin becslése szerint körülbelül 100 aranysakál él a Hayarkon Parkban. Azt mondta, hogy félnek az emberektől, és általában hajlamosak megtartani a távolságot. 

Sakálok a tel-avivi éjszakában Fotó: AP

Az egyik este azonban az emberek tányérokban kutyaeledelt hagytak az aranysakáloknak.  Az állatok gyorsan reagáltak és harcoltak egymással. De Galin szerint fontos, hogy az emberek ne táplálják a sakálokat, mert megszokhatják az emberekkel való együttélést, és agresszívvá válhatnak, ha nem etetik őket.

Az embereknek meg kell értenie, hogy az aranysakálok velünk fognak maradni – fogalmazott Galin.

Cikket az Ynet News híre alapján átdolgozta: Dr. Szilágyi Gergely

Az angol nyelvű cikk az alábbi linken érhető el:

https://www.ynetnews.com/business/article/Hkw8k7Xd8

Borítókép: Sakálok Tel-Avivban, a Hayarkon parkban Fotó: AP