Nimród Vadászújság: Változást hozott a Magyar Közlöny 2021. évi 22. száma, amelyben az agrárminiszter 2/2021. (II. 15.) AM rendelete egyes vadgazdálkodási és agrártámogatási tárgyú rendeletek módosításáról rendelkezik.

A fácántyúk csak vadászati célú kibocsátása esetén vadászható, a kibocsátott mennyiség erejéig, a kibocsátóhelytől mért ezer méteres távolságon belül (Kép: Nimród Vadászújság Facebook oldala)
Nimród Vadászújság logója (Ábra: Facebook)

A vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvény végrehajtásának szabályairól szóló 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosítása annyiban változik meg, hogy eddig a fácán vegyes ivarú, minimum számú kibocsátása esetén a fácántyúk október 1-jétől január 31-éig a vadászati hatóság külön engedélyével vadászható volt. Most az új jogszabály-módosítás szerint a Vhr. 27.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép: „(2) A fácántyúk csak vadászati célú kibocsátása esetén vadászható, a kibocsátott mennyiség erejéig, a kibocsátóhelytől mért ezer méteres távolságon belül. A kibocsátóhely egyértelmű beazonosíthatóságához szükséges EOV koordinátákat az éves vadgazdálkodási tervben meg kell adni”.
A most hatályba lépett rendelkezés szerint a továbbiakban a fácántyúk vadászatára október 1-jétől február utolsó napjáig nyílhat lehetőség, de csak abban az esetben, ha annak kibocsátása vadászati célból történt, és mértéke csak a kibocsátott egyedszámmal egyenértékű lehet. E feltételek mellett fontos kikötés, hogy a vadászat csak a kibocsátóhelytől mért 1 kilométeres körzetben történhet. Ennek a vadászati hatóság által történő ellenőrizhetősége végett, a kibocsátás helyét EOV koordinátákkal az éves vadgazdálkodási tervben meg kell adni.
Az agrárminiszter 2/2021. (II. 15.) AM rendelete továbbá rendelkezik a kibocsátott egyedek jelölésével kapcsolatban is. Az Észak-dunántúli Vadgazdálkodási Táj egységébe tartozó vadászterületeken a lábgyűrű vagy szárnyjelölő használata eddig kötelező volt. Az új rendelkezés értelmében ez az egyértelmű kötelezettség megszűnik, helyette – ahogyan az ország többi részén is – a vadászati hatóságnak van lehetősége az eszközök használatának előírására. Változott továbbá, hogy a tájegységi tervrendeletekből törölték a kibocsátott fácántyúkok maximális visszavadászásának mértékét szabályozó rendelkezéseket is – tájékoztatta lapunkat az Agrárminisztérium.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Szilágyi Bay Péter