Nimród Vadászújság: A vadászok-vadgazdálkodók a természet csöndes megfigyelői. A természet épít, de oly sokszor pusztít is, és kímélet nélkül bánik a gyöngékkel.

Sipos Ferenc és a fia, Sipos Gergő vendégvadászok a bajba jutott őzeket látva azonnal cselekedtek. Sipos Gergő egy ásóval a kezében elindult a jeges árban azért, hogy segítsen az őzeknek.. (Kép: Nimród Vadászújság)
Nimród vadászújság logója (Ábra: Facebook)

Miközben árhullámok pusztítanak Észak-Magyarországon Tiszadobon sem állt meg az élet. Dám tarvadvadászaton vett részt Sipos Ferenc és a fia, Sipos Gergő a Táncsics Vadásztársaságnál – tájékoztatott Antal Zoltán hivatásos vadász. A Tiszadob és Polgár közötti gát bal partján haladva, mellettük hömpölygött az áradó jeges Tisza. Nagy csobogást hallottak és a legnagyobb meglepetésükre, a hideg februári napon őzek küzdöttek az életükért a jeges árban. A víz alattomosan, először a gát közelében jelenik meg, mivel az ártér egyes pontjai magasabban vannak, ahol összeszorul a vad. Egy suta és gidája így került bajba. A három vadász pillanatnyi hezitálás után azonnal a három kilométerre lévő gátőrházhoz sietett. Tamás József gátőr, nem mellesleg vadász is, azonnal segített a mentőcsapatnak: adott kötelet, mellig érő vízálló ruhát és egy ásót, megtörni a több centis jeget. Végig se gondolva a helyzetet, legfiatalabb vendégük, Sipos Gergő, azonnal megindult a jeges vízben a mellkasán egy kötéllel, ha netán elsodorná az ár. A töltés melletti víz sokkal mélyebb volt, mint amit hittek a helyi vadászok is, mert a távolság felénél a hideg tiszai víz már-már a védőruha nyílásait is elérte. Nem lehetett megközelíteni a bajba került vadat, mert körülbelül háromméteres vízben küzdöttek. Arra már nem volt idő, hogy segítséget hívjanak, s a vadászok szeme láttára először a suta pusztult el, majd ezt követően a gida is. Nem voltak képesek megtörni, a maguk előtt tornyosuló, három centiméter vastagságú jeget. A mentés nem sikerült. A vadászok tehetetlenül figyelték az őzek végzetes küzdelmét a jeges, áradó Tiszával.
Nagyon szomorúak vagyunk, megtettünk mindent az őzekért. Sipos Gergő az életét kockáztatta a bajba került állatokért, de az emberi élet védelme a legfontosabb. Itt nőttem fel Tiszadobon, de 30 éve nem láttam ilyen jeges árt. Ha ott vagyok, senkit nem engedek be a Tiszába – tette hozzá Réthi József vadászmester.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Dr. Szilágyi Gergely