Több mint negyven bárányt és juhot pusztított el, illetve sebesített meg halálosan egy anyamedve bocsaival hétfőre virradóra Nyikómalomfalván, mintegy 12 ezer lejes kárt okozva a helyi közbirtokosságnak. A környezetvédelmi minisztérium segítségét kéri a farkaslaki polgármester a helyzet megoldásáért, hiszen tíznél is több alkalommal csaptak le a nagyvadak a községben az elmúlt két hétben – közölte a Székelyhon.

Egy medve több mint negyven birkát pusztított el (Kép: Erdély Bálint Előd – Székelyhon)

Harmincnyolc elpusztult bárány és juh volt összegyűjtve a helyi közbirtokosság farmja előtt hétfőn délelőtti érkezésünkkor, illetve további négy halálosan megsebesített jószágot is mutatott nekünk Pap Jenő, a szervezet titkára. Mint mondta, a kárt egy bocsaival érkező anyamedve okozta az éjszaka: a nagyvadak a drótkerítésen átmászva jutottak el az akolhoz, amelynek oldalát feltépve rárontottak a háziállatokra.

Pap elmesélte, az utóbbi időben az állatok szaporítására helyezték hangsúlyt, de most nem tudják, mihez kezdhetnének. Ha ide is bejött a medve, akkor mi lesz majd az esztenán? Alig kaptunk juhászt az állatok mellé, de ezt a pusztítást látva, már ő is gondolkodik, hogy vállalja-e a munkát. Kártérítést pedig mikor kapunk? – tette fel a már-már költőinek számító kérdést. A helyszínen megtudtuk, volt aki már szombaton látta a környéken ólálkodni a vadakat: szerintük más példányokról van szó, mint amelyek egy hete Kecsetben garázdálkodtak.

A helyszínen találkoztunk Sinka Arnolddal, a Hargita megyei önkormányzat egyik képviselőjével, aki már értesítette az RMDSZ-es környezetvédelmi minisztert – Tánczos Barnát – a mostani, illetve a múlt heti kecseti esetekről, kérve a vadak ártalmatlanítását. Elmondása szerint kapott is ígéretet arra, hogy a dokumentumok elküldése után adnak engedélyt a problémás egyedek ártalmatlanítására. Tarthatatlan helyzet Kovács Lehel farkaslaki polgármestertől megtudtuk, hogy az elmúlt két hétben legalább húsz portára törtek be a medvék a községben, ebből mintegy tíz-tizenöt alkalommal kárt is okoztak a juhok, tyúkok elpusztításával. Értsék meg, hogy nagy baj van, az emberek már rettegnek kimenni az utcákra. Villanypásztorokkal, zajkeltéssel próbálnak védekezni a gazdák, sőt, éjszakánként már járőröznek is, de semmi sem hatásos.

Egy éhes medve előtt semmi sem akadály (Kép: Erdély Bálint Előd – Székelyhon)

A három érintett vadásztársulattal együttműködve már kértük a kilövési engedélyeket, de az sem biztos, hogy ennyivel teljesen megoldódik a probléma. Kérem, a környezetvédőket, hogy jöjjenek ide és mondják meg hogy mit tehetnénk, mert ez a helyzet tarthatatlan. El is vihetik innen a medvéket, ha kell nekik” – fakadt ki, hozzátéve, hogy sokan már félnek háziállatot is tartani. Arra is kitért, hogy ő is egyeztetett a környezetvédelmi tárca vezetőjével, így reméli, hogy mielőbb segítséget kapnak. Nem csak a medvék hibásak? A kárjelentést összeállító egyik vadőr lapunknak hangsúlyozta, az erdőkitermelés, illetve a vadak más jellegű zavarása is súlyosbítja a helyzetet.

Én láttam a hétvégén, hogy az egyik ételszóróhoz kijöttek valakik egy terepjárművel és elkergették az ott lévő medvéket. Akkor meg persze, hogy megvan a baj – fogalmazott. Balázs Sándor, a Szalon Vadásztársulat igazgatója – szervezetük a múlt heti kecseti esetnél volt érintett – szakemberként ugyanezen a véleményen volt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy tudomása szerint nemrég engedtek szabadon olyan medvéket a környéken, amelyeket bocs koruk óta rehabilitációs központban neveltek.

 

A medvék túlszaporodása miatt egyre tarthatatlanabb a helyzet Erdélyben (Kép: Erdély Bálint Előd – Székelyhon)

Nem normális az, hogy két felnőtt medvét folyamatosan együtt látnak kószálni, hiszen abból az látszik, hogy valahol összeszoktak. Persze ezeket hússal etették a rehabilitáció során, így nyilvánvaló, hogy szabadon engedve is ezt fogják keresni. Ők ugyanis ezt tanulták meg az emberektől – magyarázta. Mint mondta, a kecseti támadás után, a hétvégén hajtást szerveztek a problémás medve elkergetése érdekében, de az állat szembefordult az emberekkel, így nem tudták befejezni a munkát. Az egyszeri alkalommal történő nagy mennyiségű háziállat elpusztításával kapcsolatban egyébként úgy vélekedett, hogy a medvék megszokott módon, az ösztönüket követve cselekedtek.

Forrás: Szekelyhon.ro