Az örvös galamb vadászható állatfajunk, Európa legnagyobb galambféléje. Megfigyelések szerint, hazánkban egyre jobban terjed és olyan helyeken is megjelenik, ahol eddig ritkaságszámba ment.

Az örvös galamb rövidtávú vonuló faj, a telet a Mediterráneumban tölti (Kép: Nimród Vadászújság)

Belterületeken, városokban is szívesen költ, az MME adatai szerint urbanizációja jelenleg is tart. Szárnyfesztávolsága 75 centiméter és a súlya elérheti a 60 dkg-ot is. Mezőgazdasági károkozása elsősorban a napraforgókelés idején jelentkezhet. Szívesen fogyaszt rügyeket, gilisztákat és apróbb csigákat is. Általában két tojást rak, fiókáit az első napokban begytejjel táplálja.

Forrás: Nimród Vadászújság Facebook oldala – Szilágyi Bay Péter