Keressen minket

Vadászat

Helyszíni tudósítás: Négy sakál esett a balotaszállási dúvadhajtáson – GALÉRIA és VIDEÓ

2021. december 31-én, Bács-Kiskun megyében, Balotaszálláson, az óév utolsó napján, dúvadhajtást szervezett a Rákóczi Vadásztársaság. Balotaszálláson több, mint tíz éve hagyományteremtő jelleggel tartották meg az első dúvadhajtást. Azóta eltelt 10 esztendő és a tagság mellett vendégek, távoli barátok is érkeztek, hogy meghajtsák a legsűrűbb részeket a község határában. A vadászaton mindösszesen 47 vadász vett részt és öt hajtó. A hajtás végén ráadásul újabb két sakálvadászt is felavattak – tájékoztatta az Agro Jager Newst, Pálfi Mihály a Rákóczi Vadásztársaság szakirányítója, egyben titkára.

Az első hajtás kezdetén a balotaszállási határban.. (Kép: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News)

A résztvevők száma évről évre egyre gyarapszik és a szomszédos vadásztársaságok is képviseltetik magukat. A vadászatra így ellátogattak a rúzsai, az öttömösi, a zsanai, a pusztamérgesi vadászok, de jöttek Kiskunhalasról, Kescskemétről Szegedről, sőt még Fejér-megyéből is.

Sógor Attila hivatásos vadász és Pálfi Mihály titkár megbeszélést tartanak két hajtást között (Kép: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News)

A reggeli, majd a gyülekező után Pálfi Mihály, a társaság titkára 30 elálló és 17 hajtóvadásszal kezdte a napot. A balesetvédelmi eligazításra nagy hangsúlyt fektetve, fokozott óvatosságra intette a vadászokat. 2010 óta sajnos jelentősen elszaporodott az aranysakál a megye területén és itt, a Balotaszállás körüli erdőségekben is. Ez a visszatelepült ragadozó rendkívül gyorsan felismeri a különböző élethelyzeteket és azonnal képes reagálni. Kiemelten fontos, hogy az elállók szó nélkül, csendben, az erdő sávba belépve, rezzenéstelenül várják a hajtást. Éppen ugyanígy, nesztelenül kell felállnia a hajtósornak is. Ebben az évben is volt olyan élesszemű vadász, aki elmondása szerint a hajtósor indulása előtt már megpillantott a fák között egy osonó sakált, amelyik az árnyékos fenyves biztonságában már elindult. Pechére. Ezek a falkában vadászó ragadozók rendkívül figyelmesek.

A leálló vadászok közül többen látták a terítékre hozott aranysakált az első hajtásban (Kép: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News)

December 31-én három hajtást terveztek. A vadásztársaság területe megközelíti a 7300 hektárt. Az első hajtást a Szennyvíztelep és környékén indították. Tanulva az előző évek hibáiból, mindkét oldalon oldalelállók is lesben álltak, mert volt olyan eset, amikor kitört a falka.

Győri István hozta terítékre az első aranysakált (Kép: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News)

Az első hajtáson, már az első pillanatban egy aranysakál bukkant fel, amely a leálló sor előtt haladt végig, majd Győri Istvánnál megpróbált kitörni. A Csongrád-Csanád megyei vadász végül terítékre hozta élete első aranysakálját, amellyel a többiek örömét is fokozta. Igen jó lőállása, jó reflexei miatt tűzben rogyott a sakál. Percekig álltak felette, gratuláltak egymásnak a vadászok. A  Tusákerdőben aztán lassabban haladt a hajtósor, mert a területre jellemző dámszarvasok miatt megálltak, hogy az ijedt rudli elmenekülhessen. Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy egy sakál megtalálta a rést és megszökött. Vélhetően ezt az egyes sakált látta az egyik leálló, aki guggolva lesett az erdő alá. Lövést nem tudott tenni rá, mert messze is volt, igen rövid ideig látta, a legnagyobb takarásból váltott át a sűrű fenyvesbe. Mozgása óvatos és könnyed volt, s annak ellenére, hogy lassan ment, igen ruganyosan mozgott. Jó szele miatt a vadászt nem vette észre, később a leálló sor felől megfordulva, a hajtósornál surrant ki.

Négy aranysakált, egy vörösrókát és két szajkót sikerült terítékre hozni a három hajtást követően Balotaszálláson a Rákóczi Vadásztársaság területén (Kép: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News)

A Lilás területrészen, a Zsanai Vadásztársasággal határos oldalban, aztán fordult a kocka. Miközben a balszárnyon dolmányos varjú és szajkó riasztott, majd egy gím rudli, négy tehénnel, két borjúval és egy fiatal bikával kiváltott a szálerdőből, addig a jobbszárnyon “elszabadultak” a fegyverek. Jónak bizonyult Pálfi Mihály döntése, hogy jelentős számú elálló vadászokat állított fel. A szajkók riasztásával, keresztben átellenesen neki iramodott a falka és mintegy három sakált sikerült is helyben marasztalni. A sarkon és az oldalelállók is kidupláztak, de igen jó hasznot hoztak a félautamata, háromlövetű vadászpuskák is. Egy vadász meg is jegyezte, hogy lett volna még egy sakál, ha a félautomata puskáját nem kellett volna “lebutítani”. Ebben többen egyet is értettek vele, hogy a dúvad vadászatára igazán jó segítség lehetne, ha ezeknek a fegyvereknek a valódi tárkapacitását is használhatnák!

Balotaszálláson két főt aranysakál vadásszá avattak (Kép: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News)

A nap végére négy aranysakál, egy vörösróka és két szajkó feküdt a terítéken. Két vadászt, a jelentés után, aranysakál vadásszá avattak. Pálfi Mihály, a Rákóczi Vadásztársaság titkára kiemelte, hogy nemcsak a nemes vadat, de a dúvadat is tiszteljék meg az új sakálvadászok és szeretettel üdvözölte őket a sakálvadászok táborában. A balatoszállási dúvadhajtás azonban ezzel nem ért véget, mert régi hagyomány szerint, óesztendő utolsó napján díszlövéssel búcsúztatták az évet.

Balotaszállás híres a jó pörköltjeiről és az ünnepi vacsorával ezt tovább öregbítették. A vaddisznó pörköltet Temesvári Tibor helyi vadásztársasági tag készítette.

Írta és fényképezte: Dr. Szilágyi Gergely

Vadászat

Abnormális őzbakot hoztak terítékre Páli határában – Galériával

Győr-Moson-Sopron megyében, Páli határában, a Beledi Nimród Vadásztársaság területén őzbakra vadászott Katona Németh Renáta. A 12 éve vadászó „Dianát” férje kísérte a különleges, osztottszárú, abnormális őzbakra. Egy vadászbarátjuk hívta fel a figyelmet a különleges őzbakra, amely egy két-három hektáros kukoricából váltott ki minden este a közeli tarlóra. Az őznász idején egyes bakok vakmerőkké válnak, de az érettebb, idősebb bakok ekkor is figyelnek, és rendkívül óvatosak maradnak. A „Páli bak” is rendkívül óvatosan viselkedett, mintha megérezte volna, hogy vadásznak rá – mesélte lapunknak Katona Németh Renáta.

Fotó: Katona Németh Renáta – Agro Jager News

Az őzbak mindig csak este 8 óra után váltott ki a kukoricásból, korábban egyszer sem mozdult ki a takarásból. Az első este, amikor megpillantották, éppen a lővilág végén, egy másik bakkal harcolt. Annyi idejük volt, hogy távcsővel szemügyre vegyék a megközelítőleg hat-hét éves daliát.

Fotó: Katona Németh Renáta – Agro Jager News

Ezután öt napon keresztül minden este keresték és várták a megfelelő pillanatot. Egy külterületi ingatlantulajdonost is megkérdeztek az őzbakról, aki készségesen elmondott mindent a szokásairól. Növelve az esélyeiket, hétköznap munka mellett, reggelente is kimentek. Ekkor sem jártak sikerrel. Vagy a fényviszonyok nem voltak megfelelőek vagy nem lehetett lövést tenni a vadra. Mivel a terület sok lehetőséget biztosított, mindig máshonnan váltott ki. A cserkelések során semmilyen esély nem volt terítékre hozni a kívánt egyedet. Katona Kornél, Renáta férje tudta, hogy előbb-utóbb szerencséjük lesz, mert a bak hibázik. Az ötödik nap már mindenki fáradtan várta a késő délutánt, de a lelkesedésük továbbra sem csökkent.

A vadászszerencséjük pénteken jött el, amikor a bak kilépett a kukoricásból. Minden optimális volt aznap késő délután: jók voltak a fényviszonyok, megfelelő helyen álltak, nem fújt a szél, és rejtve is tudtak maradni. Renáta, a 30-06-os fegyveréből lőbot segítségével rálövést tett a vadra. Miután elsült a fegyver, a bak 120-130 méter távolságban azonnal tűzben rogyott. A vadászláz egy pillanat alatt eltűnt, a birtokbavételt követően, óriási volt az öröm. Kornél elsőként gratulálhatott a feleségének, aki terítékre hozta „élete bakját” Páli határában.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Katona Németh Renáta & Katona Kornél

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Különleges vörös rókát ejtettek el Árpádhalmon

Csongrád – Csanád megyei Vadász Szövetség Árpádhalmi vadászterületén,Marjai Péter és munkatársa őzbak utánkeresésre indult a „Nagyfeszültség” alatti tarlóra.  Az előző nap, egy német vendégvadász rálövést tett egy őzbakra, aminek a nyomát keresték az egyik mezőgazdasági táblában. Munkájukat nehezítette a nagy meleg, és egy sűrű kukoricaállomány is, mivel az őzbak ode ugrott be.

Fotó: Marjai Péter – Agro Jager News

Marjai Péter elhúzódott az egyik oldalra, hátha megpillantja az őzbakot a közeli földúton. Semmi nem mozdult, kivéve egy vörös rókát, ami tőle megközelítőleg 400-500 méterre lehetett az úton. Szájjal azonnal “cuppogást” utánzott. A róka azonnal megfordult és kocogva elindult a hang irányába. Nem sok esély volt a sikerre, de a róka egyre közeledett. Egy bizonyos távolság után, az óvatlan ragadozó megállt és keresztbe fordult a vadásznak. Ekkor el is dörrent a .270-es Winchester, megközelítőleg 180 méter távolságból. Az oldalát mutató vörös róka azonnal tűzben rogyott. A birtokbavételnél tűnt fel a terítékre hozott vörös róka különleges, pöttyözött szőrzete. Az 1993-óta vadászó Marjai Péter nem tudott magyarázatot találni erre a különleges színváltozatra. Vélhetően genetikai okai lehetnek a pettyezet szőrzetnek – foglalta össze tapasztalatait a szerencsés vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó: Marjai Péter

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

Tovább olvasom

Vadászat

VIII.Golyós Vadász-Lövész Verseny Nagyszénáson

A verseny célja: Golyós fegyverrel történő szakszerű, biztonságos lövészet gyakorlása, népszerűsítése, valamint nemes megmérettetés lőtéren, vadászias körülmények között elsősorban Békés Megyei vadászok részére. (külön kategóriában lesznek értékelve az ifjúságiak, és másik megyéből érkező vadászok)

Fotó: Agro Jager News

Helye: Nagyszénás, Sterbetz István Lőtér (46.686193, 20.651848)

Ideje: 2022.08.13. Szombat (Gyakorlás 09.00-12.00-ig)

12.00-19.00 előverseny azok részére, akik vasárnap nem tudnak eljönni (előzetes email regisztráció szükséges)

2022.08.14.vasárnap 08.00-14.00-ig.

A verseny részvételének feltételei:

2022. évre kiváltott érvényes vadászjegy és jogszerűen birtokolt fegyver.( minimum 1500 J )

Kategóriák:

– Vadászfegyveres : Békés megyei vadászjeggyel felnőtt női és férfi vadászok

– Vadászfegyveres: Nem Békés megyei vadászjeggyel rendelkező női és férfi vadászok

– Épített fegyveres és igazolt sportlövő versenyzők vadászjeggyel, bármely megyéből, bármely országból: nem gyári kivitelű egyedi építésű fegyverrel, vagy sportlövő versenyengedéllyel rendelkező női és férfi vadászok

-18 éves korig ifjúságiak és nem vadász családtagok – 0.22 LR kaliberű fegyverrel

A versenyre bárki nevezhet.. (Fotó: Agro Jager News

Versenyszámok:

Sakál vadászat körbáláról. 10 lövés körbáláról 130-150 méterre kihelyezett sakál alakos lőlapra.

Vaddísznó vadászat lőbotról. 10 lövés földön állva, bármilyen saját lőbotról,130-150 méterre kihelyezett vaddisznó alakos lőlapra.

Összes lőidő:20perc (2X10 értékelt lövés, próbalövés nincsen)

Versenyrendezési hozzájárulás: 3.000 Ft (bipod, sapka, pulóver, hátizsák használata alátámasztásként megengedett, de a homokkal töltött kellékek nem!

Értékelés,díjazás: Minden kategória: 1.- 2.-3. helyezett, éremmel lesz díjazva.

A verseny akadálymentes lebonyolításához, visszaigazolt előregisztráció szükséges a matuskapal@gmail.com címen lehet jelentkezni  2022.08.10. 12.00-ig.

Matuska Pál, a verseny egyik szervezője (Fotó: Agro Jager News)

A verseny résztvevőit előzetes email regisztráció esetén a Békés Megyei Vadászkamara által biztosított ebéddel vendégeljük meg.

Matuska Pál (tel: 06/30-372-4534 )

Forrás: OMVK

***

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom