Keressen minket

Vadászat

A NIMRÓD Vadászújság Festetics grófra emlékezik

Közzétéve:

Print Friendly, PDF & Email

A Nimród Vadászújság az 1755. jan 1-jén, Ságon született FESTETICS GYÖRGY grófra, nagybirtokos mezőgazdászra, a keszthelyi Georgikon alapítójára, gróf Széchenyi István anyai nagybátyjára († 1819. április 2.) emlékezett meg. Festetics fiatal korától, 18 évig a hadseregben szolgált, majd hazatérése után megalapította a Georgikont, amelybe az éppen 200 éve elhunyt (1820. december 27.) Tessedik Sámuel is bekapcsolódott. Tessedik már látta, hogy a vidéket fejleszteni kell és ez iskolák nélkül nem fog menni. Festetics pedig saját gazdasága számára kívánt jó szakembereket képezni. Akkor Magyarországon az első gazdasági iskolák európai viszonylatban is az elsőknek számítottak. Festetics munkája ma is él s a csak Georgikonnak emlegetett keszthelyi kar, hamarosan az ország legnagyobb egyeteméhez az Agrár- és Élettudományi Egyetemhez csatlakozik 2021. február 1-jén, ahogyan a szarvasi Campus is. Úgy tűnik, hogy Tessedik és Festetics gróf munkássága, célkitűzésük újra találkozik. 

Gróf Festetics György, mint a Graeven huszárezred alezredese több tiszttársával – köztük Laczkovics Jánossal – 1790-ben az Országgyűléstől kérte a magyar ezredek itthontartását; ezért II. Lipót – aki egyébként is az udvar veszélyes ellenfelei közt tartotta számon – Belgiumba helyezte át büntetésül. 1791-ben leköszönt rangjáról, és családi birtokára, Keszthelyre vonult vissza. Zala vármegyében vitt ellenzéki szerepe miatt I. Ferenc 1798-ban megfosztotta kamarásságától, és eltiltotta az udvartól.

Sárguló diákok koszorút helyeznek el Forrás: Georgikon

A nemzeti kulturális törekvéseket bőkezűen pártfogolta. Saját, 162 ezer holdas birtokán tapasztalta a hazai mezőgazdaság elmaradottságát, és a korszerűsítés érdekében Nagyváthy Jánost meghívta jószágkormányzójának. 1792-ben gimnáziumot létesített Csurgón, Nagyváthy tanácsára, 1797-ben pedig megalapította a Georgikont, Európa egyik első mezőgazdasági főiskoláját, amelyet 900 holdas tangazdasággal látott el. A Georgikon megalapításánál Albrecht Thaer és Tessedik Sámuel tanácsait is kikérte. A mezőgazdaság tanárául Pethe Ferencet hívta meg; a Georgikon több iskolatípust magában foglaló tanintézet volt: a Tudományos Gazdasági Iskola, Parasztiskola, Pristaldeum, Erdésziskola, Kertésziskola, Ménesmester- és lovásziskola, Mérnökiskola, Gazdasszonyképző Iskola.

A Georgikon főépületében minden esztendőben megkoszorúzzák Festetics gróf mellszobrát Forrás: Georgikon

 

A gróf 1817-től, Helikon néven, évente irodalmi ünnepségeket rendezett, amelyre hivatalosak voltak a kor legismertebb költői. Nagy pártfogója volt a tudományoknak, tagja a göttingeni tudós társaságnak. Élete során többek között fejlesztette Keszthely városát, a családi kastélyt, és segítette a magyar ügyek előmenetelét, akár a bécsi udvar ellenében is. Festetics György halála után a Georgikon egészen az 1848–49-es szabadságharcig működött; ekkor be kellett zárni, mivel a diákok és a tanárok csatlakoztak a szabadságharchoz az udvar ellen. Azonban 1865-ben újra megnyitotta kapuit, de már mint Országos Gazdászati és Erdészeti Tanintézet, mely 1905-től akadémiai, 1962-ben főiskolai, majd 1970-ben egyetemi rangot kapott. Ma már a Pannon Egyetem Georgikon Karaként működik, és folytatja a Festetics György által megálmodott célok elérését.

 

Forrás: NIMRÓD Vadászújság
Borítóképen Gróf Festetics György, forrás: wikipédia

Vadászat

A dél-afrikai trófeabehozatalról

Print Friendly, PDF & Email

Gyorsítanák a dél-afrikai trófeaimportot

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az elmúlt időszakban számos vadásztársunk – nem csak magyarok, külföldiek is – szembesülhettek egy rendkívül bosszantó problémával: a Dél-afrikai Köztársaságból nagyon nehezen, hosszadalmas eljárás során engedik ki a trófeákat. A vadászkamara és a védegylet segíteni kíván a probléma megoldásában.

A fénykép illusztráció. Fotó: Pixabay

A vadászati érdekképviselethez eljutott hírek alapján a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) hatálya alá tartozó trófeákra annak ellenére adják ki indokolatlanul lassan az exportengedélyt a dél-afrikai hatóságok, hogy minden szükséges feltétel teljesül, és a kapcsolódó engedélyek, dokumentumok is rendelkezésre állnak. Más afrikai országok esetében ugyanakkor nem tapasztaltak ilyen fennakadásokat a vadászatszervezők. (Fontos megjegyezni azt is: a magyar Agrárminisztérium Biodiverzitás- és Génmegőrzési Főosztálya, amely az importengedélyeket adja ki, gördülékenyen dolgozik, nem tudunk a behozatalnál felmerülő problémákról.)

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Dél-Afrikában hónapok telnek el az exportengedélyek és egyéb okmányok kiállításáig, miután a szállítmányozó cégek azokat megigénylik. Ez bizonyos trófeák esetében komoly gondot jelent, hiszen a raktározás alatt állaguk romlik, akár tönkre is mehetnek, miután a speditőr raktára, ahol a trófeák várakoznak, alapvetően nem alkalmas a kényes bőrök tartós tárolására a szellőzés, a bogarak, férgek elleni védelem hiánya és egyéb körülmények miatt. Ráadásul a dél-afrikai hatóságok által kiadott dokumentumok sokszor hibákat, elgépeléseket tartalmaznak, amelyek miatt javításra van szükség. A rendkívül lassú ügyintézés alatt egyéb dokumentumok – például a fogadó országok importengedélyeinek – érvényessége is lejárhat, így azokat újra kell igényelni, ami további időveszteséget okoz.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

Mindezekért a két országos érdekképviselet vezetője, dr. Semjén Zsolt és dr. Jámbor László interveniált Pretoriába az engedélyező hivatalnál a Dél-Afrikába látogató magyar vadásztársak – és egyben minden odautazó vadász – érdekében. Azt kérték, hogy tegyenek meg mindent a vadásztró­feákkal összefüggő ügyintézésben tapasztalt anomáliák megszüntetéséért, mert a vadászokat érő kellemetlenségek ronthatják a kivételes idegenforgalmi és vadászturisztikai adottságokkal bíró ország imázsát, mi több, árthatnak a dél-afrikai turizmusnak.

Forrás: Országos Magyar Vadászati Védegylet

Tovább olvasom

Vadászat

Őzbakvadászat Kömpöcön

Print Friendly, PDF & Email

Őzbakokra vadásztak Kömpöcön. Pipis Gyula élménybeszámolója:

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

Az Alföld szívében, Bács-Kiskun vármegye dél-keleti szegletében járunk Kömpöcön, Kiskunmajsától alig 11 kilométerre. Pipis Gyula és fia Békés vármegyéből érkeztek őzbakra vadászni, a nyolc ezer hektáros Csólyospálos – Kömpöc Hubertus Vadásztársaság területére. A főleg apróvadas területen váltóvadként jelen van a vaddisznó, a gím-, és dámszarvas is. A területen jelentős a mezeinyúl és a fácánállomány, ami a vadásztársaság éves bevételeinek a 60 %-át adja. A területen  kimagasló az őz állománya is. Annak ellenére, hogy Kömpöc környékén a homoktalajok dominálnak, minden évben esik egy-két aranyérmes őzbak is. Idén az őzbak vadászata április 13-án kezdődött. 

Fotó: Dobai Zoltán – Agro Jager News

Pipis Gyula számolt be élményeiről:  

Fiammal már több éve járunk apa-fia vadászatra, egy-egy őzbak elejtéssel egybekötve. Idén április 19.-én a Csólyospálos – Kömpöc Hubertus Vadásztársaságnál voltunk őzbakvadászaton, amire meghívtuk a jánoshalmi vendégeinket is. Dobai Zoltán hivatásos vadász kísért bennünket, aki mindent megtett azért, hogy jól érezzük magunkat és eredményes legyen a vadászatunk itt, a Kiskunságban.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

A rendkívül szeszélyes április ellenére, eredményesen cserkeltük be az őzbakokat. A közös vadászatunkon barátainkkal nagyon jól éreztük magunkat. Ápoltuk barátságunkat közös szenvedélyünk, a vadászat ideje alatt.

Fotó: Dobai Zoltán – Agro Jager News

Annak ellenére, hogy most voltunk először ezen a területen vendégségben, nagyon szép élményekkel gazdagodtunk. Az alföldi erdők utánozhatatlan fényekben ragyognak a kora reggeli órákban.

Fotó: Dobai Zoltán – Agro Jager News

A terítékre hozott bakok közül két egyed koros volt. Trófeasúlyuk megközelítőleg 260 gramm körül alakul. A másik három körülbelül 300 gramm körüliek.

Fotó: Dobai Zoltán – Agro Jager News

Remélem jövőre is vissza tudunk jönni a baráti társaságunkkal Kömpöcre vadászni – zárta beszámolóját Pipis Gyula tótkomlósi vadász.

 

Írta: Pipis Gyula

Fényképek: Dobai Zoltán, a Csólyospálos – Kömpöc Hubertus Vadásztársaság hivatásos vadásza

 

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Tovább olvasom

Vadászat

A Rendőrmúzeum bemutatja: Tibi, a gyilkos őzbak

Print Friendly, PDF & Email

1970 nyarán eszméletlenül találtak rá egy 65 éves helyi asszonyra.

Published

on

Print Friendly, PDF & Email

1970 nyarán a Pest megyei Kóka melletti erdőben eszméletlenül találtak rá egy 65 éves helyi asszonyra, több sebből vérzett. Már nem tudták kihallgatni, néhány napon belül elhunyt a kórházban. A nyomozók először erőszakra is gondoltak. Az igazságügyi orvos szakértő összesen 31 szúrt-hasított sérülést talált a testen, de olyan nyomra vagy elváltozásra nem bukkantak, ami nemi közösülésre utalt volna.

Fotó: Nagy Zoltán – Rendőrség

A lakosság köréből kapott információ szerint egy környékbeli háznál tartott és kiszabadult őzbak agancsával összeszurkált egy másik, 71 éves asszonyt, aki szerencsésen túlélte a támadást. Sérülései az orvos szakértők szerint hasonlóságot mutattak az elhunyt asszonyéval. A kettejük ruhadarabjain talált elemi szálak mikroszkópos szerkezetvizsgálata megállapította, hogy azok őztől vagy szarvastól származó állati szőrök.

FRANCHI: hét év garanciával! A boltot a fényképre kattintva lehet elérni!

Még a nyár folyamán a környékről sikerült befogni az időközben súlyosan megsérült őzbakot, amely pár nap múlva elpusztult. A bevont vadászati és vadgazdálkodási igazságügyi szakértő, valamint egy zoológus egybehangzó véleménye szerint a fiatalon befogott, háznál tartott őzbak 10-12 hónapos koráig marad szelíd, azonban az üzekedés időszakában egyre ingerlékenyebbé válik.

Fotó: Nagy Zoltán – Rendőrség

Szökése után a Tibi névre keresztelt állat az őt megközelítő emberekre mélyre hajtott fejjel, 10-12 cm hosszú, egyenes, nyársas agancstőrével rontott rá. A kókai eset – amilyenhez hasonlót a hazai szakirodalom korábban nem ismert – igazolta, hogy egy őzbak is képes halálos sérüléseket okozni az embernek.

FROMMER, Magyarország legnagyobb fegyverboltja!   Kattints a képre és keresd meg a hozzád legközelebb lévő vadászboltot és a szerződött fegyvermestereket!

A műtárgy a Rendőrmúzeum történeti tárgyi gyűjteményének része.

Forrás: Androvicz Gábor – Rendőrség

Tovább olvasom