Nimród Vadászújság: Koza Martin Szlovákiában él. Vadásztársaságuk, a jelenleg 30 tagú Javorské Oščadnica 1968-ban alakult. Az Északnyugati-Kárpátok külső vonulatán, a Beszkidekben (Beskydy), mintegy 3084 hektáron gazdálkodnak.

Koza Martin a hátán cipeli fel az eleséget a nagyvadállománynak az Északnyugati-Kárpátok külső vonulatán található Beszkidekben (Kép: Nimród Vadászújság)

Aki valaha is járt északi szomszédainknál, megtapasztalhatta, mennyire fontos számukra a vadászati hagyományok és a vadászati kultúra ápolása. Ám nem csak ebben, hanem a vadgazdálkodásban, a vadvédelemben is jeleskednek, amelynek ékes példája Martin, aki a kifejezetten zord időjárásban, a nehezen megközelíthető helyekre, a hátán vitte fel a szénát és az abraktakarmányt a napokban.

Abraktakarmány mellett szemesterményt is visz fel a helyi vadász (Kép: Nimród Vadászújság)

Ehhez egy fakeretet is készített, amelyet a hátára felvéve, vágott neki a hegynek. Területükön éves szinten 15 őz, 50 szarvas és általában 60 vaddisznó esik. A vadászterületen a nagyragadozók nagy veszteségeket okoznak, így a farkas, de a hiúz és a medve is nagy nyomás alatt tartja a vadállományt. Vadászni ott sem lehet a farkasra, ahogyan a hiúzra és a medvére sem. Sajnos azonban a balesetek is jelentősek, de az igazán nagy veszteséget mégis a nagyragadozók okozzák.

Festői a táj, de a nagy hóban az őzek pusztulásra vannak ítélve a vadászok segítsége nélkül (Kép: Nimród Vadászújság)

Martin öreg mesterétől úgy tanulta, hogy: „Ha vadászni akarsz a hegyen, akkor etetned, óvnod is kell a vadállományt!“. A vadon élő állatok közül az őzre kell a legjobban ügyelni, mert a nagy havazások után, a magas hóban nehezen találnak maguknak táplálékot. Ezért fontos, hogy olyan helyekre is kerüljön takarmány ahová autóval már nem lehet eljutni.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Szilágyi Bay Péter