Keressen minket

Vadászat

Gróf Széchényi Zsigmond

Nimród Vadászújság: 1898. január 23-án született Nagyváradon sárvár-felsővidéki gróf SZÉCHENYI ZSIGMOND magyar vadász, utazó, író, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja.

Nimród Vadászújság: 1898. január 23-án született Nagyváradon sárvár-felsővidéki gróf SZÉCHENYI ZSIGMOND magyar vadász, utazó, író, a magyar vadászati kultúra kimagasló alakja.
Ezzel kezdődik az életét bemutató szócikk: azt a vadászéletet és sorsot, vele az életművet, amelyet minden magyar vadász ismer – vagy legalábbis illenék ismernie. Azt az írói munkásságot, melyben könyvről könyvre, egyre nagyobb rangot kaptak az irodalom, a stílus, a hangulatfestés eszközei – a szerző személyisége, írói zsenialitása máig nem veszített nagyságából: könnyedsége és eleganciája, utánozhatatlan mesterkéletlensége nagy írót és nagy példát ad jelenkorunknak is.
Lebilincselő stílusával tapasztalattá, elvvé összegezte mindazt, amit egy gazdag élet élményei és töprengései elmondhatnak a természetről, vadról, vadászerkölcsről, vadnevelésről, a puskázás gyakorlatáról; a hazai vadászatok leírását, azokkal együtt önéletírását tartalmazó két legnagyszerűbb műve – az Ahogy elkezdődött… és az Ünnepnapok – sajátos vadászemlékirattá nemesült, amelyből éppúgy sugárzik az emlékezés kötelességérzete, a vadászat etikája, mint a természet áhítatos, tudós ismerete és szeretete –joggal lehet minden magyar vadász bibliája! Művei ötvözik a vadászkönyvek izgalmasságát, az útleírások színességét, a természet tudós, bensőséges szeretetét, a hivatássá érett szenvedélyt s azt a csodálatos légkört teremtő erőt, amellyel elragadja olvasóit Alaszkától Afrikán át Indiáig, a vadon világának határtalan térségeire. Nagyszerű vadászíróink sokak szerint legkiválóbbikának mesteri tollával, sajátosan ízes nyelvezetével, szemléletes stílusával, fogyhatatlan derűjével, egész szellemi hagyatékával, tartásával – ahogyan ő fogalmazta – a vadászszenvedély civilizálódását igyekezte bizonyítani.
„Azt, hogy … immár emberséges vadölőkké sikerült csiszolódnunk! S ha már eredeti szenvedélyünk parancsszavára megöljük azt a vadat, legalább arra törekedjünk, hogy kíméletesebbek legyünk a körülöttünk mutatkozó konkurenciánál, az állatvilág ezerféle vadászmesterénél! Golyónk még a hiúznál is sebesebben végezzen az őzbakkal, sörétünk még a sólyomnál is biztosabban vágja le a vadrécét… Zöld kalapunk mellé így tűzzük a legszebb vadvirágot, szenvedélyünkre csakis így hozhatunk becsületet. …A tiszta, a nemes vadászszenvedély legszebb cégére, legelőkelőbb ismertetőjele: a jóindulat. A vadászerkölcs. Nem pedig a puska, sem a madártollas zöld kalap. De még a számbeli vadászeredmény, sőt a trófea kiválósága sem!
Csakhogy a »vadászati erkölcstan« is olyan terjedelmes tudomány, oly »tágas vadászterület«, hogy az annak berkeiben való elkalandozás menthetetlen eltévedésre vezet. A vadászetika sarkalatos pontjaira szorítkoztam hát … hogy mintegy csigolyák módjára sorakozva, gerincét képeznék írásomnak, a vadászmesterség irányvonalát! …A vadászat – költészet híján – szerintem nem is vadászat. Minőségét a benne rejlő realitás és romantika egymáshoz való viszonya szabja meg. Minél több az utóbbi, annál különb – minél kevesebb, annál gyengébb a vadászat. (A történelem viharai, majd az ún. fejlődés) …eldurvította az embert, eltávolította a természettől, elapasztotta szívében a jóságot. Pótolnunk kell ezt a hiányt, vissza kell térnünk a természethez, a vadászmesterséghez, gyűjtenünk kell a magasabb rendű, a szellemi vadászzsákmányt. Nemcsak számolni kell a vadásztrófeákat, nemcsak térfogatukat, centimétereiket méricskélni. Hanem elsősorban »mérhetetlenségüket« kell mérlegelni. Ne az agancs súlya számítson legtöbbet, hanem ötvözetének »finomsága«. A hozzá fűződő emlékek finomsága! Ebben a szellemben nevelődtem vadásszá!

…Senki sem érthet meg igazán olyan szenvedélyt, aminek nem rabja, ami saját lelkéből hiányzik. De azt talán sikerült bemutatnom, hogy a hajdani, primitív zsákmányolás vágya, az ősembernek kultúremberré válásával, miként tisztult becsületes, civilizált vadászszenvedéllyé. Időtlen korú, terebélyes faóriássá, melynek fellengős koronájában az idealizmus s a romantika orgonajátéka zsong, mélyre nyúló életgyökere pedig titokzatos eredetünk homályába vész…”

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala

Vadászat

A sugárgombás őzbak: üzekedésben a FRANCHI Horizon .243-asával – GALÉRIA

Előző tesztcikkünkben a FRANCHI fegyvermárka egyik sörétesét, a Feeling AC-t vittük gerlézni. Akkor nem említettük, de kaptunk egy .243WIN kaliberben egy golyós fegyvert is, amelyre a budapesti FROMMER Fegyverbolt tulajdonosa, Albert Judit, egy, ma már Magyarországon is kapható, KONUS távcsövet adott. Nem akármilyen opcióval:  egy 6-24X50 LCD El-30-as távcsövet csomagoltak ki, amely 10 féle világító és változtatható szálkeresztű legújabb céltávcső volt. Budapestről előbb Szegedre, majd onnan Hódmezővásárhelyre, Szikáncsra indultunk, ahol a Csongrád-Csanád Megyei Vadászszövetség elnöke, a Hódagro Zrt. vezérigazgatója, a Hódagro Vadásztársaság elnöke várt. Elnök úr bíztatott, hogy tart még az üzekedés, de semmi se biztos! Új puska, váratlan események: a végén egy különleges őzbakkal lehettem gazdagabb a vásárhelyi rónán.

.243WIN lőszerek Fotó: Agro Jager News

Rögtön felvetődik a kérdés, hogy miért egy .243WIN kaliberben kértem golyós fegyvert, hiszen ennél vannak nagyobb, illetve kisebb kaliberek is. Pár éve a testvérem egyik cikksorozatában a „Rehwild patronen”-ben vadászott a .222WIN, a .223WIN és a .243WIN kaliberekkel. Ezek, a német szakzsargonban, csak az őzes kalibereknek emlegetett űrméretek, amelyek közül a legkisebbel ma is gyakran találkozhatok, hiszen Péternek van egy ilyen fegyvere, míg a hivatásos vadászok nagyon kedvelik a .223WIN kaliberű fegyvereket – szóval ezeket viszonylag jól ismerem. Arra jól emlékszem, hogy Péter sokat gondolkozott rajta, hogy megtartsa-e a teszt után, de végül meggyőzte magát, hogy ebből a sorozatból elegendő számára a .222WIN, pedig…

A másik, amiért érdekelt ez a kaliber, a gyorsasága és az erre a kaliberekre jellemző egyenes röppálya, továbbá a nagy sebességű, gyors lőszerek. Harmadik válaszom pedig a tus anyagának kiválasztásában már kitalálható: hiszen dúvadra is szeretnék vadászni, nehéz körülmények között, pont úgy, ahogy országszerte nap, mint nap teszik a hivatásos vadászok.

A FRANCHI Horizon Black Synteticje Fotó: Agro Jager News

Lapunk címerállata az aranysakál, így kötelességünknek érezzük azt is, hogy ezzel a fajjal kiemelten foglalkozzunk s akik ezt a „műfajt” választják, egy minden időjárási körülménynek ellenálló, műanyag tussal tudnak igazán eredményesek lenni. Persze mindenki nagyon vigyáz a fegyverére, de belátható, hogy párás, nedves körülmények között mégiscsak előnnyel indul a szintetikus tus, a fával szemben. Kezdjük el!

 

A FRANCHI Horizon Black Syntetic

Nem szeretek sokat beszélni a fegyver különböző paramétereiről, így nem is fogok. Számomra az a legfontosabb egy fegyverben, hogy kézreálló legyen. Könnyen tudjak tölteni, üríteni, tárazni. Könnyen és biztonságosan el lehessen biztosítani, a többi dologgal nem hiszem, hogy bárki sokat foglalkozna, miután összeszoktak.

A FROMMER Fegyverbolt Szenes Iván téri fegyverműhelyében: Tibori Ádám fegyvermester “hangol” Fotó: Agro Jager News

A másik, hogy láttam, hogy édesapám és a testvérem is sokszor és rengeteget várakozott a fegyverjavítások során. Próbálták elmagyarázni, milyen szereléket és hogyan szeretnék a fegyveren látni és miután több hetet várva megcsörrent a telefon, hogy mehet a fegyverjavító műhelybe, jöttek a sokkok. Jó tudom, hogy műhely és műhely között óriási különbségek vannak, de azért a váratlan és elszúrt kivitelezések, a javítások javítása, óborzalom. Persze nem azt jelenti, hogy mindenki szakértő, de mindenki ért a fegyverhez és pontosan tudja, hogy használat során mit vár el a fegyvertől.

A műhelyben precízen rögzítik a szerelékeket, így biztos nem roppan meg, vetemedik el a céltávcső tubusa. Fotó: Agro Jager News

Nos, ennek a korszaknak, azt gondolom, hogy lassan vége szakad és beköszönt egy olyan álom, amikor reggel bemegyek az üzletbe és a kiválasztott távcsövet a FROMMER fegyvermestere a helyszínen, mindenféle műszerekkel precízen rögzíti síkban és térben, mert a weaver sínt gyárilag a tokra rögzítették. Nem kell heteket, hónapokat várni. Nem kell elmagyarázni mit szeretnék, nem kell megvennem, amit nem akarok és mindezeken felül a fegyvermester még ráadásul vadászik is…

Munkában Tibori Ádám, a FROMMER Fegyverbolt fegyvermestere Fotó: Agro Jager News

Így történt most Budapesten, a FROMMER-nél. Ha nem is mondtam a tulajdonosnak, azért ezt is megfigyeltem. Míg a sörétes puskámat készítették össze, addig Tibori Ádám fegyvermester, alig félóra alatt rögzítette a távcsövet, amelyet az üzletből nyíló műhelyben meg is tekinthettem. Jóleső érzés, amikor ott lehet az ember és nemcsak egy vásárló. Tehát összefoglalva: a reggeli vásárlás után, a távcsövet azonnal felszerelték és a papírmunkát követően, ha jól szervezzük a napunkat, az ember még be is lőheti az új puskáját. A lőtérről pedig este mehet is vadászni. Nos könnyen beláthatjuk, hogy nincs idegeskedés, nincs várakozás. Nincsenek erőltetett kényszer-beszélgetések. Egyszerűen gördülékeny minden és én ma ezt nagyon értékelem! A FRANCHI mindezt, ha mondhatom így, egy karikacsapással megoldotta és míg a puskáimra vártam, egy Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett csapat is elvitt egy másik FRANCHI-t, igaz, az egy „nagyfiú” volt, mert .308WIN kaliberben kezdi meg a szolgálatát.

 

A Hódagro Vadásztársaság, ott várnak bennünket

A Hódagro Zrt, a Hódagro Vadásztársaság számomra egyáltalán nem ismeretlen terep, hiszen elnök-vezérigazgató úr, valamikor hajdanán, mikor a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán tanultam, engedélyezte, hogy náluk tölthessem a gyakorlatomat. A cég meghatározó: nemcsak a megyében, de országos szinten is rangos eredményeket érnek el. Külföldi delegációk adják egymásnak a kilincset és figyelemre méltó a nemzetközi kapcsolatokra fordított energia, nemcsak a vadgazdálkodás vonatkozásban, hanem a részvénytársaság portfóliójához tartozó tejtermelő tehenészetben, a brojlercsirke nevelésben és a hízómarha tartásban is. No, van még juhágazat is és néhány olyan sportlovat is gondoznak, amelyekre annak idején én is vigyázhattam. Sőt. Ma már el sem hiszem, de vezérigazgató úr még azt is megengedte, hogy kedvenc lovát felnyergelhessük. Minden tekintetben profik.

A Hódagro Zrt. bekötő útja, amely Batida felől vezet be a híres Kovács tanyáig. Fotó: Agro Jager News

Most százszor meggondolnám Gergő! – fogad elnök úr, aki barátjaként üdvözöl. Persze nagyon jól esik a megtisztelő barátsága. Szigorú és felkészült, rendszerető vezérigazgató. Az általa irányított részvénytársaságban egyébként feltűnően sok fiatal dolgozik és azon kevés vezérigazgatók között szerepel, aki példátlan lehetőséget szokott adni az új munkatársaknak. Persze a bizalommal is el kell számolni, ahogy a részvénytársaság minden ágazatában patika pontosan teszik. Egy ekkora cég, ahol 132 főt foglalkoztatnak és ilyen volumenben termelnek, nemcsak a cég jövőjéért felel, hanem 132 család megélhetését biztosítja és jelentős élelmiszer-előállító.

Állami területeken megszokott tisztaság, kaszált útszegélyek. A Hódagro Zrt. vadázterületén, a Hódagro Vadásztársaság területén. Fotó: Agro Jager News

2022-ben mintegy 14 000 napos fácánnal indították az idei tavaszt, amelyeket hét hetes korukig neveltek. Emellé hamarosan érkezett további 3300 napos tőkés réce. Ekkor jött el a pillanat, hogy szóltam vezérigazgató úrnak – meséli Nagy Sándor vadászmester, ha őzbakra szeretnénk vadászni, akkor szükség lesz egy kis segítségre is! A következő nap vezetői értekezletén már rögtön csoportosítottak át más ágazatokból munkaerőt. Szerencsére a társaságnál, aki szeretne vadászni, mindenkit felvesznek és ez igaz Szikáncsra is, amely ugyan jó pár kilométerre van Hódmezővásárhelytől, de mégis ahhoz csatolták.

 

Induljunk – adja ki az utasítást elnök úr

Mindenki autóba száll és a Hódagro Zrt pihenőparkjából, amely gyöngyszem Batida határában áll, elviharzunk. Augusztus közepén járunk. A gyepek ilyenkor már sárgán, kiégve várják az őszi esőket, de jól látszik, hogy várták itt már a májusi, a Medárd utáni esőket is, de sajnos még a nyári nagy zivatarok is elmaradtak. Január 1. óta a részvénytársaság szikáncsi központjában mindösszesen 95 mm csapadékot mértek! Mintegy 300 mm csapadék hiányzik és megdöbbentő, hogy az elsivatagosodás jelei mutatkoznak.

Balról Szabó Lajos, a Hódagro Zrt elnök-vezérigazgatója, a Csongrád-Csanád megyei Vadászszövetség elnöke, középen Nagy Sándor vadászmester és lapunk főszerkesztője, Dr. Szilágyi Gergely Fotó: Agro Jager News

Eső nincs. Így víz sincs és ahhoz, hogy megmaradjon a vad. Itatni kellett. Több, mint 50 itatót gondoznak, de sajnos ez a szám nem elegendő és bővíteni szeretnék. Vezérigazgató úr kiemelte, hogy nem lehet várni, amit lehet önerőből meg kell oldania minden társaságnak. Aki nem itat, annak számolnia kell a vad pusztulásával – ezt már, mint a Vadászszövetség, a 43 vadásztársaságot számláló megyei Védegylet elnökeként mondom – teszi hozzá!

Amit az apróvadért meg lehet tenni, azt a részvénytársaság gazdálkodásába is beépítették. Látszik is. Amerre a szem ellát mezei nyulak pattognak fel minden dűlőben, de a táblák közepén is, itt is, ott is látunk nyulakat.

Szabó Lajos elnök-vezérigazgató szívügye a mezei nyúl és az Alföld nagyvadja, az őz Fotó: Agro Jager News

Az őzek eközben szépen mozognak, de az üzekedés végén járunk és inkább sutát, ígéretes kisbakokat, no meg gidákat látunk. Az autót magunk mögött hagyjuk és kerülünk egyet, cserkelünk a poros határban. Elnök úr, most elenged bennünket. Menjetek!

A részvénytársaság takarmányellátása, mind a szemes, mind pedig a szálastakarmány vonatkozásában, általában önellátó. Átalában, de hiába az okos, precíz mérnöki tervezés, a szilázs- és a szenázskészítés fortélyai, a megannyi különféle és a pillangós takarmánynövények széles palettája, egyszerűen még a gyepeken, az ősgyepeken sem hozott eredményt. Akkora az aszály, hogy az egyébként szárazságtűrő akácok is kókadoznak…

A bakok eközben pedig nem mutatkoznak! A távolban hatalmas madarak telepednek fel az egyik fára. Szokatlan látvány és kiderül rétisasok. Meglepődök és most mutatkozik meg, mit jelent a 6-24-es nagyítás a céltávcsövön. No igen, már-már egy spektív ez a céltávcső és a sasok után elfelejtettem visszaállítani kis nagyításra a távcsövem. Úgy marad és visszafordulunk a gyep széléről az autó felé..

Rétisasok a vásárhelyi rónán Fotó: Agro Jager News

 – Semmi.

 – Semmi – konstatálja elnök úr és nyugtázzuk mi is.

Aki visszaérkezik vadászaton a többiekhez, tudja, az ilyen félszavas válaszok törik meg a csendet.

 – Csak annyi talán, hogy amoda Sámsonnak mintha esne az eső.

 – Látom, de idefordul-e? – S ahogy elnök úr felsóhajtott, pár perc múlva elered az eső.

Soha nem késő! Kapuban az őszi talajmunka, de előbb a repcét és a lucernát kell elvetni. Itt csak a bizodalom van és nincs olyan, hogy valamit feladnának az emberek. Különösen nem a gazdaemberek, de, ha még egy ilyen szűk esztendő beüt, akkor kimerülnek a talajok.

 – Ha most nincsenek a barátaim, akkor itt széna és szalma se lenne a jószág alatt. Szűcs Imre barátom, a Belvárdgyulai Zrt. vezérigazgatója 10 kamion lucernát és 20 kamion szalmát küldött. Gyenei Ferenc további 500 bála zabszéna, amellyel most át tudjuk vészelni a következő kaszálásig ezt az esztendőt, de az egész Alföldön baj van. A tejtermelő tehenészetek 60-70%-a ugyanis az Alföldön van és pont itt nincs eső, nincs takarmány… – mondja szomorúan elnök úr.

A vadászmester hallgat, hiszen a brojlerágazat éves szinten 600 000 csirkét termel, a tejtermelőágazatból pedig a vad, ha szükség van rá, még erjesztett takarmányokat is kaphat a téli időszakban. A tisztítóüzem miatt bőven jut törtszem, ocsú a fácánnak, persze nem lehet szanaszét húzni, mindennel pontosan el kell számolni. Ami kikerül előbb a mázsára, onnan mehet az etetőkbe. Sok helyen még a dűlőutakon is kamerás oszlopokat telepítettek, de a vad ennél a részvénytársaságnál éppen olyan fontos, mint bármelyik más haszonállatuk…

Az őzbakok elhúzódva, csak a suták mozogtak még az üzekedés végén Fotó: Agro Jager News

Az eső végül utolért bennünket és sajnos csak annyi hullott, hogy a szépen lemosott Toyota teljesen ragacsossá váljon, mert még az út porát sem verte el az idő. Nincs mit tenni.

Odabent, a Kovács-tanyában, a Hódagro Zrt. pihenőparkjában pacalpörkölt rotyogott és csendesen telt el az este. Aki itt száll meg, átélheti a róna és a valaha lányát, vejét letelepítő gazdag kereskedő család nyugodt életét. A park pázsitja takarosan nyírt és a kovácsoltvas lámpák a kanyargós kis utat takarosan követik a sötétségben is, nem hagyják magára. Amott, lent, a nádtetős épületek mögött ott szoktak lenni a nagy körterítékek. Olyanokat készítenek, mint amit valaha lent Lenesen szoktak volt. Bár az már a múlté, de a szakma, az erdészszakma, ahova a belépőt az ötéves technikum jelenti, nem felejt, hiszen iskolapéldája a magyar apróvadgazdálkodásnak – Lenes. Történelmi helyszínek.

Este Batidán, a Kovács tanyában. Esélyeinket latolgattuk és miről másról, mit a mezőgazdaságról beszélgettünk, amelynek elválaszthatatlan része a vadgazdálkodás. Fotó: Agro Jager News

Másnap

A hajnal olyan gyorsan bekopogtatott, mintha egy agárverseny lettünk volna és nincs mese, elkésni nagy szégyen és remélem az is marad! Aki pedig a legmesszebbről jön és pontos, ott a legnagyobb tisztelet! Éppen csak egy kávét iszunk meg a hűvös hajnalban és újra kifutunk a rónára..

A hajnal már Batidán, a Hódagro Zrt. bekötő útján talált bennünket, amely egészen a Kovács tanyáig vezet. Fotó: Agro Jager News

A nap gyorsan kúszik, emelkedik mind magasabbra és magasabbra, de meg kell érteni, hogy üzekedés után ilyenkor már tényleg kalandos őzre vadászni. A tavasz óta megszokott bátor, harcias őzbakok, akik nem tűrtek meg betolakodót birodalmukban, akik csatáztak, most félénken itt is, ott is éppen csak lábujjhegyen körbenéznek, meglátogatják a legközelebbi itatót, aztán egész nap hírüket sem lehet látni. Megfutották a harcaikat. Elég volt!

Dereng már a részvénytársaság pazar pihenőparkjában is. Fotó: Agro Jager News

Őzből sokat láttunk. A társaság szép eredményeket produkál, terítékük éves szinten 60-70 őzbakot jelent. Ez az év pedig különösen kedves számukra, mert öt 500 gramm feletti, vagy mondhatnám úgy is, ahogy a vadőrnyelv összefoglalja, hogy „500 Plusszos” esett. Még egy nagy öreget és egy hasonlót ugyan bent tartottak, de az csak azért, mert egy régi, kedves vendégüknek tartogatjuk.

 – De ha nem jön! De ha nem jön… – mondja elnök úr és nevet, de látszik, hogy régi barátjára gondol!

Őzek a hajnali szürkületben. Fotó: Agro Jager News

Nagy Sándor, a társaság vadászmestere ma reggel is teljesen összenőtt a spektívvel és egy-egy megállásnál nemcsak a közelebbi, de a távolabbi őzbakokra is rápillant. Persze minden sarkot, zugot jól ismer. Az aszály miatt idén mindenki éles szemmel járja a határt. Azt hihetnénk, hogy nyitott könyv lenne az őzbakvadászat, mert a kukorica is alig nőtt meg, de mégis meglepődik, mert az őzgazdálkodás mindig tartogat valamit…

 – Na, visszaállt a régi helyére? Mormolja szinte magában! Gergely! Gyere! Azonnal! Siess!

Mutat előre és elétrappolunk az őzbaknak! Éppen csak lépdel, mi meg itt a takarásban már csaknem futunk, de ha egy orrhosszal is, az őzbak előbb ér az árokhoz. Láttam én egy sutát, de csak annyit mondott Sanyi, hogy az bak volt, a kis hatos, ígéretes! Ebből ugyan nem tudtam meg semmit többet, de igencsak kapkodtam a lábam, mert volt ebben valami, valami sokkal több, mint egy átlagos őzbakvadászat, vagy éppen egy őzbak láttán! Aki vadászik, az tudja, érzi az ilyesmit.

Indul a cserkelés Nagy Sándor vadászmesterrel Fotó: Agro Jager News

Egy éles fütty és az őzbak megállt! Pont jókor. Felkaptam a puskám, de a variábel 24-esen maradt! Odanyúltam, hogy visszaveszem, de nem sikerült. Ekkor már érkezik a második fütty is! Nem hiszem el: a második!

– Nem lesz több lehetőség vagy meglövöd, vagy nem látjuk többé! – mondja.

Mikor ezt meghallottam, akkor értettem meg, hogy itt valami régi, öreg harcedzett öreg bakról lehet szó. Úgy látszik, a róna csak elrejti azt, akit szeret, akire vigyázz.

Balról Nagy Sándor vadászmester, jobbról Dr. Szilágyi Gergely, lapunk főszerkesztője Fotó: Agro Jager News

Sanyival, a vadászmesterrel egy olyan baráti hangot ütöttünk meg, ami megengedheti azt, hogy közvetlenebbek vagyunk. A bátyámmal egyidős, szakmabéli. Míg mi az erdészetiben, ő csongrádi a Bársonyban tanult, vadőr, amolyan igazi, aki a zsákot is be tudja kötni egy arasznyi madzaggal. Sok szép eredmény kötődik a nevéhez Hódmezővásárhelyen, ezért is hívta meg Lajos a Hódagrohoz…

A FRANCHI Horizon Black Syntetic .243Win kaliberrel szerelve Fotó: Agro Jager News

A céltávcső nagyítását azonban csak nem sikerült visszahúznom s ahogy leeresztett pozícióból emelem vissza a puskát, jön a már-már lemondó, utolsó infó Sanyitól:

 – Ha most nem, akkor elveszítjük! – és még egy, a harmadik fütty is belevág a fülembe és az őz újra megáll. Szinte ránk néz!

Nincs mese! Régóta vadászom, pontosan jól tudtam, hogy a tegnapi sasok után nem húztam vissza a nagyítást. Még korholni sem tudom magam, mert tényleg átlép a csatornába! Kifújom a levegőt. Felemeltem a puskát és ahogy szabad szemmel láttam, magam elé fogom a puskát. Az irány jó volt és ahogy a céltávcsőbe nézek, a hatalmas nagyítás miatt olyan közel láttam az őzbakot, hogy pontosan megtartva a fegyvert, a picit ferdén álló bakot, a szügyén bal oldalon megcéloztam és elengedtem a lövést. Teljesen biztos voltam benne, hogy eltaláltam, de elugrott.

Célon a FRANCHI Horizon Black Syntetic Fotó: Agro Jager News

A 24-es nagyítás miatt annyira pontos lövést tudtam leadni, hogy számomra megkérdőjelezhetetlen volt, hogy nem lehet máshol a bak, mint a rálövés helyén. Csak hogy olyan pozícióban állt, hogy csak én láttam, mert a harmadik füttyre arrébb lépve, már félig egy gazosban volt.

A lövés utána 125 méterre álló őzbak tehát elugrott, de nagyon furcsa becsapódás ért el bennünket. Nekem olybá tűnt, mintha egy kórószárat törtünk volna el. Egyáltalán nem hasonlított találatra. Mikor pedig eldördült a fegyver, az árokparton, a túloldalt a távozó őzbakot Sanyi látta.

A rálövés helyén: nehéz pillanatok. Fotó: Agro Jager News

Búslakodva megyünk a rálövés helyére, persze sem vér, sem vágott szőrt nem találtunk. A tárcsázott tarlón ember legyen a talpán, ha megtalál valamit. Azért az elugrás helye meglett, de nem volt mérvadó, mert az már a part széle volt és a kis sáros víz, ami az alján maradt ebben az aszályban, épp elég volt ahhoz, hogy megerősítse Sanyit, hogy a túloldalt eltűnt. A csurgásból jól látszott az is…

Na, menjünk azért körbe…

Körbementünk. Ő elöl, és mikor elértük a csurgást, lelkiismeretesen, vért valami csapajelet kerestem, mert úgy éreztem, hogy eltaláltam, de ez olyan harmatgyenge érzés volt, hogy már kezdtem azt hinni, hogy csak rábeszéltem magam. Már csak abban bíztam, hogy ne valami horzs, vagy láblövés legyen, mert aztán hozhatjuk a kutyát s ha nem lesz meg, valahol keserves szenvedés után pusztul majd el. Rekkenő hőséget jósoltak mára is…

Kerüljük meg a csatornát, nézzük meg, hol váltott át a csatornán. Fotó: Agro Jager News

Lépésről, lépesre lassan bogarászom.

Sanyi előrébb ment, de persze a csurgás sem tartott örökké. Valami jelet kellene találni! Mikor hozzám szól és ahogy ránézek, rögtön tudom, hogy megvan! Az ilyen érzést nem lehet leírni, mert aki megtalálja a vadat elsőnek, aki nem adja fel és mindent megtesz, hogy bizonyítékot találjon valamire, annak olyan ábrázata van, amikor megszólítja a társát, hogy azt szavak nélkül is rögtön tudja az ember…

 – Gergely, aki ilyen lövést lead, annak többet egy szót sem kell magyarázkodnia és akkor látom meg, mit is hozott elénk a róna… – nagyon jól esik a dicsérete és tudom azt is, hogy nagyon sokat dolgozott ezért a bakért.

Nagy Sándor vadászmester találta meg. Vitális lövéssel ugrott el az öreg bak. Fotó: Agro Jager News

Egy sugárgombás, öreg, visszarakott, hegyesre fent, lecsorgó rózsákkal egy ismert, de a tavasszal lebetegedett bakot pillantok meg. Ő volt itt valaha az úr, de a betegsége miatt egy fiatal trónkövetelő elverte és hol arra a báláknál, hol erre bujdokolt. Soha nem adta fel és most mondja Sanyi, hogy az tűnt fel, hogy egymásnak fordult a két őz. No, ez sem a sutával van! Őzéknél nagy az összhang és a torzsalkodásról szó sem lehet, még az üzekedés végén sem! Ők nem olyanok…

Térden a nagy öreg mellett. Jó öreg őzbak, de sokat szenvedett már. A sugárgombás fertőzés balszemére már telejsen vakká tette. Fotó: Agro Jager News

Ezt a pillanatot nem láttam, de Sanyi mondja is, hogy csak egy fordulat volt és mikor elindult a sűrű felé, már tudta, hogy kit sodort elénk a szerencse! Balszemére már vak volt, rossz bőrben volt az öreg vitéz. Kicsit szomorú is vagyok, sajnálom, hiszen sokat szenvedett és néha olyan igazságtalan az élet… Ő volt itt a terület ura. Erőben, tehetségben, tudásban mindenben ő volt a legjobb s most…itt térdelek mellette.

Érkezik a töret…Először ő, aztán sorba, a sebre, végül nekem jut a harmadik ágacska. Így illik. Fotó: Agro Jager News

A FRANCHI Horizon Black Syntetic .243WIN lőszere ahogy belépett rombolt. Látjuk, mikor feltörtük a vadat – helyesebben Sanyi. Udvariasan felajánlotta, de aki ilyen helyt jár, inkább érdemes figyelnie, hogy miként csinálják a profik. A vitális szerveket ért találatot nagyon kellemetlen szögben tudtam csak leadni. Tanulságos, de egyben mégis sikeres vadászaton vagyunk túl.

Nagy Sándor vadászmesterrel a Hódagro Zrt. Hódagro Vadásztársaságánál Batida és Szikáncs között. Előttünk a 9 évesre becsült, sugrágombával fertőzött öreg őzbak. Fotó: Agro jager News

Mindenki aggódik s ha a lőtéren el is lőttem 30 lövést, mégis ahhoz, hogy a legnagyobb biztonságban vadásszunk, gyakoroljunk fegyvereinkkel. Mindent tapasztalatunkra, rutinunkra, iskolánkra azért mégsem bízhatunk. Köztünk szakmabéli csak az lehet, aki az ötéves iskolát végigjárta. A szakma ilyen és előbb, utóbb kiveti magából azt, aki csak fűtője bármelyik mesterségnek. Ez igaz az erdészetre, a vadászatra és a mezőgazdaságra. Lépcsőzetesen felépített iskolák. És nem, egy idő után, nem lehet pótolni az elméleti tudást különösen gyakorlat híján. Nem megy és felesleges is próbálkozni.

Szabó Lajos elnök-vezérigazgató úrral együtt nézzük meg az öreg bakot a részvénytársaság pihenőparkjában, a Kovács tanyában. fotó: Agro Jager News

A FRANCHI Horizon Black Syntetic és a KONUS prémium kategóriás céltávcsöve 6-24X50 LCD El-30-as jó párosításnak bizonyult. A nehéz, az amerikai piacra szánt termékeit, most Pesten is beszerezhetjük. A márkát egyébként 1978-ban alapították, s mivel olasz tulajdonban van a KONUS, remekül összeillik ezzel fegyverrel. Ma FRANCHI a Beretta csoport tagjaként tovább fejlődött: Weaver sínes szerelékek, gyors oldással megoldott oldható kötések, mint amit most kipróbáltunk Hódmezővásárhelyen, Szikáncson is. A fegyver, az alig 1075 mm hosszúságával a legújabb, több, mint 1000 vadász véleményét hordozza, hiszen az agyazás formájára, a cég a kutatás-fejlesztési részlege hatalmas energiákat csoportosított át – ez meg is látszik az eredményen. Ma a FRANCHI egy nagyon kényelmes fogást biztosít a vásárlóknak, amikor még ilyen helyzetben is képesek vagyunk saját hibánkat megoldani, igen egy vadonatúj fegyverrel. Mondhatnám pilóta nyelven is: berepültük!

A vadgzdálkodónak, a hivatásos vadászoknak fontos feladata, hogy a szenvedéstől mihamarabb megváltsák a vadat. A vadászat egyben, vadgazdálkodás is. Fotó: Agro jager News

A tára kivehető s ugyan ebben most egy négyes tárt találunk, de megtudtam Albert Judittól, hogy nagyobb tárral is rendelhető. Aki pedig nem szeretne fekete műanyag agyazással vadászfegyvert, annak ott van, ugyanezzel a kialakítással a fából készült Horizon WOOD is. Persze keki és terepmintával, állítható pofadékkal is kérhetjük. Sok opcióval kínálják.

Elnök-vezérigazgató úr gratulációját fogadom. Fotó: Agro jager News

A sörétes FRANCHI Feeling vadászatán pár szóban a gyár történetét is érintettük, de aki ezt a golyósfegyvert választja társának, azt is tudnia kell, hogy Luigi FRANCHI, a gyár 1868-as alapításakor, hadi golyós fegyvereket gyártott, amelynek a sikere ma is töretlen. Most a FROMMER, Budapestre, ebből a történelemből, ebből a tudásból hozott el egy csipettel.

A Hódagro Zrt. batidai vadászházában, a híres Kovács tanya udvarán. A képen jobbról szabó Lajos elnök-vezérigazgató úrral, míg baloldalon Nagy Sándor vadászmesterrel egy olyan, öreg, visszarkott, különeleges őzbakkal, amelyet vadászéletében ritkán ejthet el egy-egy vadász. Fotó: Agro jager News

Végezetül, de nem utolsó sorban azért szeretném megköszönni a FROMMER Fegyverbolt tulajdonosának, Albert Juditnak, hogy ezeket a nagyértékű fegyvereket, távcsöveket szerkesztőségünk rendelkezésére bocsátotta. Továbbá ki kell emelnem a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Sarkadi Rendőr Kapitányságát, ahol rendkívül gyorsan folytatták le az engedélyezési eljárást. Továbbá köszönetemet fejezem ki Szabó Lajos elnök-vezérigazgató úrnak, a Hódagro Zrt. vezetőjének, a Csongrád-Csanád Megyei Vadászszövetség elnökének, hogy lehetőséget biztosított üzekedés végén egy őzbak elejtésére. Vadászmester úrnak, Sanyinak, pedig külön köszönöm a kísérést..

Vadászüdvözlettel:
Dr. Szilágyi Gergely
főszerkesztő

Tovább olvasom

Vadászat

TESZT: Gerlevadászat a FRANCHI Feelinggel – GALÉRIÁVAL

A 2022-es gerleidény kifejezetten jól kezdődött, mert Albert Judit, a budapesti FROMMER fegyverbolt tulajdonosa, felajánlott lapunk szerkesztőségének két vadonatúj FRANCHI vadászlőfegyvert. Gerlézni Kiskundorozsmára indultunk, ahová a FRANCHI Feeling  AC 12/76-os kaliberű bock fegyverével érkeztem, amelyhez 24 grammos SAGA lőszert is csomagoltak a Szenes Iván téren.

Irány a Szenes Iván tér

A FROMMER fegyverboltot szüleim és a rendőrök miatt is régóta ismerem, mert sportfegyvereket, különféle maroklőfegyvereket és a fegyveres biztonsági szolgálatok számára is rendkívül sokrétű kiegészítőket lehet a Szenes Iván téren megvásárolni. Az elmúlt években saját fegyverműhelyüket a legkülönlegesebb eszközökkel bővítették és Tibori Ádám, nagyon sok esetben, ha lehet, azonnal megvizsgálja a behozott fegyvereket. Magam is láttam, amikor pár óra alatt megjavított egy-egy fegyvert.

Albert Judit, a Frommer Fegyverbolt tulajdonosa több fegyvert is ajánlt.

Ma, a FROMMER, kizárólagos forgalmazója a FRANCHI fegyvereknek. Erről a márkáról még kicsi koromban hallottam, mert a testvérem osztálytársa, aki Bélmegyerről lett erdőmérnök, sokadik erdészként a családban, nagyapjától egy ilyen 20-as FRANCHI sörétest örökölt.

Balról Albert Judit, a Frommer Fegyverbolt tulajdonosa, aki a FRANCHI Feeling AC 12/76-os kaliberű fegyvert biztosította szerkesztőségünknek

A FRANCHI-ről dióhéjban

Bőven van időnk a beszélgetésre Szegedig: annyit érdemes tudni erről a márkáról, hogy Luigi Franchi alapította 1868-ban. Híres volt arról a gyár, hogy a Luigi Franchi által meghívott mesterek nem árultak el semmiféle titkot a gyártásról. Emiatt és a rendkívül jóminőségű hadi, illetve a vadászsörétes fegyvereik miatt, pillanatok alatt rendkívüli népszerűségre tettek szert. Ma a FRANCHI,  a Beretta Holding Csoport tagja és sorozatos újítások miatt, az 1980-as évekig családi vállalkozás volt, reneszánszát éli. A holdingban olyan márkák szerepelnek, mint a Benelli, amely éppen ebben a FRANCHI Feeling AC csövét gyártotta. Formatervezése, ergonomikus agyazása, aluminium baszkülje és a hét éves garancia azonnal felkeltette érdeklődésemet.

A Franchi fegyvermárkát, 1868-ban az olasz, Luigi Franchi alapította

Indulunk vadászni

Vendégvadászként a méltán híres Kiskundorozsmára igyekeztem. Őrzik Dankó Pista emlékét, áll egy régi malom a Faragó téren, a híres fogadói, a Fényes és Vadliba, ott vannak Dorozsma szívében, ahol bizony Rózsa Sándor is rendszeresen megfordult. Kijjebb, a Pintyó már a tanyavilág hangulatát idézi. A fekete földek a homokvidékkel találkoznak, vannak régi nádasok, mint az öreg Putri, amely a hetekben teljesen leégett.

Régi utak, dalok, nóták, öreg vadászház lent a Nagyszékben, megannyi jó vadásztörténetet őriz, amelyet jobban, jobban a vadászok beszélnek egymás között, anekdotázva régi vadászatokról, öreg vadászcimborákról. Biztos jól esne nekik is, ha tudnák, hogy még olyan fiatal vadászok is hallanak róluk történeteket, akik akkor még meg sem születtek.

FRANCHI Feeling AC

A dorozsmai vadászok ilyenek. Barátot nehezen választanak és a becsület a legfontosabb közöttük. Ismerik egymást s ha úgy hozza a sor, segítenek is egymásnak, vendégeiknek, barátaiknak…

A „meteorológiára” menjetek, ha mentek. Bár inkább csak délután lenne jó, de ha akartok menni, mehettek reggel is. Na, én csak örülök neki, meg örülnek neki a gazdák, de hogy reggel tudtok-e lőni?? Jó, majd hívjatok…

Így búcsúztunk el a hivatásos vadásztól, aztán magunkra maradtunk a hajnalban, bár inkább már reggel volt…

Indul a vadászat

A FRANCHI Feeling AC-t egy sárga, műanyag tokban kaptam meg, amelyet négy patentzár fog össze. Érdekesen nyílik, ennek a közepét kell megnyomni és úgy lehet oldani. A tokban külön egy-egy ruhában a cső és az előagy, míg a másikban az agy várta, hogy összerakjam. Csere chockos, így mivel otthon már szét- és összeraktam, a biztonság kedvéért a tokban adott eredeti FRANCHI kulccsal leellenőriztem. Eredeti olasz gyári olaj és Albert Judit még egy új sprayt is adott, hogy ha esetleg elfogyna, kiborulna, akkor jusson azért a fegyverre is.

Ottokárral és a FRANCHI Feeling AC 12/76-os kaliberű fegyverével.

Ez a fegyver acél és alumínium agyazással is készül. Utóbbi egy kicsivel könnyebb, de a polírozott acélötvözetről nehéz megmondani, hogy melyik, mert így is mutatós. Aki annyira nem ért a fémhez, esetleg kiszúrhatja, de nagyon mutatós ez a verzió is. Na, meg újra egy matrica, hogy hét év garancia – ezt azért nem lehet olyan könnyen elfelejteni…Azt hiszem erre a gyár is nagyon büszke.

Tibori Ádám, a fegyvermester mesélte, hogy továbbképzésen volt Olaszországban és kért egy-két alkatrészt, hogy, ha esetleg cserélni kell, akkor ne kelljen várni. Kapott egy dobozzal, mindenből, amit kért, de hozzátette, hogy mióta hazajött csak foglalja a helyet, mert eleddig nem kellett semmit cserélni, ami általában megszokott problémaként jelentkezett.

Az agyazás dióból készült, egy energiaelnyelős gumitalp után, kifejezetten kényelmes megragadni az előagyat. Jó választás volt ez a fegyver, mert többet kézbe is vehettem, s ahogy célra kaptam, le is esett az első, 2022-ben elejtett gerlém.

A Franchi fegyvermárka őrzői ma a Beretta tulajdonosai

A család kutyája, a 11 hónapos Ottokár is velünk van, aki látva a gerlét, elindult, de hamar szimatra váltott és a sorok között megálló kutyából gondoltam, hogy most ismerkedik az új vadfajjal, de csakhamar hozta is…

Feliratból, monogramból az olasz gyártók több helyen elegánsan elhelyeztek egyet-egyet. Az előagyon szelíden a FRANCHI felirat olvasható, míg a Scott kulcsnál és a sátorvason is egy-egy F betű jelzi a fegyver márkáját.

Éppen csak kicseréltem az ellőtt hüvelyt, amikor a fák felett tőlem balra két örvös galamb érkezett, de csak duplázásomra csapta össze a szárnyát az első. A távolban Kiskundorozsma római katolikus tornya. Emerre talán egy vasúti pálya is húzódhat, mert az imént döcögött rajta végig egy Bzmot és füttyentett is a masiniszta – láthatta, amint megszólítottam egy a felhők alatt járó gerlét.

Na, ezt most meg kell keresni. Ottokár elől. Úgy irányítom: Kicsit jobbra! Nem! Vissza! Jó. Ügyes vagy. Hozzad! A fiatal kutya szájában a gerlével érkezik s miután átveszem tőle, hát kiszedem a szája szélére ragadt tollat is. Hagyja. Hálás is. Aztán várunk.

A biztosítón irányváltó, nézem, ahogy a reggeli napsugarak megcsillannak a csövön. Acélosan kék, olyan szép a csöve, mint a bátyám öreg Merkelén – azt hiszem, mondom is neki, mert ahogy ő szokta mondani, az öreg moslékkeverő nélkül nem megy sehova. Kíváncsi leszek, hogy mit szól ehhez a fegyverhez.

FRANCHI Feeling AC

Sok idő azonban nincs gondolkodni, mert észre sem vettem, de egy kisebb csapat gerle előttem leszállt a napraforgó fejekre és ezt látva, távolabbról érkezik megint egy örvös csapat. Bevárom. Az örvösgalamb az egyik kedvencem, csak legyen még belőle pár darab… Felkapom a puskát és egyet sikerül meglőnöm, de a felreppenő gerlék viszont alacsonyan szállnak tovább és nem merek laposan lőni, pedig itt olyan kicsi a napraforgó, hogy guggolva is kilátok belőle.

Az LPA irányzékokat egy olasz cég szállítja. Teljes gyártásuk 80%-át azonban exportálják, így a következő fegyvereken láthatunk még ilyen irányzékokat: Beretta, Benelli, Browning, Sig Sauer, Mauser is szívesen alkalmazza.

Pár pillanat múlva forog is felém a galamb és megint csak Ottokárra számíthatok: meg sem kell mozdulnom, csak a kutyát indítom. Eddig jó, majd meglátjuk, hogy sikerül a további idomítás. Petrov Bandi bácsi mondta a télen a bátyámnak, hogy ezt a kutyát csak elrontani lehet..

Senki nem akar lemaradni a fotóról, Ottokár is szalad. Az eredmény mindösszesen három örvös galamb és nyolc balkáni gerle

Egy zacskóban gyűjtöm magam mellett a kilőtt hüvelyeket, csak óvatosan kell megtörnöm a puskát, mert nagyon szépen dolgozik az ejektor. A szép acélkék csöve a lövések után egyre jobban megmutatja igazi színét és a piros célgömb nagyon előnyös: apró felirat teszi izgalmasabbá, ha ránézünk a fegyver végére.

Kilenc óra körül járhat az idő. A húzás lassan-lassan abbamaradt. Mindinkább magasabbra kúszik a nap és nemcsak nekem, de Ottokárnak is rendkívül melege van. Igazi téli kutya és ezek a forró hetek számára rendkívül nehezek. Menjünk. Az üres hüvelyek az egyik kezemben, a másikban 8 balkáni gerle és 3 örvös galamb. Szép teríték és azt hiszem jó is egy új puskával, amellyel most vadásztam először. Igaz, ami igaz, nagyon a kezemre áll.

A FRANCHI Feeling AC egy sárga, plasztik tokban érkezett hozzánk. Megdöbbentő, hogy hét év garanciát vállal a BERETTA Csoport erre a márkára

A FROMMER Fegyverboltban Albert Jutka megmutatott egy 28-as kaliberűt és egy .410/76-ost, ha lesz kedvem – ugratott, de láttam én ott egy angol agyas, duplát, a FRANCHI Espritet is, amelynek olyan különleges a baszkülje, hogy annak a titkát csak a régi mesterektől lehetett eltanulni. Igen, ebben különlegesek ezek az olasz fegyverek, a FRANCHI és biztos vagyok benne, hogy a Luigi Franchi által, 1868-ban alapított céget ezért is integrálták egy cégcsoportba. Ma pedig ennek a fegyvermárkának a kizárólagos képviseletét a budapesti FROMMER fegyverbolt látja el, a Szenes Iván téren.

 

Dr. Szilágyi Gergely

főszerkesztő

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Vadászat

Gomba helyett agancsot vittek haza – fotóval – a Somogy Megyei Főügyészség sajtóközleménye

A Marcali Járási Ügyészség vagyon elleni bűncselekmények miatt emelt vádat azokkal a férfiakkal szemben, akik közül ketten megtalálták és ellopták az agancsot, míg társuk a trófeát megvásárolta annak ellenére, hogy tisztában volt az agancs eredetével.

Fotó: Marcali Járási Ügyészség

Ábra: ugyeszseg.hu

A vád szerint a testvérpár 2021 novemberében gombászni ment a Marcali környékén lévő lakóhelyükhöz közeli erdőbe, ahol egy ismeretlen okból elhullott, a helyi vadásztársaság tulajdonában lévő gímszarvas bikát találtak. A férfiak későbbi értékesítés céljából az állat 300.000 forint értékű trófeáját levágták és otthonukba vitték.

A testvérek rövid időn belül találtak vevőt, akinek elmondták, hogy az agancs lopásból származik, de a férfi így is megvásárolta 100.000 forintért a trófeát.

Az ügyészség a Marcali Járásbíróságra benyújtott vádiratában a testvérekkel szemben elzárást, illetve pénzbüntetést, míg a vevővel szemben felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

A képet egy tanú bocsátotta a marcali rendőrök rendelkezésére, amelyen a megtalálás után az egyik elkövető a vad trófeájával fényképezkedik.

Forrás: Magyarország Ügyészsége

Tovább olvasom