Keressen minket

Agrogasztro

Itt a világkiállítás hivatalos tortája: NIMRÓD

A Vadászati és Természeti Világkiállítás tortáját, egy tápiószecsői cukrászda készítette el, amelyet Nimród néven kóstolhat meg a nagyközönség.

Idén a „Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként meghirdették az „Egy a Természettel” versenyt is. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete és az Egy a Természettel Nonprofit Kft. által támogatott viadalnyertese Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső) lett „NIMRÓD” fantázianevű tortájával, így ez a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája.

A világkiállítás tortája, a Nimród

A cukrászmester, aki tavaly a Magyarország Tortája verseny győztese volt, kiemelte, az is nagy örömmel tölti el, hogy a kiállításra megálmodott torta mellett ezúttal a szintén általa készített „Beszterce rózsája” lehetett az ország cukormentes tortája. A „Nimród”-ról pedig elmesélte, hogy kitűnően ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét, hűen a név hangulatához.. Az alkotás legalsó része egy diós – kakaós sablé, rajta erdei gyümölcs lekvár, ezt követi egy diós franzsipán rész, gesztenye muszelin, erdei gyümölcs és fekete ribizli zselé, végül vanília mousse. A teteje csokoládé bársonyfújással készült, és nem utolsó sorban, a cukrász a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába.

Forrás: A Nimród Vadászújság Facebook oldala

Agrogasztro

Sólet füstölt libamellel

A füstölt libamellel készült sólet receptje

Minden család őriz legalább egy olyan különleges “konyhai titkot”, amely generációról generációra öröklődik, vagy éppen szájhagyomány útján maradt fenn. Az Agro Jager Gasztro rovata pontosan ezért született meg, hogy bemutathassuk lépésről lépésre, ésszerűen, “megvalósítható módon” a különböző, családi és egyedi ételek elkészítését. Célunk, minél több “titkos recept” bemutatása, amely után bárki egymaga is képes legyen otthon is elkészíteni.

A sólethez nem sok dolog szükséges, bárki könnyen elkészítheti. (Kép: Asher Sharon – Agro Jager News)

Asher Sharon, egyik kedves olvasónk, összegezte a sóletreceptjét, amit ezúton is köszönünk neki!

A sólet szükséges hozzávalók:

  • 50 dkg barna bab
  • 25 dkg gersli
  • 2 db füstölt libamell
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 3 ek fűszerpaprika
  • 2 kávéskanál só
  • bors ízlés szerint
  • 3 gerezd fokhagyma
  • személyenként egy tojás

Elkészítése:

  1. A babot éjszakára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi körülbelül 5 ujjnyival ellepi.
  2. A füstölt libamellből serpenyőben kiolvasztjuk a zsírt, majd félretesszük, a zsírban pedig megpároljuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, amelyet sózunk és borsozunk. Lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a paprikát, majd alaposan elkeverjük.
  3. Előmelegítjük a sütőt, ezt követően a babot leszűrjük. Egy nagy fedeles, lehetőleg öntöttvas vagy kerámia edénybe helyezzük a húsokat, rászórjuk a babot és a gerslit, és meglocsoljuk a hagymás, paprikás zsírral. Felöntjük annyi vízzel, hogy körülbelül két ujjnyira ellepje. Ezután beletesszük a nyers tojásokat majd lefedjük. Ezt követően behelyezzük a sütőbe, és körülbelül öt óra alatt készre főzzük.

A szárnyasok közül talán az egyik legfinomabb a füstölt libamell, amely minden sóletnek a “lelke” (Kép: Asher Sharon – Agro Jager News)

Írta: Asher Sharon – Agro Jager News

***

Ha Önnek is van kedvelt receptje, amit megszeretne osztani az Agro Jager Olvasóival, akkor kérem küldje el a receptjét az info@agrojager.hu-ra fényképekkel együtt!

Tovább olvasom

Agrogasztro

Sült őzcomb áfonyával

Kulináris élvezetek megosztása és a kedvenc receptek bemutatása, így, karácsony környékén, inspiráló lehet olvasóink számára. Egyik kedves Olvasónk, aki a civil életben nyelvoktató, egyben mesterszakács is – osztotta meg az egyik kedvenc receptjét. Amit ezúton is köszönünk! 

Az őzcomb előkészítve a sütéshez (Kép: Kovács Regina – Sharon Asher)

Hozzávalók:

Asher Sharon mesterszakács, nyelvoktató. (Kép: Facebook)

Két kg csontos őzcomb, egy fej fokhagyma, két evőkanál só, három dkg őrölt feketebors,oregáno, bazsalikom rozmaring, aszalt áfonya, borókabogyó, babérlevél, egy dl étolaj, három dl vörösbor. A kroketthez : két kg burgonya, fél kiló liszt, két egész tojás, két evőkanál só, fél liter étolaj a sütéshez. Két-három dl áfonyalekvár.

 

Az őzcomb több órányi sütést követően… (Kép: Kovács Regina – Sharon Asher)

Sütés előtt a fokhagymát megtisztítjuk, és vékonyra vágjuk. Kenőmasszát készítünk: egy deci étolajban két csapott evőkanál sót, oregánót, bazsalikomot, rozmaringot, borókabogyót és két-három dkg őrölt borsot   összekeverünk.

Az elkészült őzcomb sütőben sülve, négy-öt óra elteltével (Kép: Kovács Regina – Sharon Asher)Az őzcombot sűrűn, egymás mellett, éles késsel beirdaljuk. A fokhagyma darabkákat a húsba nyomjuk. A kenőmasszával megkenjük a combot és szárított áfonyát rászórjuk. Másfél deci vizet, és három-négy dl vörösbort öntünk alá, majd körberakjuk cikkekre vágott vöröshagymával és fokhagymával. Alufóliával letakarjuk, és négy-öt órán keresztül, nagyon lassú tűzön pároljuk – sütjük.

Őzcomb krokettel áfonya öntettel találva! Jó étvágyat kívánunk hozzá! (Kép: Kovács Regina – Sharon Asher)

Krokettet készítünk. Ehhez először az egész krumplikat enyhén sós vízben, puhára főzzük, majd leszűrjük. Ha kihűlt, enyhén megsózzuk kb fél kiló liszttel és két tojással jól összedolgozzuk, majd lisztes kézzel krokettet készítünk. Forró olajban pirosra sütjük. A puhára párolódott vadhúsról a fóliát leszedjük, és még visszatoljuk a sütőbe, hogy szép piros színt kapjon. Vágódeszkára helyezzük, kicsit hűlni hagyjuk. Ha készen van, akkor csontozni sem kell, egyszerűen kihozzuk a csontot a húsból és szeletekre vágjuk. Krokettel, áfonyalekvárral, tálaljuk.

Írta: Asher Sharon – Agro Jager News

***

Ha Önnek is van kedvelt receptje, amit megszeretne osztani az Agro Jager Olvasóival, akkor kérem küldje el a receptjét az info@agrojager.hu-ra fényképekkel együtt!

Tovább olvasom

Agrogasztro

Fokhagymás pisztráng brokkolival

A fokhagymás pisztráng brokkoli receptje: A pisztrángokat tisztítsd meg alaposan, majd ezt követően kívül-belül dörzsöld be sóval és fokhagymával.

A fokhagymás pisztráng brokkoli receptje: A pisztrángokat tisztítsd meg alaposan, majd ezt követően kívül-belül dörzsöld be sóval és fokhagymával.

Az előkészített halakat hagyd állni rövid ideig, így a só enyhén megpuhítja a szálkákat és ízük is finomabb lesz. Ezt követően tedd tepsibe, locsold meg kevés olajjal, és süsd forró sütőben 25-30 percig.

Eközben a brokkolit bontsd kisebb rózsákra, mosd meg és forrásban lévő sós vízben párold puhára.

A körethez ajánljuk még a főtt vadrizst, mely glutén mentes, B-vitamint és teljes értékű fehérjeforrást tartalmaz. A vadrizs elkészítésekor vedd figyelembe, hogy főzési ideje a barna rizshez hasonlóan hosszabb és kétszeres adag vízben érdemes főzni. Vadrizs helyett főtt burgonyát is használhatsz köretként. A burgonyát mosd meg, majd héjában főzd meg.

Tálaláshoz a megsült hal mellé a tedd a brokkolirózsákat, és formázott vadrizzsel vagy krumplival körítsd

Hozzávalók:

  • 4 db kisebb pisztráng
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • olaj
  • 60 dkg brokkoli

Forrás: Kapjrá

Tovább olvasom