Keressen minket

Vadászat

Vaddisznókat hoztak terítékre Nagyrédén

Zsoltész Gábor tűzoltó főtörzsőrmesterként dolgozik Gyöngyösön és egyben vadász is Nagyrédén. Ha a teheti, szabadidejében, a Szőlőskert Vadásztársaság területét járja.

Zsoltész Gábor tűzoltó főtörzsőrmester hozta teítékre a fényképen látható vaddisznókat a Szőlőskert Vadásztársaság területén (Kép: Zsoltész Gábor – Agro Jager News)

A Heves-megyei település mindig egy fontos kereskedelmi csomópont volt a magyar történelemben. A település történelme messzire nyúlik vissza, először 1275-ben kerül említésre villa Rede inferior (Alsóréde falu) néven. A terület birtokosa ekkor az Aba nemzetség Rédey ága volt.  A 16. században, a török hódoltság, idején a település kihalt. A törökök kiverését követően a Rákóczi-család vette birtokba a települést. A település a szőlőültetvényeiről, és az állatállományáról volt ismert.

Nagyrédét délről a 3-as főút, valamint az M3-as autópálya szegélyezi, északon pedig a Mátra magasodik. Az itteni vaddisznóállomány szigetszerűen túlélte az afrikai sertéspestis pusztítását. Az elmúlt évek során csak két tetemet találtak a helyi vadászok. Délről az autópálya miatt nem tudják más egyedek behurcolni a gyilkos kórt. Északon, bár a kór látványosan pusztít, mégsem került Nagyrédére eddig. Minden terítékre hozott minta eddig negatív volt, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei ellenőriztek.

A helyi tagsággal rendelkező vadász, egyéni vadászata során, már több alkalommal vaddisznónyomokat látott a Barna-árok területrészen. 2022. január 4-én magaslesen várakozva, késő esti órákban, körülbelül 11 órakor, egy vaddisznókonda bukkant elő a semmiből a kora tavaszt idéző melegben. A magasles előtt álló elhanyagolt földet dúrták a disznók, rágcsálók és férgek után kutatva. A fegyverlámpa fényében volt lehetősége a bírálásra, mivel az az erős fegyverlámpa fényében a disznók nem zavartatták magukat.

A búgási időszakban a remetekanok sok esetben óvatlanná válnak (Kép: Zsoltész Gábor – Agro Jager News)

Ekkor vett észre az egyik koca közelében egy nagyobb testű vaddisznókant, amit gyors határozást követően terítékre hozott. Az állat a 30-06-os fegyverből leadott lövést követően, azonnal tűzben rogyott. A lövés hatására egy háromlábú koca kezdett el bicegni a magasles irányába. A rálövést követően a koca is azonnal tűzben rogyott. Az utánkeresés gondolota még szóba sem jöhetett, mert a szomszédos területet egy 100 hektáros sűrű, ember számára szinte áthatolhatatlan akácos szegélyezi.

A kan nagyagyara 17 centiméter nagyságú volt (Kép: Zsoltész Gábor – Agro Jager News)

Mivel már majdnem este 11 óra volt, senkit nem akart felébreszteni a vadászbarátai közül. A közösségi médiában viszont egy jó barátja, Péter, még ébren volt és segített haza vinni a terítékre hozott vaddisznókat. Így sem volt egyszerű feladat, mert a vaddisznókoca körülbelül 70 kilogramm, a vaddisznókan megközelítőleg 130 kilogrammot nyomott. Az afrikai sertéspestis miatt fontos a hatályos jogszabályok szerint a vaddisznóállomány csökkentése – összegezte tapasztalatait Zsoltész Gábor negyrédei vadász.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely – Agro Jager News

 

Vadászat

A medvék földjén – GALÉRIÁVAL

Sándor József Antal nemrégen töltötte be a 70-ik születésnapját. Mivel eddig még egyszer sem látott a vadonban barnamedvét, ezért a családja egy erdélyi úttal ajándékozta meg, ahová elkísérték.. Az öt napos kiránduláson a kulturális értékek felfedezése mellett a medvék megfigyelése sem maradt el. Hargita megyében, Farkaslaka mellett szálltak meg. 

Sándor József Antal, Hargita megyében medvéket figyelt meg. (Fotó: Sándor József Antal)

Már az első nap találtak nyomokat az aszály sújtotta hegyvidéken. Mivel ott is súlyos szárazság pusztít, a medvék nappal szinte nem mozognak. Sűrű, árnyékos fedett részeken pihennek, illetve keresik a környékbeli vízforrásokat.

Helyenként olyan stabil a feltörő vízforrás, hogy falukat kötöttek az iható forrásokra. A források körül szinte biztos, hogy medvét is láthatunk. A dombtetőkről 5-10 kilométerre is el lehet látni. Távcsővel könnyen kiszúrhatóak késő délután, este fele a 200-300 kilogrammos kapitális egyedek is. Az itt élő közösségek növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkoznak, ahol még lehet hallani kora hajnalban, liba gágogást, szarvasmarhabőgést a kihajtáskor. Meglepő volt az látni, hogy a régi szántókat hogyan foglalja vissza a természet. Az éghajlati körülmények miatt főleg gabonaféléket, és krumplit termelnek az itt élők. Egyes parcellákat először a lágyszárúak, bokrok, majd idővel a fásszárúak vették birtokba.

A medvék megfigyelésében egy, helyben lakó, székely segítette a kishartyáni  vendégeket. 

(Fotó: Sándor József Antal – Agro Jager News)

Az egyik napi program a Fogarasi havasok bejárása  a hágón való átkelés volt autóval természetesen ,ahol a felelőtlen emberi magatartás miatt számos medve kéreget az autósoktól. A hágó északi oldalán  kilenc medvét láttak, főleg fiatalabb, kétéves, kisebb testű egyedeket, amelyek minden élelmet szívesen fogadnak a helyiektől és turistáktól egyaránt.

Óriási élmény, amikor a medvék két méterre megközelítik az autókat és várják az ingyen ebédet. Autóból kiszállni egyáltalán nem ajánlott, sőt veszélyes. Bármennyire is szelídnek tűnnek ezek a nagyragadozók, az emberre veszélyt jelentenek! Senkit ne tévesszen meg a viselkedésük – figyelmeztetett mindenkit Antal. Olyan is előfordult, az egyik faluban hogy az út egyik szélén medvék kéregetnek, az út másik oldalán asszonyok -beszélgettek házuk előtti padra kiülve. A medvék mivel rendkívül okos állatok, megtanulták, és alkalmazkodtak az emberekhez. Éppen ezért konfliktus szinte nincs, de ennek a lehetősége sohasem kizárt.

(Fotó: Sándor József Antal – Agro Jager News)

Főleg a bocsaikat vezető medvék kiszámíthatatlanok és veszélyesek. Több medvét sikerült a túra alatt lefényképezni és levideózni. Az utolsó nap egy igazán nagy medvét is láttak, amely egy tisztáson váltott át előttük, alig 20 méterre. A medvék mindenevők de nagy károkat tudnak okozni gabonákban, kukoricásokban stb. bármit meg is foghatnak. Egy kifejlett medve egy ütéssel képes leütni egy szarvasmarhát. A területen láttak gímszarvast és őzeket is. Ha véletlenül medvével találkozunk, lehetőleg mindig legyen nálunk medvékre ellen alkalmazható önvédelmi spray. Ha ez nem áll rendelkezésre lehetőleg, ne sikítsunk, ne fussunk el, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat – mert túlélési esélyeinket nagymértékben lecsökkentjük. „Fő a hidegvér” – összegezte a helyi tapasztalatokat Sándor József Antal kishartyáni vadász és természetfotós. 

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotók és videó: Sándor József Antal

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom

Vadászat

Amerikai nyérc Ásványrárón

2022. június 29- én a Szigetközben, Ásványrárón Lakatos Krisztián újból vélhetően egy invazív kisragadozót, amerikai nyércet örökített meg a fényképezőgépével.

Ásványrárón vélhetően amerikai nyércet fényképeztek. (Fotó: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely)

A korábbi megfigyelésétől körülbelül 600 méterre, nyolc óra körül egy csónakban ülő horgászra lett figyelmes, aki hirtelen felállt, és a horgászbotjával valamit hessegetett a csónak közvetlen közelében. A tapasztalt természetfotós jól tudta azt, hogy a szokatlan viselkedést valamilyen állat okozhatott.

A fényképezőgépét felemelte és várt. Hirtelen az uszadék fákon egy gyorsan mozgó kisragadozót látott meg, amelyet körülbelül 10-15 másodpercre tudott megfigyelni. A ragadozó a vízben úszva fekete színűnek tűnt, majd miután megrázta magát, a színe inkább barnásnak látszódott. A horgászt körülbelül egy méterre közelítette meg.

Fotó: Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely

Az uszadékfákon a nyérc villámgyorsan mozgott, szemmel alig követhető volt a kis emlős. Egy pillanatra megállt, ekkor a fotós képeket készített. A mostani egyed kisebbnek, vékonyabbnak tűnt, és hosszabbnak látszódott a korábbi állathoz képest – tudta meg az Agro Jager News.

Írta: Dr. Szilágyi Gergely

Fotó:  Lakatos Krisztián – Szigetköz Fotóműhely

***

A cikk teljes tartalma (szöveg és kép) a linkre mutató hiperhivatkozással, és ugyanazon cím feltüntetésével felhasználható, bárki számára előzetes engedélykérés nélkül is.

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

 

 

Tovább olvasom

Vadászat

Megjelent a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program pályázati felhívása

OMVK: Megjelent a pályázati felhívás, 2022. július 1-jétől augusztus 31-éig beadhatók a pályázatok a Vadászkamara Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Programjára! 2023. február 28-áig több mint 350 millió – hivatásos vadászonként bruttó 200 000 – forintot biztosít az érdekképviselet a vadőrök felszerelésének beszerzésére.  A Vadászkamara civil szervezetek hivatásos vadászait támogató kezdeményezésének hátterét, részleteit az alábbiakban ismertetjük.

Ábra: OMVK

Az Országos Magyar Vadászkamara (a továbbiakban: Kamara) a hivatásos, valamint a sportvadászok önkormányzattal rendelkező, közfeladatokat, továbbá általános szakmai érdekképviseleti feladatokat is ellátó köztestülete, (Ábra: OMVK)

Háttér

Az elmúlt évek visszafogott gazdálkodása miatt kialakult többletforrás ilyetén felhasználásáról a tavaszi országos küldöttközgyűlés döntött: a vonatkozó határozat értelmében bővültek a Kiemelt Kamarai Célok programjai az eszközbeszerzési programmal. Ennek célja a hivatásos vadászok munkakörülményeinek javítása minőségi munkaeszközök beszerzésével.

A támogatási rendszer alapjairól a Vadászkamara Elnöksége döntött májusban, elfogadva a program működési szabályzatát. A részletszabályokat tartalmazó pályázati felhívás tervezetét június 21-ei értekezletükön megismertek a megyei Területi Szervezetek titkárai, június 28-án pedig támogatólag döntött róla az Elnökség. A pályázati felhívás június 29-én jelent meg a Vadászkamara honlapján, illetve a Területi Szervezetek is felhívják rá a vadásztársaságok és hivatásos vadászaik figyelmét.

 


A kapcsolódó dokumentumok (kattintson a letöltéshez!)

pályázati felhívás(pdf dokumentum)

pályázati adatlap(kitölthető Excel-dokumentum)

a program működési szabályzata(pdf dokumentum)


 

INFORMÁCIÓK
a program főbb részleteiről

 • A pályázók köre: a területileg illetékes vadászati hatóság által önálló kódszámon nyilvántartásba vett civil szervezetként működő vadászatra jogosultak(jellemzően vadásztársaságok).
 • Olyan eszközök szerezhetők be, amelyek NEM szerepelnek Vtv. vhr.-jének vonatkozó mellékletében (11. melléklet, IV. rész – A hivatásos vadász szolgálati egyenruhája és felszerelése – ezen eszközöket a vadászatra jogosult, mint munkáltató a vhr. 35. § (1) bekezdése szerint köteles biztosítani a vadőröknek.)
 • A forrás a megyei Területi Szervezetek között oszlik el a vadásztársaságoknál nyilvántartott hivatásos vadászok számának megfelelőenígy a Vadászkamara (kerekítési szempontokat is figyelembe véve) vadőrönként bruttó 200 000 forintot biztosít(az esetleges többletköltséget a Központ saját költségvetéséből fedezi).
 • Forráshiány nem alakulhat ki a forráselosztás elvéből kifolyólag. Minden arra jogosult – aki helyesen pályázik – nyer támogatást.
 • Egy pályázó egy pályázatot nyújthat be az általa alkalmazott hivatásos vadászok száma alapján, a támogatási összeg erejéig.
 • Ha a vadgazdálkodó nagyobb összegre pályázik, összevontan is igényelhető a támogatás (szintén a vadőrök száma alapján).
 • A támogatás pályázati úton igényelhető, vissza nem térítendőutófinanszírozott formában, az önrész minimum 30%.
 • A pályázat kiírói, „üzemeltetői” a Vadászkamara Területi Szervezetei.(Hozzájuk kell benyújtani a pályázatokat, ők segítenek az összeállításban, ők bírálják el a beérkező anyagokat, velük köthető meg a támogatási szerződés és ők folyósítják a támogatást).
 • A pályázatokat elektronikus formában(e-mailben) kell benyújtani. A benyújtandó dokumentáció: aláírt és beszkennelt pályázati adatlap, ügyvéd által ellenjegyzett aláírásminta vagy közjegyző által hitesített aláírási címpéldány.
 • Hiánypótlás egyszer lehetséges, a Vadászkamara Területi Szervezetének felhívására.
 • A forrást a Vadászkamara Központja biztosítja a megyéknek, amelyek pedig folyamatosan tájékoztatják a központi szervezetet a pályázatokkal kapcsolatban.
 • A nyertes pályázóknak a szerződéskötést követően be kell mutatniuk a megvásárolt eszközt, az arról szóló számlát, nyilatkozniuk kell arról, hogy bekerült az eszköznyilvántartásba (tárgyi eszköz kartonba). Mindemellett igazolni kell azt is, hogy a vadászatra jogosult az eszközt kiadta használatba a hivatásos vadásznak.
 • Az eszközök fenntartási ideje 5 év.
 • FONTOS! Ha a szerződéskötés nem történik meg az október végi határidőig, az illetékes Területi Szervezet elállhat a szerződéskötéstől(Erről e-mailben tájékoztatja a pályázót.)

Forrás: Földvári Attila – OMVK

***

Hirdetni szeretne? Itt jelentkezzen: marketing@agrojager.hu

Tovább olvasom