Szokatlan felfedezések születtek egy Barcs környékén végzett felmérés során, ami a dúvadpopuláció feltérképezésére irányult: háromszülős családmodellre láttak példát a rókáknál, különböző fajok együttélését és a sakálok hierarchiáját is megfigyelték.

Az aranysakálok predációjának tudták be a kutatók a rókakölyökállomány-nagyságot (Kép: Turista Magazin)

Összesen 19 alkalommal vizsgálták át az ezer hektáros területet, és 8 vadkamerát is használtak a kutatáshoz, amit Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park tájegységvezetője és Selyem József, a Dráva Völgye Középiskola erdőmérnök tanára végzett diákok segítségével Barcs és Darány térségében. A cél az volt, hogy felmérjék a dúvadpopulációt, mivel néhány éve egy szomszédos területen egy hasonló kutatás eredményeként 3 sakálcsaládot azonosítottak a Magasles blog szerint. Az előfeltevés szerint ezer hektáron ez a sakálok maximális létszáma.

94 kotorékot találtak, ezek közül 10 évek óta lakatlan volt, 46-ot az ellenőrzések idején nem használtak, 38-at viszont igen. A vadkamerás felvételekből az derült ki, előfordult, hogy a kotorékfoglalási időszakban több faj is látogatta ugyanazt az üreget, sőt, volt olyan is, amiben másfél óra alatt borz, róka és aranysakál is tiszteletét tette. Érdekesség, hogy kiszúrták, amint egy borz- és egy rókacsalád egy időben használt egy kotorékot. A kutatók arra is rájöttek, hogy a sakálok predálják a rókakölyköket. Valószínűleg akkor támadták meg őket, amikor előmerészkedtek a kotorékból.

Kölyökrókák a kotorékban (Kép: Turista Magazin)

A kameráknak sikerült elcsípni azt a rókacsaládot, ahol három felnőtt nevelgetett egy kölyköt. Az egy ivadék nagyon ritka rókáéknál, de az is meglepő, hogy a szülőpár mellett még egy egyed megjelent. A szakértők feltételezik, hogy egy egy évvel korábban született fiatal szuka lehetett, aki segített az utódgondozásban. A kis róka mindhárom felnőttel bizalmas viszonyban volt. A kutatók megfigyeltek egy négy felnőttből álló sakálcsaládot is: az alfapárt két másik egyed segítette, és jól megfigyelhető volt a szigorú hierarchia. Mindez nem szokatlan a sakálok esetében.

Az 1000 hektáros területén 3 sakál-, 4 vagy 5 róka- és 7 borzcsaládot figyeltek meg. Az is kiderült, hogy a sakálok ellési folyamata április közepétől akár május közepéig is eltarthat. A területen a borz- és a sakálpopuláció és -utódszám az országos átlagnak felelt meg, míg a rókakölykök száma ennek a töredéke volt. Utóbbi jelenséget a sakálok predációjának tudták be a kutatók.

Forrás: A cikket Turista Magazin közölte 2018. október 31-én