A vadászati és vadgazdálkodási tevékenységet csakis úgy lehet sikeresen megszervezni, ha tudományos alapokon kezelik a kérdést – mondta Dr. Heltai Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében megszervezett nemzetközi konferencia keretében.

Prof. Dr. Heltai Miklós, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének igazgatója (Kép:  Facebook)

A Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet vezetője elmondta, hogy a vadállományok jobb kondícióban vannak azokon a területeken, ahol tudatosan megtervezetten és ellenőrzött körülmények között folyik a vadászat. A tevékenység társadalmi elfogadottságát szerinte úgy lehet növelni, ha minél többen megismerik a vadászat szakmai hátterét. Az igazgató példaként hozta fel, hogy paradox módon a székelyföldi medvetörténet, azaz a fajta elszaporodásának fő kárvallottja épp a nagytestű ragadozó addig, ameddig nem lehet újra legálisan vadászni rá.

Heltai Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy a vadgazdálkodó segíteni tud a gazdáknak a vadkárok kezelésében, csökkenteni képes az állomány példányszámát, vizsgálni és értékelni tudja a riasztási tevékenységet. A vadászatnak szolgáltatónak kell lennie, egy fontos eszköz az úgynevezett invazív fajok (például mosómedve, nyestkutya vagy kanadai lúd) kezelésében – fűzte hozzá, utalva arra, hogy a problémákat ezen a területen is a vadászok veszik észre elsőként.

A természetvédelem hagyományainak fontos része a vadászat és a vadgazdálkodás, nem elég azonban beszélni róla, konkrétan tenni is kell érte – jegyezte meg a vadbiológus kutató. Példaként a túzok védelmét hozta fel, ami csakis “ragadozó gazdálkodás” segítségével oldható meg.

Az élőhelyek millió hektárjai tűnnek el, számos faj területe zsugorodik, a biológiai sokféleség csökken, egyes állományok pedig túlszaporodnak – ilyen körülmények között a vadászatot általános bűnbaknak kikiáltani hibás megközelítés – összegezte.

A MATE vezetője előadásában arra is kitért, hogy az országos vadgazdálkodási alapon belül jó lenne, ha a jövőben lehetővé tennék a pályázást tudományos programokra.

Forrás: MATE – MTI