Újabb, csaknem 25 ezer sertés elpusztításáról döntöttek a romániai hatóságok, miután a romániai állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági szakhatóság (ANSVSA) afrikai sertéspestis (ASP) vírusát mutatta ki a bánsági Gátalján (Gataia) a Smithfield húsfeldolgozó tröszt egyik sertésfarmján – közölte a román közszolgálati rádió csütörtökön.

Erste kommentár:

Keleti szomszédunk önellátása a pestis miatt 60-ról 30 százalékra esett, és a visszaesés folytatódik.

Az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznók megjelenése hazánkban (Forrás: Erste Bank)

Ez persze piac a hazai sertésszektor számára, de enyhén szólva is aggasztó, hogy 400 gócot tartanak nyilván, és sorra hullanak el a nagy farmok is. Az eset kapcsán két dologra hívjuk most fel a figyelmet: (1) A mi térképünk is nagyon sok pötty, de csak vaddisznót mutat. Az új kártalanítási rendelet szerint a jövőben csak azok az állattartók kaphatnak majd 100 százalékos állami kártalanítást, akiknél egyértelműen  megállapítható, hogy mind járványmentes időszakban, mind járványhelyzetben törekednek a kármegelőzésre, illetve kárenyhítésre.

Sertésárak alakulása a vizsgált években (Forrás: Erste Bank)

(2) Megtorpant ugyan a sertésárak emelkedése, és megint benézett 400 forint alá, de ez nem marad így, visszatér az emelkedés. Németországban és a beszálíltói között olyan jelentős a termelés visszafogása, ami megakadályozza a túlkínálat kialakulását. Ráadásul az EU sertéshús exportja is tovább növekszik.

Forrás: Erste Agrár Szemle IV. évfolyam 4. szám, 4.pp, 2021. április